Pinewood Outdoor Jas

DE PINEWOOD LAPPLAND EXTREME OUTDOORJAS.
Door: Henk Kraaijvanger

Het is bekend dat de Zweden goede buitensport artikelen kunnen ontwerpen en maken. Mijn eerste ervaring met Zweeds “kwaliteitsspul” was destijds een groene mummieslaapzak van het allang niet meer bestaande merk CARAVAN. Later kwam er diverse buitensport Gear en kleding van Zweedse origine bij. Jammer genoeg zijn bepaalde Zweedse merken niet meer vriendelijk geprijsd, terwijl ze wel van overzee komen. En door het kabinet Rutte 2 hebben we wel meer “medevreters op de schouders & nek gekregen”, maar hebben daardoor wel steeds minder geld uit te geven. Mijn goede raad, zoek de benodigde Gear & kleding uit met een prima geld /kwaliteitsverhouding en ga dit jaar bij het referendum op 6 april en volgend jaar bij de 2e Kamer verkiezingen vooral stemmen! Ik heb die kleding/Gear nu gevonden bij het Zweedse buitensport merk PINEWOOD.

DE KORTE PINEWOOD HISTORIE.

Ofschoon de Zweed Rainer Rüssel al rond de Jaren 90 vanuit de kelder & garage van zijn ouderlijk huis begonnen was met het op kleine schaal fabriceren van kledingstukken voor de Zweedse markt, duurde het tot 1997 voor registratie van het handelsmerk "Pinewood". Begonnen werd met het altijd nog verkrijgbare "Canada hemd Classic" in vier kleurcombinaties. Overigens bleven de auto’s van zijn familie noodgedwongen buiten de garage staan. In 1997 kwam het tot de octrooi aanvraag bij de Nationale Zweedse Patent en Registration Office en gingen de ouders, ooms en tantes ook meehelpen om “alles” ingepakt en verzend gereed te krijgen. Wat begon met het ontwerp, de fabricage en de levering van één houthakkershemd, zou tot het huidige assortiment van de fraaie Pinewood outdoor kleding leiden.

Om aan de grote vraag te voldoen liet Rainer deze veel gevraagde kledingstukken door slechts één fabriek produceren. Maar werd er dus eerst met één fabriek samengewerkt, later zouden er meerdere specialistische kledingfabrieken in binnen en buitenland volgen. Elke fabriek maakt en levert aan Pinewood dat kledingstuk waar het specialist in is, dus met andere woorden, shirts komen bij gerenommeerde shirtmakers vandaan, regenjassen van regenkleding specialisten enzovoort. Natuurlijk werkt Pinewood ook met veel deskundigen zoals bijvoorbeeld Thomas Ekberg samen. Dit alles om de Pinewood kleding concurrerend op de Outdoor markt te kunnen brengen. Veel outdoor kleding voor je geld dus!

DE PINEWOOD LAPPLAND EXTREME OUTDOOR JAS.

Persoonlijk vind ik dat dit twee kleuren model afgeleid is van de moderne buitensportjassen, maar wel met een Zweeds design. De buitenstof van de Lappland Extreme outdoor jas is het sterke TC-1200, met een wind en waterdichte, ademend laminaat/membraam op de geborstelde voering.

Ook de getapete naden versterken de waterdichtheid. De TC-1200 buitenstof bestaat uit 65% polyester, 35% katoen en is daardoor nagenoeg onverslijtbaar. De verstelbare capuchon is met drukknoppen bevestigd en daardoor afneembaar en is goed in een van de grote zakken op te bergen, waardoor je hem altijd bij je hebt. Het testexemplaar kwam in Darkgreen/Black XL uitvoering.

Specificaties Pinewood Lappland Jacket

DE UITVOERING VAN DE PINEWOOD LAPPLAND EXTREME OUTDOOR JAS.

- Tijdloos en fraai Zweeds tweekleurig design/ontwerp.

- Vakkundig gemaakt in China.

-  Materiaal buitenstof:  TC-1200 = 65% polyester, 35% katoen, geïmpregneerd met een waterafstotend Teflon laagje van Dupont. Buitenstof is daardoor waterafstotend, zeer slijtvast en duurzaam.

- UV bescherming buitenstof: UVP Factor 50+.

- Muggensteek proof.

- Materiaal versterkingen: 100% polyester.

- Materiaal voering: 100% polyester.

- Materiaal membraam: 100% TPE. Gevoerd met een elastische, wind en waterdichte maar ademende laminaat/membraam op de geborstelde voering. Wind en waterdicht (>10.000 mm), maar goed ademend (14.000 gram M2; ASTM: 6.000 g/ M2 /24 uur).                                            

- Binnenin getapete naden voor verbeterde waterdichtheid.

- De afneembare capuchon is met vijf drukknopen bevestigd (met plastic “hoedje” met Pinewood stempeling). Deze capuchon is door een trekkoord geheel aan het hoofd aanpasbaar en bezit tevens een functionele regenklep.

- Verstelbare manchet boorden met Velcro sluiting (“klittenband”).                                                                                                                            

- Verstelbare taille en boordkoord met platte Tanka’s/cordlocks.                                                                                                                                       

- Grote “tweeweg” YKK nylon ritssluiting aan de voorzijde, met metalen treklip met treklusjes en Velcro (“klittenband”) op de sluitende “anti-windflap”.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

- Twee grote borstzakken met ritssluiting met metalen trek lip met treklusjes en Velcro op de sluitende “anti-windflap”.                                                                                   

- Twee grote heupzakken met ritssluiting met metalen treklip met treklusjes met Velcro op de sluitende “anti-windflap”.   

-Twee binnenzakken voor de kostbaarheden met ritsluitingen (metalen trekkers).   

- Voorzien van sterke kapstok ophang lus.

- Diverse fraaie Pinewood applicaties voor de herkenbaarheid.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

- Zeer goed draagcomfort met vele extra’s en functionele ruime zakken.

- Extra bijgevoegde reserve drukknopen voor reparatie.

- Maten: Small (S) tot vier x Extra Large (4XL).

 

BEVINDINGEN IN DE PRAKTIJK:  (want daar gaat het tenslotte om).

Nieuw uit de doos moest de jas eerst “lekker gaan zitten”. Ik had bewust een ruimere maat/snit besteld omdat er onder koude weersomstandigheden nog een dunne isolatie jas onder moet passen. En in het bos zie je gelukkig niet die sfeer verpestende en misselijk makende “Mode-Politie”. Daarna de zakken maar volgeladen met mijn persoonlijke paperassen en handige gear.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

DE TESTEN.

TESTDAG 1.   

Op een natte druilige dag bij 9 graden Celsius met de ATB (walking/biking) en de Kitbag het bos in om zowel de Pinewood Lappland Extreme Jacket (jas) en de Lappland Trousers te testen. Ook had ik naast de valhelm hun fraaie pet op.

De jas is functioneel dankzij zijn vele handige zakken en is tot op het eind van de rit goed waterdicht gebleken. Ook bleef hij goed ademen, maar echt helemaal “droog en vrij van zweet” blijft niemand. Maar dat zweten en ademen zijn natuurlijk ook persoonsgebonden items en zijn ook afhankelijk van de mate van inspanning, de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. Soms moest ik met de ATB door de zijkant van de struiken, waarbij de armen de takken wegduwden. Na afloop zag ik gelukkig geen beschadigingen op de buitenstof en de wind en waterdichte, maar ademende liner zit veilig binnenin. Op een gegeven moment de camera ingepakt en in de heupzak opgeborgen om te voorkomen dat hij door de regen defect raakte en daarna maar op huis aan. De lange terugrit werd overigens onder veel regen en tegenwind uitgevoerd. “No problemo signor” voor deze functionele jas.

Op de Mountain Bike

TESTDAG 2.  

Op wederom een natte dag het bos in om zowel de PINEWOOD LAPPLAND EXTREME OUTDOOR JAS alsmede de Pinewood LAPPLAND TROUSERS te testen. Maar ja iemand moet die praktijktesten toch doen en de meeste regen viel naast me! Ik had bij deze vier uur durende wandeltocht mijn rugzak om en wegens de verwachte modder, ook mijn oude rubber laarzen aangedaan. Die waren overigens ook de enige items die tegenvielen, dit door de slechte pasvorm/geen binnenzool. De jas is door de vele grote zakken erg handig en bleef tijdens de buien goed waterdicht en met de gedragen rugzak (ca. 12 kg) goed ademen. Op de drukplekken in combinatie met de rugzak krijg je natuurlijk wel die bekende zweetvorming op de plekken dat de rugzak draagt! Het laatste stuk moest ik in de tegenwind met wat regen afleggen, maar ik had met deze jas geen hinder van die nattigheid en wind. En ik had “My Lessons Learned” en naast de zeer functionele capuchon nu wel twee soorten hoofdbedekkingen bij me.

Pauzeren

TIP 3: Voor het in het bos behouden van richting gebruikte ik een kompasje aan een bandje, die ik aan de rits van de jaszak vastgemaakt had. Dat zou ook een tip voor Pinewood kunnen zijn. Dat zou de bruikbaarheid en de outdoor uitstaling ten goede komen.

TESTDAG 3

Na het warm eten (sommigen noemen het diner), op een koudere, winderige avond even een “rondje” door de “buitenring” van het dorp gelopen, ditmaal met een fleecevest onder de jas. Door zijn gekozen ruimere pasvorm ging dat zeer goed. Hierdoor kan ik me ook bij erge koude “volgens het lagen principe” kleden. Zie daarvoor mijn review over koude letsels. http://www.bushcraft.nl/koudeletsels-gevaarlijke-sluipmoordenaar. De jas bleef daarbij heerlijk dragen en mijn noodzakelijk EDC zaklamp paste ook nog in de gemakkelijke jaszak.

TESTDAG 4. 

Nu eens niet het bos maar weer het dorp in. Wel weer op de fiets en in de regen, want dat is volgens mij testweer voor outdoor kleding. De Pinewood Lappland Extreme jas presteerde goed, het water parelde goed van de buitenstof af en daardoor bleef ik droog. Terwijl aan de binnenzijde ook nog het wind- en waterdichte maar ademende laminaat/membraam zit. Mijn bovenlichaam en hoofd bleven droog, mijn benen dankzij de spijkerbroek niet (deze sloeg snel door). De grote jaszakken van de jas zorgden ook nog voor een milieuvriendelijk vervoer van de gekochte kleine boodschappen, waardoor ik geen plastic zak hoefde te kopen.                                                                                                                             
In de regen
TIP 4: Voor het binnengaan de jas even buiten afschudden.

TESTDAG 5.

Op een redelijke zonnige dag op de ATB met de rugzak het bos in. Over gedeeltelijke modderige en zanderige paden. Natuurlijke zijn de handige jaszakken goed en veilig voor mijn “ Murphy’s Scenario Gear” te gebruiken, dat in een doorzichtige Zipbag ter grootte van een A5 formaat opgeborgen zat. De heupzakken gebruikte ik voor de snel te pakken foto apparatuur. De jas zat lekker ruim (bewust 1 maat groter) waardoor veel bewegingsvrijheid tijdens sommige klusjes. Tijdens mijn koffiepauze viel ik van mijn wegrollende geïmproviseerd zitje en rolde dus door de begroeiing. Weg koffie, maar gelukkig had ik net wel mijn Spyderco vouwmes opgeborgen. Even mezelf afkloppen en ik was weer “ Spic & Span” schoon. Het vuilafstotend vermogen van de buitenstof was dus OK. Gelukkig had ik nog genoeg water en oploskoffie voor de tweede ronde. Natuurlijk werden de drukpunten van de zware rugzak uiteindelijk zweetplekken, daar het ademende laminaat/membraam geen wondermiddel is. Ik heb eens een dure Engelse Goretex jas gedragen, die daardoor koud aanvoelde, maar dat is bij de gedragen jas hier niet van toepassing.

Murphy's Gear

TESTDAG 6.  

Weer bij mooi wat winderig weer het bos en de polder in om de Pinewood kleding te testen. Nu voor een klein rondje met de Kitbag om. Ja, dat is echt een zeer goede bag voor allerlei Gear. De Pinewood outdoor jas deed overigens wat het moest doen, me windvrij en warm houden en mijn Murphy Scenario Gear weer meezeulen. De Pinewood Lappland Extreme jas voldeed dus weer goed.

Pinewood Lappland & Kitbag

TESTDAG 7.  

Ook in een grote stad staat de Lappland Extreme jas zijn mannetje dankzij zijn veelzijdige grote en goed afsluitbare zakken. Lange vingers hebben daardoor minder snel kans wat van je te “lenen zonder dit terug te brengen”. Ook beschermde de jas mij goed tegen de weersinvloeden.

De Lappland Extreme jas werd in tegenstelling tot de Pinewood Lappland outdoor broek niet gewassen.

PERSOONLIJKE BEOORDELING/BEVINDING.

DESIGN.

Goed.

FUNCTIONALITEIT.

Zeer goed.

COMPLEETHEID.

Zeer goed.

KWALITEIT BUITENSTOF.

Goed.

VUILAFSTOTEND.

Goed

KWALITEIT RITSEN.

Zeer goed.

GELUIDSREDUCEREND.

Goed.

ADEMEND VERMOGEN.

Goed.

WATERDICHTHEID.

Zeer goed.

WINDDICHTHEID.

Zeer goed.

DRAAGCOMFORT.

Zeer goed.

PRIJS & KWALITEIT.

Zeer goed.

 

RESUME.

U ziet dat deze Pinewood Lappland Extreme outdoorjas wind & waterdicht, ademend, stil, duurzaam en door zijn vele extra’s comfortabel en stijlvol is. De kostprijs/kwaliteit is gezien zijn wind & waterdichte ademende laminaat/membraam met functionele “veel zakken uitvoering” erg goed. Ook de slijtvastheid is tot nu toe goed te noemen. Deze jas is echte tip dus voor slimme jagers, outdoor liefhebbers, en bushcrafters, maar ook voor dagelijks stadsgebruik is deze jas geschikt.                                                           

Ik ben na zeven dagen testen in bijna elk weertype en omgevingen gestopt met het beschrijven van deze outdoor jas. Mochten er echter betreffende de outdoor jas veranderingen plaatsvinden, houdt ik u op de hoogte.

DANKBETUIGING:

Met dank aan VriezzTrading (http://www.vriezz.nl/nl/pinewood/ ) en Pinewood Zweden (http://www.pinewood.eu/uk/ ) voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review. Zie dus hun fraaie webpagina’s. Overigens heeft onze hoofdsponsor Country Store te Epe veel Pinewood kleding in huis. Zie ook hun website http://www.countrystore.nl/

Ps. Ik hoop dat concurrerende Zweedse fabrieken dit keer geen e-mails met “bla, bla, bla” sturen. Voor die onzin heb ik eigenlijk echt geen tijd!


Pinewood Outfit

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, SAM en AK-56.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.