Spyderco ARK

THE SPYDERCO ARK, FOR LADIES WHO SERVE.
By: Henk Kraaijvanger (Warrant Officer I ( Ret).

 

Ook deze review schrijf ik speciaal voor mijn voormalige vrouwelijke en natuurlijk ook mannelijke collega’s, die ergens “ver weg” ERG GOED werk aan het doen zijn en het verdienen gezond en wel terug te keren. Want dat hebben ze echt wel verdiend. En naar het schijnt wordt blijkbaar het asociale en m.i. onwettige AOW-Gat door Defensie gerepareerd, dit onder enige druk van diverse individuele koppige militairen en de bonden, die daarin natuurlijk wel mee moesten.

Naast de veelal “bekende” gevaren buiten de poort, zouden er vooral voor de dames ook binnen de poort gevaren kunnen zijn. Zeker waar meerdere nationaliteiten de FOB (vooruitgeschoven basis) of een compound gebruiken en er daardoor best grote cultuurverschillen kunnen zijn. En wat dacht u van de lokale werknemers met dito gebruiken aldaar? Waar dus NEE geroepen, dus niet altijd NEE is en je dan ook niet de juiste overtuigingskracht met het versterkende “overtuigingsgereedschap” in je handen hebt.

Denk daarbij ook maar eens aan de “douches”, alwaar je geen (hand)vuurwapen bij je hebt en er ook geen heimelijk kunt dragen. Want niet iedereen heeft de weelderige vormen, “het bos hout voor de deur”, “de space behind” en het voormalige filmfiguur van Betty Boop of May West. Naar die laatst genoemde dame zijn zelfs de May West reddingsvesten voor bevestiging aan de borstkast genoemd. Niet moeilijk te raden, waarom.                                                                                                                                                

BETTER SAFE THAN SORRY!                                                                                                      

Het is gebleken dat vooral (veel Amerikaanse) vrouwelijke militairen daar in de douches vaak aangerand of nog erger verkracht en daarna vermoord, dreigen te worden. Wat je daar overigens wel bij je kunt dragen is een licht, roestvrij maar vooral puntig en scherp Neck-Knife tegen deze “Rapers/ Muggers”, zodat je je goed tegen “die beesten” kan verzetten (Refuse To Be a Victom so Make Them Pay). Een plotsklaps ingezet neck-knife zal het ook goed doen tegen “door de bewaking” doorgedrongen andere kwaadwilligen als je zelf ogenschijnlijk met lege handen staat. Er worden best veel goede Neck-Knives aangeboden, de een is te groot, de ander te zwaar, weer een ander te duur, een andere is onderhoudsgevoelig en/of roest enzovoort. Vooral de prijs en natuurlijk het draaggewicht is belangrijk, want militairen worden NIET “overpayed” en dragen tijdens werktijden al genoeg om hun lijf en leden.

 

FOR THOSE WHO SERVE, THE SPYDERCO ALWAYS READY KNIFE (ARK).   

Het prototype van de ARK werd door de U.S. Army Combat veteraan John Shirley en zijn vriend Sam Owens ontworpen.

Puttend uit John’s kennis van militaire overlevingstechnieken, zijn Japanse krijgskunsten en met de behulp van Sam’s vaardigheden als een ambachtsman, ontwikkelden zij de ARK, speciaal bedoeld als een lichtgewicht zelfverdediging tool. Dit bleek een echte voltreffer te zijn en daarna werd deze ARK door het Spyderco RD-team verder doorontwikkeld.

Op de Amsterdam Spyderco Meet 2015 had ik het zoveelste prototype in de hand, maar nu is hij al op de markt.

Sal Glesser, de “grote Spyderco baas himself” noemt daarbij de basis uitgangspunten:

It needed to be: functional, light, corrosion resistant and inexpensive, as soldiers would be buying them with their own funds. We really didn't have any other markets in mind other than the military female.                                                                                                                       

Natuurlijk is het wat anders gelopen, want ook de mannen vinden dit mesje functioneel, licht en prettig te dragen en natuurlijk ook niet te prijzig. Wegens het gebruikte H1 echt roestvrije staal, is de Spyderco ARK echter wel iets duurder dan de concurrentie.

 

DE ALGEHELE BESCHRIJVING VAN DE SPYDERCO ARK (FB35PBK) .

Spyderco ARK

 

HET LEMMET.
De ARK is speciaal bedoeld voor zelfverdediging en heeft een scheermesscherp geslepen, maar vrij dun lemmet met een scherpe penetrerende clippunt. Het lemmet en de nagenoeg doorgaande brede angel is uit het echt roestvrije H1 staal vervaardigd. Het gebogen lemmet met Spyderco gat in de verhoogde duimrust is verder sabelgrind en hol geslepen, het bezit een vergrote vingeruitsparing annex enkele stootplaat. Op de linkerzijde van het lemmet staat: H1 (schuin en vrij groot) en Spyderco H-1, terwijl op de rechterzijde Seki-Japan en S in een cirkel met streepje staat.  

In het speciale H1 roestvrije staal (H1 RVS bevat slechts 0,15 koolstof) is het meeste koolstof vervangen door stikstof, waardoor er onder natte, zilte omstandigheden bij “gebrek aan koolstof”, dus geen corrosievorming kan plaatsvinden. Want Koolstof heeft de neiging  onder genoemde natte, zilte omstandigheden zich te willen verbinden met de zuurstof uit de omringende natte, zilte lucht, om aldus corrosie te veroorzaken.                                                          

Gekapte stok schillen

Koolstof is tevens bij andere staalsoorten belangrijk voor de harding van het staal, maar het H1 roestvrije staal wordt door de machinale bewerkingen al van zichzelf hard. Uiteraard, door de diverse bewerkingen aan de snede, is deze snede het hardste.

Het gebruik van dit H1 roestvrije staal in de ARK is dan nog logisch ook, omdat je deze ARK na het douchen daarna ook onder de kleding en op de huid verborgen moet kunnen houden, dit voor de “Grote Surprise Show” als Shit Hits The Fan (SHTF). Daar verborgen waar het (zoute) natte zweet, bij gebruik van normaal roestvaststaal, voor corrosie problemen kan zorgen. Echter niet bij het echt roestvrije H1 lemmetstaal van de Spyderco ARK.

Opmerking:
Er zijn meerdere staalsoorten die zich naast het roestvrije Japanse H1 staal, als echt roestvrij mogen classificeren zoals: het Franse X-15 T.N. en het eveneens Japanse LC 200 N staal.

DE HANDGREEP.
De in twee richtingen gestructureerde slipvaste (bi-directional texturing) “drie vinger handgreep” is uit met glasvezel versterkt-nylon (FRN) vervaardigd en zit om de brede bijna doorgaande tangel (Tang) gespoten.  

Deze zwarte handgreep heeft in combinatie met de angel een vergrote vingeruitsparing (Choil) en een oog voor een te plaatsen pols/vangriem (Lanyard).  Hierdoor is de greep ook met natte zeephanden veilig te gebruiken (++++) en kan het verlies van je levensredder voorkomen worden.

Wel zou ik er zelf een trekkoordje uit parakoord of een kettinkje eraan bevestigen. Uiteraard is deze handgreep van het Spyderco embleem en het type naam voorzien.

DE SCHEDE.
De hoekige tweedelige schede is via de spuitgietmethode uit polymeer kunststof vervaardigd en deze twee voorgevormde schededelen zijn met behulp van zes holle nieten/ogen stevig aan elkaar bevestigd.  

Schede van Spyderco Ark

Het lemmet en het onderste deel van de handgreep valt bij plaatsing goed en klemmend in deze voorgevormde schede. Het lichte ARK nekmesje zit hierin rammelvrij en goed gefixeerd (+++), terwijl het toch zeer gemakkelijk en snel “te trekken” (++++) is. Zeker belangrijk met natte zeephanden en onder stressomstandigheden. Uiteraard heeft deze schede ook twee drainholes.

De ARK past maar op een manier in zijn polymeer schede, maar je kunt deze schede door zijn uiterlijke symmetrie, voor zowel de linkse als ook de rechtse draagwijze gemakkelijk omdraaien.  

Door de bovenste ogen is de RVS break a way ball chain/ balketting bevestigd, waardoor deze zoals bedoeld, om de nek te dragen is. Door zijn rechthoekige vorm hangt de schede met het lichte mes erin, vrij recht, wat dan ook de bedoeling is. Natuurlijk kun je ook een stuk parakoord als hals-koord gebruiken.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE SPYDERCO ARK (FB35PBK).

LEMMET MATERIAAL:                 H1 Roestvrij 

MATERIAAL HANDGREEP:                   FRN 

LEMMETLENGTE:                          65 mm 

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:    63 mm 

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:  30,1 mm 

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:  23 mm 

LEMMETDIKTE:                              2 mm 

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:        6,7 mm 

LEMMETHARDHEID:                     58-59 HRC. 

MATERIAAL SCHEDE:                        polymeer 

TOTALE LENGTE MES:                   12,8 mm  

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:   53 gram 

TOTAAL GEWICHT MES:               21 gram 

PRODUCTIELAND:                                  Japan 

 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek / n.v.t. = niet van toepassing).

 

TESTDAG 1.

BEGINTEST/NUL METING:
De Spyderco ARK werd scheermesscherp (++++) afgeleverd en weer was het bingo snoeitijd van wat onderarmharen, wat dan ook zeer goed ging (++++ ). Ook moest het lemmet na schoongemaakt te zijn, een tomaat in plakjes snijden. Dit om wederom mijn trek en zijn zeer goede scherpte  (++++)  en excellente corrosie /zuurbestendigheid (+++++) te testen en te bewijzen.

Zoutwatertest

Tomaatje snijden

Daarna ‘s avonds met de fiets flink over de kasseien gefietst/gestuiterd, natuurlijk met de Spyderco ARK om mijn nek. Deze bleef goed zitten dankzij de klemmende passing en het geringe gewicht van het mes.

En in een pauze even wat lichte snijklusjes op een paar natte en droge takken gedaan, wat zeer (++++) goed lukte. Ook wat snel-trek oefeningen met de ARK gedaan.

TESTDAG 2.
Om bosbrandgevaar te voorkomen, heb ik het vuur ontsteken maar in mijn tuin gedaan, dit tezamen met de ARK, mijn speciaal geprepareerde katoenen bolletjes en mijn Firesteel. Dat vuur ontsteken lukte zeer goed (++++).

Vuur ontsteken met de Spyderco ARK

Ook het karton snijden tijdens de kartonsnijtest lukte zeer goed (++++). Natuurlijk nam ik niet het aller dikste karton voor dit kleine mesje.

Karton snijtest

Daarna weer met twee messen, waaronder de ARK het bos in en testen maar. Gelukkig houdt de KMar wat meer toezicht op het fraaie militaire oefenterrein, dit omdat er veel klachten zijn zoals: overlast van vuilstorten, crossen met motoren buiten de paden en loslopende bijtende honden e.d. Er zijn al wat oefenende aspirant militairen flink gebeten ook. Maar zoals weleens gezegd, mijn tanden zijn meestal langer dan van die loslopende bijtertjes.

Dus op mijn mountainbike de onverharde paden door, drie wat hinderende stroompjes bedwongen, dat alles met de Spyderco Ark om mijn nek (achter de fleece). Op mijn 2e testplek aangekomen, moest de ARK zijn scherpte bij het doorsnijden van takken, het rondom en verticaal batonneren en schillen bewijzen. Het nekmesje met zijn vrij dunne lemmet voldeed daarbij zeer goed (++++). Na de verpakking van mijn beker instant mie losgesneden te hebben, de Ark maar weer veilig in mijn nekschede gedaan. Als je dit mesje laat slingeren, vind je hem niet zo snel meer terug.

 

TESTDAG 3.

Op een druilerige dag weer het bos in om te snijden en rondom te batonneren. Ook weer wat kleine gebruiksvoorwerpen en speciale Gear gemaakt, waaronder zogenaamde Punji- sticks.

Spyderco Ark batoneren

Het lemmet was na afloop redelijk goed scherp. Eigenlijk is het batonneren niet echt goed voor de dunne snede, die daarna ook een ritje over een wedstaal nodig had, om weer op oorlogssterkte te komen.

Ook werd de ARK een aantal uren in een doorzichtige bus met zout water geparkeerd, wat echter niet het mes of de schede aantastte. De ARK bleef Excellent corrosieproof (+++++).

Ook het touw snijden tijdens de touwsnijtest werd zeer goed volbracht (++++). Natuurlijk werden er geen dikke scheepstrossen ermee doorgesneden.

Berg touw snijden

TESTDAG 4.

Wederom wat karton en touw snijden, in dozen prikken en droog hout snijden. Ook wat tondel snijden en maken. Als laatste wat papiersnijtesten doen, die allen zeer goed (++++) volbracht werden. Ik heb voldoende en diverse testen gedaan en ik weet nu genoeg, zodat ik na de scherpte op het testpapiertje getest heb, deze testen kan afsluiten.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST SPYDERCO ARK .
(Max. 5 sterren per item (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek / n.v.t. = niet van toepassing).

 

UITERLIJK & ESTHETIEK:

++++

SLIJPGEMAK:

++++

AFWERKING FIT & FINISH:

+++

ERGONOMIE HANDGREEP:

+++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

++++

MATERIALEN HANDGREEP:

+++

GEBRUIKTE MATERALEN:

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

++++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

++++

BEVESTIGING HANDGREEP:

+++

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

+++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE:

+++

SNIJVERMOGEN:

++++

PASVORM MES IN SCHEDE:

+++

HAKVERMOGEN:

N.v.t.

DUURZAAMHEID SCHEDE:

++++

CORROSIE/ROESTVASTHEID:

+++++

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

++++

STANDTIJD:

+++

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING

?

 

                              TOTALE TESTOORDEEL: ++++ (  ZEER GOED /  VERY GOOD).

 

 

RESUME.
De Spyderco ARK FB35PBK is onder remote conditions & warme vochtige omstandigheden, speciaal voor vrouwelijke militairen bij de zelfverdediging van eigen huid & haar een must. Maar hij zal het ook goed doen bij de mannelijke collega’s. Zelfs als Last Ditch Survival Knife is de ARK geschikt. Want vergeet niet: Tijdens een plotseling optredend noodgeval/ongeval is een survivalmes DAT MES, die je op dat moment bij je draagt. Nou en daarvoor is de compacte, lichte, roestvrije scherpe Spyderco ARK bijzonder geschikt.

 

MET DANK AAN:

Met dank aan mevrouw Joyce Laituri van Spyderco U.S.A. voor het beschikbaar stellen van dit nieuwe Spyderco ARK model. Thank you very much!!!

N.B. Op het moment dat wij deze review plaatsen (begin juni 2015) is dit mes nog niet in Europa verkrijgbaar.  Voor een vergelijkbaar mes zie deze review. (webmaster bushcraft.nl)

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.