Silky Pocket Boy Curve 170-8

DE SILKY POCKET BOY CURVE 170-8 PROFESSIONAL.
By: Henk Kraaijvanger

 

Op een fraaie zonnige dag kwam er weer een feestdoos met inhoud vanaf het Silky BeNeLux hoofdkwartier te Roosendaal. En de inhoud bestond uit een nieuw model Silky vouwzaag. Deze nieuwe Silky Pocket Boy is dus “spiksplinternieuw” en gemaakt voor professionals zoals ondergetekende. Natuurlijk heeft deze Silky Pocket Boy nu wel met gebogen zaagblad en een opvallende oranje handgreep tegen mogelijk verlies in de bodembegroeiing. Dan hoef ik me daarover ook veel minder over te ergeren. Want als ik iets kwijt ben, zoek ik vaak net zo lang totdat ik het verloren item teruggevonden heb. Nee, nee niet bij het betaalde geld aan die dienaren van die Kwiebus “Sheriff of Nottingham”. Die moeite kan ik mezelf wel besparen, dat geld is zonder kwitantie allang naar Brussel of Afrika doorgestuurd. Voor de nieuwkomers op deze webpage verwijs ik voor de Silky geschiedenis naar de review over de andere Pocket Boy 170-10. Zie a.u.b.: http://www.bushcraft.nl/de-silky-pocketboy-170-10.

 Silky Pocket Boy Curve 170-8

TO THE POINT, DE POCKET BOY CURVE 170-8 PROFESSIONAL. 
We zullen in deze review ook wel weer zien hoe deze professionele zaag presteert. Want voor de outdoor liefhebber & bushcrafter is een vouwzaag mijn inziens een must have. Zonder een vouwzaag is het namelijk behelpen om b.v. een goede shelter, tools, een eetlepels/vorken & broodplankje e.d. te maken. En ook duurt het bouwen van een shelter ook veel langer. Natuurlijk kun je ook een zwaardere bijl in je pack meenemen, maar je maakt veel meet kabaal bij werkzaamheden met een bijl. Soms wil je je eigen positie namelijk niet prijsgeven.   

TIP: Sinds kort is er een prima Victorinox outdoor boek ”THE SWISS ARMY KNIFE BOOK WITH 63 OUTDOOR PROJECTS ”op de markt gekomen met 63 fraaie bushcraft voorbeelden. Dit fraaie leerzame boek komt bij Homeij Oisterwijk (hoe kan het ook anders) te Oisterwijk vandaan. En daarbij is een grotere houtzaag ook best nuttig om die grotere projecten uit te kunnen voeren.

DE BESCHRIJVING VAN DE SILKY POCKET BOY CURVE 170-8 PROFESSIONAL. 
De nieuwe Silky Pocket Boy Curve 170-8 Professional werd zoals al verwacht compleet in een fraaie doorzichtige kunststof draag en opberg box geleverd met als extra een stalen draaghaak voor riem of wandbevestiging.                      

DE KUNSTSTOF DRAAG EN OPBERG BOX:
Deze kunststof draag en opberg box is met ingeklapte draaghaak, kortstondig achter je broekriem te haken en te dragen (pas op voor verlies). Met de riem door deze draaghaak getrokken, kun je deze draag en opberg box tijdens wandelen wel veilig dragen. Ook heeft deze spatwaterdichte draag en opberg box een waterdrain aan de onderzijde. Daar is best goed over nagedacht. Natuurlijk gaat deze ook weer in een echt hand en “nat pasgemaakt” HKD lederen foedraal met veilige sluitflap.

HKD Silky foedraal

HET ZAAGLICHAAM/ DE BODY: Het zaaglichaam/de body van deze Pocket Boy bestaat uit verchroomde metalen greep delen met grote zwarte instelbare zaagbladschroef/moer (gemakkelijk om bladspeling op te heffen of strakker te zetten), een verend vergrendel en ontgrendelstuk en een gestructureerde slipvaste oranje rubber “overmold” greep met metalen riem oog. Deze rubberen “overmold “greep  voelt tijdens hevige koude lekker warm en comfortabel aan, hij absorbeert bij zware zaagklusjes de trillingen en geeft onder zilte en natte omstandigheden een betere en dus veiliger grip. Een polsriem door het polsriemoog voorkomt vallen en verlies van je vouwzaag (zeker als je op hoogte in een boom of in de bouw werkt).

Fatwood zagen

DE VERGRENDELING.
De vergrendeling valt bij het geopende zaagblad automatisch in een van de twee vergrendelposities van dit zaagblad (1e positie na het openen = zaagblad licht naar beneden gebogen, 2de positie na het openen = zaagblad iets naar boven gericht).            Om het  zaagblad in te kunnen klappen, dien je met de duim op het achterste deel van het verend vergrendel en ontgrendelstuk te drukken. Ik zag echter wel dat de wat slipvaste rillen op het verend vergrendel en ontgrendelstuk het “veld geruimd hebben”/verdwenen zijn.

HET ZAAGBLAD:
Het zaagblad met duim/open oog is met een laser uit hoogwaardig koolstofstaal gesneden, waarbij de zaagtanden volgens het Silky procedé ( “Mirai-Me”/ vier snijhoeken) in de bladdikte worden ingeslepen. Hierdoor wordt minder weerstand en een zuivere zaagsnede gecreëerd, waardoor je met minder moeite / kracht met meer rendement kunt zagen.  Door een zuivere zaagsnede kunnen ook boomziektes voorkomen worden.           

De zaagwerking komt  van uit de trekkende beweging.
Laat daarom de zaag het werk doen  (dat zei mijn vader destijds ook altijd) en pas op met teveel kracht te gebruiken in de zaagbeweging. Slechts de punten van de zaagtanden worden inductief gehard, de rest van de zaagtand behoudt haar flexibiliteit en materiaalkwaliteit. Hierdoor wordt het breken van de zaagtanden verminderd.  

Silky zaag en tester aan het werk                                                                                                                                          

Opmerking: bot geworden, inductief geharde tanden kunnen niet door middel van een vijl geslepen worden, maar deze zaagbladen kunnen echter wel door een origineel exemplaar vervangen worden. Dat bespaart u indien u een herslijpbaar zaagblad van een andere merk aangeschaft had, in ieder geval die torenhoge rekening van die rondrijdende of via diverse media rond speurende scharen sliepende oplichters en bijhorende problemen (het is maar dat u het weet).

Kleine anekdote: Toen ik jaren geleden op de Vliegbasis Deelen werkte en in de Achterhoek woonde, zag ik thuiskomend na de nachtdienst, twee van die duistere figuren in een Ford “Ankara” een briefje in mijn brievenbus stoppen. En u raadt het natuurlijk nooit, ja ja hun aanvraag/aanmelding voor hun sublieme slijpservice, natuurlijk zonder prijsopgave. Ik heb dat vodje snel verder verfrommeld, teruggelopen en dat door hun half geopende raam de auto in gegooid. Met de woorden “ik slijp mijn eigen messen wel en veel beter dan jullie dat kunnen doen”. Grote ogen maar “no problemo” (wel even het kenteken genoteerd). De volgende ochtend reden ze weer in de buurt rond om die briefjes in de buurt op te halen, ze schrokken bij mijn herkenning en reden zonder problemen verder.                       

Zie betreffende slijpen ook: http://www.bushcraft.nl/eze-lap-diamand-slijpers.

Het zaagblad is tevens zoals je bij Silky mag verwachten hard verchroomd en is daardoor beter bestand tegen slijtage, tegen corrosie (roest op zijn “Boeren Nederlands”) en de negatieve effecten van hars.

WAT UITLEG OVER HET GEPLAATSTE GEBOGEN ZAAGBLAD:
De model aanwijzing 170-8 geeft aan: 170 = een bladlengte van 170 mm,  8 = aantal tanden per 30 mm, in dit geval 8 stuks per 30 mm zaagbladlengte.

 Silky

DE SPECIFICATIES SILKY POCKET BOY CURVE 170-8 PROFESSIONAL.  

MATERIAAL ZAAGBLAD:               SK-4 koolstofstaal.

COATING ZAAGBLAD:                      hard verchroomd.

LENGTE ZAAGBLAD:                       170 mm.

DIKTE ZAAGBLAD RUG:                  0,91 mm.

DIKTE ZAAGTANDEN:                     1,41 mm.

SLIJPWIJZE ZAAGBLADTANDEN: “Mirai-Me”/ vier snijhoeken.

AANTAL TANDEN PER 30 MM:     8 stuks.

WERKING ZAAGBLAD:                     Vanuit trekkende beweging.

BIJZONDERHEID ZAAGBLAD:       Gebogen.

AANTAL ZAAGPOSITIES:               Twee zaagstanden.

LENGTE INGEKLAPT:                      20,6 cm.

LENGTE UITGEKLAPT:                    36,7 cm.

GEWICHT VOUWZAAG:                221 gram.

GEWICHT ZAAG IN

HKD LEDEREN FOEDRAAL:           320 gram.

PRODUCTIELAND:                          Japan.

ADVIES VERKOOPPRIJS:              13 cm: EUR 37 incl BTW.                                                                                          17 cm: EUR 39 incl BTW                                                                                           (de geteste in de review).

 

SILKY’S VEILIGHEIDS WAARSCHWING PLUS (HET IS MAAR DAT U DAT WEET).

- Draag altijd een veiligheidsbril als u deze vouwzaag gebruikt /ermee zaagt.
- Draag ook altijd veiligheidshandschoenen als u deze vouwzaag gebruikt  /ermee zaagt.          
- Inspecteer voorafgaande aan de zaagklus de toestand van de gehele vouwzaag.                      
- Controleer na opening van het scherpe zaagblad of deze ook echt vergrendeld is.                    
- Zaag nooit in de buurt van of door een kabel van een ingeschakeld elektrisch apparaat.                                
- Houdt tijdens het zagen je handen en andere lichaamsdelen weg bij het scherpe zaagblad. 
- Als u de zaag niet als zodanig gebruikt, vouw het zaagblad dan veilig in de handgreep.                                                                        
- Zorg dat het zaagblad tijdens transport of bij een verplaatsing ermee, veilig ingeklapt is.                            
- Mocht uw zaagblad uiteindelijk bot zijn geworden, koop dan een originele Silky zaagblad ter vervanging. Is veel veiliger en past ook veel beter!                                                                                                                                         
- Gebruik geen kracht op de rug van het zaagblad of tijdens het zagen. Hierdoor zou de vergrendeling van het zaagblad kunnen breken en het zaagblad dan onbedoeld kunnen inklappen. Beter Safe Than Sorry!
- Let op dat u tijdens het zagen niet met het scherpe zaagblad uitschiet.
- Zaag vanuit een trekkende beweging en laat de zaag het werk doen.
- Plaats tijdens het zagen geen vingers tussen het zaagblad en het zaaglichaam/body.
- Gebruik de vouwzaag op de juiste wijze en op het juiste materiaal zoals bomen en struiken, takken en droog hout en gebruik geen kracht.
- Laat uw kleine kinderen niet met deze zeer scherpe vouwzaag zagen, een ongeluk zit “in een klein hoekje”/is zo gebeurt. 
- Zorg ervoor dat u bij zaagwerkzaamheden ALTIJD uw gevulde EHBO tasje bij u heeft. Denk daarbij maar aan de Wet van Murphy. 
- Gebruikt u de vouwzaag gedurende een lange tijd niet, onderhoudt hem periodiek en berg hem veilig uit de buurt van kinderen op!                                                                                                

DE VELDTESTEN:

OPMERKING: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmet /zaagbladdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest uit veiligheids-overwegingen onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld en daarover kan niet gediscussieerd worden.

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

TIPS:  Voor maximale zaagwerking (maximale druk op het zaagblad) houdt u de zaag aan het eind van de handgreep vast. Wilt u minder zaagwerking (weinig druk op het zaagblad) houdt dan de zaag zo dicht mogelijk bij het verend vergrendel en ontgrendelstuk vast, dit om het zaagblad goed te kunnen “sturen”. Maar pas op dat je daarbij niet op het verend vergrendel en ontgrendelstuk drukt, anders ontgrendel je het zaagblad en schiet deze een standje lager!

Zoals reeds meerdere malen gezegd werkt de zaagwerking vanuit de trekkende beweging. Laat daarom de zaag rustig en vanuit een soepele beweging “zelf” het zaagwerk doen en pas op om teveel kracht te gebruiken in die zaagbeweging. Duw niet met kracht op de handgreep tijdens het zagen of tijdens zaagklemming, want dan duw je waarschijnlijk het zaagblad krom. En als u bijna door het te zagen object bent, haal het klemgewicht weg en ga dan wat rustiger zagen en pas op voor zaagklemming of doorschieten. Zo hou je namelijk ook veel langer plezier van je kwaliteitszaag. Na afloop dien je de zaag buiten bereik van kinderen houden (het is namelijk geen speelgoed) en de zaag schoon en “droog” veilig op te bergen. Laat ook geen kleine kinderen (of ongeoefende zagers) met deze zeer scherpe handzaag zagen, als zij uitschieten is het vingertje er zo af! Pas zelf ook op dat het te zagen deel niet “losschiet” en je dan zelf uitschiet en jezelf mogelijk verwondt. Zorg dat u altijd een gevuld EHBO setje (met extra twee snelverbanden nr. 1) bij u heeft!

 

VELDTESTDAG 1. Op een zeer fraaie zonnige dag op de ATB de bossen van de Brabantse Wal en de Meiduinen in. Gelukkig paste de vouwzaag in mijn handgemaakte bruin lederen HKD foedraal.

Op mijn fraaie heuvel met nog fraaier uitzicht aangekomen eerst een aantal circa 3 centimeter dikke uitdroogde keiharde takken doorgezaagd, wat volgens mij met een gebogen zaagblad ten opzichte van een recht zaagblad extra snel en ook zeer soepel gaat (****half). Daarna wat andere zaagklusjes gedaan, die ook goed uitgevoerd werden.

Thuis aangekomen het zaagblad met wat olijfolie onderhouden en vertroeteld.

Droge takken doorzagen

VELDTESTDAG 2. Nu eens te voet het bos in om te hiken en mezelf te trainen, de Gerber Strongarm en de  SILKY POCKET BOY CURVE 170-8 PROFESSIONAL verder te testen. Want tenslotte is meten weten en gissen is missen. Zoals gezegd past de vouwzaag perfect in mijn HKD foedraal en beiden zijn een plaatje om te zien en belangrijker nog, een genot om te gebruiken.

Bij het zagen van dikker en ook harder hout kreeg ik dankzij de rubber handgreep geen drukpunten & hotspots in de handen.  Ik vind trouwens dat het zaagblad wegens zijn curve en grovere tandzetting het natte /verse hout iets sneller en beter zaagt dan de conventionele Silky PocketBoy 170-10. Verder zijn er geen bijzonderheden te vermelden. Thuis aangekomen werd het zaagblad weer met wat olijfolie onderhouden en vertroeteld.

VELDTESTDAG 3.  Op een zeer fraaie dag met mijn oude 30 liter rugzak het eveneens fraaie bos in om de Silky Pocket Boy Curve 170-8 PROFESSIONAL en de LTWK Gary Wines Bushcrafter “aan de tand te voelen” en flink te testen. Zoals verwacht presteerde het gebogen zaagblad met wat grovere vertanding zeer goed op allerlei soorten en maten hout, zowel vers/nat (wat iets sneller gaat) als gedroogd en dus hard. Er waren geen negatieve bijzonderheden te bespeuren. Thuis werd het zaagblad schoongepoetst en met olijfolie weer vertroeteld.

VELDTESTDAG 4.  Op een eerst wat frisse ochtend op de ATB het fraaie bos in, die al wat herfstachtig wordt. Flink trappen door de zandpaden van Meiduinen richting de Boudewijn Groeve. En jawel hoor, weer een obstakel in de vorm van een omgevallen naaldboom lag in mijn weg. Om mede ATB’ ers te matsen en de Silky zaag weer te gebruiken/testen, deze boom in twee stukken gezaagd en opgeruimd. De Silky Curve zaagt erg goed en ook “wat rustiger in zijdelingse beweging” t.o.v. de rechte uitvoering. Daarna naar mijn favoriete uitzichtheuvel en dito bushcraft openluchtwerkplaats gefietst om daar wat stammetjes voor het batonneren gezaagd. All Ok. Na thuis gekomen te zijn, onderhoud aan het zaagblad uitgevoerd.

Obstakel uit de weg zagen

VELDTESTDAG 5.  Op een zeer natte en winderige dag het bos in om een en ander te testen, waaronder de Silky Pocket Boy Curve 170-8 PROFESSIONAL en LTWK Gary Wines Bushcrafter en mijn eigen moraal. Want het was werkelijk “pokkeweer” en ook wat troosteloos, zelfs in het bos. Gelukkig had ik een “ouderwetse” PVC regenjas bij me, die mijn bovenlichaam droog hield. Na de stormen van de laatste dagen ligt er voor de Silky voldoende testmateriaal in de vorm van dunne omgewaaide bomen en afgewaaide takken op de doorgaande paden. En jawel, elke dag een goede daad en zagen maar. Op een doorgaand pad lag een omgewaaide circa 12 cm dikke boom, die ik dus maar doorgezaagd en daarna weggetrokken heb.

De Silky Curve zaagde daarbij zoals verwacht weer zeer goed (****). Ik vind deze Curve uitvoering plezierige om mee te zagen dan de rechte uitvoering.

Doorzagen van een omgevallen stam

VELDTESTDAG 6.  Op een zeer fraaie dag op de ATB en met gepakte  rugzak weer het fraaie bos van de Brabantse Wal in om de Silky Pocket Boy Curve 170-8 PROFESSIONAL verder te testen. Ik weet al veel van deze vouwzaag, edoch nog niet alles (denk ik dan maar). Ik zat op mijn laatste testarea heerlijk onder een eikenboom te hobbyen en plotseling kreeg ik door een zuchtje wind de halve demissionaire “leugenachtige en de gelukzoekers aan de boezem drukkende 2e Kamerfracties”over me heen.                                                                                                                                                            

Verder was het heerlijk in het bos en mijn doelen van de dag waren naast de nieuwe Silky vouwzaag te testen ook nog het verzamelen van het zogenaamde “Fatwood” van plotseling omgewaaide versplinterde naaldbomen te oogsten. Dit “Fatwood” is ook onder koude en natte omstandigheden een zeer goede vuur ontsteker en aanhouder. En die dode bomen liggen hier best plenty, is dit soms de bijkomende schade en/of het resultaat van BASF of Doel of beiden?  Zoals weer verwacht ging het zagen weer zeer goed (****). Ik heb in het veld het zaagblad direct met wat olijfolie ingesmeerd en na deze schoongemaakt te hebben, weer vertroeteld met een laagje olie.                                                                                                                                                  

 

PERSOONLIJKE BEOORDELING SILKY POCKET BOY CURVE 170-8 PROFESSIONAL.

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

 

IN EN UITKLAP GEMAK:

****

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

****

VERVOERSGEMAK:

****half

STEVIGHEID ZAAG:

****

VERGRENDEL STEVIGHEID:

****

GEBRUIKSGEMAK:

****

SCHERPTE ZAAGBLAD:

****half

DUURZAAMHEID VOUWZAAG:

****

VERWISSELBAARHEID ZAAGBLAD:

****

EEN AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE BEOORDELING SILKY POCKET BOY CURVE 170-8 PROFESSIONAL: ZEER GOED /****.

 

RESUME:
Net als “curve Queen” Anita Ekberg in de film La Dolce Vita van de Italiaanse filmregisseur Federico Fellini, kan ik hierbij over de Silky Curve eigenlijk kort zijn. De Silky Boy Curve 170-8 is net als de andere geteste Silky outdoor producten zeer goed van ontwerp, kwaliteit en gebruiksgemak en dus een aanbeveling waard. Vanaf december is deze Professionele vouwzaag leverbaar, die ook voor de Nederlandse en Vlaamse bushcrafters zeer goed bruikbaar is. Voor de echte traditionele Bushcraft liefhebbers, ik maak mijn lederen foedralen ervoor zelf, zie foto’s. Mocht u belangstelling voor een naturel lederen exemplaar HKD foedraal hebben, graag uw vraag via info@bushcraft.nl.

 Klusje geklaard!

MET DANK AAN. 
Met dank aan de heer Jarno Daamen van de Technische Handelsmaatschappij J. DE WILD b.v. / Silky BeNeLux  uit Roosendaal voor het beschikbaar stellen van het zeer goede testexemplaar.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.