SOG TRIDENT AT-XR

DE NIEUWE TRIDENT AT OLIVE DRAB ASSISTED
OPEN FOLDING KNIFE VAN SOG KNIVES
.
By: Henk “The Knife”Kraaijvanger.

DE FAMEUSE HISTORIE VAN MACV-SOG.
Het SOG verhaal begon eigenlijk destijds in Vietnam gedurende het Vietnam Conflict (Oorlog) , waar de leden van een zeer geheime Amerikaanse speciale RECON-en Trainingsunit genaamd US Military Advisory Command (MAC) Studies and Observation Groop (SOG) beter bekend onder afkoring MACV-SOG, veel speciale opdrachten zoals het opleiden van Zuid-Vietnamese speciale eenheden en zeer gevaarlijke verkenning en gevechtsopdrachten uitvoerden zoals hun agressieve “Kill en ontvoerpatrouilles”. Veelal was hun werkgebied de zogenaamde “Ho Chi Minh-Trail/route”. Deze Trail /route was een communistische logistiek bevoorradingssysteem van paden, wegen en rivieren dat Noord-Vietnam met Zuid-Vietnam via de naburige koninkrijken Laos en Cambodja verbond.

 Ho Chi Min trail                           

                                                      THE HO CHI MINH TRAIL.

De mannen ervan kwamen van de verschillende speciale eenheden en daarbij droegen deze MACV-SOG’ ers vaak speciale camouflage kleding en schmink, en gebruikten speciale wapens en uitrustingstukken. Veelal werden er tijdens geheime missies clandestiene “Ben Baker” Bowiemessen zonder naam en merktekens gebruikt, die daarvoor in speciale Japanse fabrieken werden vervaardigd. Dat Baker Bowiemes was in 1963 door Conrad Ben Baker van het Amerikaanse Counter Insurgency Support Office (CISO) ontworpen, dit aan de hand van de blauwdruk van de Marbles Bowie uit 1916. Uiteraard maakte de leden van de MACV-SOG eenheid ook gebruik van de standaard verstrekte KA-BAR en het Air Force Survival Knives en de speciale Combatmessen van Gerber, Western en Custom messenmaker Bo Randall.             

Jungle Operator                                  

                                                                JUNGLE OPERATOR.

Ook droegen sommige SOG-operators naast hun soms verstrekte Bowiemes een speciaal ontworpen en uniek civiel “Combat-Herinnering mes” tijdens hun latere missies in de jungle. Dat Bowiemes hadden ze veelal in Japan tijdens hun zuurverdiende R&R bemachtigd of na hun Eerste Tour of Duty bij hun 1e vertrek naar de “Echte Wereld” = U.S.A geschonken gekregen. Bij hun tweede Tour of Duty werd dit SOG Bowiemes dan natuurlijk ingezet. Later namen de vanaf Guam opstartende beruchte B-52 bommenwerpers de “Surch and Destroy” taken betreffende de Ho Chi Minh Trail over. Vooral de in eerste instantie geheime en clandestiene Destroy operaties over de grens van Laos en Cambodja dan.

  originele sog                                                                                                

                            DE ORIGINELE SOG VIETNAM ERA BOWIE/RECON KNIFE.

 

DE START DE STUDIES AND OBSERVATION GROUP/ SOG SPECIALTY KNIVES: Jaren later, in 1986 inspireerde dat SOG Bowiemes een jonge Amerikaanse ontwerper, Spencer Frazer genaamd om als eerbetoon SOG Specialty Knives te stichten.

Zijn missie: reproduceer dat originele SOG Bowie mes om hulde te brengen aan die Special Ops-eenheid, die het mes in de jungle ook met succes heeft gebruikt. Wat bij het destijds prille SOG Specialty Knives begon als een enkele herdenking model, werd al snel een volledige lijn van innovatieve stevige snijinstrumenten voor operators en liefhebbers. Dat feit is in de praktijk al bewezen bij de gehouden messentesten door Amerikaanse Special Forces, zoals die van de Navy SEALS. Het SOG SK-2000 model (Navy Seal veldmes) werd na een serie harde testen hun mes van keuze. Jaren geleden (in 1997) heb ik dat sublieme SOG veldmes SK2000 voor het nu niet meer bestaande SHOOT Wapenmagazine mogen uittesten en voor zeer goed bevinden!

Bij de niet magnetische duikmessen overigens won Mission Knives met hun Titanium duikmes. En de rest is naast bekende kwaliteit de historie zoals de Amerikanen zo mooi kunnen zeggen! Dat blijkt wel uit het feit dat SOG Specialty Knives & Tools ondanks wat “hobbels in de weg”, nu al ruim vierendertig jaar bestaat. En ik vind ze met hun nieuwe fraaie functionele messenaanbod sterker dan ooit, doordat ook hun leveringsprogramma flink uitgebreid is met bijna “alles” wat u Outdoor’s nodig heeft. Hoe peppie is dat?

HET HUIDIGE SOG LEVERINGSPROGRAMMA BESTAAT UIT DE VOLGENDE CATEGORIEN:

-         Diverse vaste en vouwmessen (professioneel, outdoor en EDC);

-         Multitools;

-         Tactische handlampen;

-         Uitrusting / Gear;

-         Rugzakken;

-         Accessoires;

-         Caps en T-shirts;

-         Speciale geschenk artikelen.

 Sog Trident

HET SOG TRIDENT AT OLIVE DRAB ASSISTED OPEN FOLDING KNIFE. 
De SOG Trident AT is een speciaal ontworpen tactisch redding vouwmes voor de professionele en EDC gebruikers en biedt een snelle lemmetopening met hulp van SOG's innovatieve Assisted opening & symmetrische AT-XR Lock. Je kunt aan dit nieuwe SOG Trident model zien, dat “de appel niet ver van de oude vertrouwde Trident-stam is gevallen”. Het lemmet van dit tactische vouwmes vormt gesloten de geïntegreerde lijn/koordsnijder en het vouwmes heeft voor noodgevallen tevens een kleine glasbreker. De Trident AT is dankzij zijn korte maar omzetbare kledingclip gemakkelijk en diep in de broekzak/“diep pocket carry” te dragen en heeft een zeer functioneel ruim 9,5 cm semi-roestvaststalen D2 lemmet dat “cryogeen warmte behandeld” is . Het lemmet opent eerst manueel en dan na een stukje geopend te zijn, veer ondersteund. Het vouwmes heeft tevens het  krachtige AT-XR-vergrendelmechanisme. Dat voor de extra gebruikersveiligheid ook nog een ingebouwde kantelbare lemmet blokkerende veiligheidspal met zichtbare rode stip heeft, die direct aangeeft dat het lemmet direct inzetbaar is (ezelsbruggetje: “rood is dood “= lemmet direct met de duim te openen ).

Voor dagelijks gebruik

HET LEMMET: Het Cryo D2 lemmet met zwarte coating is ruim 9,5 cm lang, het heeft een lange klippunt met sierlijke schijnscherpte, het heeft op de lemmet rug voor betere controle van het lemmet functionele duimrillen en voor een snelle eenhandige openingswijze (zowel links als ook rechts) dubbelzijdige geribbelde duimpallen annex externe lemmetstops. En uiteraard ook het inpandige Assisted opening systeem die het lemmet na een sterke duimdruk opengooit.

Om het lemmet te kunnen openen, moet eerst de kantelbare lemmet blokkerende veiligheidspal met rode zichtbare stip (WIP/WAP principe) omgezet zijn, waarbij de rode stip zichtbaar is (ezelsbruggetje: “rood is dood” = lemmet direct met de duim te openen ). Nee, geen drukknop als bij een zogenaamde politieke “Stilletto”, waardoor dit SOG vouwmes volkomen legaal is. Natuurlijk bepaalt de plaats b.v. bos of vliegtuig) wel of je het mes daar bij je mag dragen of niet.

 Het lemmet

HET ASSISTED OPENINGSSYSTEEM VAN HET LEMMET:

OPENEN LEMMET: Om het lemmet van dit Assisted opening vouwmes met dit interne torsieveer mechanisme te openen, dien je eerst indien dat nog niet gebeurd is, de  voorkant van de kantelbare lemmet blokkerende veiligheidspal met je wijsvinger naar beneden te duwen, zodat op de achterkant de rode zichtbare stip zichtbaar is. Daarna duw je met de duim krachtig tegen een van de duimpallen van het lemmet, waardoor het lemmet eerst iets roteert en het Assisted openings mechanisme deze beweging in een snelle rotatiebeweging overzet en dus het lemmet razendsnel in de volledig open positie opengooit, waarna het lemmet door het AT-XR systeem vergrendeld wordt. Wanneer het lemmet in de gesloten positie ligt, wordt het op zijn plaats gehouden door middel van de torsieveren en een extra handmatige blokkering met de kantelbare lemmet blokkerende veiligheidspal.

SLUITEN LEMMET: Om het geopende lemmet te kunnen sluiten, dien je een van de langwerpige geribbelde duimpallen van het AT-XR vergrendelsysteem tegen de veerwerking naar achteren te trekken en/of te houden en kun je daarna het lemmet veilig inklappen.  Daarna duw je met de wijsvinger de achterkant van de kantelbare lemmet blokkerende veiligheidspal naar beneden, zodat rode stip verdwenen is en het vouwmes extra veilig geblokkeerd is. Deze lemmet blokkering/veiligheid bezit inpandig een ietwat L-vormig blokkeerstuk, die in vergrendelbare toestand “inpandig” het lemmet blokkeert.

houtsplijten

DE HISTORIE VAN DE LEMMET VERGRENDELING: Voor de vergrendeling van het volledig geopende lemmet en fixatie van het gesloten lemmet, doet een sterk afgeleid model van het in 1998 gepatenteerde AXIS-Lock vergrendelingsontwerp dienst. Dit McHenry & Willams vergrendelsysteem werd na vier ontwikkeljaren zoals reeds gezegd in 1998 gepatenteerd door Amerikaanse Custom messenmakers Bill McHenry en Jason Williams. Het Amerikaanse Benchmade Knives kocht daarna onmiddellijk de rechten ervan op, daar zij van de sterkte en het gebruiksgemak overtuigd waren en hadden/hebben daarmee veel commercieel succes. Ik heb lang geleden voor een Nederlands Wapenmagazine destijds het eerste model Benchmade McHenry & Williams 710 getest en voor zeer goed bevonden. Daarna is het vergrendelsysteem een top gebleken en is Benchmade er echt groot mee geworden.                                                                                      

HET SOG AT-XR VERGRENDELSYSTEEM: Tja, maar na verloop van tijd wordt iets patentvrij en kan het dus nagemaakt en/of verder verbeterd worden. En dat doen nu veel fabrikanten van naam en faam al, waaronder SOG dus.

Maar SOG heeft de naam van het AXIS-Lock vergrendelsysteem in dit mes veranderd in AT-XR Lock. Volgens SOG kan het vergrendelsysteem een kracht aan van 1500 “Pounds of Force”.  Het grote voordeel van een AT-XR Lock vergrendelsysteem is dat het een van de sterkere vergrendelsystemen is, maar het grootste voordeel van een AT-XR Lock type vergrendel-systeem is dat het veel gebruiksveiliger dan het genoemde Liner-Lock vergrendelsysteem is, simpel doordat je bij het ontgrendelen en inklappen van het lemmet, de vingers uit de lemmet rotatieweg blijven. Hierdoor heb je echt minder pleisters nodig.

DE HANDGREEP: De handgreep wordt gevormd door twee speciaal uitgespaarde gezwarte roestvaststalen montageplaten/Liners, waarop twee gestructureerde olijfgroene greep platen uit met glasvezel versterkt nylon zitten geschroefd. Het lemmet met snelle Assisted opening systeem, het AT-XR vergrendelsysteem  en de lemmetstop zijn inpandig in deze handgreep ingebouwd. Ook zitten de kantelbare lemmet blokkerende veiligheidspal vooraan en de geribbelde trapeziumvormige stalen polsriemoog annex materiaalbreker solide aan het eind tussen de montageplaten geschroefd. De tweezijdig aangebrachte langwerpige geribbelde duimpallen van het AT-XR vergrendelsysteem zitten op de buitenzijde van de roestvaststalen montageplaten in speciale uitsparingen van de met glasvezel versterkte gestructureerde nylon greep platen. Aan de rechter achterzijde van de met glasvezel versterkt nylon greep platen zit de gezwarte metalen kledingclip geschroefd (met de lemmetpunt omhoog). Deze gezwarte metalen kledingclip is ook naar links om te zetten, maar ook weer met de lemmetpunt omhoog draagwijze.

scherpte en uitstraling

ALS KOORD/TOUW/GORDELSNIJDER: Als het zeer scherpe lemmet gesloten is, vormt deze tezamen met de daarvoor de speciaal uitgespaarde montage en greep platen de speciale koord/touw/gordelsnijder. In een noodgeval hoeft je het lemmet dus niet meer te openen om een mogelijk wurgend koord door te kunnen snijden. Dat vouwmes had ik destijds als rechtshandige aan de linker schouder band van mijn harnas draagsysteem moeten dragen (zie onder).

Geintegreerde touwsnijder

OUDE MEMORIES: Destijds lang geleden tijdens de LB JOP/STO “groene weken trainden we alsof we vochten en als LB/GRO militair betekende dat eigenlijk alles voor wat betreft de vijandelijke dreigingen tijdens onze inzet en bij allerlei calamiteiten.  We waren destijds met ons LB-Peloton met behulp van helikopters van de THG/Groep Lichte Vliegtuigen, Vliegbasis Deelen met hun heli’s ook al veel eerder Luchtmobiel dan de Luchtmobiele Brigade zelf was. Tja, kwestie van “Face to Face onderhandelen “en voor de rest veel goede langdurige positieve beveiligingstaken en daden voor hen doen.                                                                                                          

TE “SPEEDY AND AGRESSION”: Tijdens een van de vele oefeningen met als dag doelstelling “het rijden in colonne, het onderkennen van hinderlagen en escapen daaruit” overkwam mij een bijna noodlottig dienstongeval. Bij het als chauffeur razendsnel aan de bermkant stilzetten van de Vau-5 tons vrachtwagen en het snel (in duikvlucht) eruit willen springen, bleef ik met de riem van de omgehangen kaartentas aan de stalen knop van de cabinedeur hangen. Kans een op de 10.000, denk ik. Deze riem zat nu om mijn nek vast en ik hing net boven een diepe droge sloot. Ik kon dus met mijn voeten de grond niet raken en hing mij dus in feite langzaam op.

Gelukkig kon ik nog net met moeite met mijn vrije rechterhand (de linker hield de stroppende riem vast) mijn groene en gelukkig zelf zeer scherp geslepen Glock veldmes pakken en trekken om die levensbedreigende riem door te kunnen snijden, wat gelukkig goed en ook redelijk snel lukte.

Tja, er waren toen geen echte nekmessen op de markt en het mes op de “Tour of Duty uit de schede hangende draagwijze” zat mij persoonlijk in de weg. Daarna moest ik direct langs een militaire dokter op een in de buurt liggende kazerne en daarna naar het ziekenhuis voor extra controle en een foto van mijn nek/hals en daarmee was ik tijdelijk 24 uur uit de running. Maar dankzij de wat uitgescheurde riem, het bereikbare scherpe mes, mijn taaiheid en een beschermengeltje op mijn schouder was erger voorkomen. Weg “met de oude koeien uit de sloot”, nu terug naar het heden en een nog scherper en beter bereikbaar vouwmes van SOG. Vergeet nooit het gezegde” A Sharp Knife is a Safe Knife”.

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE SOG TRIDENT AT OLIVE DRAB.

GEBRUIKSDOEL:

Tactisch redding vouwmes en EDC.

GESCHIKT VOOR:

Links en rechtshandige gebruikers.

LENGTE VOUWMES GEOPEND:

22,9 cm.

LENGTE VOUWMES GESLOTEN:

13,5 cm.

DRAAGGEWICHT:

150 gram.

MATERIAAL LEMMET:

Cryo D2 semi-roestvast.

SOORT LEMMETPUNT:

Lange clippunt (Turkse clip)

SLIJPWIJZE & SOORT SNEDE:

Plain/vlakgeslepen met secundaire snede.

LEMMETDIKTE:

3 mm.

SOORT LEMMETCOATING:

Zwarte Titanium Nitride.

OPENINGSWIJZE LEMMET:

Assisted Opening met dubbele duimknoppen.

SOORT VERGRENDELING:

AT-XR systeem (kruisstuk/ Crossbar systeem).

MATERIAAL HANDGREEPPLATEN:

Met glasvezel versterkt nylon (GRN).

KLEUR HANDGREEPPLATEN:

Donker Olijfgroen / OD.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN/LINERS:

Roestvaststaal (gezwart).

MATERIAAL & KLEUR DUIMKNOPPEN:

Slagvast polyamide, aardekleur/FDE.

 

SOORT VEILIGHEID:

Vooraan op de handgreep rug zit de kantelbare lemmet blokkerende veiligheidspal met rode zichtbare stip.

 

EXTRA FUNCTIES:

-         Koord/touw/gordelsnijder;

-         Ruitentikker;

-         Stalen polsriemoog / materiaalbreker.

PRODUCTIE CODE:

SOG 11-12-03-41.

PRODUCTIELAND:

Taiwan (onder SOG controle/specificaties).

ANDERE LEMMET MODELLEN EN GREEP KLEUREN (op de website van ADOLA):

Tanto-punt plain / zwart & rood ; Klip- punt serrated /zwart& rood; Klip-punt plain/zwart. Klip-punt plain/ zwart&rood.

IMPORTEUR:

ADOLA B.V. te Apeldoorn.

ADVIESPRIJS:

Euro 119,95.

 vuurtje maken

lekker warm

DE EERSTE INDRUK EN NULMETING SOG TRIDENT AT OLIVE DRAB:

TOP:

+ Fraai tactisch en functioneel design;

+ Solide en veilig vergrendelsysteem;

+ Nagenoeg geen systeem benodigde lemmetspeling;

+ Lemmet is scheermesscherp zo uit de doos;

+ Lemmet heeft een snel Assisted-Opening systeem;

+ Lemmet heeft kantelbare lemmet blokkering/veiligheidspal met rode stip;

+ Mooie midden centrering van het gesloten lemmet;

+ Multifunctioneel inzetbaar;

+ Goede materialen;

+ Goede afwerking.

TIP:

-Maak de ruitentikker voor in de handgreep wat langer. * Niemand wilde vrijwillig zijn autoruit beschikbaar stellen en daar ik niet bij de linkse ANTIFA club van GL zit, werd de ruitentikker op een stevige glazen fles ingezet. Ik had daarbij voor de veiligheid een bril op en een handschoen aan en daarbij een noodverband en een tourniquet tegen mogelijk hevige bloedingen klaarliggen. Dus doe dat thuis nooit na!

ruitentikker testen

 

DE EDC EN VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAF: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                                     

TE BEHALEN PUNTEN: Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Nederlandse SOG importeur ADOLA b.v. te Apeldoorn, het testmes aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe SOG veldtest & review. De bevindingen en mijn statements in deze review zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

MIJN BEVINDINGEN VAN DE SOG TRIDENT AT BIJ EDC EN IN HET VELD GEBRUIK.

 

VOOR HET GEBRUIK:

 

 

 

DESIGN:

Uitmuntend goed /**** half.

PRODUCTIEKWALITEIT GEHELE MES:

Uitmuntend goed /**** half.

FIT & FINISH:

Uitmuntend goed /**** half.

ROBUUSTHEID:

Uitmuntend goed /**** half.

DE SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed /**** half.

LEMMET CENTRERING:

Uitmuntend goed /**** half.

LEMMETSPELING VOOR AANVANG TESTEN :

Nagenoeg niet = Uitmuntend goed /**** half.

DE STERKTE VAN DE VERGRENDELING/ SPINE WHACK VERGRENDELTEST:

Zeer goed /****.

EFFECTIVITEIT EN WERKING VEILIGHEIDSPAL:

Uitmuntend goed / ****half.

TEST ROESTVASTHEID  (mits met oliedoekje onderhouden):

Goed tot zeer goed / ***half.

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

 

 

 

HET COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND BIJ NORMALE SNIJKLUSJES:

Goed tot zeer goed / ***half.

HET COMFORT HANDGREEP BIJ NORMALE SNIJKLUSJES MET DUNNE MIL. SPEC. HANDSCHOENEN:

Zeer goed /****.

HET COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND BIJ LANGDURIGE ZWARE SNIJKLUSSEN:

Goed / *** (wat drukpunten).

HET COMFORT HANDGREEP BIJ LANGDURIGE ZWARE SNIJKLUSSEN MET DUNNE MIL. SPEC. HANDSCHOENEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

HET BEDIENGEMAK VOUWMES:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT VOUWMES AAN KLEDINGKLIP:

Zeer goed / ****.

 

 

DE KARTON SNIJTEST:

Uitmuntend goed /**** half.

SNIJTEST TOUWSNIJDEN MET GEOPEND LEMMET:

Uitmuntend goed /**** half.

SNIJTEST TOUWSNIJDEN (PARAKOORD)  MET GESLOTEN LEMMET IN SPECIALE TOUW/GORDEL OPENING:

Zeer goed / ****.

WERKING RUITENTIKKER OP EEN GLAZEN FLES: (doe dat thuis a.u.b. nooit na i.v.m. gevaar voor hevig zelfletsel).

Goed tot zeer goed / ***half.

 

 

SNIJTEST KEUKEN EDC GROENTE (UIEN/AARDAPPELEN):

Zeer goed / ****.

SNIJTEST FUET WORST (ook in het veld):

Uitmuntend goed /**** half.

 

 

SNIJTEST HOUT SNIJDEN IN HET BOS:

Uitmuntend goed /**** half.

LICHT BATONNEREN (LEMMET NIET VERGRENDELD):

Redelijk tot goed / **half.

VUUR ONTSTEKEN:

Zeer goed / ****.

 

 

NA HET GEBRUIK/NA DE VELDTESTEN:

 

 

 

DE STANDTIJD VAN HET D2 LEMMET:

Zeer goed / ****.

LEMMETSPELING NA DE TESTEN:

Iets speling axiaal, Zeer goed / ****.

LEMMET CENTRERING:

Zeer goed / ****.

SLIJTAGE LEMMET COATING:

Nagenoeg nihil = Uitmuntend goed /  ****half.

 

 

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed / ****.

AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING: UITMUNTEND GOED / ****HALF.

RESUME: Net als in een normaal mensenleven met zijn “ups en downs”, heeft ook SOG Specialty Knives in de altijd bewegende sinusoïde van een messenfabrikant de eerst dalende weg op tijd gestopt en de juiste weg naar boven weer teruggevonden! Hoe peppie is dat? En dat mijns inziens dankzij via het vernieuwde management, het verbeterde kwaliteitsbewustzijn en de nieuwe SOG-vouwmessenlijn met gemakkelijk bedienbare en veilige AT- XR vergrendel-systemen. Het testmodel heeft naast dat veilige AT- XR vergrendelsysteem ook nog als PLUS het D2 lemmet dat veer ondersteund is; de uitmuntend goed bedienbare veiligheidspal; het speciale koord en gordelsnijsysteem van het gesloten lemmet en een ruitentikker Outside.  Ik heb beste veel vouwmessen met een veer ondersteunend lemmet getest, maar deze SOG Trident AT is dankzij zijn uitmuntend goed en gemakkelijk werkende veiligheidspal een van de veiligste en fijnste. Dus reden temeer om deze SOG Trident AT als redding of EDC vouwmes aan te schaffen.          

TIP: Ga deze SOG Trident AT dan niet op de bank zittend “klikkend bedienen”/openen en sluiten als uw vrouw “Goede tijden, slecht tijden bekijkt”. Want dan worden uw momentum tijden naast zeer goed ook weer minder. U trekt namelijk daarbij altijd aan het kortste eind. By the way: een SOG Trident AT in een andere kleur dan deze fraaie Olive Drab uitvoering, snijdt en presteert volgens mij net zo goed!

                                                              

DANKBETUIGING: Met dank aan de CEO van de Nederlandse SOG importeur namelijk Adola b.v. te Apeldoorn voor de ondersteuning en de verstrekking van de SOG Trident AT Live Drab. Bekijk ook hun fraaie SOG webpagina op: https://www.adola.nl/sog-knives/.                    

En ja “de cirkel of levenstijd loopt”, jaren geleden mocht ik van de voormalige CEO (de vader) het al beproefde SOG SK-2000, het NAVY SEAL vaststaande mes verder testen!

www.bushcraft.nl