PELI AIRWEIGHT PROTECTOR CASE MODEL 1557

DE PELI AIRWEIGHT PROTECTOR CASE / BESCHERM BOX, MODEL  1557 BLACK. By: Henk Kraaijvanger.

Zo nu en dan email ik PELI Europe voor een nieuwe review over mogelijke nieuwe items en krijg ook altijd antwoord terug. In dit geval betreft het een nieuwe PELI Airweight Protector Case / Bescherm box speciaal voor de zogenaamde “Preppers” onder u deze review over deze Peli kunststof bescherm box voor de opslag van allerlei noodzakelijke Gear. Maar ook de sportschutters, de vouwmessen verzamelaars, de film enthousiasten, expeditieleden , de technische eenheden enzovoort hebben baat bij deze circa 40 procent lichtere, maar stevige kwaliteit opberg en vervoer/ bescherm box met de volgende onderstaande voordelen. 

Peli Aircase

DE BESCHRIJVING VAN DEZE PELI AIRWEIGHT PROTECTOR CASE MODEL 1557:

-          Waterdicht, drukbestendig en stofdicht,

-          automatisch werkend drukventiel dat water en stof buiten houdt, terwijl de luchtdruk (binnen/buiten) in balans wordt gehouden,

-          40 % lichter dan de gebruikelijke polymeer boxen.  

-          Voorzien van twee kantelbare ABS sluitingen,

-          Met Rvs versterkte hangslotogen.

-          Voorzien van naamkaart, bedrijfslogohouder en/of inhoud kaart enzovoort.

-          Leverbaar in de 4 kleuren, te weten: Zwart, geel, zilver en oranje.                                                                   

Dit PELI exemplaar kwam met een donkere schuimrubber vulling / “Foam insert” met handige voorgesneden vakjes, het zogenaamde Pick N Plugschuimrubber. Hierdoor kun je deze box na wens zelf inrichten en vullen, hoe handig is dat? Maar voor het opbergen van allerlei grote en stevige outdoor Gear kan deze vulling er ook gewoon uitgehaald worden of een andere vulling aangekocht worden.

DE SPECIFIEKE MATEN & BIJZONDERHEDEN:

 • Grootte buitenzijde: 48,7 x 40,1 x 26,7 cm.
 • Grootte binnenzijde / interieur: 44 × 33 × 24,8 cm.
 • Bodemdiepte: 19,6 cm.
 • Klepdiepte: 5,1 cm.
 • Volume: 36 liter / 0,036 m³.
 • Gewicht met Pick N Plug schuimrubber/ Foam: 3,7 kg.
 • Gewicht zonder schuimrubber / Foam: 3,0 kg.
 • Materiaal/ samenstelling body: speciale polypropyleen mix HPX²™ Polymeer.
 • Materiaal / samenstelling sluitingen: ABS (met Rvs versterkt hangslot oog).
 • Materiaal O-ring: EPDM rubber.
 • Materiaal body druk-equalizertje ventiel: ABS.
 • Materiaal membraam druk-equalizertje ventiel: 3 Micron Hydrofobe, niet geweven.
 • Minimum gebruikstemperatuur: - 51 ° C / - 60° F.
 • Maximum gebruikstemperatuur: +71 ° C /+ 160° F.

OPVALLENDE DETAILS:                   

-          Weg te klappen en fixeerbare handgreep (met comfortabele rubber inleg).

-          Geribbelde kantel sluitingen voor betere grip.

-          Tijdelijk verwijderbare bergplaats voor plaatsen naamplaatje, embleem of inhoudsopgave (deze kan alleen verwijderd worden bij een geopende deksel).

-          De deksel heeft zowel links als rechts twee trapezium vorming uitsteeksels, die in gesloten toestand, in de rand van de kist vallen ter versteviging en uitlijning.

-          Het automatisch werkend drukventiel dat water en stof buiten houdt, terwijl de luchtdruk (binnen/buiten) in balans wordt gehouden

-          Verwijderbare Pick N Plug schuimrubber/ Foam.

Ik zag op het overlevingsprogramma Alone Redemption op HISTORY Channel overigens een diep zwarte PELI bescherm box bij een van de drie laatst overgebleven deelnemers. Ik denk voor het vervoer van de kwetsbare filmapparatuur naar de verre Mongoolse wildernis.

DE BEVINDINGEN.                                                                                                                                    

DE SCHOKVASTHEID: Ik heb destijds laten zien dat je op een Peli bescherm box zelfs met je voorwiel van de auto kunt rijden en stilstaan. Nu is het tijd voor wat anders, de schokbestendigheidsproef van de bescherm box in combinatie met de PELI Pick N Plug schuimrubber/ Foam. Derhalve heb ik er een breekbaar item in de vorm van een ontbijtbord in deze bescherm box gedaan en de gesloten bescherm box vanaf een hoogte van circa 1,5 meter hoogte laten vallen. Eens kijken of het bord echt heel blijft. En jawel hoor, het ontbijtbord bleef gelukkig heel, je zag na afloop nog wel de afdruk in het schuimrubber/ Foam zitten (zie foto’s).  De schokvastheid van de complete Peli beschermkoffer inclusief PELI Pick N Plug is daarbij zeer goed (****) gebleken. Dus U kunt op een elite bushcraft tocht gewoon uw servies en tafelzilver in deze PELI bescherm box meenemen.

Bord in de Peli koffer

Halverwege

Bijna geland

Aan het stuiteren

Heelhuids eruit gekomen

STEVIGHEID: Dankzij de iets opstaande hoekrillen kun je deze bescherm box goed stapelen. Ik heb ook op de koffer gestaan, zonder dat ik erdoor zakte. De stevigheid bij normaal gebruik “zit wel snor/ zeer goed (****) dus.

Staat goed

DE WATERDICHTHEID: Ik moest de waterdichtheid van de bescherm box onder “oefening en/of expeditie” omstandigheden controleren, namelijk de water-bestendigheid van de Peli bescherm box. Dus op een erg regenachtige maandag zette ik hem bepakt met keuken tissues gewoon een halve dag in de hevige regen. En ja hoor, de Pick N Plug schuimrubber / Foam en de keuken tissues bleven binnenin droog. Het body druk-equalizertje ventiel met waterdichte Hydrofobe membraam werkte goed en liet dus wel de lucht door, maar hield water, stof en alle vuiligheid van buiten echt tegen. Ook was de deksel hierdoor gemakkelijk te openen. Daaruit concludeer ik dat de waterdichtheid van de bescherm box zeer goed (****) is.

In de regen

DRAAGCOMFORT: Het draagcomfort van deze aanzienlijke lichtere bescherm box is mede dankzij dat lichtere gewicht en het rubber inlegstuk van de handgreep zeer goed (****) te noemen. Maar het comfort gevoel is natuurlijk ook een persoonlijke kwestie.

BESCHERMING TEGEN LANGE VINGERS: Zoals je van PELI gewend bent, kun je de inhoud in deze bescherm box adequaat beschermen tegen “nieuwsgierige aagjes”, lieden met “lange vingers” en  notoire graaiers. En nee, ik bedoel niet de graaiende leden van de Europese Commissie te Brussel, dat doen ze namelijk niet alleen daar te Brussel, maar ook in Straatsburg. Om openen van deze bescherm box tegen bovengenoemde  “lange vinger lieden” te voorkomen en deze bij de kofferinhoud weg te houden, zijn er roestvaststalen hangslotbeschermers geplaatst, waardoor de koffer solide met twee hangsloten afgesloten kan worden (deze zitten echter niet bij de levering inbegrepen).   

PLAATSEN EN VERWIJDEREN NAAMPLAATJE OF BEDRIJFSLOGO: U kunt voor uw promotiedoeleinden uw naamplaatje, bedrijfslogo of inhoudsopgave onder het doorzichtige plaatje van de naamkaarthouder plaatsen. Die houder kan alleen los geschoven worden bij een geopende deksel. Dit om te voorkomen dat iemand voor de Fun of het “Echie” deze steelt of verwisseld, met alle gevolgen van dien.

FLEXIBELE GEDRUIKSDOELEN EN INZET: Zoals u hierna weet, is deze bescherm box multiple inzetbaat, voor het vervoeren van uw dure servies of andere zaken zoals bushcraft gereedschap. Ik heb de PELI Pick N Plug schuimrubber/ Foam er tijdelijk uitgehaald en mijn bushcraft gereedschap zoals verschillende bijlen en zagen erin gedaan. Ging prima zo.

 Peli met inhoud

MIJN PERSOONLIJKE BEVINDINGEN VAN DE LICHTGEWICHT BESCHERM BOX MODEL  1557 BLACK.

FUNCTIONALITEIT: zeer goed / ****.

COMFORT IN RELATIE MET HET DRAAGGEWICHT: Zeer goed / ****.

STEVIGHEID KOFFER: Zeer goed / ****.

WATERDICHTHEID: zeer goed / ****.

DUURZAAMHEID SLUITINGEN EN HENGSELS: zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT HANDGREEP: zeer goed / ****.

ZON & UV BESTENDIGHEID: zeer goed / ****.

FLEXIBELE GEBRUKSDOEL / INZET: zeer goed / ****.

DE NEDERLANDSE IMPORTEUR: De Nederlandse PELI importeur is de bekende firma Lambert & Company uit Berkel en Rodenrijs. Zie a.u.b. hun website met fraaie en vooral nuttige PELI producten:  https://www.lambert-co.com/.

 

DANKBETUIGING: Mijn dank gaat wederom uit naar mevrouw Maria Sistachs van PELI Europa voor de ondersteuning en het geleverde PELI product. Thank you for sending the great Gear and for the Service!

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.