QSP Workaholic SK03

DE QSP WORKAHOLIC SK03 EN DE VOORSTELLING VAN DE VERNIEWDE QSP BISON.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

De QSP Workaholic SK 03 werd door de sympathieke Duitse messenhandelaar (MDK Messerdepot), standhouder op Nationale & Internationale messenbeurzen alsmede de messen & schede maker / designer Sven Kinast ontworpen. Sven is in mijn beleving een no nonsens man en dit QSP SK 03 vaststaande mes van zijn hand is dan ook een no nonsens vaststaand mes. Ik heb het genoegen gehad om enkele jaren geleden op de DKE te Tiel met hem van gedachten te wisselen over diverse messen.  Na afloop van ons gesprek kreeg ik nog een fraaie patch met zijn MDK-ondernemingspatch cadeau. Hoe peppie is dat?

logo

Voor de historie van QSP en hun “eerste” functionele messen, zie mijn oudere review op: http://www.bushcraft.nl/qsp-parrot-en-toukan-1. Het QSP vouwmes Parrot is zelfs een DKE prijswinnaar.

qsp

DE BESCHRIVING VAN DE QSP WORKAHOLIC SK 03 / QS 124 A. De SK 03/ QS 124 A Workaholic werd zoals reeds gezegd door Sven Kinast van MDK-Messerdepot ontworpen en is in mijn ogen een echt no nonsens werkmes. Maar dat zullen de standaard HK-snij en haktesten tijdens de velddagen nog wel “even” moeten uitwijzen. 

HET LEMMET. Het vaststaande mes heeft een volle doorlopende angel/tangconstructie en het volledig vlak geslepen en gesatineerde lemmet is gemaakt van het sterke Böhler N690 roestvrij staal. De angel/Tank loopt zoals reeds gezegd door en heeft “een slagvlakje” met rechthoekig oogje voor een polsriem. Het N690 staal houdt de snede langdurig scherp, is zeer corrosiebestendig en is tevens gemakkelijk te slijpen, zowel thuis als in het veld. Op de bovenzijde van het compacte brede lemmet zitten, ter hoogte van het handvat ribbels/ Jimping wat extra steun geeft bij het gebruik onder zware omstandigheden.

QSP Workaholic

DE HANDGREEP. De handgreep bestaat uit twee opgeschroefde platen uit bruin Micarta laminaat, wat tezamen met de volle doorgaande angel / Tang dus de comfortabele  handgreep vormt. Voor uw comfort onder alle greepvarianten zijn de zijkanten van de angel/Tang “gebroken afgewerkt” en afgerond en is er een vingeruitsparing voor uw sturende wijsvinger. Micarta is een laminaat van organische kledingstof met kunsthars en die ook onder natte en zilte omstandigheden veelal een erg goede grip geeft. Zeker als door het zware gebruik het hars wat ingesleten is. Behalve als je handen echt ZO KOUD zijn dat je het vaststaande mes niet eens meer normaal kunt vasthouden! Derhalve zeker je mes altijd op en rondom het water! Om de handgreep platen te kunnen verwijderen wordt er naast reeds genoemd parakoord ook een kleine Torx schroevendraaier meegeleverd. Alle zijden van de SK03 / QS 124 A Workaholic zijn functioneel afgerond, zoals reeds gezegd zelfs die uitsparingen onder de handgreep. Dit is namelijk erg belangrijk als je het mes ook zonder de handgreep wilt gebruiken. De angel/Tang van het mes loopt zoals reeds gezegd door voorbij het uiteinde van het handvat en doet dan dienst als een solide slagstuk en het heeft ook nog een langwerpig koordoog.                                                                                                                                                                                         

OOK OP EEN REMOTE EILAND TE GEBRUIKEN. Het slagstuk is ook ideaal voor het openen van kokosnoten (Chuck Noland = Tom Hanks zou in de film Cast Away , dit vaststaande mes graag op zijn één persoonseiland verder onbewoonde gehad willen hebben).

LAST DITCH TOOL. Ook in een noodgeval kan het slagstuk voor “het hardhandig stoppen” van asociale contacten en aanrandingen dienen, terwijl het langwerpige koordoog bedoeld is voor het plaatsen van een vangriem, dit om verlies van dit fraaie vaststaande mes te voorkomen. Vergeet nooit dat in een remote survival situatie, je mes na je “brains/hersenen je belangrijkste survival gereedschap is, dat je overlevingskansen sterk vergroot.

verlaten eiland

                                                  “CAST AWAY” EENPERSOONS EILAND. 

FLEXIBELE KEUZE HANDGREEP. Wat echter bijzonder is aan de SK03 / QS 124 A Workaholic is dat je feitelijk “3 mes typen” hebt. Het mes kan namelijk met het gemonteerde Micarta handgreep gebruikt worden, maar kan ook zonder dat handgreep worden gebruikt. De derde optie is om met het meegeleverde 2 meter lange parakoord als greep wikkeling te gebruiken (zie ook de bijgevoegde wikkel instructie) en je hierdoor een heel ander type handgreep hebt.

DE LEDEREN SCHEDE. Er wordt een fraaie leren schede meegeleverd zodat je tezamen met de riemlus van de schede ook een draagoptie als nekmes/Neck-Knife hebt. De schede is van het koker type, hij is uit een stuk dik leder zwart “gesneden”, omgevouwen en robuust gestikt. Ook de geïntegreerde riemlus is omgevouwen en daarna keurig, maar enkel gestikt.

In de lederen schede

TIP: Ik heb aan de riemlus ook nog een extra anti-verlies koortje met een karabijnhaakje voor bevestiging aan het langwerpig koordoog toegevoegd. Dubbele zekerheid tegen verlies in de bossen dus!

FLEXIBEL VASTSTAAND MES. Met de SK03/ QS 124 A Workaholic heb je een opvallend compact maar scherp en stevig Outdoormes waarbij je een eigen flexibele keuze kunt maken voor wat het handvat betreft! Ik persoonlijk laat de Micarta greep platen erop zitten, die geven de handgreep zoveel comfort bij zware snijklussen!

Ik heb lang geleden op “de lage school” nooit een strikdiploma kunnen behalen want dat item bestond nog niet, dus ik gebruik het bijgevoegde parakoord voor wat anders. Maar u kunt het later zelf, in de doos zit de kaart met strikinstructies.

Het vaststaande QSP mes wordt in een fraaie kartonnen geschenkdoos met paperassen, 2 meter groene parakoord en een haakse Torx T15 sleutel geleverd. Wel heb ik een kort “Snake Dot koordje” in een coyote kleur aan het rechthoekige koordoog toegevoegd, waardoor “de Swing” en daardoor de hakprestaties zullen toenemen.

DE SPECIFICATIES VAN DE QSP WORKAHOLIC SK 03 / QS 124 A.

NAAM QSP MES:

Workaholic SK 03

ITEM NUMMER:

QS124-A.

DOELGROEP:

Bushcraft, Outdoor, Survival, werk in het bos, verzamelen.

DESIGNER:

Sven Kinast (hij heeft echt goed design werk afgeleverd).

SOORT MES:

Vaststaand.

LEMMETSTAAL:

Böhler N690.

LEMMET HARDHEID:

59-61 HRC.

LEMMET FINISH:

Satijn/ Satin finish.

SOORT ANGEL /TANG:

Volle doorlopende met uitstekend slagstuk met

rechthoekige koordoog.

SOORT LEMMETPUNT:

Droppoint.

SOORT SLIJPING/ SOORT SNEDE:

Vlakgeslepen/ conventioneel met secundaire V-snede.

LEMMET LENGTE:

89 mm.

LEMMETBREEDTE:

Maximaal 32 mm.

LEMMET DIKTE:

3,85 mm.

BIJZONDERHEID ANGEL/TANG

NABIJ DE HANDGREEP:

Afgerond en zijkanten “Gebroken” afgewerkt.

MATERIAAL EN KLEUR HANDGREEP:

Bruin Micarta (laminaatmateriaal).

BEVESTIGING HANDGREEP:

D.m.v.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,1 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

Ruim 26 mm.

DIKTE HANDGREEP:

Ruim 16 mm.

MATERIAAL EN KLEUR SCHEDE:

Leder / door en door zwart.

DIKTE LEDER:

3,2 mm.

MAAKWIJZE SCHEDE:

Omgevouwen en fraai gestikt.

FUNCTIONELE DRAINHOLE:

Nee.

TOTALE LENGTE VASTSTAAND MES

20 cm.

GEWICHT MES ZONDER SCHEDE:

121 gram (met bevestigd vingerkoordje).

DRAAGGEWICHT:

172 gram. (met bevestigd vingerkoordje).

BIJGEVOEGD IN DOOS:

2 meter groen parakoord en een Torx T15 sleutel.

GARANTIETERMIJN:

Limited Lifetime Warranty.

qsp logo

MIJN EERSTE INDRUK:

TOP:

 • No nonsens Design.
 • Het compacte, brede en zeer scherpe lemmet.
 • De comfortabele handgreep.
 • De fraaie zwart lederen schede, die het mes design verder ondersteunt.

 

TIP:

 • Geen afwatering gat / Drainhole schede af fabriek. Dus heb ik die zelf maar in de souffle van deze lederen schede gemaakt.
 • Stik de naad van de riemlus dubbel.

 

DE VOORWAARDEN VOORAFGAANDE AAN DE VELDTESTEN:

Bij het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                     

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed)

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING:

Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft QSP Knives uit China /Europe de fraaie testmessen aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe QSP veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

TIP: Voordat ik de QSP Workaholic in de praktijk gebruikte, heb ik eerst die fraaie schede met een goed merk ledervet behandeld. Dit om het leder te “voeden” en om het leder waterafstotend te maken.

DE EDC EN VELDTESTEN.

De veldtesten met de QSP Workaholic werden zowel onderweg als ook bij mijn testarea met mijn zelfgemaakte schuilhut gedaan. Een uit dun hout gemaakte hut vergt ook veel onderhoud en ook moest ik nog een betere schuifdeur fabriceren. De QSP Workaholic was daarbij van grote hulp en dito klasse.

 

DE BEVINDINGEN MET DE WORKAHOLIC IN HET VELD & BOS:

-                     DUNNE TAKKEN HAKKEN: Goed tot zeer goed / ***half.

 hakken van takken

-                     5 CM DIKKE TAKKEN 360 GRADEN RONDOM DOOR SNIJDEN (OP ZIJN BEVERTJES): Zeer goed / ****.

 rondom hakken

-                     COMFORT MICARTA HANDGREEP BIJ DIE LANGDURIGE SNIJKLUSSEN: Uitmuntend goed /  **** half.

 

-                     DRAAGCOMFORT SCHEDE AAN RIEM: Zeer goed / ****.

 

-                     DIVERSE TOUWEN IN HET BOS SNIJDEN: Zeer goed / ****.

Goed werkmes 

-                     BAST VAN TAKKEN SCHILLEN: Zeer goed / ****.

bast snijden 

-                     TONDEL MAKEN: Zeer goed / ****.

 

-                     VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed / ****.

 Vuurstok snijden

-                     BATONNEREN: Zeer goed / ****.

hout hakken 

E.D.C TESTEN MET DE WORKAHOLIC:

-          DIVERSE SOORTEN TOUW THUIS SNIJDEN: Zeer goed / ****.

-          TOMATEN SNIJDEN: Zeer goed / ****.

tomaat snijden

 

-           SCHILLEN APPELS: Zeer goed / ****.

         SNIJDEN WORST EN ANDERE VLEESWAREN: Zeer goed / ****.

-           SNIJDEN HALF BEVROREN VLEES UIT DE DIEPVRIEZER: Zeer goed / ****.

 

Karton snijtest

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING QSP WORKAHOLIC. SK 03 /QS 124 A.

 

VOOR HET GEBRUIK:

 

 

 

 

DESIGN:

Uitmuntend goed /  **** half.

PRODUCTIEKWALITEIT MES:

Zeer goed / ****.

PRODUCTIEKWALITEIT SCHEDE:

Goed tot zeer goed/***half.

FIT & FINISH:

Uitmuntend goed /  **** half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed /  **** half.

FUNCTIONALITEIT DESIGN LEMMET:

Zeer goed /****.

 

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

 

 

FUNCTIONALITEIT LEMMET:

Zeer goed /****.

COMFORT HANDGREEP:

Uitmuntend goed /  **** half.

DRAAGCOMFORT SCHEDE.

Zeer goed/ ****.

MES TREKKEN/OPBERGEN IN SCHEDE:

Uitmuntend goed /  **** half.

 

 

DE KARTON SNIJTEST:

Zeer goed /****.

DE TOUWSNIJTEST:

Zeer goed /****.

SNIJTEST KEUKEN EDC GROENTES.

Zeer goed /****.

SCHILLEN APPELS:

Zeer goed /****.

SNIJDEN WORST:

Zeer goed /****.

SNIJDEN HALFBEVROREN KIPPPENVLEES:

Zeer goed /****.

SNIJTEST HOUT SNIJDEN IN HET BOS:

Zeer goed / ****.

“OP ZIJN BEVERTJES  DIKKE TAKKEN /360

GRADEN  RONDOM DOORSNIJDEN:

Zeer goed / ****.

HAKKEN TAKKEN /HOUT:

Goed tot zeer goed / ***half.

VUURSTOKKEN MAKEN:

Zeer goed / ****.

TONDEL MAKEN:

Zeer goed / ****.

BATONNEREN:

Zeer goed / ****.

ONTBASTEN TAKKEN:

Zeer goed / ****.

 

 

 

NA HET GEBRUIK:

 

 

 

 

DEFORMATIE LEMMETSNEDE:

Geen, dus uitmuntend goed / ***half.

ROESTVASTHEID:

Zeer goed /****.

DE STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERP

BLIJVEN VAN HET LEMMET:

Zeer goed /****.

DUURZAAMHEID SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed /****.

EEN AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

 

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING:

 

ZEER GOED / VERY GOOD/

****  4 stars out of 5.

 

 very good

                              OOK VOOR SVEN ALS OOK QSP!

DE VOORSTELLING VAN DE VERNIEUWDE QSP BISON.

De Chinese messenfabriek QSP vindt Feedback & tips erg belangrijk en wel zo belangrijk dat ze na aanleiding van al die Feedback, het vaststaande Bison mes nog verder verbeterd hebben. Niet na een idiote test van anders “testende” bushcrafters, maar wel na feedback van verstandige bushcrafters. Enkele van die verbeteringen aan de QSP Bison had ik reeds in mijn veldtest en review met u en ook met hen gedeeld.

MIJN TIPS DESTIJDS BEREFFENDE DE BISON (OUDE UITVOERING) UIT MIJN OUDE QSP REVIEW.

-  De handgreep is vrij kort, dus a.u.b. deze circa 1- 1,5 cm langer maken. Speciaal voor handen als ‘kolenschoppen” en bij gebruik met handschoenen aan.

-  De schedemond a.u.b. in de volgende batch voorzien van omgevouwen duimsteun als “duwsteun” bij het trekken van het mes.

 

 Oude en nieuwe exemplaar

                                 FABRIEKSFOTO OUDE VS NIEUWE QSP BISON.

 

 Lage draagwijze en duimsteun

HET RESULTAAT VAN FEEDBACK.

Dit verbeterde QSP Bison vaststaande mes is voor de rest hetzelfde gebleven en heeft dezelfde lemmetgeometrie, zodat ik er geen standaard snij en hakprogramma op loslaat. Zie daarvoor de oude Bison review op:  http://www.bushcraft.nl/qsp-bison.                                                                                                              

Nu zal ik echt niet de enige zijn geweest die deze belangrijke feedback gegeven heeft, maar de QSP Bison werd wel aan die Feedback aangepast en zie hierboven de nieuwe Bison. Hij is door zijn verlengde handgreep beter met Mil Spec. handschoenen aan te gebruiken en lijkt daardoor optisch ook slanker. Het vaststaande mes is dankzij die verlengde handgreep en verbeterde schedemond ook gemakkelijker uit de schede te trekken.

 

HET RESULTAAT VAN DIE VERBETERINGEN OP DE VERNIEUWDE QSP BISON.

 

 • TREKKEN VASTSTAANDE MES UIT DE SCHEDE: Uitmuntend goed / ****half.

 

 • WEGSTEKEN VASTSTAANDE MES IN DE SCHEDE: Zeer goed / ****.

 

 • UITERLIJK: Uitmuntend goed / ****half.

 

 • SWING EN SLAGKRACHT BIJ HET HAKKEN: Uitmuntend goed / ****half.

 hakken met de nieuwe QSP Bison

 • COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND : Uitmuntend goed / ****half.

 

 • COMFORT HANDGREEP MET MILITITAIRE PILOTEN HANDSCHOENEN AAN: Uitmuntend goed / ****half.

 

U ziet dat de genoemde vernieuwingen ook echte verbeteringen zijn, maar voor de rest zijn de resultaten nagenoeg hetzelfde als bij de “oude” Bison gebleven.

 

“EVEN” TERUG NAAR DE NATUUR. Net als de natuurlijke naamgenoot de Amerikaanse Bizon op de mooie prairie, straalt de QSP Bizon ook die interne kracht en robuustheid uit.

bizon 

                                                     DE AMERIKAANSE BISON/ BIZON.                                    


Bij de testhut 

DANKBETUIGING.  Met dank aan Michelle van QSP China voor de ondersteuning bij de totstandkoming van deze nieuwe QSP-review. Voor andere fraaie QSP-producten zie a.u.b. hun website op http://www.qspknife.com/.

www.bushcraft.nl