Pohl Force Prepper Two Wood Outdoor

VOOR DE ECHTE MESSENGEBRUIKERS, DE POHL FORCE PREPPER TWO WOOD OUTDOOR. By: Henk Kraaijvanger.

 

Het is bekend dat Dietmar Pohl veel fraaie en vooral functionele mes ontwerpen op zijn naam heeft staan. Zie voor de historie en extra info a.u.b. ook mijn oudere review op: http://www.bushcraft.nl/pohl-force-prepper-one-outdoor.

HET FENOMEEN PREPPER. 
Maar wat is nu een Prepper? Een Prepper is iemand die zich actief voorbereid (komt van “to Prepare” in het Engels) op mogelijke verstoringen in zijn/haar sociale, financiële, politieke en/of ecologische zin. Preppers streven een zo groot mogelijke zelfvoorzienigheid na; met opgeslagen voedselvoorraden, ruilmiddelen, gereedschappen en (medische) hulpmiddelen.  Om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de Staat of gevestigde orde als een crisis zich voordoet.  Het fenomeen Preppers is groot geworden in 2011, als gevolg van de wereldwijde financiële bankencrisis. Als Shit Hits The Fan is die gevestigde staatsorde meestal lamgeslagen en staat hij/zij er alleen voor om te overleven. En dat is een juiste constatering.

DE POHL FORCE PREPPER TWO WOOD OUTDOOR.
De messendesigner Dietmar Pohl maakt tegenwoordig zijn functioneel fraaie ontwerpen zodanig dat het pimpen en/of veranderen van het mes uiterlijk erg gemakkelijk gaat. Zo heeft hij de Prepper One een grote broer gegeven, die in drie varianten verkrijgbaar is. Maar door zelf losse mes onderdelen zoals greep platen en greepschroeven bij Pohl Force aan te schaffen, kun je deze messen zelf naar je keuze te pimpen. En voor wat betreft de productiekwaliteit, de meeste High End modellen zoals de Prepper One en Two, komen bij de gerenommeerde Italiaanse messenfabriek van Lion Steel vandaan. Hoe slim en peppie is dat?

Brothers in arm

HET AFLEVERINGSPAKKET: 
Op een miezerige regendag had de postbode weer een zonnige en flitsend pakket uit Duitsland op het testadres afgeleverd. En u raadt het al, van Pohl Force. In dat pakket zat de witte Pohl Force doos met “inside” de fraaie Prepper Two Wood Outdoor in zijn Kydex schede met Cordura nylon koppeldrager; een parakoord beenkoord en aan de polsriem de speciale demontage/montagesleutel voor de greep platen; zijn certificaat van echtheid / de kwaliteitscontrole; de geplastificeerde Pohl Force / EOD (Euro Ops Division) patch met klittenband (voor op mijn TT cap) ; een Pohl Force / EOD Sticker en diverse fraaie prospecten van andere Pohl Force modellen. Overigens verschilt deze Prepper Two Wood Outdoor wat betreft de handgreep configuratie en de bevestiging polsriem iets van de Prepper Two’s met G10 greep platen.

NULMETING LEMMET:
Het mes moest eerst de snijproef op mijn testpapiertje doen, waarbij dat papiertje uitmuntend goed doorgesneden werd (foto).

Daarna kwam de onderarmharen scheertest weer aan de beurt, die echter ook uitmuntend goed uitgevoerd werd (zie foto armharen, maar doe dat thuis nooit na).

EERSTE INDRUK POHL FORCE PREPPER TWO WOOD OUTDOOR: 
Een uitmuntend fraai en uitmuntend goed scherp gebruik mes met Custom afwerking al.  Een “beest van een mes” voor echte messengebruikers, een echte “wolf in schaapskleren”. En Crocodile Dundee zou van de Prepper Two gezegd hebben, dit is pas een mes. De Prepper Two Wood Outdoor is in mijn ogen een wat civielere en handzamere bushcraft uitvoering met een pareerstuk/stootplaat dan Pohl Force zeer fraaie, maar jammer genoeg uitverkochte militaire Quebec One.

DE POHL FORCE PREPPER TWO WOOD OUTDOOR.

DE BESCHRIJVING VAN DE POHL FORCE PREPPER TWO WOOD OUTDOOR.

HET LEMMET:   
Het gesatineerde 18,3 cm lange, massieve en vlak geslepen lemmet van de Pohl Force Prepper Two Wood Outdoor is uit Hightech NIOLOX roestvaste lemmetstaal  vervaardigd en heeft een brede doorgaande angel (Tang) met een geskeletteerde/uitgespaarde ruimte in die angel (Tang); een enkelvormige vrij lang pareerstuk; een korte gebogen lemmetspiegel met een halve brede vingeruitsparing (Choil); een lang droppoint vormige lemmetpunt met een lange sierlijke schijnscherpte (False Edge); een afgeronde bovenkant van de lemmet rug met grove slipvaste duimrillen (Jimping) en een afgeronde angel (Tang) van de mede daardoor comfortabele handgreep. Het vaststaande mes voelt daardoor tezamen met de gestructureerde houten greep platen zeer robuust aan, waarbij het zwaartepunt van het mes in de handgreep ligt en je daardoor het lemmet goed sturen kunt. Ook de reeds genoemde slipvaste duimrillen (Jimping) zorgt ervoor dat het meslemmet beter te controleren en te sturen is. Besides that, is het een uitmuntende “kapper” (Chopper).      

Voorzorgsmaatregel                                                   

OPMERKING:
Gelukkig heeft dit erg scherpe mes een lange veilige enkelvormig  pareerstuk / stootplaat, waardoor uitschieten en jezelf je hand verminken voorkomen kan worden.

RUIMTE INSIDE: 
Die reeds genoemde skelettering/uitsparing in die lemmettang vormt tezamen met de uitsparingen/verdunningen van de afschroefbare handgreepdelen een opbergplaats van 70 x 17 x 14 mm voor extra kleine watervaste overlevingsitems.

Waarom watervaste items? Dit doordat de greep constructie (naad tussen angel en greep platen) niet echt waterdicht geconstrueerd is.

Holle handgreep

TIP: Wikkel de survival items die slecht tegen vocht kunnen in keuken-folie, of in het vingerdeel van een latex handschoen en daaromheen smalle repen binnenband wikkelen. Ik gebruik zo’n vingerdeel overigens ook bij een sterk bloedende vingerwond (trek die over de pleister en/of verband.                                                                                                                             

WAT IS NU DAT NIOLOX LEMMETSTAAL? Niolox RVS staal is hetzelfde roestvaste staal als SB1 als ook 1.4153.03 en X80CrVMo13-2.  Dit meernamige lemmetstaal is na de juiste hardingsprocedure, hard, taai, robuust, scherp, ondanks 12,7 % chroom toch roestvast, heeft een hoge stand tijd en ook nog gemakkelijk te slijpen.                                               

Het lemmetstaal is een extreem gelegeerde staalsoort en is een echte Allround lemmetstaal!  Om nu de grote (en dus ook kwetsbare) en het aantal van de chroomcarbiden te verminderen wordt bij de productie van Niolox /SB1 lemmetstaal kleine hoeveelheden niobium toegevoegd. Indien tijdens de hardingsprocedure na de hittebehandeling ook het “diep koelen” onder nul graden Celsius wordt uitgevoerd, wordt het roestvaste Niolox / SB1 lemmetstaal extreem flexibel, taai, scherp, robuust en gemakkelijk te slijpen en dat hoewel het lemmetstaal een hardheid van ca. 60 HRC. bezit. Om deze redenen is deze NIOLOX / SB1 / 1.4153.03 en X80CrVMo13-2 staalsoort geschikt voor een zeer breed scala van messen.

HERKENNING/BEWIJS VAN ECHTHEID:
Om aankoop van vele vervalsingen uit “Verweggistan” te voorkomen, koop dus voor uw zuur verdiende geld altijd via betrouwbare messenwinkels of direct via de bij Pohl Force website een echt Pohl Force mes met echtheidscertificaat. Verder hieronder nog wat tips ter herkenning.                                                                                                                                                              

Op de linker lemmetzijde staat derhalve het ingeëtste ronde Pohl Force EOD embleem en op de linker lemmetspiegel het serienummer (17-0084), terwijl op de rechter lemmetspiegel het gebruikte lemmetstaal in dit geval NIOLOX staat. Op de afgeronde angel in het midden van de bovenkant van de greep staat bovenaan Pohl Force, terwijl onderaan de andere kant de fabrikant, in dit geval Lionsteel Italy staat. Echt een zeer goede keuze voor die zeer goede productie faciliteit.

DE HANDGREEP: 
De zeer comfortabele, zeer ergonomisch gevormde en zeer slip vaste handgreep wordt gevormd door twee gestructureerde afschroefbare houten greep platen uit exotisch Santos hout (met in gefreesde ondiepe rillen), die aan de binnenzijde van 70 mm lange, 17 mm brede en 3 mm diepe uitsparingen voorzien zijn. Deze zijn met behulp van de meegeleverde  demontage/montagesleutel gemakkelijk te verwijderen/te monteren, dit door de speciale schroeven los of weer vast te draaien. Overigens kan los/vastdraaien dat ook wel met een klein muntje. Samen met de uitgespaarde lemmettang vormen ze een opbergplaats van ongeveer 70 mm bij 17 mm bij 14 mm voor kleine survival items en/of watervast verpakte noodmedicijnen. Items die onverpakt natuurlijk wel kunnen zijn een zeer klein knoop kompasje, een vuurstaal zonder knop, wat vishaakjes met vissnoer, veiligheidsspelen en draad & naald.

Deze samengestelde handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) met een nuttige “ dikkere handpalmvorm” (dunner bij de pink-area omdat de pink korter is) en hij is dus van het weelderige “ Anita Ekberg type” handgreep alwaar ik nog steeds zo van hou. He ouwe “vuns”, wel bij de messentest blijven! Deze handgreep vult mijn maat 9,5 grote hand erg goed en is uitmuntend comfortabel, ook in de diverse grip houdingen zoals Hamergreep, de Side holding greep of Reverse greep. De afschroefbare greep platen zijn door twee speciale RVS greepschroeven en dito schroefbussen op de brede geskeletteerde/ uitgespaarde doorgaande angel geschroefd. Deze greepschroeven zijn met behulp van de meegeleverde speciale demontage / montagesleutel gemakkelijk los te draaien (demonteren) en ook weer vast te draaien (monteren).

Die speciaal bussen vallen na demontage gelukkig niet plotsklaps vanzelf uit de handgreepplaat, maar ik zou dat demonteren niet in het veld met flinke onder begroeiing doen (maak daarvoor een stuk grond vrij van begroeiing). Check deze schroeven echter wel voordat je het veld in gaat, op nog steeds goede vaste montage.

Deze demontage/montagesleutel heb ik overigens weer niet aan de polsriem bevestigd, want ik heb van de polsriem een vinger/duimriem gemaakt. Want ik wil bij het ruige hakken ook beslist geen stalen voorwerp in de buurt van mijn polsslagader /aders hebben.                                                     

Natuurlijk kunt u ook beide greep platen wegens gewichtsbesparing verwijderen en dezer af laten of de greep platen door een gevlochten parakoord greep vervangen, edoch die fijne ergonomisch gevormde houten greep platen zou ik als ik u was gewoon laten zitten!

Schede/Lemmet en handgreep

DE SCHEDE: 
De fraaie zwarte Kydex schede heeft een stevige zwarte nylon koppeldrager met kunststof applicaties, waardoor het mes veel lager draagt, dan destijds de Prepper One. Deze nylon koppeldrager met kunststof applicaties is demontabel en linkshandig gebruik/te dragen naar de andere kant om te zetten. De riem / koppel opening van de nylon koppeldrager mag echter voor de Mil. spec. gespen en mijn TT Tactical Belt MKII wel 1 cm ruimer zijn, waardoor ik de riem niet hoef te demonteren. Overigens heeft de vernieuwde Prepper One ook deze Cordura nylon koppeldrager!                                                                                                                         

Deze zeer goed passende Kydex schede is uit twee delen Kydex gemaakt, die voor de pasvorm warm om het mes gevormd zijn. Deze twee delen zijn door veertien zwarte holle nieten aan elkaar geklonken en het vaststaande mes zit er door de strakke pasvorm rammelvrij in. Ook is deze Kydex schede van binnen, daar waar het lemmet zit, “gepolsterd”, waardoor krassen en rammelen voorkomen worden. Top, Herr Pohl! Het mes past maar op een manier in deze fraaie schede, maar natuurlijk kun je ook de nylon koppeldrager naar de andere kant van de schede omzetten! Natuurlijk heeft de linker (binnen) kant) van de schede een zes mm groot afwatering gat (Drainhole), edoch deze zit iets te hoog en niet bij de lemmetpunt. 

TIP: maak dit afwatering gat  zo’n 1 cm lager en bij de lemmetpunt.  Waardoor er dan geen restwater bij de snede blijft staan, dat uiteindelijk voor corrosie kan zorgen.                                                          

De rug van de schede is ook de duimrust, waardoor je het vaststaande mes snel en gemakkelijk uit de schede kunt trekken. En dankzij deze goede pasvorm en aan de binnenkant gladde en afgeronde hoeken gaat dit trekken in een vloeiende beweging. Bij het wegsteken van het mes in de schede hoor je de klank van een solide fixatie van het vaststaande mes, waardoor er ook geen externe fixatie door een extra zekeringsriempje meer nodig is.   

 

DE SPECIFICATIES VAN DE POHL FORCE PREPPER TWO WOOD OUTDOOR.         

LEMMET MATERIAAL:

NIOLOX RVS lemmetstaal.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Nagenoeg vlak geslepen; conventioneel met secundaire snede.

VORM LEMMET PUNT:

Droppoint.

LEMMET HARDHEID:

Ca. 60 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Gesatineerd.

LEMMETLENGTE:

18,9 cm.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

41,5 mm.

LEMMETDIKTE:

5,89 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

17,5 cm.

BIJZONDERHEID ANGEL/TANG:

Holle tanguitsparing van 70 x 17 x 14 mm.

MATERIAAL HANDGREEP:

Santos hardhout.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Van fijne slip vaste rillen voorzien.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11 cm.

MAX. BREEDTE HANDGREEP:

34, 2 mm

MAX. DIKTE HANDGREEP:

24,5 mm.

MATERIAAL EN DIKTE SCHEDEMATERIAAL:

Kydex, 2,49 mm.

MATERIAAL KOPPELDRAGER:

Nylon met kunststof applicaties.

GEWICHT MES: 

384 gram (met vinger/duimriem).

TOTALE LENGTE MES:

32,9 cm.

DRAAGLENGTE:

34 cm.

DRAAGGEWICHT IN SCHEDE:

555 gram.

ONTWERPLAND:

Duitsland.

PRODUCTIELAND/FABRIEK:

Italië / LionSteel.

BESTELNUMMER:

Bestel-Nr.: 2058

ADVIESPRIJS:

Euro 349,00

 Totaal gewicht

  >>>Klik Hier voor de Test resultaten van Pohl Force Prepper Two Wood Outdoor<<<