Spyderco-Domino

DE SPYDERCO DOMINO (C172CFTI). By Henk Kraaijvanger

Je kunt rustig zeggen dat bij de Amerikaan Eric Glesser het Nederlandse spreekwoord “ De appel valt niet ver van de boomstam” van toepassing is. Vader Sal Glesser heeft namelijk  sinds het begin van de Spyderco Company naast de bekende slijpartikelen, ook veel fraaie mes ontwerpen en baanbrekende ideeën op zijn conto staan. Dit begon in 1981 met het eerste revolutionaire vouwmes “de Worker” met zijn gepatenteerde  kledingclip, de “Spyderteeth” kartelsnede en de zogenaamde “Round Hole” lemmet-opening (duimgat).    Zijn zoon Eric heeft onlangs de fraaie Domino aan zijn nu bescheiden conto toegevoegd.

 

 Domino half uitgevouwen

De hieronder beschreven Domino is na de fraaie Southard Folder, Spyderco’s tweede vouwmes met een zogenaamde “Harold  Kit Carson (HKC) flipper en het kogel gelagerde lemmet.  Vraagje aan de Spyderco Crew: waarom zo laat hiermee begonnen?

DE BESCHRIJVING: Het geheel vlakgeslepen lemmet is het hoogwaardige CTS-XHP roestvaststaal vervaardigd. Het kogel gelagerde lemmet heeft een conventionele snede (Plain-Edge) met een bladpuntvormige lemmetpunt (Leaf). Verder heeft dit lemmet een HKC flipper, een 13 mm groot duimgat, een geribbelde vingergroef (Choil) , een inwendige lemmetstop en Ball Detent en een 2 cm lange slipvaste vertanding (Jimping) op de lemmet-rug.  Hierdoor is het lemmet bij een aantal snijwerkzaamheden beter te sturen.

Voor de vergrendeling van het scheermesscherpe lemmet doet het zogenaamde “Framelock “( Reeve Integtal Lock) met zijn gehard stalen vergrendelstuk dienst, deze is met behulp van vier kleine schroefjes op  de Titanium vergrendelarm van de donkere Titanium greepplaat (Liner) geschroefd. Door het gebruik van dit gehard stalen vergrendelstuk krijg je een robuuste  “staal op staal vergrendeling”,  waardoor slijtage van het vergrendelsysteem en dus lemmetspeling voorkomen wordt. Het stalen vergrendelstuk bezit tevens rillen voor een gemakkelijke ontgrendeling van het lemmet en een extra trapeziumvormige beveiliging, dit tegen het te ver kunnen terugduwen van het vergrendelstuk bij het ontgrendelen. Hierdoor wordt de breuk van de Titanium vergrendelarm tijdens het ontgrendelen, zeker onder een stresssituatie voorkomen. Het lemmet is dankzij de speciale kogellager en de HKC flipper razendsnel eenhandig te openen. Ook met behulp van het duimgat is het lemmet snel te openen. De ergonomisch gevormde handgreep met vingergroef wordt aan de ene zijde gevormd door de reeds genoemde donkere Titanium greepplaat (en aan de andere zijde uit de combinatie van de gelamineerde zwarte “Cubik Check Carbon Fiber/G-10” laag en de dunnere Titanium greepplaat. Deze twee greepplaten zijn door middel van zes torxschroeven, drie afstandsbusjes en een lemmetschroefcombinatie stevig met elkaar verbonden. De rug van het vouwmes is hierdoor open, waardoor de noodzaak van demontage in het veld verdwenen en het onderhoud gemakkelijk geworden is.

De handgreep is ingericht om de kledingclip op vier posities te kunnen monteren, waardoor de Domino dus flexibel, links/ rechts alsmede met lemmetpunt omhoog/omlaag te dragen is.

Af fabriek zit deze kledingclip op de achterzijde van de Titanium montageplaat geschroefd (lemmetpunt omhoog).  Ook heeft de handgreep achteraan een oog met een stalen bus, dit voor een polsriem of de Spyderco beadkoorden. Hierdoor is het mes sneller te pakken en/of te zekeren, waardoor verlies van je kostbare mes voorkomen kan worden.

DE SPECIFICATIES:
Lemmetlengte: 7,9 cm (7,5 cm geslepen).
Totale lengte geopend: 19,5 cm.
dLengte gesloten: 11,6 cm.
Dikte lemmet: 3 mm.
Breedte lemmet: 3,4 cm.
Staalsoort: CTS- XHP (van de Carpenter Steel Company uit Reading, PA, U.S.A.).
Voor de liefhebbers, de samenstelling van dit High-End Amerikaanse RVS Staal :
Carbon (C)            1.6%   
Chromium (Cr)       16%                 
Cobalt (Co)             --
Niobium (Nb)           --
Copper (Cu)            --
Manganese (Mn)    0.5%
Molybdenum (Mo)  0.8%
Nickel (Ni)             0.35%
Nitrogen (N)             --
Phosphorus (P)        --
Silicon (Si)             0.4%
Sulphur (S)               --
Tungsten (W)           --
Vanadium (V)        0.45%
Hardheid lemmet: 61 HRC.                                                                                              

DE VELDTEST:  Het lemmet van de Domino was zoals altijd bij alle Spyderco messen, scheermesscherp geslepen. Dus moest het mes in het veld “zijn kunnen”showen, als eerste bij het snijden van diverse takken en stokken. De testresultaten waren uitstekend, zowel bij “groen hout” als ook bij gedroogde takken. Hierna volgde de kartonsnijtest, die ondanks zijn conventionele snede ook zeer goed  volbracht werd. Als laatste moest het zijn scherpte op diverse touwsoorten bewijzen, wat ook zeer goed lukte. Ik had ook niet anders verwacht. De vergrendeling van het geopende lemmet werd door middel van de zogenaamde “Spine Wack” hak/vergrendeltest getest, de vergrendeling bleef daarbij veilig in stand. Het gesloten lemmet wordt door de  inwendige Ball Detent ook goed gefixeerd, wat de draagveiligheid ten goede komt. Jammer genoeg was door mijn zeer ruwe gebruik en de wat scherpe sleutels en kleine gebruiksvoorwerpen in mijn zak, de fraaie  Cubik Check Carbon Fiber laag wat bekrast.

     

 SpydercoDomino 

 Spyderco Domino

RESUME: de Domino is een van de fraaiste Spyderco EDC modellen. Waarom? Mooi van ontwerp, de gebruikte materialen zijn High-Tech, hij is zeer goed afgewerkt, hij blijft zeer lang scherp en Spyderco staat er op en erachter. Mijn complimenten aan Eric! Adola’s adviesprijs voor de Domino is Euro 335,- Niet goedkoop zou je zeggen, maar daarvoor heb je dan ook een kwalitatief goed vouwmes. En goedkoop is vaak duurkoop en  afdingen bij je favoriete dealer op de adviesprijs mag natuurlijk ook!

Met dank aan Spyderco’s Marketing Manager Joyce Laituri.

Messenexpert Henk Kraaijvanger is KMA OPC/instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired.
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op 
info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen