Spyderco Bushcraft

DE SPYDERCO BUSHCRAFT UK. by Henk Kraaijvanger. 

Jaren geleden kwam de befaamde Engelse “Bushcraft Goeroe” Ray Mears met zijn Wilderniss Bushcraft series van Discovery op de TV. De titels van deze series waren: Tracks, World of Survival, Trips Money Can't Buy with Ewan McGregor, The Real Heroes of Telemark enzovoort. Heel informatief en rustig uitgelegd allemaal. Tijdens deze serie gebruikte hij vaak een “eenvoudig” en klassiek uitziend vaststaand buhscraftmes (met een zogenaamde Scandinavian slijpwijze van het lemmet), de zogenaamde “Woodlore”. Dit fraaie bushcraftmes werd toen en wordt nu nog steeds door Engelse vaklieden handgemaakt en is daardoor flink wat duurder dan een productie model. Ook was Ray als survivaltrainer voor de Engelse Krijgsmacht werkzaam en heeft hij sinds 1983 zijn eigen Bushcraftschool, de zogenaamde “School of Wilderness Bushcraft”.

Spyderco Bushcraft

SPYDERCO.

De nu al befaamde messenfirma Spyderco stapte jaren geleden al op deze Bushcraft hype met hun nieuwe model, de Bushcraft UK in. Het vaststaande klassieke Bushcraftmes werd vervaardigd met de input van Chris Claycomp en Bushcraft UK en bezat nagenoeg alle karakteristieke kenmerken van een klassiek Bushcraftknife, edoch het was fabrieksmatig vervaardigd. Jammer genoeg scheurde de fraaie houten greep al vrij snel, waardoor Spyderco het Busfcraftproject in de  koelkast” zette. Dit Bushcraftproject werd er enige tijd geleden weer uitgehaald en zie het verbeterde resultaat van de Spyderco Bushcraft!

BESCHRIJVING DE SPYDERCO BUSHCRAFT UK (FP26GP).  

Bij dit verbeterde model zijn de problemen van scheurende grepen opgelost, dit door het gebruikte zwarte G-10 hiervoor. Het koolstofstalen en o zo scherpe lemmet met Spyderco’s karakteristieke lemmetgat heeft een volle doorgaande angel (tang), een droppointvormige lemmetpunt en is Scandi geslepen. De fraaie ergonomische greep is gepolijst waardoor de drukpunten, de zogenaamde “hot spots” verminderd worden. Deze greep bestaat uit twee G-10 greepplaten, die  met messing schroefnieten en een messing polsriemoog op de doorgaande angel bevestigd zijn. De schede is uit stevig zwart leer vervaardigd en bezit aan de binnenzijde een kleine kunststof binnen schede tegen het doorsteken van het zeer scherpe lemmet. Dit komt de veiligheid in het veld zeker ten goede, want een goede schede beschermt de drager ervan! Tevens bezit deze schede voor het dragen aan een riem (max. 7,5 cm breed) een riemlus en tevens zes holle nieten voor het te gebruiken parakoord, zodat een flexibele draagwijze mogelijk is.

Spyderco Bushcraft Schede

DE SPECIFICATIES:

LEMMETSTAAL:                 O-1 (niet roestvast)

SLIJPWIJZE:                          8mm  Scandi grind

LEMMETLENGTE:              104 mm

LENGTE HANDGREEP:                   120 mm

LENGTE LEMMETSNEDE: 100 mm

BREEDTE HANDGREEP:                 ca. 23 mm

BREEDTE LEMMET:           28 mm

DRAAGGEWICHT MES+SCHEDE:  313 gram

DIKTE LEMMET:                 3,6 mm

PRODUCTIELAND:                          Taiwan

 DE VELDTEST:                                                                                                                                          (+ = matig; ++ = redelijk/goed; +++ = goed; ++++ = zeer goed ;  - = minder goed).

Zoals reeds gezegd werd het lemmet van de Bushcraft UK zeer scherp (scheermesscherp/ ++++) afgeleverd en moest het wederom zijn kunnen op mijn beproefde “armharen methode” bewijzen. Daarna ging ik het bos in om diverse houten hulpmiddelen, waaronder tentharingen, punje sticks en een wandelstok met punt te vervaardigden. Dankzij zijn scheermesscherpe lemmet en lemmetgeometrie lukte dit erg goed (++++). Ook het zogenaamde “batoneren” lukte goed. Na gebruik in het bos/veld moet je wel “onmiddellijk” het lemmet schoon en vooral droogmaken en daarna in oliën. Neem daarvoor een klein oliehoudend lapje met Ballistol in een hersluitbaar plastic zip-zakje en een droog poetslapje mee. Beter zijn nog de speciale onderhoudsdoekjes van Sentry’s Tuff Cloth. Want zoals gezegd is O-1 koolstofstaal niet roestvast en het lemmet sloeg bij de zoutwatertest vrij snel aan (+), DUS “DIRECT” ONDERHOUD PLEGEN. Na het snijden en nuttigen van zuur fruit & zure gerechten, moet je zoals meerdere malen gezegd (de kracht van de boodschap zit in de herhaling!), het lemmet goed schoon en droogmaken en in oliën.  De ergonomische handgreep voelde ook onder zware snijwerkzaamheden comfortabel aan, waarbij ik wel voor het toevoegen van duimrillen “Jimping” op de lemmet rug ben. Ook is de handgreep onder koude natte & zilte omstandigheden wat minder slipvast (+++/-). Het snijden van diverse soorten koord, waaronder milspec. parakoord lukte goed (+++).  Tijdens de grote opruimactie annex kartonsnijtest moesten er kartonnen dozen doormidden gesneden worden, wat ook goed lukte (+++). De fraaie lederen schede was goed bruikbaar (die ik van te voren wel even licht met ledervet ingevet had), maar het was wat lastig om in het veld, de lemmetpunt correct in korte kunststof binnenschede te steken (+++/-). En ook mis ik eigenlijk een bergplaats voor het traditionele vuurstaal.

Veldtest Spyderco Bushcraft

RESUME. 

TOP: De Bushraft UK is een goed Bushcraftmes, dit door zijn specifieke design, de kwaliteit van de gebruikte materialen en de afwerking. 

TIP:  Jimping op de lemmetrug maken,  de kunststof binnenschede verlengen en een bergplaats voor een vuurstaaltje plaatsen. 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.