Shrapnel OG Desert Warfare

DE SHRAPNEL OG DESERT WARFARE VAN EXTREMA RATIO. By: Henk Kraaijvanger.

 

HOE HET ALLEMAAL IN PRATO BEGON.

Het nu al zeer bekende karakteristieke Italiaanse merk Extrema Ratio met dito karakteristiek design werd in 1997 in Prato opgericht met als doel om zeer hoogwaardige “sportmessen” te produceren, speciaal voor de doelgroep “ messengebruikers in het hoogste segment”. En daar zijn ze volgens mij en veel messenliefhebbers goed in geslaagd. Ik heb er al enkele getest en voor goed bevonden. Had het productiepand in 2000 een vloeroppervlak van 120 vierkante meter, door het grote succes kon Extrema Ratio al in 2004 uitbreiden en een moderner pand van 600 vierkante meter betrekken. Dat moderne pand en hun productielijn zou ik best eens persoonlijk willen bekijken!                      

Extrema Ratio past daarbij naast hoogwaardige materialen ook zeer moderne industriële technieken toe, terwijl het oude traditionele handwerk nog steeds hoog in het vaandel staat. Tevens heeft hun R&D Departement zeer goede contacten met de bewegingsspecialisten van de Universiteit van Perugia en de materiaal analisten op de Technische Hogeschool te Florence. Wegens het karakteristieke Extrema Ratio design, hun kwaliteitsbewustzijn en de gebruikte hoogwaardige materialen zijn de messen van Extrema Ratio zeer gewild.  En natuurlijk komt hun succes ook door hun voortreffelijke Sales Departement.   

PAS OP VOOR NAMAAK:  Extrema Ratio is zo gewild, dat het bijna identiek in China nagemaakt wordt, uiteraard zonder de Extrema Ratio kwaliteit en garantie.  Dus weet zeker dat je een echte Extrema Ratio aankoopt.

Koopjes van dit mooie merk op marktplaats/internet bestaan niet, denk ik dan maar. LAAT U BIJ HET KOPEN NIET IN DE LUREN LEGGEN, WANT U KUNT UW ZUURVERDIENDE GELD MAAR EEN KEER UITGEVEN! Surf even op hun website www.extremaratioknivesdivision.eu voor nader informatie. Ook staan de officiële dealers op die website.

Begon ik voor BUSHCRAFT.NL met de review van de in afmetingen kleine, maar groot in daden zijnde N.K.1, nu volgt een Extrema Ratio met een maatje groter, namelijk de Shrabnel OG Desert Warfare uit de Back-up serie.  Zijn daden zijn ook groter dan zijn formaat doet vermoeden.

Extrema Ratio Shrapnel

KWALITEITS CONTROLE’S VAN “METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN”.

Naast de praktijktesten door diverse militaire Italiaanse eenheden, test Extrema Ratio in eigen laboratorium ook zelf hun producten. Voor de noodzakelijke evaluaties en bijhorende aanbevelingen hebben ze de juiste contacten met diverse Italiaanse militairen van dito speciale eenheden en de Luchtmacht. Want militairen gebruiken (willen) vaak betrouwbare spullen en weten precies wat goed is en wat niet. Hun leven kan er namelijk van afhangen, Train as you Fight.

En als we na al dat “buffelen” als militair met militair pensioen gaan, drukken we ondanks het asociale AOW-GAT niet op de skills/drills deleteknop. Dit halve jaar alleen al heb ik al twee keer bijstand bij ongevallen verleend.

Extrema Ratio levert ook diverse messen & bajonetten aan de Italiaanse Krijgsmacht, want ook in Afghanistan en/of elk remote oorlogsgebied heeft de Italiaanse militair behoefte aan een goed en beschikbaar “blank wapen”. Want zijn munitie kan opraken, zijn wapen kan storingen vertonen, maar een goed en scherp mes laat hem nooit in de steek! Ook andere NATO strijdkrachten worden onder de NATO Kodex (N/CAGE): AD856 van scherpe messen & bajonetten voorzien. Tevens heeft Extrema Ratio banden met de Franse Infanterie School te Montpellier en diverse wapenfabrieken zoals SWISS ARMS (SIG Group), Truvelo (South Africa Light Weapons), SAGEM en GIAT (Felin programma).  En er komen steeds nieuwe fraaie en functionele militaire en ook outdoor messen bij.                              

DE SHRAPNEL OG DESERT WARFARE (Cod. 160 SHRDW).

Waarom deze Shrapnel OG review?                                                                                                                                                  
Dit wegens zijn compacte back-up vorm met Fighter capaciteit, de enkele stootplaat, de grove jimping op de lemmetrug, zijn conventioneel en vlakgeslepen lemmet met de scherpe bladvormige lemmetpunt en natuurlijk zijn karakteristieke uiterlijk.

DE BESCHRIJVING VAN DE SHRAPNEL OG DESERT WARFARE.

HET MESLEMMET.                                                                                                                   
Het vlakgeslepen lemmet met zijn scherpe bladvormige lemmetpunt heeft een aparte vingeruitsparing (choil), een enkele geïntegreerde stootplaat (met oog), een brede doorgaande angel (tang) met grove duimrillen (jimping) en aan het eind daarvan een speciaal eindstuk, die als ruitentikker gebruikt kan worden. In dat eindstuk zit ook nog een oog voor een pols of vangriem, dat ik van een groen koordje met knopen heb voorzien. Het staal van de doorgaande angel (tang) is van een BURNISHING MIL-C-13924 coating voorzien, terwijl het lemmet een DESERT COATING heeft. Hierdoor wordt hinderlijke lichtreflecties bij het gebruik voorkomen, want als ze je niet zien, kunnen ze ook niet gericht op je vuren. Op de linker lemmetspiegel staat gegraveerd: Extrema Ratio en Made in Italy, terwijl rechts het model SHRAPNEL OG en CK00481 staat. De typische Extrema Ratio overgang van de spiegel naar snede begint met fraaie rondingen, waar de meeste mannen zo van houden.

Henk & Shrapnel

HANDGREEP.                                                                                                                            
De slipvaste, comfortabele, maar vrij korte handgreep (deze past nog goed bij handmaat 9,5) bestaat uit een Mil-Spec. elastomeer, FORPRENE genaamd. Deze handgreep heeft net als de meeste messen van Extrema Ratio, de karakteristieke Extrema Ratio vingeruitsparing. De handgreep zit over de brede doorgaande angel (tang) geschoven en wordt met behulp van een bevestigingsoog en stalen bevestigingsbout gemonteerd. Voor onderhoud onder natte, zilte omstandigheden is deze handgreep gemakkelijk met een sleufschroevendraaier te demonteren, waardoor corrosie voorkomen kan worden. Of om deze handgreep voor een ander te vervangen.

DE SCHEDE.                                                                                                                               
De stevige schede is uit hard kunststof vervaardigd en heeft een demontabele TEK-LOK riemadapter, waardoor de schede zowel horizontaal als verticaal gedragen kan worden.  

Deze TEK-LOK riemadapter is voor riemen van diverse breedten aan te passen en heeft een verende lip die de ruimte tussen de riem en de binnenzijde van de TEK-LOK opvult. Met het verstelbare tussenstuk (deze los en dan weer vastschroeven) is deze geschikt voor riemen tot 45 mm breedte. Is de koppel breder: draai nu de kruiskopschroeven uit dit tussenstuk en verwijder dit tussenstuk (om verlies te voorkomen, deze in het Extrema Ratio doosje opbergen), nu is deze TEK-LOK riemadapter geschikt voor brede koppels tot 57 mm breedte.

Ook is deze schede gemakkelijk aan een riem te plaatsen & te verwijderen, dankzij de gemakkelijk werkende sluitpal. Er zit als extra zekerheid tegen losschieten, ook een draadstalen kantelveiligheid op die onder de sluitpal draait, waardoor deze TEK-LOK sluitpal niet onbedoeld los kan raken en dus een dubbele zekerheid tegen verlies heeft.

De draaghoogte van de handgreep kan door het hoger plaatsen van de schede ten opzichte van de TEK-LOK , zelfs wat aangepast worden. Ik heb direct handig en verstandig, de onderzijde van deze schede van een meter parakoord 550 voorzien. In case that! De kunststof schede met zijn TEK-LOK is zeer goed (++++) doordacht en dito geproduceerd.

De enige fixatie van het mes in deze schede wordt tot stand gebracht door middel van de “automatisch werkende” veiligheidnok van de schedemond, die bij een geplaatst mes in de schede, onder “druk” in de speciale vingeruitsparing van de handgreep valt.

Het lemmet zit rammelvrij in deze schede, dit door de twee rubber plaatjes aan de onderkant van de schede, die om de geplaatste lemmetpunt gaan.  Erg fijn voor mijn collegae, die onder tactische omstandigheden opereren, vooral tijdens duisternis. Om het mes nu te kunnen trekken, moet je op het lange stuk van de schedemond drukken of gewoon hard trekken, waardoor de onder “druk” staande veiligheidnok opgeheven wordt en deze het mes loslaat. Onder stress hoeft je dus niet een “tijdrovende” drukknop of andere sluiting los te maken. Now you are ready.

DE SPECIFICATIES.

LEMMET MATERIAAL:      Bohler N690 RVS 

MATERIAAL HANDGREEP:             Forprene 

LEMMET LENGTE:              11 cm             

LENGTE HANDGREEP:                     10 cm 

LEMMET BREEDTE:            33 mm 

MAX. BREEDTE HANDGREEP:        35 mm 

LEMMETDIKTE:                   6,3 cm 

MAX. DIKTE HANDGREEP:             22 mm 

LENGTE SNEDE:                   9 cm 

LENGTE MES:                                    210 cm 

LEMMET HARDHEID:         58 HRC. 

GEWICHT MES (met koord):          210 gram 

LEMMETCOATING:   BURNISHING MIL-C-13924 met Desert Warfare 

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:                     (Met geplaatste parakoord)            340 gram 

COATING HANDGREEP:     BURNISHING MIL-C-13924 

PRODUCTIELAND:                              Italië 

 

DE VELDTEST. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).

De Shrabnel OG Desert Warfare kwam af fabriek scheermesscherp uit de fraaie doos (+++). Wederom sneuvelden er zoals verwacht onderarmharen van mijn linkerarm. Ook sneed ik er kopieerpapier mee door, wat goed lukte (+++) Daarna volgde de infame kartonsnijtest die ook goed (+++) volbracht werd. Door de gebruikte materialen in het productieproces van dit dikke karton, zag ik na afloop van de kartonsnijtest wat doffe schaafplekjes op de coating van het lemmet. Deze plekjes konden overigens met wapenolie perfect weggepoetst worden.

Karton snijtest

Op een mooie maandag het bos in om met de Shrabnel OG Desert Warfare takken te snijden, te hakken, te schaven en te batonneren. Natuurlijk gingen wel mijn trouwe Karrimor Sabre 30 rugzak met Tasmanian Tiger EHBO setje , de Gerber Bear Grylls 16-delige Survivalset en mijn groene vriend, de thermosfles met koffie mee. Wat ben ik toch een “gewoontedier”, hé! Het geheel werd op een fraaie zaterdag nog eens goed overgedaan.  

Het doorhakken van niet te dikke takken ging gezien zijn korte gestalte best goed (+++/-). Daarbij pakte ik de handgreep achteraan vast en zekerde het mes in mijn hand met behulp van het koordje om mijn pink.

Haktest  

Hout snijwerk   

Het doorsnijden van allerlei takken voor diverse hulpmiddelen ging ook goed (+++). Hierna was het maken/snijden van vuurstokken en tondel de prioriteit, die beiden goed (+++) volbracht werden. Ik heb best veel tondel geschaafd en in een plastic Zip-bag (ca. 20x20 cm) vervoerd. Dankzij de vingeruitsparing (choil) in het lemmet, de enkele stootplaat en de comfortabele handgreep, kun je het mes kort vastpakken en zijn de fijne snijklusjes goed te doen (+++). Met de scherpe lemmetpunt kun je ook gaten in dun hout “boren”. 

Ook het batonneren van niet te dikke takken (ca. 5 cm) ging zeer goed (++++), waarbij ik meestal niet op de handgreep sla. Ik sla op de lemmetpuntzijde en druk de handgreep tegelijkertijd naar beneden. Dit werkt bij en voor mij erg goed.                                                  

Na afloop terug op de uitgangsstelling direct aan het onderhoud van het mes, want die taaie hars plakte goed. Deze hars is met olijfolie gemakkelijk van het zwarte lemmetoppervlak af te poetsen, maar deze taaie hars van de camouflagestrepen poetsen kost meer moeite. Nog steeds was het lemmet van de Shrapnel OG na al die snij, hak en schaafwerkzaamheden zo scherp, dat hij tijdens het poetsen door een poetsdoek kwam en in mijn vinger sneed. Bloed moet, pijn is fijn en jeuk is leuk moet je jezelf maar wijsmaken. Hieruit blijkt wel de zeer hoge standtijd = tijdsduur scherpblijven (++++) van het gebruikte premium messenstaal en de dito harding.

De touwsnijtest bestond uit het doorsnijden van allerlei soorten en maten touw, waaronder het zanderig bergtouw. Deze werden allen vrij snel en goed (+++) doorgesneden.

Natuurlijk moest er met behulp van de lemmet rug, een Fire-steel en speciaal met vaseline geprepareerd wattenbolletje vuur worden gemaakt, wat ondanks de coating op de lemmet-rug goed (+++) lukte. Zelden gebruik ik voor het schrapen over de vuurstaal de scherpe snede daarvoor.

Als laatste volgde de zoutwatertest met het zoute water van de fraaie Zeeuwse Stranden, die echter geen grip op het lemmet verkreeg. (+++). Dit omdat het gebruikte roestvaste lemmetstaal van Bohler (N690) zeker 17,3 % chroom bevat.

Opmerking: Het om de schede gewikkelde stuk parakoord kwam me in het veld zeer goed van pas als noodveter voor de geknapte veter van mijn bergschoen.

RESUME.

De SHARPNEL OG DESERT WARFARE is in eerste instantie een goed back-up mes, dit door zijn compactheid, de gebruikte premium materialen, zijn scherpe bladvormige lemmet en de slipvaste handgreep. Ook is hij in die rol en in een noodgeval zeer snel te trekken, dit omdat er geen drukknop “in de weg zit”.  Hij past ook goed bij de Colt C8 NLD als back-up.

Als Outdoor mes is hij ook goed bruikbaar, dit mede dankzij de vingeruitsparing (choil), de enkele geïntegreerde stootplaat en de slipvaste handgreep, waardoor je het mes bij fijne houtsnijklusjes meer naar voren kunt vastpakken. Ook is de standtijd van het lemmet zeer hoog. Dokter Lansky zijn slijphulp was niet nodig. Wel zou ik een volgende keer de zwarte uitvoering nemen, dit omdat van het lemmet daarvan het taaie hars beter weg te poetsen is.

Zoals reeds gezegd is de kunststof schede met zijn TEC-LOK is zeer doordacht en dito geproduceerd.

 DANKBETUIGING.                

Met dank aan Mrs. Gualtieri van Extrema Ratio voor het mogelijk maken van deze review. Grazie Mrs. Gualtieri di Extrema Ratio per averci permesso questa recensione.   

Henk tijdens het testen

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.