Savotta Hobo Stove

DE SAVOTTA HAPPY (HOBO) STOVE.
By Henk Kraaijvanger.

Om in het bos & veld een warme maaltijd en/of warm drankje te nuttigen lijkt een luxe maar is in werkelijkheid een bittere noodzaak om je interne lichaamskacheltje op te stoken. Nam ik eerst tijdens “dienstactiviteiten buitenshuis” daarvoor het zogenaamde “Kochertje” met Esbit tabletten mee om mijn gevechtsrantsoenen op te warmen, later gebruikte ik jarenlang en met veel voldoening het Coleman “peut” kooktoestel te velde. Natuurlijk woog dit kooktoestel met een bus brandstof wel wat, maar dat was het destijds echt wel waard ook. Na reveille in het veld stond dat brandertje al zeer vroeg te “loeien” om veel benodigd water te verwarmen voor het scheren, een deel voor de koffie en de noedels. En onder primitieve omstandigheden was een in de harde grond gegraven Dakota kookvuur ook een prima alternatief.

 Henk aan het werk

     ANDERE TIJDEN, HET DAKOTA KOOKVUUR IS BIJNA GEREED.

 

Maar voor een bushcrafter is een simpele houtstoof/kacheltje meer dan voldoende en eentje die naast licht van gewicht ook nog demontabel is, is helemaal top! De benodigde brandstof vind je namelijk in het bos wel. Jaren geleden zag ik die houtstoofjes vooral bij Duitse bushcrafters, maar nu is ook Nederland geheel om. Natuurlijk zijn er meer aanbieders van demontabele RVS houtstoofjes/houtkacheltjes in allerlei prijsklassen, edoch deze Savotta Happy (Hobo) Stove is fraai verpakt en niet moeilijk op te bouwen cq. te demonteren. Opmerking: Laat na gebruik de Happy Stove volledig afkoelen voordat u hem demonteert en in het Cordura nylon foedraal opbergt. Savotta producten worden sinds 1955 met veel trots en kwaliteit in Suomi/Finland gemaakt en tegenwoordig door Vriezz Trading naar Nederland gehaald.

Voor de goede outdoor, jacht en hondensport merken met veel kwaliteitsbesef maar zonder “veel poeha” en bijhorende merkkosten moet u echt daar zijn. Ik heb tevens begrepen dat Savotta veel “outdoor” producten voor het Finse Leger maakt en die hebben echt geen “pruts uitrusting” nodig. Zij houden daar van “ Build to last” , maar ze houden daarbij tevens niet van gesteggel of bijzondere vriendjespolitiek bij het aankopen van de legeruitrusting.                                                                                                              

ANDERE SAVOTTA TIP: Wat echter ook een goede en lekkere tip is, is een Savotta 50  gram zakje met pittige KOTIMAINEN BEEF JERKY (Mieto Chili), die na een half uurtje na het bereiken van mijn “Base Camp” al gesneuveld was. Eenmaal eraan begonnen blijf je ervan eten, heerlijk dat spul! Savotta: maak de porties veel groter a.u.b. en stuur meeeeer!

Henk aan het puzzelen

DE SAVOTTA HAPPY (HOBO) STOVE.
Zoals reeds gezegd is deze Happy (Hovo) Stove demontabel en wordt deze uit zeven RVS plaatstalen elementen met diverse sleuven gemaakt. Er zijn drie gestructureerde zijwanden, een gestructureerde voorwand met vuurgat, een bodemplaat en twee pan steunen. En dat alles kan in de stevige groene Cordura nylon foedraal (1000 Deniers, PUR gecoat) met ophang lus en klittenbandsluiting  opgeborgen worden. En daar wordt ik nou happy van!

Savotta Happy Stove gedemonteerd

Natuurlijk is de Happy (Hovo) Stove bedoeld voor hout, maar uiteraard kan je ook een kleine spiritusbrander, een waxinelichtje, een Esbit /Hexamine tablet of bakje Dragon-gel van BCB gebruiken.

DE AFMETINGEN VAN DE INGEPAKTE SAVOTTA HAPPY STOVE ZIJN:

DIKTE FOEDRAAL:                  10 mm.

DIKTE PLAATMATERIAAL:   ca. 0,56 mm

BREEDTE FOEDRAAL:             14,2 cm

DRAAGEWICHT:                     250 gram.

LENGTE FOEDRAAL:               16,8 cm.

ADVIESPRIJS:                          €35,00 

MATEN OPGEZET L x Br:      ca. 10 x 10 cm.

LAND VAN HERKOMST:        Suomi / Finland

 

HET OPBOUWEN/MONTEREN VAN DE SAVOTTA HAPPY (HOBO) STOVE.
Zoals gezegd is de Happy (Hobo) Stove demontabel en gaat het opbouwen van de Happy (Hobo) Stove vrij gemakkelijk. Alleen bij het laatste voorwant plaatje plaatsen is het even wat gepriegel en ook “een slag”. Wegens de noodzakelijke reductie van het draaggewicht is het gebruikte plaatstaal vrij dun, dus doe het daarbij rustig aan. Eenmaal in elkaar gezet is het een fraai en stevig stoofje geworden. Zie voor het ineenzetten daarvoor ook de Savotta Youtube videofilm: www.youtube.com/watch?v=kcAMHG0Fi2k. Denk echter bij het gebruik ook aan de heersende brandveiligheid en de daarbij horende brandgevaar codes.  Be Smart, u wilt toch niet de veroorzaker van een bosbrand zijn? 

Halverwege opbouwen

DEMONTEREN/UITEENNEMEN VAN DE SAVOTTA HAPPY (HOBO) STOVE.
Uiteraard gaat het demonteren in omgekeerde volgorde, maar laat het stoofje eerst volledig afkoelen voordat u hem in het foedraal opbergt. Ik kwam erachter dat binnen 15 minuten mijn Savotta Happy (Hobo) Stove goed en veilig afgekoeld was om te demonteren. Gebruik ook voor het opbergen van het stoofje in gedemonteerde toestand altijd het stevige foedraal, zeker als u het in een rugzak stopt.

Daarmee voorkomt u hinderlijke gaten in de buitentijk door de scherpe randen van het stoofje. Ruim daarna de opstelplaats op en laat geen rommel en sporen voor anderen achter. Het moet lijken of u daar nooit bent geweest!

Opgebouwd

DE SAVOTTA HAPPY (HOBO) STOVE IN DE PRAKTIJK.                                                                      

VELDDAG 1. Op een fraaie zonnige vrije middag te voet het bos en militaire oefenterrein in om een en ander Gear te testen. Maar niet zonder mezelf eerst weer “getrakteerd” te hebben op een anti-teken middel op biologische basis (Stichfrei).

Allereerst moest ik met het nieuwe vaststaande TRC test mes hout hakken, snijden en batonneren om voldoende hout als brandstof te verkrijgen. Daarna ermee fijne tondel gemaakt en een wattenbol in de Happy (Hobo) Stove gelegd en de andere op de grond. Met de TRC Urban Tactical in combinatie met een nieuwe vuurstaal vonken op het op de grond liggend katoen bolletje “geschoten”.

Daarna deze snel in de stoof gegooid met daarop de gesneden tondel, dan dunne takjes en als laatste dikkere takjes. In een mum van tijd had ik een goed brandend houtvuur in de Happy (Hobo) Stove, mede dankzij de goede trek door de vele ronde trekgaten. Dankzij de dichte bodem komt er ook geen brandend as en/of brandende stukjes op de ondergrond waardoor de kans op ondergrond en bos brand sterk verminderd wordt. En afhankelijk van het soort en dikte hout heb je in een mum van tijd een warm drankje of maaltijd.

Water aan de kook

Binnen 15 minuten na het uitgaan was de Savotta Happy (Hobo) Stove goed en veilig afgekoeld en kon ik hem dus veilig demonteren. Dat kan natuurlijk per geval variëren, dus controleer de afkoeling voorzichtig zelf.

Koffie tijd!

En vanwege mijn Mil. Roots en “wat spare time over” heb ik gelijk de gebruikte kook bus met wat zand schoon geschuurd en de volledig afgekoelde Happy (Hobo) Stove met toiletpapier (uit de Dixi’s) schoongemaakt. De roet en aanslag gingen er vrij gemakkelijk af, de fraaie blauwe/oranje/ gele sporen van de verhitting bleven. Daarna het stoofje weer terug in het foedraal gedaan en deze direct achter mijn rugpand van de rugzak opgeborgen! Ook moest het plekje vrij van sporen gemaakt worden onder de mom van “We zijn hier nooit geweest”.

Hitte sporen Savotta Happy Stove

Sporen uitwissen

VELDDAG 2.
Op wederom een mooie lentedag de Savotta Happy (Hobo) Stove aangestoken om wat warme voeding binnen te krijgen. Na wat opgedane ervaringen gaat het opzetten zeer snel  en zeer goed (****). Vandaag heb ik mijn speciaal geprepareerde watten bolletjes als tondel gebruikt, waardoor het vuurtje snel startte. En dankzij zijn constructie met goede trek door de vele ronde trekgaten had ik snel een prima heet kookvuurtje (****). Hoe fijn is dat? Na mijn “inwendige kacheltje” weer gevuld te hebben, restte de schoonmaak van de Happy (Hobo) Stove, wat ook weer zeer goed (****) ging.

Flink vuurtje

 

MIJN PERSOONLIJKE BEVINDINGEN & BEOORDELING VAN DE SAVOTTA HAPPY (HOBO) STOVE.

Ik heb in mijn Scouting, outdoor en militaire leven diverse kooksystemen & branders gebruikt, waaronder de Camping Gaz en Epi gasbranders, diverse Coleman “peutbranders”, Trangia spiritus branders, de BCB gel brander en het Mil Spec. Kochertje.

Ook heb ik uit oude conservenblikjes wel eens een Hobo brander gemaakt, edoch de Savotta (Hobo) Stove is echter wel mijn eerste opvouwbare kwaliteit hout stoofje.

 

WOW GEHALTE:

Excellent / *****.

KWALITEIT OPBERG HOESJE:

Zeer goed / ****.

DRAAGGEWICHT:

Goed tot zeer goed / ***half.

OPBOUWEN/DEMONTEER COMFORT:

Zeer goed / ****.

STEVIGHEID OPGEZET STOOFJE:

Zeer goed / ****.

“TREK” STOOFJE:

Zeer goed / ****.

ASDICHTHEID BODEM:

Zeer goed / ****.

AFKOELTIJD:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHOONMAAKGEMAK BIJ HOUTGEBRUIK:

Goed tot zeer goed / ***half.

 

                           TOATALE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL: Zeer goed.

                            

RESUMÉ:  De Savotta Hapy (Hobo) Stove is een zeer goede demonteerbare, licht te dragen houtstoofje. Dankzij het sterke opberg hoesje en zijn compacte afmetingen is hij ook prima te vervoeren & dragen, ook  zonder je rugzak te beschadigen. TIP: Maak dit tasje ook MOLLE geschikt & draagbaar.

 

MET DANK AAN/ A LOT OF THANKS TO/TUSEN TACK/GRAZIE/DANKE SCHON:  Met dank aan de heer John de Vries van Vriezz Trading, de Nederlandse Savotta importeur voor het beschikbaar stellen van het zeer functionele en fraaie testexemplaar. 

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.


Brand goed!