Spyderco Military

SPYDERCO GOES “ ROCK & ROLL” WITH THE MILITARY.  By Henk Kraaijvanger.

De geschiedenis van de nu al befaamde Victorinox Military gaat terug tot 1996, toen verscheen hij speciaal voor de “Save and Serve Professionals”. Deze dienen namelijk “bij nacht en ontij” , terwijl U dan naast uw ”gebreide onderbroek” ligt te slapen. En ze krijgen van de Haagse Politiek aan het eind van hun carrière, nooit de echte waardering die ze overigens wel verdienen! Nee, wel als “dank” de WUL problemen, het asociale AOW-Gat en nog verdere bezuinigingen op Defensie! Dat deze professionals van goede en bruikbare gereedschappen houden is algemeen bekend. Jammer genoeg zijn de vaak bediscuteerde Leopards weg en dus niet meer tegen Poetin in te zetten. Over regeren en vooruitzien gesproken! Maar de Spyderco Military C36GCMO DIGICAM voldoet in deze wel aan hun wens. Dit is overigens mijn derde Spyderco Military, die ik met veel plezier test.

Spyderco Military

DE SPECIFICATIESVAN DE C36GCMO DIGICAM.

Dit fraaie functionele vouwmes bezit een zeer scherp geslepen lemmet uit het hoogwaardige High-End CPM S30V RVs. Het lange lemmet is vlakgeslepen en bezit een conventionele snede. Voor een snelle eenhandige openingswijze (rechts/links) bezit het lemmet een groot openingsoog (Spyderco patent), waardoor het lemmet ook met dunne operators handschoenen geopend kan worden. De vergrendeling van het geopende lemmet wordt geregeld door het door Michael Walker ontworpen Linerlock vergrendelsysteem, welke tevens van een geribbeld ontgrendelstuk met Ball Detent (kleine kogeltje)is voorzien. Deze Ball Detent draagt zorg voor een zekere fixatie van het gesloten lemmet. Jammer genoeg is het ontgrendelstuk het meeste geschikt voor de rechtshandige gebruiker.

OPMERKING:

voor de “Lefties” is een echt linkshandige Military Model Left Handed leverbaar, dit met zwarte G-10 handgreep (Model C36GLE).

 

De vrij grote, ergonomisch gevormde en slipvaste handgreep bestaat uit twee slipvaste, demonteerbare G-10 greepschalen met het zogenaamde Digicam patroon. Ook zijn er twee Military modellen met fraaie Titanium handgrepen leverbaar, waarvan ik er wel een van wil testen. Aan de linkerzijde bezit de handgreep een demontabele metalen kledingklip (right hand, tip down). Tevens is deze handgreep aan de rugzijde gedeeltelijk opengewerkt, waardoor het noodzakelijke onderhoud ook in het veld uitgevoerd kan worden, zonder het mes te moeten demonteren en daardoor mogelijk kleine onderdelen te verliezen. Om verlies van dit fraaie vouwmes te voorkomen, bezit de handgreep ook nog een kleine polsriemoog. Ik heb daar overigens een groen koordje door gedaan.

DE SPECIFICATIES.

STAALSOORT LEMMET:                       CPM S30V

GROOTTE LEMMETOOG:                            14 mm

LEMMETLENGTE:                                  102 mm

LENGTE MES GEOPEND:                         24,1 cm

LENGTE SNEDE:                                     93 mm

LENGTE MES GESLOTEN:                          14 cm 

LEMMETBREEDTE:                                 31 mm

DRAAGGEWICHT:                                     120 gram

LEMMETDIKTE:                                        3 mm

PRODUCTIELAND:                                     U.S.A.

 

DE VELDTESTEN: (+ = matig; ++ = redelijk/goed; +++ = goed; ++++ = zeer goed).

Het lemmet werd scheermesscherp afgeleverd en bingo, snoeitijd. De armharen verdwenen als sneeuw voor de zon (++++). Hierna moest het lemmet aan de slag om tentstokken en punji-sticks te maken, wat goed lukte (+++). Een Plain Edge is duidelijk een betere houtsnijder. Om  letsel en AUW, Auw, auw te voorkomen, maakte ik het lemmet thuis vrij  en schoon van die lastige, taaie hars. Op een schietsessie sneed ik diverse munitiedoosjes ermee open, zodat we tijd konden besparen. Ook tijdens het kapotsnijden van allerlei kartonnen dozen, presteerde het lemmet goed (+++). De touwsnijtesten op het dikke manillatouw en oude bergtouw werden ook goed volbracht (+++). Als laatste moest hij net als wij soms, in het Zeeuwse Water met de billen bloot, maar de roestvastheid bleef goed (+++). Bij de vergrendeltest (SpineWhack) bleef de vergrendeling keurig in stand, dit dus tijdens het tikken van de lemmetrug van het geopende lemmet op een houtblok. Pas op je vingers, doe dit thuis nooit na, want anders kun je in je favoriete (compagnies)bar in combinatie met harde muziek, geen tien bier meer bestellen.

Spyderco Military Veldtest

PLUSSEN EN MINNEN.

Plus: Het zeer scherpe lemmet, de standtijd (tijdsduur scherp blijven), de roestvastheid en het gehele functionele design.

Min: een gemis van een functioneel M.O.L.L.E. foedraal (liefs mijn design, te koop bij Country Store Epe) en ook de Spyderco Beads erbij leveren. Ook voor een nog betere grip, de greep iets voller maken. Tevens het polsriemoogje vergroten tot ca. 6 mm, dit voor het gebruikte mil.spec. parakoord.


CONCLUSIE:
een zeer goed tactisch vouwmes, waarbij de Lansky Fold-a-Vee slijper op welverdiende voorjaarsvakantie kan, zonder nodig te zijn. De camouflage past overigens ook goed bij mijn “butsmuts” (helm).

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.