Seiko 5 Sports SRPD65K4

DE ROOTS VOLGEND NAAR HET NIEUWE SEIKO 5 SPORTS HORLOGE, MODEL SRPD65K4.
By: Henk Kraaijvanger.

Eigenlijk was ik eerst een liefhebber van een zogenaamd “Micro Brands” horloge merken, dit onder andere vanwege specifieke gebruiksdoel, hun goede kwaliteit, de laag drempelijke bereikbaarheid en hun correcte manier van het onderhouden van de onderlinge relaties. Maar soms is het net als Mick Jagger van de Rolling Stones destijds in een song al bezong, het is “Time for a Change”. En dat geldt niet alleen voor mij op horlogegebied, maar ook voor de ver van de burgers afstaande Haagse politici van Nederland. Het is daarvoor de hoogste tijd als je gisteren het verdiende Boerenprotest zag en het is ook echt “vijf voor twaalf”. Ik denk dat je “met die precieze vijf voor twaalf” daarbij met een oud en befaamd Japans horlogemerk als Seiko niet verkeerd zit. 

EEN STUKJE VAN DE LANGE SEIKO GESCHIEDENIS.  
De oprichter van Seiko, de Japanse klokkenvakman Kintaro Hattori was pas 21 jaar oud toen hij in 1881 de horloge en klokkenwinkel K. Hattori in de wijk Kyobashi in Tokio opende en daar begon met het bouwen en repareren van horloges en klokken. Hij was pas 31 toen hij in 1892 ging samenwerken met een Japanse ingenieur genaamd Tsuruhiko Yoshikawa, dit om samen de Seikosha horlogefabriek (= huis van perfectie) op te richten, de voorloper van de hedendaagse Seiko. Na enkele jaren hoogwaardige wandklokken te hebben geproduceerd, bracht Seikosha in 1895 zijn eerste zakhorloge uit, simpelweg de Timekeeper genoemd.

                                    

                                                        DE SEIKOSHA TIMEKEEPER.

De zilveren kast van de 54,9 mm grote Timekeeper werd in Japan gemaakt, maar het grootste deel van de 22- lijns uurwerk werd geïmporteerd uit Zwitserland. De Engelse naam "Timekeeper" was een product van Hattori's slimme zakelijke gevoel, omdat hij zich realiseerde dat een dergelijke naam toekomstige exportmogelijkheden voor het product zou uitbreiden.                                                                                      

HUN EERSTE POLSHORLOGE: Seikosha fabriceerde het allereerste Japanse polshorloge, de Laurel in 1913.

                    

                                                                   DE LAUREL.

 

Hattori herkende snel de groeiende wereldwijde populariteit van het polshorloge en voorspelde dat de vraag naar polshorloges binnenkort die van zakhorloges zou overtreffen. Vandaar het debuut van de Laurel in 1913, slechts 11 jaar na de eerste Hattori wandklokken. Aanvankelijk veroorzaakte de noodzaak om componenten te importeren een lage productie van slechts 30 tot 50 stuks per dag, maar in 1910 was het Seikosha gelukt om zijn eigen balansveren te produceren en tegen 1913 ook zijn eigen geëmailleerde wijzerplaten. Dat feit zou weer de productie als ook de kostprijs zeer ten goede komen.

HET EERSTE SEIKO POLSHORLOGE.
De Grote Kanto-aardbeving trof Japan in 1923 en vernietigde de Seikosha fabriek en zijn voorraden en daarmee stopte de productie van uurwerken.

De vastberaden K. Hattori besloot echter de fabriek weer snel op te bouwen, ondanks de enorme kosten. En slechts een jaar later werd het allereerste “eigen horloge” met de naam "Seiko" op de wijzerplaat aan de Horlogewereld gepresenteerd.

                         

                                                       HET EERSTE SEIKO POLSHORLOGE.

 

"Seiko" is natuurlijk een afkorting van "Seikosha", wat ruwweg in het Japans het "Huis van Perfectie" betekent. Het gebruik van een niet-Engelse naam gaf aan dat Hattori voldoende vertrouwen had in de kwaliteit van zijn producten die ze zouden verkopen, ondanks de wijdverbreide overtuiging (destijds) dat Westerse producten van superieure kwaliteit waren. Gelukkig werden de latere Seiko horloge modellen nog verder verbeterd zowel qua design, materiaalkeuze als ook qua de gebruikte “aandrijftechniek.                                                                                                   

 

 

HET EERSTE SEIKO QUARTZ HORLOGE, DE ASTRON. 
Op 25 december 1969 werd te Japan trots het Seiko Astron Quartz polshorloge geïntroduceerd, formeel bekend als de Seiko Quartz Astron 35SQ. Het was 's werelds eerste met behulp van "Quartz techniek” aangedreven polshorloge, wat op horlogegebied daarna enorm veel zou veranderen. De horlogekast van deze Seiko Astron was uit 18 karaats goud vervaardigd met een gestructureerd oppervlak. Jammer genoeg was dat horloge gezien de prijs eigenlijk veel te duur voor de gewone man.

 

                                     DE NU VINTAGE SEIKO QUARTZ ASTRON 355Q.

 

En de rest is een roemvolle historie met een nog betere toekomst!   

 

DE SEIKO CORPORATION:
De Seiko Corporation heeft zijn hoofdkantoor in Tokio, heeft een omzet van ruim 200 miljard Yen en heeft wereldwijd bijna 7.000 werknemers in dienst. De Seiko Holdings Corporation ligt ten grondslag aan de huidige Seiko Groep, die uiteenvalt in de Seiko Holdings Corporation, Seiko Instruments en de Seiko Epson fabriek. Deze divisies hebben ook fabrieken buiten Japan. Dit bedrijf is de divisie die zich vandaag de dag bezigt met de productie van onder andere horloges, sieraden en brillen, maar ook bijvoorbeeld golfclubs, halfgeleiders, precisiemeetinstrumenten en scheerapparaten. Seiko was de eerste onderneming die het kwartshorloge op grote schaal produceerde. Seiko draagt zorg voor de tijdwaarneming bij tal van grote sportevenementen waaronder de Olympische Spelen, de WK Atletiek en het WK voetbal. Hun horlogelijnen omvatten nu fraaie modellen, zie a.u.b. ook deze Seiko’s bij Bouman online: https://www.boumanonline.nl/horloges/filter/seiko.       Elk horloge vertelt “een verhaal”.

TO THE POINT, HET NIEUWE SEIKO 5 SPORTS HORLOGE. Rond 2019 kwam Seiko met de Seiko 5 Sports op de horlogemarkt, mogelijk om het gat van de “weggevallen” SKX Diver te compenseren. Dit nieuwe model gelijkt namelijk erg goed.

 

                                          DE NIEUWE SEIKO  5 SPORTS AUTOMAAT.

 

Waarom eigenlijk een Seiko 5 Sports veldtest en een aansluitend review? Dit populaire horloge heeft de looks, maar heeft het ook het karakter van die vintage Seiko’s uit de Era van de Vietnamoorlog? Die de Amerikaanse GI-militairen veelal in de PX winkels kochten om in de natte jungle van de Mekong Delta succesvol te dragen. Zelfs de filmacteur Martin Sheen droeg als kapitein Willard in de film Apocalypse Now (1979) een Seiko Diver automaat. Elk horloge vertelt “een verhaal” en emotie, dus…….. De gelijkende Seiko 5 Sports automaat  is er ook in andere varianten verkrijgbaar, zie daarvoor deze Seiko link van de sponsor: https://www.boumanonline.nl/horloges/filter/seiko.

HET SEIKO UURWERK KALIBER 4R36 VAN DE 5 SPORTS.
Het Seiko 4R36 kaliber uurwerk met dag/datumweergave is een mechanisch automatisch horloge uurwerk, wat betekend dat het horloge zich tijdens het dragen automatisch opwindt. Dit door het omzetten van de arm- en polsbewegingen van de drager in opwindenergie door de daarbij roterende rotor. Deze tweerichtings rotorbeweging van het horloge uurwerk zorgt ervoor dat de hoofdveer van het horloge opgewonden wordt en deze veer is de energiebron voor “het lopen” van het uurwerk en de tijdsmeting. Maar handopwinding( rechtsom draaien) en het zogenaamde “hacken”/ stopzetten van het uurwerk/ de secondewijzer is bij dit kaliber uurwerk ook mogelijk. Wanneer het horloge volledig is “opgewonden” heeft het een energiereserve van circa 41 uur. Het tikgetal van deze automaat is 21.600 bewegingen/ beats per uur en het horloge heeft voor een soepele gang 24 juweeltjes als lagersteentjes. Het 4R kaliber wordt door Seiko volledig “in house” vervaardigd. De Seiko 4R36 serie mechanische automatische uurwerken werden in 2011 geïntroduceerd en was gebaseerd op de oudere Seiko 7S26 uurwerk. Dit is een van de meest gerespecteerde en betrouwbare Seiko mechanisch automatisch uurwerken uit de voorbije jaren, doch deze was niet handmatig op te winden of kon je ermee hacken.

 

               

                   HET SEIKO 4R36(A) MECHANISCHE AUTOMATISCHE UURWERK.

 

WAAROM IS HET AL GOEDE SEIKO 7S26 UURWERK DAN EIGENLIJK GEMODERINSEERD?
De basisprincipes van de 7S26 serie zijn nog steeds relevant, maar de nieuwe 4R36 mechanisch automatisch uurwerken zijn speciaal gemaakt om de secondewijzer te kunnen hacken/ stop te zetten en tevens het uurwerk handmatige te kunnen opwinden. Natuurlijk kunnen er In de loop van de tijd af fabriek duurdere verbeteringen worden aangebracht op het gebied van nieuwe materialen en bijgewerkte technologie. Seiko heeft er echter met zijn de 4R36 mechanisch automatisch  uurwerk ervoor gekozen om vast te houden aan de traditionele aandrijfveer in plaats van een aandrijfveer uit het dure SPRON 510 aandrijfveermateriaal, die je in hun highend en dus duurdere uurwerken ziet.

De reden voor de traditionele aandrijfveer is om de kosten van het uurwerk laag te houden en door het massaproductieproces toch een betrouwbaar horloge aan te kunnen bieden.

WAAROM IS DIE HACKFUNCTIE / GELIJKZETFUNCTIE BELANGRIJK?
Het mechanische automatisch 24 steens uurwerk windt zichzelf tijdens het dragen op en is van een goede kwaliteit met een hackfunctie (gelijkzetfunctie), dit speciaal om de synchronisatie met het tijdsein, computer of het gelijkzetten met de horloges van andere teamleden mogelijk te maken. Zeer belangrijk, wat dan is het zogenaamde “Brabants Kwartiertje van te laat zijn” dus verleden tijd!  Niet voor niets bestaat het gezegde ”met militaire precisie”.                                                                                                                                              

PROCEDURE:
Als de secondewijzer bijna op de 12 is trekt u om te kunnen hacken de  grote pushkroon voorzichtig geheel / naar stand 2” uit, waardoor het uurwerk en de secondewijzer stopt.  Na het tijdsein van het nieuws e.d. dient u de pushkroon onder lichte druk weer in te drukken. Hierdoor zal het uurwerk en de secondewijzer weer beginnen te lopen. Het uurwerk heeft een 41 uur gangreserve, dat wil zeggen dat na het afleggen van het horloge, deze zichzelf niet meer opwindt, maar nog wel circa 41 uur doorloopt. Ook kunt u de horlogeveer met de hand opwinden, dit door de ingedrukte grote kroon rechtsom te draaien.

DE TECHNISCHE GEGEVENS VAN DE SEIKO 5 SPORTS.

MODEL:

Seiko 5 Sports.

BEDOELD VOOR:

Mannen.

SOORT HORLOGE:

Drie wijzers analoog.

TYPE NUMMER:

SRPD65K4.

MATERIAAL HORLOGEKAST:

Roestvaststaal.

SOORT COATING:

Hard gecoat.

KLEUR COATING:

Glimmend zwart/ antraciet kleurig.

DIAMETER INCLUSIEF KROON:

45 mm.

GROOTTE HORLOGEKAST VAN BANDAANZET TOT BANDAANZET:

Circa 46 mm.

DIKTE HORLOGEKAST:

14 mm.

VORM HORLOGEKAST:

Rond.

BIJZONDERHEID HORLOGEKAST:

Doorboorde veerpingaten.

BEVESTIGING HORLOGEKAST DEKSEL:

Geschroefd.

SOORT KROON:

Conventionele indruk/ uittrekkroon.

SOORT ACHTERDEKSEL:

Glazen doorkijk naar het uurwerk.

KLEUR WIJZERPLAAT:

Zwart.

DAG & DATUM AANDUIDING:

Ja, tweetalig (Engels en Frans).

 

VORM WIJZERS:

Uurwijzer: medium breed en zwaardvormig.

Minutenwijzer: medium breed en pijlvormig.

Secondewijzer: dun en taps toelopend, blank met rond en lichtgevend balansoog (Lollypop).

LICHTGEVENDE UURINDEXEN:

Ja.

LICHTGEVENDE WIJZERS: 

Ja.

AANDRIJFTECHNIEK:

Mechanisch/ automatisch

HANDOPWINDING MOGELIJK:

Ja.

HACKEN MOGELIJK :

Ja.

ENERGIE RESERVE:

Tot 41 uur na het afdoen/afleggen.

MERK & TYPE UURWERK:

Seiko 4R36

TIKGETAL:

21.600

AANTAL LAGERSTEENTJES/JUWEELTJES:

24 stuks.

ANTI-MAGNETISCH:

Ja

WATERDICHTHEID:

Tot 100 meter met ingedrukte kroon.

MATERIAAL DUIKRING:

Staal,  zwart hard gecoat.

MATERIAAL INLEG DUIKRING:

Aluminium gezwart.

BIJZONDERHEID DUIKRING:

Roteert alleen linksom, 120 kliks.

BREEDTE BANDAANZET / LUGS:

22 mm.

BEVESTGING HORLOGEBAND:

M.b.v. doorgeboorde gaatjes en veerpinnen.

SOORT HORLOGEBAND:

Nylon NATO band met Seiko gespsluiting.

BREEDTE BANDAANZET:

21 mm.

LENGTE HORLOGEBAND:

26 cm.

GARANTIETERMIJN: 

2 jaren.

ADVIESPRIJS:

Euro 310,-

 

VERSCHIL BEGRIP CHRONOMETER EN CHRONOGRAAF: Een veel gemaakte vergissing is een begripsverwisseling tussen het begrip “Chronometer” en Chronograaf”.  Kort door de bocht gezegd is een Chronograaf een tijdmeter met een start/stop tijdmeetfunctie, terwijl een Chronometer een zeer precies lopend horloge is. Natuurlijk kan een Chronograaf ook afgesteld zijn als een nauwkeurige Chronometer. Beiden zijn verkrijgbaar in automatische als ook in een Quartz/ kwarts uitvoeringen.  

 

PRAKTISCHE GEBRUIKERSTIPS MET DE SEIKO 5 SPORTS.

HET GEBRUIK VAN DE VEELZIJDIGE DUIKRING /TIME-BEZEL.
Ofschoon het SEIKO 5 sporthorloge wegens het gemis aan een schroefkroon “slechts” tot 100 meter waterdicht is, kun je hem toch wel voor bijna alle takken van watersport, zoals het zeilen, kanoën, het snorkelen of incidenteel recreatief perslucht duiken (b.v. op vakantie bij een proefduik les) wel goed gebruiken. En voor algemeen outdoor en militair gebruik is hij ook goed geschikt wegens zijn mechanisch automatisch uurwerk en dus de onafhankelijk-heid van batterijen of USB laders; de waterdichtheid van 100 meter; de geplaatste kroon op 4 uur; de veelzijdige duikring/ Time-bezel en de doorboorde veerpingaten met de geplaatste NATO-horlogeband.                                                                                                                                                     

Tip 1: doe een horloge met douchen altijd af, niet omdat het horloge niet tegen water kan, maar omdat het badschuim en de shampoo de water werende dichtingen zouden kunnen aantasten.                                                                                                                                                            

Opmerking 1: Bij een duikhorloge moet de duikring / Bezel uit veiligheidsoverwegingen altijd in EEN richting en TEGEN de wijzers van de klok in roteren (linksom/ Counter Clockwise). De duikring / Bezel is namelijk tegen het rechtsom verdraaien geblokkeerd.                                                     

Dit is zeer belangrijk voor de duikveiligheid, dit omdat de duiktijd bij het onbedoeld linksom verdraaien van de  duikring / Bezel, daarmee onbedoeld NOOIT langer ingesteld kan worden. Waardoor je daarna te lang duikt en mogelijk zonder zuurstof komt te zitten! Door dit onbedoeld verdraaien kan de duiktijd echter wel korter worden, edoch heb je zuurstof te over. Zie onder voor de voorbeelden van het creatieve gebruik van de veelzijdige duikkring/time-Bezel.

 

1.   ALS DUIKHORLOGE MET BEHULP VAN DE TIJDRING/BEZEL:

a. Bij het duiken, voor de noodzakelijke controle op de duiktijd in relatie met de duikdiepte; jouw conditie; jouw stresslevel; jouw zuurstofvoorraad en het aantal decompressie stops. Draai linksom/zet daarbij bij een duiktijd van b.v. 20 minuten, de nul-marker/het driehoekje van de duikring/ Bezel op de pijlvormige minutenwijzer. Daarna kun je tussentijds op deze duikring/ Bezel zien hoeveel duikminuten er al verstreken zijn. Bij 20 minuten aanwijzing moet je uit het water zijn.                                                                                                                                

b. Een tweede manier is de onderstaande methode, waarbij je bij een duiktijd van b.v. 20 minuten, het getal 40 (minuten) van de duikring/ Bezel linksom draaiend op de minutenwijzer zet. Als nu de wijzer op de driehoekje/ nul marker van de duikring/ Bezel staat, moet je uit het water zijn.

 

2.  ALS PARKEER HORLOGE MET BEHULP VAN DE TIJDRING/BEZEL: Bij het parkeren of ander werkzaamheden op tijd, voor de controle op de verstreken en overblijvende (parkeer) tijd. Zet daarbij de driehoek/nul van de duikring/ Bezel op de minutenwijzer. Daarna kun je na een tijdje zien hoeveel minuten er verstreken zijn.

                                                                                                                                                                                                                                        

3.  ALS ZONNE KOMPAS TER RUWE NAVIGATIE: Dus als zonnekompas bij het navigeren  m.b.v. uw analoge horloge en de horizontale klokmethode op dit Noordelijke Halfrond en dat in samenwerking met de zichtbare zon. Het is dus mogelijk om op het Noordelijke Halfrond het globale noorden te bepalen met behulp van uw analoge horloge en de zichtbare zon. In het echt dient u het horloge horizontaal te houden. Bij deze methode maken we ook verschil tussen de zomer en wintertijd!                                                                               

Opmerking 2: Richt hierbij wel op de zon en niet bij een bewolkte hemel op de plaats waar de zonnestralen uit de wolken vandaan komen. Door reflectie van/via de wolken kan het zijn dat de zon ergens anders staat en dan gaat u fout. Is mij een keer overkomen, maar gelukkig herstelde ik mezelf vrij snel, wat mij vele kilometers lopen gescheeld heeft.

   

                           DE HORIZONTALE KLOKMETHODE TIJDENS DE WINTERTIJD.                       

 

PROCEDURE HORIZONTALE KLOKMETHODE (TIJDENS DE WINTERTIJD).
-  Richt de kleine uurwijzer op de zon;
-  Precies het middelste punt tussen de kleine wijzer en de 12 op de wijzerplaat is het zuiden.
-  Vanaf het zuiden dient u recht over de as van de wijzers een denkbeeldige lijn te trekken, daar is het noorden. Daarna kunt u haaks op de zuid /noord as de andere kompasstanden uitzetten.

PROCEDURE HORIZONTALE KLOK METHODE (TIJDENS DE ZOMERTIJD). 
-  Richt de kleine uurwijzer op de zon;
-  Precies het middelste punt tussen de kleine wijzer en de 1 op de wijzerplaat is het zuiden.
-  Vanaf het zuiden dient u recht over de as van de wijzers een denkbeeldige lijn te trekken, daar is het noorden. Daarna kunt u de andere kompasstanden uitzetten.

 

Opmerking 3.  
De bovenstaande methode alleen werkt op het Noordelijk Halfrond van de aarde. Mocht je het willen toepassen op het Zuidelijk Halfrond, dan moet je niet de kleine wijzer, maar de plaats van de 12 (wintertijd) of 1 (zomertijd) op je wijzerplaat naar de zon richten. Dan geldt dat het middelste punt tussen de kleine wijzer en de twaalf  (of respectievelijk de een/1) richting het noorden wijzen. Vanaf het nu bekende noorden dient u recht over de as van de wijzers een denkbeeldige lijn te trekken, daar is dan het zuiden. Daarna kunt u haaks op de noord / zuid as de andere kompasstanden uitzetten.                                                                                                                             

TIP 2: Seiko heeft ook enkele functionele automatische horloges met een draaibare kompasring in zijn Prospex (Professional Specifications) horlogelijn zitten. Zie daarvoor a.u.b. deze link: https://www.boumanonline.nl/horloges/filter/seiko/prospex.

 

4.  ALS RUWE GRADENBOOG: 
Daarmee was ik in de commandopost/wagen eens een Amerikaanse evaluator tijdens een Tac-Eval te slim af, die bij het plotten mijn noodzakelijke gradenboog “nep” defect/US maakte.  Daarbij gebruikte ik mijn ervaring, “common sense & boerenverstand  ”en gebruikte daarna de duikring/Bezel van mijn zwarte Heuer 1000 kwartshorloge als primitieve gradenboog om de benodigde gradenhoeken bij een gefingeerd NBC-aanval op de grote BRD overzichtsstafkaart van het operatiegebied uit te zetten.  De ogen van die Amerikaanse evaluator rolden er bijna uit, want dat kunstje had hij nog niet gezien. En daarna liet hij mijn werk zonder verder te storen gewoon doen. Ook  mijn commandant keek verrast en blij toe hoe ik dit deel van de oefening redde. Hoe ik dat “kunstje” deed, lees en zie je hieronder.

 

DE UITLEG ALS PRIMITIEVE GRADENBOOG:

a.
De hoek tussen de driehoek/nul aanduiding van de duikring/ Bezel en de vijftien minuten aanduiding ervan maken samen een haakse hoek van negentig graden.                                                 

b. Dat betekent dan dat tussen de driehoek/nul aanduiding van de duikring/ Bezel en de tien minuten aanduiding, een hoek van zestig graden is.                                                                                                       

c. En dat er tussen de driehoek/nul aanduiding van de duikring/ Bezel en vijf minuten aanduiding, een hoek van dertig graden zit.                                                                                                               

d. Dat betekent dus dat elke minutenstreep (30 gedeeld door 5) een hoek maakt van zes graden. Met een beetje ervaring kun je nu een minutenstreep verdelen in de helft en kun je dus een ruwe hoek van drie graden uitzetten, zie daarvoor ook de bovenstaande afbeelding.

   

 

 Gradenboog                 

                                   SEIKO 5 SPORTS ALS PRIMITIEVE GRADENBOOG.

 

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Seiko Sports 5 Horloge<<<