Spyderco Phil Wilson South Fork

DE SPYDERCO PHIL WILSON SOUTH FORK. 
By: Henk Kraaijvanger

Zoals al bijna een traditie is heeft Spyderco rond begin maart (net voor de IWA) zijn Amsterdam Spyderco Meet, dit voor de vakhandel, de schrijvende pers, de messenmakers en de verzamelaars/liefhebbers. Dit “messentreffen” wordt al jarenlang perfect georganiseerd door de heer Jur van Rietschoten, waarvoor complimenten en dank! Ook is het al bijna traditie dat uw reviewer van Spyderco’s mevrouw Joyce Laituri een perspakket krijgt, waarvoor hartelijk dank. Er zat onder meer een fraaie Spyderco Phil Wilson South Folk in, die dus nu als jacht, vis en kamp(keuken)mes onder de loep genomen wordt. Dit om weer een nieuwe Spyderco review te schrijven en hier komt deze dus.

Spyderco Phil Wilson South Fork

WIE IS DIE PHIL WILSON NU?

De Custom Knifemaker Phil Wilson is een oude vriend van Spyderco’s CEO Sal Glesser en is tevens een outdoorsman, een jager en een visser. Dat kun je ook wel zien aan zijn diverse praktische “full flat grind” custom messen. Hij maakt onder meer fraaie, maar tevens dure Fish filetmessen en dito functionele jachtmessen. Zijn ontwerpen volgen echt de functie! Maar Spyderco mocht een fraai Wilson jacht & vismes fabrieksmatig uitbrengen, die dus wat goedkoper in prijs, maar niet in kwaliteit is.  Zelf vindt ik hem nog wat beter dan zijn voorbeeld. Het betreft hier de fraaie PHIL WILSON SOUTH FORK.  NEE, nee, dit fijne jacht & vismes is niet ontworpen en bedoeld om ruig mee te bushcraften. Toch heb ik er wel enkele bushcraft testen mee gedaan.  Maar er volgen er volgens mijn “glazen bol en Eyes on Target” nog meer ontwerpen uit zijn pen en op de Spyderco tafel.

DE SPYDERCO PHIL WILSON SOUTH FORK.

De Spyderco Phil Wilson South Fork is een bijna een “een op een kopie” van het peperdure custom model. Er zijn naast de prijs wel wat globale verschillen tussen beide messen te bespeuren, zie de tabel onder.

VERSCHILLEN / BIJZONDERHEDEN

PHIL WILSON SOUTH FOLK CUSTOM

SPYDERCO PHIL WILSON SOUTH FOLK

LEMMETSTAAL / HARDHEID

K 390  / 63 HRC.

CPM S90V RVS / 60 HRC. (= oude 420V)

LEMMETDIKTE

Iets dunner dan de Spyderco

Dikte = 3,0 mm

LEMMETLENGTE / SPIEGEL

Paar mm korter dan de Spyderco

Lengte = 122  mm

TANG /ANGEL

Half tang / halve angel met oranje kunststof  Spacer

Full tang / angel

LEMMET DOORBORING

Geen

Spyderco gat

AANTAL BEVESTIGINGS-PINNEN HANDGREEP

Drie (plus polsriemoog)

Vier (plus polsriemoog)

MATERIAAL HANDGREEP

Groene Micarta

Groene gepolijste G-10

AFMETING HANDGREEP

Iets dikker dan de Spyderco

Dikte 15 mm

BESCHRIJVING SPYDERCO PHIL WILSON SOUTH FORK.

 

LEMMET.
Het lemmet van de South Fork heeft een zogenaamde “Trailling Point”, is vanaf de lemmetrug fijn en vlakgeslepen en heeft daardoor een zeer scherpe snede. Het lemmet heeft een doorgaande volle angel (Tang) met geïntegreerde enkele stootplaat (Guard) en uiteraard het karakteristieke Spyderco gat, ter onderscheiding. Aan de linkerzijde van het lemmet staat het Spyderco embleem, met op de lemmetspiegel; de tekst: Spyderco en de staalsoort in dit geval: CPM S90V, terwijl op de rechterzijde een handtekening van Phil Wilson en op de rechterspiegel de productieplaats: Taichung TAIWAN staan.  

HANDGREEP.
De ergonomische gevormde handgreep bestaat uit twee  G-10 greepplaten en deze hebben een vloeiend wat glad oppervlak, waardoor de samengestelde handgreep een echte zachte “handsmeigler” zonder drukpunten, de zogenaamde “Hot spots” is geworden. Deze greepplaten met eveneens een geïntegreerde enkele stootplaat zijn met behulp van vier RVS pinnen en een RVS busje annex polsriemoog bomproof op de volle doorgaande angel (Tang) bevestigd. Er zijn daarbij nergens overstaande kantjes en dergelijke foutjes te bespeuren, wat de productie kwaliteit uit Taiwan goed weergeeft. Proudly made in Taichung dus.

DE SCHEDE.
De schede is uit het thermoplastische materiaal Boltaron vervaardigd en heeft een demonteerbare G-Clip adapter voor de bevestiging van het vaststaande mes aan de koppel, riem, MOLLE PALS e. d.
Deze eendelige schede is warm om het lemmet gevouwen, pasgemaakt en daarna zijn de schede uiteinden door middel van vier donker gekleurde holle nieten (Gunmetal) met elkaar verbonden. Hierdoor zit het mes nagenoeg rammelvrij in deze schede. Ook heeft deze schede aan de voorzijde en achterzijde een medium afwatering gat, waardoor het water niet in de schede blijft staan en er daardoor geen corrosie optreedt.  Spyderco, prima zo!

DE SPECIFICATIES VAN DE SPYDERCO SOUTH FOLK.

LEMMET MATERIAAL:                      CPM S90V

MATERIAAL HANDGREEP:              G-10 (geslepen)

LEMMET HARDHEID:                       60 HRC.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:  10,5 cm 

LEMMET AFWERKING:                     Satijn

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:  29 mm 

LEMMETLENGTE:                            12,2 cm 

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:      15 mm 

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:          29mm               

TOTALE LENGTE MES:                    24,3 cm

LEMMETDIKTE:                              2,9 mm 

GEWICHT MES:                             152 gram

BRUIKBARE LEMMETLENGTE:          11 cm

DRAAGLENGTE:                            26 cm

DRAAGGEWICHT:                          214 gram
(MES in SCHEDE):

LAND VAN HERKOMST:                  TAIWAN

(Taichung) 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

BEGINTEST/NUL METING:
De SPYDERCO SOUTH FOLK werd super scheermesscherp (++++) afgeleverd en weer was het bingo, snoeitijd.  Ook moest het mes daarna een appel “zijn jasje” uitdoen om zijn scherpte en corrosie bestendigheid te testen (en mijn lekkere trek te stillen) wat goed lukte. Ook moest het mes als test op de scherpte daarna het testpapier snijden, wat ook zeer goed lukte (++++).

DE TOUWSNIJTEST.
Het scheermesscherpe vlakgeslepen lemmet sneed het vrij dikke manillatouw zeer goed (++++) door, eigenlijk had ik van dit kwaliteitsmerk en dito lemmetstaal niet anders verwacht ook. En het lemmet bleef daarbij nog zeer scherp (++++) ook.

Spyderco snijtest

Spyderco snijtest 2

DE VLEES/SPEKSNIJTESTEN.
Het lemmet van dit jacht & vismes is door zijn vorm en scherpte ook zeer geschikt (++++) in de keuken en keukenla. En met de bijgeleverde schede heb je altijd een snedebescherming erbij zitten. Voor langdurig gebruik wel even de G-Clip adapter verwijderen a.u.b. Maar ook in een kampkeuken komt dit mes zeer goed (++++) tot zijn recht. 

DE KARTONSNIJTEST.
Ook hier sneed het scheermesscherpe lemmet diverse soorten karton zeer goed (++++). Natuurlijk was het plakband in dit geval een spelbreker. Maar pas op bij het verwijderen daarvan en bij het schoonpoetsen van het glanzende lemmet.

Karton snijtest

Karton snijtest 2

HAKTEST.
Het doorhakken van niet te dikke takken naaldhout ging goed (+++) ondanks het feit dat zijn zwaartepunt in de gladde handgreep ligt en er geen polsriem gebruikt werd. Daarbij pakte ik de vrij gladde handgreep achteraan goed stevig vast. Maar dit mes is meer een echter  hunters-tool en “jachtbuit-snijder”.

DE HOUTSNIJTEST:
Voor de houtsnijtest altijd het bos in om daar veilig te testen, ik begon daarbij met het doorsnijden, schillen en aanpunten van lange 1 a 2 cm dikke takken  en ging daarna op dikker en droger hout voor fijnere snijklusjes over. Dankzij het fijne vlakgeslepen scherpe lemmet, het gebruikte lemmetstaal in samenhang met de goede harding, zijn de snijeigenschappen van het lemmet bij fijne klusjes zeer goed (++++).   

Hout snijtest Spyderco

BATONNEREN.
Ook licht battonneren heb ik met dit fijne jacht & vismes gedaan. Want in een noodgeval moet ook een jacht & vismes het hakken van takken en het splijten van aanmaakhoutjes goed kunnen om een koude nacht comfortabel en zonder onderkoeling / bevriezing door te kunnen komen (zie ook mijn EHBO reviews over koude letsels en vuur).  En inderdaad het batonneren ging zeer goed (++++), dit zonder de fijn geslepen snede te beschadigen.

Batonneren met Spyderco

Daarom moest deze als bewijs van zijn zeer goede (++++) standtijd het testpapiertje doorsnijden, wat ook zeer goed lukte (++++).

ZOUTWATERTEST.
De zoutwatertest met het zoute water van de fraaie Zeeuwse Stranden kreeg echter geen grip op het roestvaststalen glanzende lemmet van de Spyderco South Folk, die zeer goed (++++) roestvast bleek te zijn. Dit mede doordat het gebruikte chroompercentage van dit High-End roestvaste lemmetstaal 14 % is. 

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST SPYDERCO SOUTH FOLK.  (Max. 5 sterren per item).

UITERLIJK & ESTHETIEK

++++

SLIJPGEMAK

+++

AFWERKING FIT & FINISH

++++

ERGONOMIE HANDGREEP

++++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN

+++

MATERIALEN HANDGREEP

++++

GEBRUIKTE MATERALEN

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP

+++/-

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK

++++

BEVESTIGING HANDGREEP

+++

STAALKWALITEIT & HARDHEID

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE

+++

SNIJVERMOGEN

++++

PASVORM MES IN SCHEDE

++++/-

HAKVERMOGEN

+++

DUURZAAMHEID SCHEDE

++++

ROESTVASTHEID

++++

DRAAGCOMFORT SCHEDE

+++

STANDTIJD

++++

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING

+++

 

TOTALE TESTOORDEEL: ++++ ( ZEER GOED / VERY GOOD ).

 

RESUME.

De ergonomische handgreep van de South Folk ligt als “gegoten” in mijn hand (maat 9,5) en is ondanks zijn wat gladde oppervlak goed te gebruiken.  Het fijn en vlakgeslepen lemmet is uit een High-End RVS lemmetstaal vervaardigd, die tezamen met de goede harding voor een zeer goede standtijd borg staat. Voor een goede draagwijze en de veiligheid van de gebruiker zorgt de Boltaron schede, die het mes nagenoeg zeer goed fixeert. De slanke Spyderco South Folk is een zeer goed vaststaand jacht & vismes en benadert een handgemaakt exemplaar. Alleen al naar dit fraaie vaststaande mes kijken zorgt al voor  veel plezier, om van de snijtest nog maar te zwijgen!

 

MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan mevrouw Joyce Laituri van Spyderco USA voor de ondersteuning en de heer Jur van Rietschoten voor de organisatie van de Amsterdam Spyderco Meet.                    

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.