Spyderco Enuff Clip Point

DE SPYDERCO ENUFF CLIP POINT (model FB31CPBK). By Henk Kraaijvanger

Na de test van de Spyderco Enuff Sheepfoot vorig jaar, heb ik mijn bevindingen & feedback aan het Spyderco Management Team gemeld. Dit team luistert goed naar alle feedback en dat resulteerde op de Spyderco Amsterdam Meet 2014 in een testpakketje. U raadt het waarschijnlijk al, daarin zat onder meer de Enuff Clip Point en het nieuwe Serrata vaststaand mes. Special bedoeld om aan de tand gevoeld te worden! Ze zijn namelijk niet alleen maar bedoeld om te fotograferen.

DE BESCHRIJVING:  
                                                                                                                                        
De Spyderco Enuff Clip Point is niet groot van afmetingen, maar net als David wel “beresterk” en vol karakter. En dat bij een normale handgreep lengte. Dat heb je als militair & buitensportman echt nodig, een no-nonsense, zeer scherp vaststaand mes, die je goed kunt vasthouden. Net als je vrouw/vriendin/vriend trouwens!

De Enuff is speciaal bedoeld voor allerlei zware snijwerkzaamheden, die het beste met je hand zo dicht mogelijk bij de handbeschermer uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor heb je minder kracht bij het snijden nodig. De Enuff Clip Point heeft een conventioneel en vlakgeslepen clippoint vormig lemmet met een volle doorgaande tang (angel). Deze tang is echter wegens gewichtsbesparing, geskeletteerd. Veel snijkracht bij weinig gewicht dus. De in twee richtingen aangebrachte structuur in de injection molded greepplaten zorgen voor een slipvaste en daardoor een veiliger greep, zeker onder natte/zilte omstandigheden. Om verlies van je kostbare mes te voorkomen en tevens om als hulp bij het hakken te dienen, is aan het eind van de handgreep een polsriemoog aangebracht. Deze polsriem zat er echter niet standaard bij.       

 

Enuff Clip Point in Schede

 

 Spyderco Enuff

De schede is uit “molded” polymeer vervaardigd en het mes past zowel met de lemmetsnede naar links als ook rechts wijzend in deze schede. Hierdoor is wel een ruimere pasvorm benodigd en derhalve rammelt het lemmet in de schede. Ook heeft deze schede voor het flexibel kunnen dragen van het mes, een demonteerbare G-Clip en diverse bevestigingsgaten. Om het uitvallen en daardoor het verlies van je mes uit de schede te voorkomen, bezit de schedemond twee fixeersteuntjes.

SPECIFICATIES:

STAALSOORT LEMMET:     VG-10 RVS

MATERAAL GREEPPLATEN:   FRN

LENGTE LEMMET           :     7 cm

TOTALE LENGTE                   :    17,1 cm

BREEDTE LEMMET         :    2,9 cm  

GEWICHT MES                      :    108 gram

DIKTE LEMMET              :     4 mm

TOTAAL DRAAGGEWICHT  :    159 gram

(met bevestigd polskoord) :   

 

 Spyderco Enuff Veldtest

DE VELDTEST:    
                                                                                                                                               
De veldtest werd op een fraaie, warme winterdag op mijn favoriete testplek in een fraai bosperceel uitgevoerd. Natuurlijk wel met koffie uit mijn vertrouwde isoleerkan erbij, dit ter ondersteuning. Dankzij het vlakgeslepen lemmet was het testexemplaar scheermesscherp (+++) en wederom moesten er eerst weer wat armharen afgeschoren worden, om dat te bewijzen. Daarna moest het lemmet zijn kunnen bewijzen op diverse soorten natte en droge takken (+++). Ook het kappen van de takken voor allerlei gebruiksvoorwerpen, waaronder een vuurstok en tentpennen ging vrij goed (++), dit ondanks de geringe lengte van het mes. Bij dit hakken moet je eigenlijk wel een polsriem/duimriem gebruiken, de handgreep bij het eind vast te houden en vanuit een ”rollende pols” werken. Ook het zogenaamde “batoneren”/ doorslaan met behulp van een knuppel ” van niet te dikke takken, lukte vrij goed (++).  En nee, denk maar niet dat ik de natuur echt beschadigd, dat doen de in de buurt aanwezige boswerkers met shovels in naam van de “Gemeente” wel.  Door zijn beperkte afmetingen en slipvaste handgreep is de Enuff clippoint zeer hanteerbaar (+++) en ook goed compact & verdekt te dragen. Thuis gekomen moest het conventioneel geslepen lemmet karton, sisal touw en oud bergtouw snijden, deze beide klusjes werden goed volbracht (+++/-). Een kartelsnede is hiervoor echter iets beter geschikt. Ook kreeg het lemmet een zout water badje te verduren, maar dankzij het percentage van 14,5 – 15,5 % chroom, bleef het lemmet roestvast (+++/-). Waarom - : Spyderco’s toegepaste H-1 staal is echt roestvast! Opmerking: Door het gebruikte premium lemmetstaal heeft het lemmet een hoge standtijd (+++).                                                                                                                                                            

De molded polymeer schede heeft een redelijke pasvorm (++), waarbij het mes redelijk goed gefixeerd wordt. De Enuff kan op twee manieren (snede naar links/rechts wijzend) in deze schede. Bij het rennen e.d. rammelt het lemmet wel wat in deze schede. De schede is door de toegepaste riemclip redelijk beschermd tegen verlies/vallen van de riem & smalle koppel, maar hierdoor is deze schede wel wat moeilijker van de riem of koppel te halen, zonder de riem los te maken (++). Als je bij het geplaatste mes in de schede, de polsriem net zolang maakt dat hij aan de onderkant van de schede “klemt” , zekert hij het mes extra in de schede.

EINDCONCLUSSIE:

De Spyderco ENUFF is een zeer scherp vaststaand mes van hoge kwaliteit, waarbij zijn snijvermogen de lengte overtreft. Ook zou het mes voor militair gebruik onder remote omstandigheden, een perfect “last ditch/back-up zijn. En de regel “size matters” gaat niet altijd op.

MEERDERE MODELLEN:
De Enuff collectie is ook verkrijgbaar met een Sheepfoot (met serrations) en Leafvormig lemmet en als geheel roestvrij watersportmes, de Enuff Sheepfoot Salt met in een gele uitvoering( vervaardigd uit H-1 staal).

TIPS:

- Maak de schede in een geluidarme custom boltaron uitvoering en lever er voor militairen een speciale MOLLE adapter en een belt & broekzakclip bij.
- Maak het mes ook in een tactisch zwarte of dark earth kleur.

Verder heb ik niets meer te “mekkeren”.

Mijn dank gaat uit naar mevrouw Joyce Laituri van Spyderco voor de ondersteuning.      Thank you very much!!!

Messenexpert Henk Kraaijvanger is KMA OPC/instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired.
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op 
info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.