Real Steel 130A

HET REAL STEEL 130A SPEAR POINT NECK KNIFE.
By: Henk Kraaijvanger

 

Ik schrijf deze review speciaal voor mijn voormalige vrouwelijke (en natuurlijk ook mannelijke) collega’s, die ergens “ver weg” ERG GOED werk aan het doen zijn en het verdienen gezond en wel terug te keren. En op de thuisbasis ook niet meer met die schadelijk verf of andere latente schadelijke stoffen moeten werken dan.  En hoe zit het nu eigenlijk met de bij Defensie veel besproken en door de Belgen “onderzochte” HAWK radarstraling?  Dat onderzoek was toch wel koosjer?                                                                                                                                      

MURPHY’S LAW.
Be prepared roep ik en heb ik vaak geroepen, want Murphy ’s Law ligt vaak op de loer. Luisterde het huidige Kabinet (VVD/Pvda) met zijn “Verarmingspolitiek” voor de meeste burgers en “Gas Geld gaat VOOR de Burger Veiligheid ” daar ook maar eens goed naar! Maar na “PAYDAY 18 maart” verwacht en hoop ik dat de “kaarten wel geschud zijn” en niet “alles van waarde” maar zo via een slinks wetje veranderd wordt.                                                                                                                             

OUT OF AREA.
Maar nu terug naar mijn zeer gewaardeerde (ex)-collega’s bij hun ”Out of Area” operaties. Naast de veelal “bekende” gevaren buiten de poort, zouden er vooral voor de dames ook binnen de poort gevaren kunnen zijn. Zeker waar meerdere nationaliteiten de FOB (Basis) gebruiken en er daardoor best grote cultuurverschillen kunnen zijn. En wat dacht u van de lokale werknemers met dito gebruiken aldaar?  Waar dus NEE geroepen, dus niet altijd NEE is. Denk daarbij ook maar eens aan de “douches”, alwaar je geen (hand)vuurwapen bij je hebt en er ook geen heimelijk kunt dragen. Want niet iedereen heeft “de space behind” en het figuur van Dolly P.rton (vul zelf de ontbrekende letter maar in).                                                                                                                                                  

BETTER SAFE THAN SORRY SO MAKE THEM PAY.                                                                                                       

Het is gebleken dat vooral (veel Amerikaanse) vrouwelijke militairen daar in de douches vaak aangerand of nog erger verkracht en dan vermoord dreigen te worden. Wat je daar overigens wel bij je kunt dragen is een licht, maar vooral puntig en scherp Neck-Knife tegen deze “Rapers/ Muggers”, zodat je je goed tegen “die beesten” kan verzetten (Refuse To Be a Victom so Make Them Pay). Een plotsklaps ingezet neck-knife zal het ook goed doen tegen “door de bewaking” doorgedrongen andere kwaadwilligen. Er worden best veel goede Neck-Knives aangeboden, de een is te groot, de ander te zwaar, weer een ander te duur enzovoort. Vooral de prijs en natuurlijk het draaggewicht is belangrijk, want de militairen worden NIET “overpayed” en dragen tijdens werktijden al genoeg om hun lijf en leden.  Maar jammer genoeg nog niet mijn HKD flexibel inzetbaar foedraal voor big folders.                                                                                                                        

Een betaalbare en goede “levensverzekering” met “ What you see and what I grab is what you get” is de hieronder voorgestelde EDC REAL STEEL 130A.

Real Steel 130A

 

DE REAL STEEL 130A SPEAR POINT NECK KNIFE.

DE ALGEHELE BESCHRIJVING .
De 130A is bedoeld als een EDC / Back- Up/ Last Ditch mesje, dat je in de meegeleverde schede met de dito halsketting om je nek draagt. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf een stuk Mil. Spec. 550 parakoord voor gebruiken. Waarom geen model naam, zoals b.v. “Chest Buddy, Sharp Finger, Rat Destroyer”, Ball Remover enzovoort? Het gewicht van dit mesje is voor het comfortabel dragen zo veel mogelijk beperkt gebleven. Het grote voordeel bij een Last Ditch noodgeval ook onder stress-situaties van een Neck-knife boven een vouwmes is zijn razendsnelle fool-proof inzetbaarheid. Geen pushbuttons, flippers en duimknoppen waar je overheen kunt grijpen dus.

LEMMET:
Desondanks of dankzij zijn gebruiksdoel is de 130A toch een stevig en scherp “drievinger-mes” geworden met zijn 4mm dikke speerpuntvormige lemmet uit D2 gereedschapstaal. De snede is conventioneel en hol geslepen en heeft een sierlijke schijnscherpte (Falls Edge). Tevens heeft het vrij brede lemmet een lange snede met aan het eind het korte weggeslepen hoekje (45 graden) en een geïntegreerde stootplaat (Guard) tegen doorschieten.

TIP: maak OOK het einde van deze snede nabij het korte weggeslepen hoekje bij de geïntegreerde stootplaat over ca. 4 mm met een nagelvijltje iets botter, dat voorkomt kleine sneetjes in sturende wijsvinger. Dat scheelt dan ook weer pleisters of de vraag “kusje erop”?  

Natuurlijk dien je het gehele mes en het lemmet na het douchen wel droog te maken en in te oliën. Want water en al die chemische stoffen in shampoos zijn voor het mes als ook voor de dichtingen van je horloge erg slecht.

HANDGREEP:
De handgreep bestaat uit twee G-10 greepplaten, die van een slipvaste en ruig patroon (+++), de zogenaamde “ Rocky Mountain Tread “ voorzien zijn. Deze greepplaten zitten met behulp van twee kleine schroef/bus verbindingen op de doorgaande angel (Tang) bevestigd. En deze greepplaten kunnen natuurlijk ook verwijderd worden, zodat u het drievinger-mes eventueel aan uw wensen (met of zonder Mil. Spec. 550 parakoord) kunt aanpassen. Ook heeft dit compacte vaststaande EDC/ Back up / Last Ditch mes een gevlochten lanyard.

handgreep 130A

DE SCHEDE:
De Kydex schede bestaat uit een schededeel, die zoals gewoonlijk warm om het lemmet heen gevouwen en gevormd en daarna goed (+++) pasgemaakt is. Daarna zijn deze schede einden door middel van donker gekleurde holle nieten (Gunmetal) met elkaar verbonden.

Schede en halsketting

De vaststaande 130A zit zeer goed passend (++++), positief gezekerd en rammelvrij (++++) in deze zeer goed gemaakte Kydex schede.  Je draagt dit mes zoals de naam al zegt met bijgeleverde zwarte ketting om de nek. Natuurlijk kun je er naast het reeds genoemde parakoord hals-koord, ook een smalle  riemadapter aan bevestigen, die je wel extra aanschaffen moet.                                                                              

NATUURLIJK NOG MEER GEBRUIKSMOGELIJKEDEN:

En ja, de 130 A is ook ZEER geschikt voor Bush and Fieldcrafters, Preppers, Zombi-hunters,  Back-packers, Buitensporters, Werknemers in de verpakkingsindustrie, Verzamelaars van fijne en scherpe snijwaren en You name it. Want het is daarbij ook pakken en gebruiken. 

DE SPECIFICATIES VAN DE REAL STEEL 130 A.

LEMMET MATERIAAL:                 D2 

MATERIAAL HANDGREEP:                        G-10 

LEMMETLENGTE:                         74 mm 

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:          6 cm 

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:  21 mm 

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:       19 mm 

LEMMETDIKTE:                             4 mm 

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:              12 mm                     

LEMMETHARDHEID:              59-61 HRC. 

MATERIAAL SCHEDE:                                 Kydex 

TOTALE LENGTE MES:                13,4 mm 

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:          83 gram 

TOTAAL GEWICHT MES:             59 gram 

PRODUCTIELAND:                                       China  

 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek / n.v.t. = niet van toepassing).

BEGINTEST/NUL METING:
De REAL STEEL 130 A werd even compleet als de Bushcraft II en dito scheermesscherp (++++) afgeleverd en weer was het bingo, snoeitijd.  Weer wat armharen eraf, maar veel te weinig voor een warme menswollen trui. Dan moet ik maar mijn oude vertrouwde fleecevest/trui gebruiken. Daarna moest het mes een peer en een appel “zijn jasje” uitdoen om zijn lemmetscherpte en corrosiebestendigheid te testen (en mijn lekkere avondtrek te stillen) wat goed lukte.  En moest het mes als test op de scherpte, daarna het testpapier snijden, wat ook zeer goed lukte (++++). Meten is weten, gissen is missen!

DE KARTONSNIJTEST.
Op een fraaie dag op de thuisbasis diverse testen gedaan, waaronder de kartonsnijtest gedaan (eigenlijk moest ik ook van de opperbevelhebber = mijn vrouw de “kartonberg” opruimen). De 130A presteerde ondanks zijn afmetingen daarbij goed (+++). En je vrouw tevreden houden kan nooit kwaad.

130A Karton snijtest

DE TOUWSNIJTEST.
De kleine 130A moest zijn scherpte bewijzen op diverse soorten touw, waaronder het half inch dikke “manilla” touw.

Dit lukte voor het mes goed (+++) edoch de tester kreeg echter bij het doorschieten een dikke splinter van de ruwhouten “snijplank” in zijn hand. Jeuk is leuk, pijn is fijn en bloed moet, maak ik mezelf elke keer wijs. Net als het destijds bij de aanvang als beroepsmilitair door de Staat beloofde en nu af te dwingen AOW = AOW overigens! Na deze touwsnijtesten was de lemmetscherpte “ ietsie pietsie” teruggelopen, maar het lemmetje sneed het testpapiertje nog goed door.

130A touw snijtest

VUUR MAKEN.
Ofschoon het lemmet geen 90 graden lemmetrug heeft, kun je met de 130A wel degelijk vuur ontsteken. Ik gebruikte daarvoor de ietwat scherpe rand van de schijnscherpte (Falls Edge) in combinatie met een Army Fire Steel en mijn speciale wattenbolletjes. Het vuur ontsteken ging toch redelijk (++). In principe gebruik ik nooit de snede bij het vuur ontsteken.

 

DE ZOUTWATERTEST.
Ook de zoutwatertest werd redelijk goed (++) volbracht, zowel het lemmet en de lemmetsnede begonnen wat aan te slaan. D2 is semi-roestvast, daarom is enige onderhoud na gebruik en periodiek onderhoud met een goede olie of Sentry Solution geboden.

DE HOUTSNIJTEST.
Op een fraaie zonnige en “rugzakvrije zondag” het bos in om weer te veldtesten, dus nu met de mountainbike het bos en veld in. Natuurlijk moest ook het “drie vingermes” zijn kunnen en scherpte bij het snijden en schillen van vingerdikke takken showen, wat dankzij de jimping en halfronde uitsparing van de lemmetrug goed (+++) lukte. Ook het tondel snijden en een begin van een vuurstok maken lukte goed. Maar dit mesje is niet geschikt om mee te hakken, daarom werd de haktest maar wijs overgeslagen.

Houtsnijtest

Snijtest 130A

BATONNEREN.
Van dit mesje kun je niet verwachten dat het decimeters dikke takken door middel van batonneren kan splijten. Daarom werden ca. 2 tot 4 cm dikke takken gebruikt. Dit splijten voor brandhout lukte goed (+++). Je moet daarbij wel met beleid en met een niet te dikke tak op de lemmetrug slaan.

130A Batonneren

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST  REAL STEEL 130A. (Max. 5 sterren per item).

UITERLIJK & ESTHETIEK

++++

SLIJPGEMAK

+++

AFWERKING FIT & FINISH

++++

ERGONOMIE HANDGREEP

+++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN

+++

MATERIALEN HANDGREEP

++++

GEBRUIKTE MATERALEN

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP

++++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK

++++

BEVESTIGING HANDGREEP

+++

STAALKWALITEIT & HARDHEID

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE

+++

SNIJVERMOGEN

+++

PASVORM MES IN SCHEDE

++++

HAKVERMOGEN

n.v.t

DUURZAAMHEID SCHEDE

++++

ROESTVASTHEID

++

DRAAGCOMFORT SCHEDE

+++

STANDTIJD

++++

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING

+++++

                                     TOTALE TESTOORDEEL: ++++ ( ZEER GOED /  VERY GOOD).

RESUME.
De 130A als “Last Ditch” mes doet primair zeer goed wat het volgens mij doen moet (dit heb ik in een boombast getest) en secundair is het een zeer bruikbare klein survival/bush en fieldcraft mes. Voor relatief weinig geld heeft u er ook voor ver weg een trouwe buddy erbij. Maar ook dicht bij huis staat dit mesje zijn mannetje/vrouwtje. Dit fraaie drie-vingermes heeft ook een bijna identiek broertje, die even klein in afmetingen en even groot in daden is, nu met een Wharncliffe vormig lemmet, de REAL STEEL 130B.

MET DANK AAN:
Met dank aan de hoofdsponsor van deze bushcraftwebsite, Willem van Putten van Country Store uit Epe voor het naar Nederland halen van de diverse REAL STEEL messen, de ondersteuning en het beschikbaar stellen van dit fraaie REAL STEEL 130A testexemplaar!

Henk aan het testen

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.