Schrade Extreme Survival SCHF36

DE SCHRADE EXTREME SURVIVAL SCHF 36.

Na de SCHRADE Survival Tactical Pen en het vaststaande veldmes SCHF 13 is de nieuwe SCHRADE EXTREME SURVIVAL SCHF 36 nu aan de beurt. Deze SCHF 36 komt uit de 2015 collectie. De lange SCHRADE geschiedenis kunt u bij de vorige review over de SCHRADE  SCHF 13 review nalezen. Veel leesplezier.

DE BESCHRIJVING VAN DE SCHRADE EXTREME SURVIVAL SCHF 36.

Mijn eerste indruk bij het vastpakken van dit robuuste, ruige vaststaande Survivalmes gaf me het gevoel terug van het oude, vertrouwde MOD Survivalknife, maar dan met een comfortabele handgreep. Dit is een echt werkmes, gemaakt om flink gebruikt of soms misbruikt te worden.

Schrade SCHF 36 Total Picture

MES.

Zoals gezegd is dit vaststaande SCHRADE Extreme Survivalmes zeer robuust geconstrueerd. De keerzijde van de medaille is wel dat dit Survivalmes daardoor geen lichtgewicht is. Het robuuste lemmet is conventioneel en hol geslepen, het heeft een Droppoint punt, een nuttige vingeruitsparing (Choil), een negentig graden geslepen lemmetrug en een volle doorgaande angel (tang) met slipvaste rillen (Jimping). Op de linkerzijde van het lemmet staat SCHRADE, terwijl op de rechterzijde SCHF 36 gestempeld is. De angel eindigt in een wat afgeronde eindstuk met polsriemoog. Het uitstekende deel van dit wat afgeronde eindstuk is ook nog geschikt als ruitentikker / skull-crusher. Op deze volle doorgaande angel (tang) zitten de twee gestructureerde zwarte greep-platen uit thermoplastische elastomeren / TPE (lees: thermoplastische rubbers) door middel van twee speciale “oversized” inbusbouten bevestigd. Thermoplastische elastomeren vertonen de typische voordelen van zowel rubberachtige materialen als ook kunststoffen. Deze handgreep heeft daardoor een slipvaste, wat plakkerige rubberachtige en zeer comfortabele grip voor mijn maat 9,5 hand. De lemmetpunt “vernauwt / verjongt” zich vanaf twee centimeter van de lemmetpunt zich tot de scherpe snede. Daardoor heeft deze lemmetpunt nog genoeg penetratievermogen. Om hinderlijke lichtreflecties en corrosie te voorkomen is het gehele mes van een dikke, stroeve zwarte poedercoating voorzien. Ben benieuwd hoe duurzaam deze poedercoating is / zich in de praktijk houdt.

SCHEDE.

De bijgevoegde zwarte nylon schede is van het Eagle type en heeft een opgestikte tasje, die door een klep met klittenband en elastiek afgesloten wordt. Hierin bevinden zich een “diamant” slijpplaatje (10 bij 4 cm) dat op een kunststof plaatje is gelijmd en een vuurstaal met aan een koordje het strijker plaatje.

Voor de veiligheid van het scherpe mes in de nylon schede, is een kunststof binnen schede met schuine “mond” aangebracht. Het mes past door die schuine “mond” maar op een manier perfect hierin.

Doordat de binnen schede aan de onderkant vast aan de nylon schede geklonken is, kun je deze niet omdraaien (zie ook het RESUME).  Om het vaststaande mes in deze binnen schede te houden, is een met behulp van klittenband verstelbaar riempje met drukknop aangebracht.

Voor de bevestiging aan een brede koppel & riem heeft deze schede aan de achterkant een omklapbare brede flap met klittenband en de smallere nylon bevestigingsflap met klittenband, die slechts aan de onderkant op deze schede dubbel gestikt is, waardoor deze schede gemakkelijk aan een koppel/riem te bevestigen / te verwijderen is. Ook bezit deze schede een lang koord voor een beenriem.

SPECIFICATIES.

LEMMET STAAL:                       1095 High Carbon Steel  / koolstofstaal    (niet roestvast)

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:     10,5 cm       

LEMMETVORM & SLIJPWIJZE: conventioneel & holgeslepen met droppointpunt 

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:   34,1 mm                      

LEMMET LENGTE:                     13,1 cm 

DIKTE HANDGREEP:                               20,7 mm 

LEMMET BREEDTE:                   38 mm 

GEWICHT MES:                                       377 gram 

LEMMET DIKTE:                         6,22 mm 

TOTALE LENGTE MES:                           26 cm 

LEMMET FINISH:                       poedercoating 

MATERIAAL SCHEDE:                  nylon/ kunststof 

MATERIAAL SCHEDE:               Nylon 

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:    571 gram                             

MATERIAAL HANDGREEP:      Gestructureerd,  thermoplastische elastomeren / rubbers  (TPE) 

PRODUCTIELAND:                                 China

 

DE VELDTEST. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).

Allereerst moet ik zeggen dat het lemmet van de Extreme Survival scheermesscherp (+++) uit de doos kwam. Dat werd uiteraard op een stukje onderarm gecontroleerd. Voor het draagcomfort in het bos heb ik de zwarte nylon schede aan mijn zwarte ISSUE koppel gedaan, met meestal, maar niet altijd met de beenriem om mijn been.  Dankzij de aan de achterkant omklapbare brede flap met klittenband en de smallere nylon bevestigingsflap met klittenband, die slechts aan de onderkant op deze schede dubbel gestikt is, kon de schede gemakkelijk aan deze koppel bevestigd / verwijderd worden (+++).

Daarna direct het bos in en rossen maar.  

Voor de veiligheid had ik van te voren echter wel een zwarte polsriem aan de handgreep bevestigd (++). Want rondvliegende messen zijn zelfs in het circus gevaarlijk. Dit scherpe robuuste mes (Sharpened Crowbar) presteerde bij het hakken van circa vijf centimeter dikke droge en uiteraard ook andere takken zeer goed (++++). Dit kwam door het brede, stevige en scherpe lemmet, het gewicht en de slipvaste comfortabele handgreep. Niets aan dit vaststaande SCHRADE Extreme Survivalmes rammelde er los. 

Battonneren Schrade 36

Tondel schaven

Hierna volgde het batonneren van dikke takken voor kleine kachelhoutjes, wat goed (+++) volbracht werd. De poedercoating hield daarbij goed (+++) stand. Wel bleef er veel houtkleur van het harde en zachte hout op de poedercoating achter. Was later thuis met olie nagenoeg weg te poetsen.

Toen het vuur ontsteken/maken met behulp van de scherpe zijkant van de lemmet rug op de bijgevoegde vuurstaal en mijn geprepareerde wattenbol.

Vuurstaal test in combinatie

Dit ging ondanks de dikke poeder coating redelijk tot goed (+++/-). Wel was op die schraapplek daarna wat coating (+++/-) verdwenen.  Maar zoals gezegd is dit een werkmes, geen showmes.

Daarna gebruikte ik om wederom vuur te maken het bijgeleverde strijker plaatje op dito vuurstaal, waarbij de vonken in het rond vlogen en die de wattenbol zeer goed (++++) ontstaken. Prima gedaan SCHRADE!

Op een waterkoude dag opnieuw het bos in en op mijn favoriete testplek werd bovenstaande testen opnieuw “dunnetjes” overgedaan. Meten is weten en tevens werden daar wat extra actie foto’s van gemaakt.  Jammer genoeg had ik op deze koude dag de verwachte nieuwe BCB Crusader Cooker 2 en de bijhorende Fire Dragon Solid Fuel nog niet ontvangen. Ik moest de tondel nu nog zelf snijden.

Na afloop werd thuis het gehele vaststaande mes goed schoongemaakt, geïnspecteerd en de metalen delen geolied. Behoudens wat normale slijtage aan de lemmetfinish, was niets bot, krom of onbruikbaar.

Bij de touwsnijtest kwam deze SCHRADE mede door het scherpe lemmet goed (+++) uit de bus, het lemmet bleek na afloop nog voldoende scherp. 

Touw snijtest

De kartonsnijtest verliep tevens goed (+++) en na afloop was het lemmet nog steeds voldoende scherp. Er was geen slijpsessie van dokter Lansky nodig. Scheelt weer in de eigen bijdrage. Hieruit blijkt dat de standtijd (tijdsduur van scherp blijven) van het gebruikte 1095 koolstofstaal in combinatie met de harding goed (+++) is.

Op een fraaie zaterdag opnieuw met mijn mountainbike & rugzak het bos met de zandplaat in, dit om mijn MWC horloge, het BCB Crusader 2 kooktoestel met de nieuwe Fire Dragon Solid Fuel en de SCHRADE SCHF36 aan verdere testen te onderwerpen. De SCHF36 bleef doen wat hij moest doen, hakken snijden en scherp blijven. Deze SCHRADE hield dat goed uit, zonder aan scherpte te verliezen. Die scherpte werd natuurlijk op mijn testpapiertje uitgetest.

Als laatste was de zoutwatertest. Dankzij de reeds genoemde poedercoating bleef het lemmet in het zoute water relatief onaangetast. Alleen de onbehandelde snede sloeg iets aan, maar was later met olie goed weg te poetsen.

RESUME.

De SCHRADE Extreme Survival geeft mij het gevoel een betaalbaar, robuust en ruig Survivalmes in de hand te hebben, wat het in de praktijk dan ook is. Het lemmet van dit robuuste vaststaande mes heeft een goede standtijd en een comfortabele grip. Ook de bijhorende schede en extra survival items voldoen hierbij goed.

TIPS:

Wel zou de gebruikte poedercoating iets gladder en duurzamer kunnen zijn. En voeg ook een standaard polsriem erbij.                                                                                                                                                

Verder zou ik als fabrikant de klinknagel voor de bevestiging van de kunststof binnen schede vervangen door een Bostonschroef/bus, waardoor je deze binnen schede naar wens kunt omdraaien.  Hierdoor kan bij een linkshandige gebruiker en linker draagwijze de snede en de handgreep naar achteren wijzen. Dit vergemakkelijkt dan het trekken van het mes bij links dragen.

Voor de liefhebbers van een groter maar wat zwaarder vaststaand mes met hetzelfde design is de SCHF37  een goede optie. Ook wil ik in de toekomst hun SCHF2SM en de SCHF3N wel eens “aan de tand voelen” dus  uitproberen.

DANKBETUIGING.

Met dank aan de Brands heer Andrew Bledsoe van Taylor LLC voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze SCHF 36 review.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.