Spyderco Aqua Salt Fixed Blade

THE SPYDERCO AQUA SALT FIXED BLADE PLAIN BLACK.

By: Henk Kraaijvanger.

De Spyderco Aqua Salt Fixed Blade is in 2007 op de markt gekomen en verdween jammer genoeg in 2010. Hij is dus een tijdje uit productie geweest, maar op veelvuldig verzoek van veel uniform dragenden dit jaar weer teruggekeerd, nu met een geheel zwart uiterlijk. Want een “Low Shiny design” van een (nagenoeg) onderhoudsvrij functioneel vaststaand mes uit H1 RVS wil (denk ik) een ieder wel. Mocht een ooit verloren gegane Spyderco Aqua Salt vele, vele jaren later, in het vaak bezongen - In The Year 2525 (Zager & Evans)- bij opgravingen gevonden worden, hoeft het mes niet als onbruikbaar in een museum, maar kan direct weer gebruikt worden! De vaststaande Aqua Salt is overigens ook met een volledig gekarteld lemmet leverbaar. Het enige benodigde onderhoud is slijpen, waarbij elke keer als je het lemmet met de “hand” slijpt, het lemmet door de bewerkingen zichzelf weer hardt.

Spyderco H1

DE BESCHRIJVING VAN DE SPYDERCO AQUA SALT FIXED BLADE PLAIN BLACK.

HET LEMMET. Het lemmet en de ¾ doorlopende angel is uit het echt roestvrije H1 staal vervaardigd. Het gebogen lemmet met gemodificeerde Sheepfoot & Wharncliffe lemmetpunt en Spyderco gat in de lemmetrug/duimrust is verder sabelgrind en hol geslepen, het bezit een vergrote vingeruitsparing annex enkele stootplaat. De consumenten, veelal militairen, wilden in tegenstelling tot de oudere Salt versie op de nieuwe Aqua Salt een lemmet met zwarte en duurzame lemmetcoating (uit Titanium Carbonitride) om hinderlijke lichtreflecties te voorkomen, want als ze u niet zien, kunnen ze ook niet gericht op u schieten!

H1 ROESTVRIJSTAAL. In het speciale H1 roestvrije staal (H1 RVS bevat slechts 0,15 koolstof) is het meeste koolstof vervangen door stikstof, waardoor er onder natte, zilte omstandigheden bij “gebrek aan voldoende koolstof”, dus geen corrosievorming kan plaatsvinden. Want koolstof heeft de neiging onder genoemde natte zilte omstandigheden zich te willen verbinden met de zuurstof uit de omringende natte zilte lucht, om aldus dan corrosie te veroorzaken. H1 RVS wordt overigens ook veel in de Custom auto & motor industrie gevraagd en gebruikt. Koolstof is bij andere staalsoorten van belang voor de harding van het staal, maar die koolstof is dus bij het H1 roestvrije staal grotendeels vervangen door stikstof.

Ook wordt H1 RVS door al die machinale bewerkingen al van “zichzelf” hard. Uiteraard, door de vele diverse machinale bewerkingen aan de snede, is deze snede het hardste van het lemmet en het zachtste aan de lemmetrug, waardoor het lemmet scherp maar taai en enigszins flexibel is. Het lemmet is dus differentieel “zelfgehard”. Het gebruik van dit H1 roestvrije staal in de Spyderco Salt serie is dan nog logisch ook, omdat je deze Spyderco Aqua Salt na het gebruik onder natte en zilte omstandigheden alleen (als je dat wilt, het hoeft niet) onder de kraan van de WAWA of in/onder een andere zoet water bron af te spoelen.

Ook kun je deze “vaststaander” onder de kleding en zelfs op de huid verborgen houden, dit voor de “Grote Surprise Show” als Shit Hits The Fan (SHTF). Daar verborgen waar het (zoute) natte zweet, bij gebruik van normaal roestvaststaal voor corrosie problemen kan zorgen. Echter niet bij het echt roestvrije H1 lemmetstaal van deze Aqua Salt en ook andere Spyderco’s met een lemmet uit H1 RVS (zoals zijn fraaie kleine broertje, de Pacific Salt vouwer).

Opmerking: Er zijn meerdere staalsoorten die zich naast het roestvrije Japanse H1 staal, als echt roestvrij mogen classificeren zoals: het Franse X-15 T.N. en het eveneens Japanse LC 200 N staal.

HERKENNING: Op de linkerzijde van het lemmet staat: H1 (schuin en vrij groot), terwijl op de rechterzijde SEKI CITY-JAPAN.

DE HANDGREEP. De handgreep heeft een in twee richtingen gestructureerde slipvaste zijvlakken (bi-directional texturing) en een comfortabele afgeronde onder en bovenkant met een buikige handvorm (Palmswell) en aan het eind een handstop in de vorm van een vogelkop (Birdshead). Deze comfortabele handgreep is uit met glasvezel versterkt-nylon (FRN) vervaardigd en zit om de ¾ doorgaande angel (Tang) gespoten. De zwarte handgreep heeft in combinatie met de ¾ doorgaande angel een vergrote vingeruitsparing (Choil) en een oog voor een te plaatsen pols/vangriem (Lanyard). Hierdoor is de greep ook in natte, koude en zilte omstandigheden veilig te gebruiken (++++) en kan het verlies van je levensredder voorkomen worden. Wel zou ik er zelf een polsriem uit parakoord of dergelijke aan bevestigen. Uiteraard is deze handgreep ter herkenning & echtheid aan beide zijkanten van het Spyderco embleem en SPYDERCO naam voorzien.

DE SCHEDE. De puntige tweedelige schede is via de spuitgietmethode uit polymeer kunststof vervaardigd en deze twee voorgevormde schededelen zijn met behulp van zeven lichtmetalen holle nieten/ogen stevig aan elkaar bevestigd. Het vaststaande mes zit dankzij een goede verende passing van de gespleten schedemond en de twee fixeerpuntjes strak, veilig en rammelvrij in deze polymeer schede. Het mes past slechts op een manier in deze schede & mond en is af fabriek voor de rechtse draagwijze bedoeld, maar dankzij de demontabele gordelklip (G-Clip) en de vier speciale bevestigingsgaten, is deze G-Clip wel omzetbaar en aan de linkerzijde te dragen. Ook kan daarmee de schede flexibel en anders gedragen worden dan alleen maar verticaal. Uiteraard heeft deze schede aan de achterkant een water afloop gat (Drainhole), wat bij H1 RVS niet speciaal benodigd is. Als teken van herkenning & echtheid heeft de schede aan de voorkant nog een Spyderco embleem in een cirkel, terwijl de demontabele G-Clip ook van een Spyderco embleem in een cirkel voorzien is. Zelf vindt ik wel dat het vaststaande mes door de wat lager geplaatste G-Clip op de schede in combinatie met een dunne riem wat kantelt doordat hij dan wat topzwaar wordt.

 

TIP: Monteer in plaats van de G-clip de eigen SPYDERCO MOLLE ATTACHMENT PLATE op de polymeer schede. Of ontwerp een brede nylon riem/koppel adapter voor dit fraaie gebruiksmes, gebruik daarvoor de twee bovenste ronde gaten van de schede.

DE SPECIFICATIES VAN SPYDERCO AQUA SALT FIXED BLADE PLAIN BLACK (FB23PBBK).

LEMMET MATERIAAL: H1 roestvrijstaal (RVS).

MATERIAAL HANDGREEP: Met glasvezel versterkt nylon (FRN).

LEMMET SLIJPWIJZE: Hol & sabelvormig.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP: 10,8 cm.

VORM LEMMET PUNT: Gemodificeerde Sheepfoot & Wharncliffe.

MAX. BREEDTE HANDGREEP: 26 mm.

LEMMET HARDHEID: Unknown.

MAX. DIKTE HANDGREEP: 17 mm.

LEMMET AFWERKING: Titanium Carbonitride (TiCN). Non-reflective.

 MATERIAAL SCHEDE: Polymeer, schede volgens de spuitgietmethode vervaardigd.

LEMMETLENGTE: 11,9 cm.

GEWICHT MES: 130 gram.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE 28 mm.

TOTALE LENGTE MES: 23,6 cm.

LEMMETDIKTE: 3 mm.

ADVIESPRIJS: MSRP $179.95 (U.S. prijs excl. vracht, inklaring en BTW)

LENGTE BRUIKBARE SNEDE: 11,2 cm.

PRODUCTIELAND: Japan.

DRAAGGEWICHT: 196 gram.

GARANTIETERMIJN: N.V.T

 

BEGINTEST/NUL METING:

De Spyderco Aqua Salt Fixed Plain Black werd nagenoeg scheermesscherp (++++/-) afgeleverd en weer was het bingo snoeitijd van wat onderarmharen, wat goed tot zeer goed ging (++++/- ).

Opmerking: Als je het lemmet veel gebruikt hebt en het daarna even slijpt, wordt de snede uit H1 RVS steeds harder.

Ook moest het lemmet na schoongemaakt te zijn, een tomaat in plakjes snijden. Dit om wederom mijn trek en zijn zeer scherpte-  (++++/-) en excellente corrosie /zuurbestendigheid (+++++) te testen en te bewijzen. Het wordt trouwens ook tijd dat ik de benodigde tomaten zelf eens ga telen.

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed; +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ;+++++ = excellent / - = punten aftrek, Max. 5 sterren per item).

DAG 1.

DE KARTONSNIJTEST: Hierbij moest de dikke kartonnen doos waarin het vaststaande mes goed verpakt verstuurd werd, maar eens in stukken gesneden worden. Nee, nee niet als een ondankbaar gebaar. Dit snijden was voor de infame kartonsnijtest, die mede dankzij het hol geslepen nagenoeg zeer scherpe lemmet met zijn prima lemmetgeometrie goed tot zeer goed (++++/-) volbracht werd. Wel moest de tester later de stevig plakkende stukken plakband veilig proberen te verwijderen, zonder in zijn vingers te snijden. Dat lukte gelukkig goed.

Karton snijtest

DE TOUWSNIJTEST: Echt roestvrije messen worden veelal onder natte zilte omstandigheden en in omgevingen waar ook veel schepen en dus touwen zijn, gebruikt. Derhalve moest de Spyderco Agua Salt Fixed Blade Plain Edge een aantal touwsoorten doorsnijden, waaronder het nogal veel gebruikte manilla touw. Dit doorsnijden lukte met de conventionele snede (Plain Edge) goed tot zeer goed (++++/-). Als je deze Spyderco Aqua Salt Fixed Blade Plain Black echter specifiek voor watersport /of je werk op diverse waters wilt gebruiken, neem dan de gekartelde versie (Serrated Edge - FB23SBBK).

Snijtest Spyderco Aqua Salt Fixed Blade

DE ZOUTWATERTEST: Het lemmet werd urenlang en gedeeltelijk in zout water van Vlissingen gezet om de corrosie resistent van het H1 roestvrije staal vast te stellen. Natuurlijk gaven het lemmetstaal als ook de coating daarbij zoals verwacht “geen krimp” en scoorde daarbij excellent (+++++). Natuurlijk had ik nog wekenlang kunnen wachten, maar roesten, zal het H1 lemmet echter niet.

DAG 2.

Dat was nu eens een testdag in de keuken om allerlei soorten benodigde groentes eerst grof door te snijden en daarna klein te maken. Ook andere snijklusjes kreeg het lemmet voor zijn kiezen. De Spyderco Aqua Salt Fixed Blade Plane Black met zijn scherpe roestvaste H1 lemmet en ergonomische maar slipvaste handgreep voldeed daarbij goed tot zeer goed (++++/-).

Ui snijden

Tomaat bewerken

DAG 3.

Op een zeer fraaie dag het veld & bos in voor diverse snij en haktesten met de Spyderco Aqua Salt Fixed Blade Plain Black. Alhoewel dit model niet specifiek als bushcraft mes ontworpen is, weerde het zich in het bos goed tot zeer goed (++++/-), zie onder. Wel draagt het mes door zijn G-Clip vrij hoog aan de koppel en zou zoals gezegd een extra koppeldraagstuk of hun eigen SPYDERCO MOLLE ATTACHMENT PLAT een pre zijn.

TIP: controleer regelmatig of de schroeven van de G-clip nog vast gedraaid zitten.

HAKKEN: Ondanks dat het lemmet vrij licht en niet zo lang is, kon ik met de Spyderco Aqua Salt goed (+++) hakken, mede dankzij zijn vogelkopvormig eindstuk en de geplaatste polsriem.

Haktest

SNIJDEN: Het snijden van de afgehakte takken voor de benodigde Basha haringen en Punji sticks lukte goed tot zeer goed (++++/-). Ook het verwijderen van de bast ging goed tot zeer goed (++++/-).

Snij werkzaamheden

BATONNEREN: Het batonneren van het al bijna droge hout met veel noesten ging goed (+++). Na afloop van het batonneerwerk van diverse takken zag ik dat keiharde noesten wat krasjes op de coating achtergelaten hadden en ook de scherpte van de snede wat genekt hadden.

Batonneren 1

Batonneren 2

Maar waarom moet je met een mes eigenlijk kunnen batonneren? Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting, droge aanmaaktondel of houtjes nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken. En daarmee kun je geen vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal te kunnen gebruiken, zoek je afgevallen takken of hak je de lange takken van de boom af en door het zogenaamde “ 360 graden batonneren” kort je ze eerst en dan splijt (batonneer) je deze in partjes. Nu kun je van de droge kern een Fire-stick maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken.

STERKTE LEMMETPUNT: Om de sterkte en taaiheid van de lemmetpunt te testen, stak ik met handkracht de lemmetpunt in een verweerde dikke tak van een omgevallen boom. Daarna wrikte ik er rustig en normaal naar links/rechts mee. Ik dacht dat ik wat hoorde veren en knappen, maar dat was gelukkig de cambrium en/of boomschors en niet de vrij slanke lemmetpunt. Dit wrikken enige malen rustig en met beleid herhaalt, zonder dat er iets van de vrij slanke lemmetpunt afbrak of verboog (+++). Na afloop van al die testen was de scherpte van de snede echter wel iets teruggelopen. Waarna ik thuis het lemmet van de Spyderco Aqua Salt wel weer een ritje over mijn EZE-LAP slijpmiddel gunde om weer op volledige oorlogsscherpte te komen. Want een wapen kan storingen vertonen, de munitie kan opraken, maar een goed scherp mes laat je nooit in de steek! BE PREPARED, BECAUSE YOU NEVER KNOW! Maar waarom met een EZE-LAP diamant slijpmiddel? Mijn oude conventionele Lansky Fold-A-Vee is niet geschikt voor hardere moderne lemmetstalen en was na zijn lange diensttijd aan vervanging toe, bovendien heb ik niet hun voortreffelijke en gemakkelijk te gebruiken V Sharpmaker tot mijn beschikking.

Punt sterkte testen

DAG 4.

Op een zeer fraaie dag vanaf de voormalige Koningin Wilhelmina Kazerne met de KarrimorSF Sabre 35 Pencott Greenzone rugzak “gepakt en gezakt” het militaire oefenterrein in. Op sommige paden was ik al jaren niet meer geweest en ook zijn er al veel paden en gebieden terug aan de natuur gegeven. Ik wilde nu eens linksom terug naar mijn “Home Base”, maar sommige paden op de kaart waren in het echt overwoekerd en ik wilde het verboden rustgebied voor slapend wild mijden. Tijdens de pauze wat snijklusjes met zowel deze Spyderco Aqua Salt Fixed Plain Black als zijn neefje de Bird Crow 2 gedaan. Nee, geen batonneerklusjes, maar alleen lichte snijklusjes bij het rondom snijden en maken van basha haringen. Die snijklusjes werden goed tot zeer goed (++++/-) volbracht. Ook nog even de schaaftest met de verticaal in een stam gedreven Aqua Salt gedaan en afgesneden stokken langs de erg scherpe snede takken getrokken om de bast ervan te verwijderen.

Dit ging ook OK / nagenoeg zeer goed. De schede draagt overigens wel wat hoog, dit in combinatie met de heupriem van de rugzak (+++).

DAG 5.

Om bosbrandgevaar in het nu al droge bos te voorkomen, heb ik het testen van het vuur ontsteken maar in mijn tuin gedaan tezamen met de rugzijde van de Spyderco Aqua Salt, mijn speciaal geprepareerde katoenen bolletjes en mijn Firesteel. Dat vuur ontsteken lukte na enige pogingen goed (+++). Wel werd op de contactplek lemmetrug/ vuurstaal daarbij de coating iets blank gekrast. Ook daarna even wat snijtestjes op kartonnen dozen gedaan, wat nog goed lukte (+++).

Vuuronsteken1

Vuuronsteken2

DAG 6.

Op mijn favoriete testarea aangekomen was het snijden en rondom batonneren “geblazen”, met natuurlijk ook de ingelaste koffiepauze. Zelfs het o zo belangrijke roeren in de oploskoffie ging OK met de Spyderco Aqua Salt. Ook het horizontaal en verticaal batonneren van wat dunnere takken ging goed (+++), ondanks dat de scherpe snede op keiharde noesten terecht kwam en weer iets aan scherpte inboette. Daarna moest het lemmet de meegebrachte salamiworst snijden wat OK ging. Van al die hak, snij en batonneerklusjes had ik namelijk wel trek in die salamiworst gekregen. Thuis even het H1 lemmet een slijp- en hardingsritje over een EZE-LAP slijpmiddel gegeven, want ik wil met goed scherp gereedschap aan een “volgende klus” beginnen. Daarna het lemmet ook met olijfolie schoon gewreven en de schede met lauw water uitgespoeld.

Hierbij sluit ik tevens deze Spyderco messenreview af.

DE PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST SPYDERCO AQUA SALT FIXED BLADE PLAIN BLACK.

(+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed; +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ;+++++ = excellent / - = punten aftrek, Max. 5 sterren per item).

UITERLIJK & ESTHETIEK. ++++    SLIJPGEMAK. ++++

AFWERKING FIT & FINISH. ++++ ERGONOMIE HANDGREEP. ++++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN. +++    MATERIALEN HANDGREEP. +++

GEBRUIKTE MATERIALEN. ++++ SLIPVASTHEID HANDGREEP. ++++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK. ++++/-

BEVESTIGING HANDGREEP. +++

STAALKWALITEIT & HARDHEID. ++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE. +++

SNIJVERMOGEN. ++++/-                 PASVORM MES IN SCHEDE. ++++

HAKVERMOGEN. +++                    DUURZAAMHEID SCHEDE. ++++

CORROSIEVASTHEID. +++++         DRAAGCOMFORT SCHEDE. +++

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD. +++       

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING. ++++/-

TOTALE TESTOORDEEL: ++++ = ZEER GOED / VERY GOOD).

RESUMÉ.

De SPYDERCO AQUA SALT FIXED BLADE PLAIN BLACK (FB23PBBK) is een meer dan goed gebruiksmes voor allerlei taken onder natte zilte omstandigheden. Ook als Campknife en voor militair gebruik is het mes goed tot zeer goed geschikt.

De standtijd is af fabriek goed, wel wordt het lemmet door het intensieve gebruik en na het slijpen steeds iets harder en dus beter. Voor het alleen gebruik op schepen, kano’s en dergelijke, raad ik echter zijn volledig gekartelde “broertje” aan.

TIP aan Spyderco: Doordat deze schede vrij hoog draagt en topzwaar is ben ik voor het vervangen van de G-clip door een nylon riemhanger, waardoor het mes in combinatie met de heupband van de rugzak comfortabel gedragen kan worden. Of vervang de G- Clip door de eigen SPYDERCO MOLLE ATTACHMENT PLAT.

MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan mevrouw Joyce Laituri van Spyderco USA voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van het testexemplaar van de Spyderco Aqua Salt Fixed Blade Plain

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.