Outdoor Edge Gear

DE HANDIGE OUTDOOR PRODUCTEN VAN OUTDOOR EDGE CUTLERY.
By: Henk Kraaijvanger.

DE HISTORIE: Outdoor Edge Cutlery werd ruim 30 jaar geleden (in 1988) opgericht door David Bloch en  Outdoor Edge Cutlery is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met meerdere vestigingen. De oprichter David Bloch is overigens nog steeds nauw betrokken bij ieder productieproces. Ieder mes en/of tool wordt door hem zelf getest in het specifieke gebruiksdoel/werkveld. Outdoor Edge mag daarom met recht een betrokken en gedreven organisatie genoemd worden! En voor aanvullende testen zijn er natuurlijk ook de bushcrafters met hun kennis & ervaring om hun producten verder te testen, ergens mogelijke tekortkomingen zien  en dan hun aanbevelingen te doen voor een beter product. 

Outdoor Edge is gevestigd in een van de mooiste Staten van “Trump’s Verenigde Staten van Amerika” namelijk Colorado en levert lokaal als ook wereldwijd een breed assortiment aan messen en tools, die gericht zijn op de jacht; visserij; outdoor en survival markt. En natuurlijk voor elke dag als “Every Day Carry”/ (EDC). Op ieder product van Outdoor Edge ontvang je een deugdelijk levenslange garantie (behalve op de zaagbladen), mits het product correct gebruikt en goed onderhouden is.  

Jaren geleden heb ik eens twee grote stevige en vrij zware tactische Folding Hunters gekocht en deze heb ik dankzij mijn onderhoud, hun stevigheid en kwaliteit nog steeds. Destijds in het begin van de 90e jaren bracht Outdoor Edge zoals reeds gezegd deze fraaie, robuuste, grote en vrij dure vouwmessen (voor mij destijds als militair dan) op de messen markt. En dat met zowel een aluminium als ook een kunststof handgreep naar keuze en met een lang zeer scherp lemmet dat geopend met een Liner-lock vergrendeling vergrendeld werd. Gelukkig kon ik ze vrij gunstig maar wel nieuw aankopen. Lucky you if you still have one or two.  

Erg goede gear                                                                                                                                           

Maar die dure en best zware messen zijn bij Outdoor Edge nu verleden tijd, want een licht draaggewicht en betaalbaarheid zijn nu het devies daar en daarvoor kom je met je productie ook al gauw in China terecht. En daar is niets mis mee, als je maar als CEO “scherp” op de geleverde constante kwaliteit let. Zouden ze daar in de U.S.A ook al weten dat we al jarenlang onder het “Juk van VVD ér Rutte leven, waarbij de harde gulden verkwanseld werd en de euro uitgemolken is en derhalve van goede maar niet al te dure producten houden?                                   

Outdoor Edge ontwerpt de producten “in eigen huis”, maar laat deze producten veelal wel in zogenaamde “lage loonlanden” produceren. Outdoor Edge gaat daarbij echter wel voor kwaliteit en levert zijn producten wereldwijd. De messen hebben lemmeten met een hardheid van circa 57-58 HRC. en zijn vervaardigd uit staalsoorten variërend van  Japans AUS-8 Rvs, Chinees 8Cr13MoV Rvs,  Amerikaans 420J2 Rvs en 440A Rvs en zijn de Outdoor Edge messen naast zeer betaalbaar, licht van gewicht, zeer scherp en toch sterk.                                                              

Maar nu naar de fraaie nieuwe Outdoor Edge producten, die zoals ik nu al zie, zeer bruikbaar zullen zijn. Maar de komende veldtesten zullen dat uiteraard testen en uitwijzen!

 

DEEL I: DE OUTDOOR EDGE GRIZ SAW.

HET GEBRUIKSDOEL: Als vrij compacte lichtgewicht zaag die je altijd bij je hebt bij jacht, outdoor, camping en bushcraft enzovoort. Ook schuwt hij de zaagklusje binnenhuis niet.

DE BESCHRIJVING: De Griz Saw heeft een zeer scherp geslepen en demontabel zaagblad, een comfortabele T-vormige zwarte kunststof handgreep met een geïntegreerde zwart stalen zaagadapter voor het zaagblad. De comfortabele T-vormige kunststof handgreep zit haaks op het zaagblad bevestigd en door deze positie van het zaagblad en deze ergonomisch gevormde T-handgreep, zitten de sturende wijsvinger en de duim bovenaan/boven de zaagblad en de andere vingers eronder. Het grote voordeel hiervan is dat bij het zagen op deze manier de meest natuurlijke zagende beweging ontstaat, waarbij ook de minste energie benodigd is. En natuurlijk kun je daardoor ook vanuit elke hoek met een rechte pols zagen, waardoor je minder vermoeid wordt. Wel vindt ik dat de handgreep voor mij een slag groter mag zijn. De Griz Saw wordt in een lichtgewicht geskeletteerd kunststof schede met een vergrendeling, een vrij swingend draagsysteem met een karabijnhaakje en een drainhole afgeleverd. Het zaagblad past overigens maar op een manier in deze kunststof schede.    

 

 Griz Saw

                                                  DE GRIZ SAW MET ZIJN SCHEDE.

 

WAARSCHUWINGEN & TIPS:

-  Lees vooraf altijd de bijgevoegde gebruiksaanwijzing. 
-  Gebruik bij het (snel) zagen van bij voorkeur een goed sluitende veiligheidsbril tegen het rondvliegende zaagsel.
-  Houdt de zaag buiten bereik van kinderen (het is namelijk geen speelgoed).  
-  Berg de zaag schoon, geolied en op een droge veilige plaats op.
-  Laat ook geen kleine kinderen (of ongeoefende zagers) met deze zeer scherpe handzaag zagen, als zij namelijk uitschieten is het vingertje of vinger en dergelijke er zo af!
-  Pas zelf op dat het te zagen houtdeel niet plotsklaps “losschiet” en je dan zelf met het zaagblad uitschiet en jezelf mogelijk verwondt.
-  Zorg dat u altijd een goed gevuld EHBO setje (met extra twee snelverbanden nr. 1) of beter nog militaire verbandpakjes bij u heeft!
- Maak na gebruik het zaagblad schoon en droog en olie hem licht met olijfolie in. Olijfolie lost namelijk het plakkerige hars op het zaagblad wat op en voorkomt ook corrosie.

 zagen

GEBRUIK VAN DE GRIZ SAW: De ontgrendeling van de Griz Saw zaag is naar mijn mening erg gemakkelijk en derhalve veilig om eenhandig te gebruiken.  

Gladde afwerking                                                                    

TREKKEN ZAAG: Voordat je de kunststof handgreep met je dominante  hand geheel omvat, kun je met de wijsvinger van deze hand het verende ontgrendelstuk van de kunststof schede (met de vette tekst: PUSH) licht naar beneden duwen om daarna de zaag veilig uit het kunststof foedraal te trekken/halen. Het eenhandig trekken” van deze zaag uit de schede lijkt me wel de veiligste optie, met andere woorden: een hand pakt de T-vormige handgreep op de boven genoemde manier vast en trekt de zaag uit de schede. De andere hand kan daarbij de kunststof schede zodanig vasthouden dat de scherpe zaag deze hand daarbij niet kan verwonden.

Trekwijze van de zaag

TERUGSTEKEN ZAAG: Bij het terugplaatsen van het zaagblad in de kunststof schede springt de kunststof vergrendeling er automatisch op en fixeert zo de zaag veilig in de schede.

 Griz Saw in schede

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES GRIZ SAW.

MATERIAAL ZAAGBLAD:

65Mn koolstof verenstaal (niet roestvast).

LEMMET COATING:

Chroom.

BIJZONDERHEID ZAAGBLAD:

Naar boven versmallend / Getaperd, dit om zaagklemming te voorkomen.

TYPE ZAAG:

Vaststaand.

SOORT ZAAGTANDEN:

Diamantachtig gevormd, drievoudig gehard.

AANTAL GEMETEN TANDEN PER 30 MM ZAAGBLAD LENGTE:

11 stuks, het betreft dus een zogenaamde medium vertanding.

WERKENDE ZAAGBEWEGING:

Trekkend en duwend (tweezijdig).

ZAAGTANDEN ZELF SCHERP TE SLIJPEN?:

Nee.

MATERIAAL T-VORMIGE HANDGREEP:

TPR rubber met Tri-mond structuur.

MATERIAAL SCHEDE:

Zytel kunststof/polymeer (is een met  glasvezel versterkte nylon soort).

LENGTE ZAAGBLAD:

20,4 cm.

MAXIMALE BREEDTE ZAAGBLAD:

34 mm.

DIKTE ZAAGBLAD OP DE ZAAGRUG:

1,01 mm.

DIKTE ZAAGBLAD VERTANDING:

1,53 mm

TOTALE LENGTE ZAAG:

29 cm.

GEWICHT ZAAG:

96 gram.

DRAAGGEWICHT ZAAG IN SCHEDE:

155 gram.

GESCHIKT VOOR HET ZAGEN VAN:

Hout (nat en droog); bot/been; plastic/PVC enzovoort.

NIET GESCHIKT VOOR HET ZAGEN VAN:

Staal, ijzer en allerlei soorten lichtmetaal.

PRODUCTIELAND ZAAG:

China.

PRODUCTIELAND SCHEDE:

Taiwan.

GARANTIE ZAAGBODY GRIZ SAW:

Levenslang voor de 1e koper op materiaal & productiefouten, mits correct gebruikt.

GARANTIE ZAAGBLAD:

Een jaar.

ADVIESPRIJS:

29,45 Euro.

 dikkere stam zagen

DE VELDTESTEN & DE BEVINDINGEN VAN DE GRIZ SAW.

 

DE TESTRESULTATEN:

-          Draagcomfort zaag in schede: Zeer goed / ****.

-          Trek en opbergcomfort (zaag uit/in schede): Zeer goed / ****.

-          Zagen door nat hout: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Zagen door droog en hard hout: Zeer goed / ****.

-          Comfort handgreep: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Draaggewicht: Zeer goed / ****.

-          Onderhoudsvriendelijkheid gehele zaag: Zeer goed / ****.

TIP: Maak de handgreep iets voller en ook iets groter.

 

DEEL II. DE OUTDOOR EDGE CHOWPAL.

HET GEBRUIKSDOEL: Alle buiteneters zoals buitensporters, bushcrafter, jagers, vissers en militairen kunnen deze multifunctionele roestvaststalen Chow Pal eet tool wel waarderen.

DE BESCHRIJVING: De demontabele en geheel roestvaststalen Chow Pal bestaat uit twee delen namelijk een gecombineerde eetlepel met een vergrendel baar lemmet in de handgreep en een verwijderbare combinatie vork met diverse functies. Het geheel zit keurig verpakt in een oranje nylon foedraaltje met Tanka koorsluiting. Voor de beschikbare functies van de Chow Pal zie onder.

 Chow Pal

TWEEMAAL DE CHOW PAL (IN HET MIDDEN COMPLEET SAMENGESTELD).

 

DE FUNCTIES EN HET GEBRUIK VAN DE CHOW PAL.

FUNCTIES VAN DE COMBINATIE EETLEPEL:

-          Eetlepel,

-          6 mm brede sleufschroevendraaier,

-          Roestvaststalen 6,4 cm lang zeer scherp geslepen clippuntvormig lemmet, met een frame-lock vergrendelsysteem, een nagelgleuf en met een metaaldraadje als snedebeschermer ten behoeve van het ingeklapte lemmet.

FUNCTIES VAN DE COMBINATIE VORK :

-          Vork,

-          Inpandige moersleutel met de NL maten: 8 - 10 – 11 – 13 mm,

-          Blikopener,

-          Flessenopener,

-          Bevestigingsoog.

Outdoor Edge

HET VERWIJDEREN VAN DE VORK VAN DE GECOMBINEERDE EETLEPEL.

-          Haal de Chow Pal uit zijn foedraal.

-          Houdt de Chow Pal met de binnenzijde eetlepel naar voren en omhoog.

-          U ziet met het pijl teken in de cirkel de aangegeven richting (alhoewel daarbij de tekst PULL daarbij wel op zijn kop staat). 

-          Plaats je duim of wijsvinger aan de onderzijde in de moersleutel van de vork en duw deze moersleutel naar beneden totdat je een klik hoort en de achterkant van de vork omhoog en los ziet “veren” van de grote speciale rivet.

-          Pak nu die achterkant van de vork beet, til hem op en haal de middelste tand uit de verticale sleuf van de eetlepel.

-          Nu kunt u naar keuze zowel de vork als natuurlijk ook de eetlepel gebruiken. Eet smakelijk.

Lepel met functies

UITKLAPPEN SCHERPE LEMMET:

-          Houdt de gecombineerde eetlepel met de linkerhand vast (voor rechtshandige gebruiker/gebruikster).

-          Plaats de duimnagel van je rechterhand in de nagelgleuf en draai het lemmet rechtsom, totdat het lemmet solide vergrendeld wordt.

OPMERKING: U kunt het lemmet ook uitklappen als de Chow Pal nog samengevoegd is.

 

HET TERUGPLAATSEN VAN DE VORK IN DE GECOMBINEERDE EETLEPEL.

-          Maak eerst de gebruikte delen hygiënisch schoon en droog. Het voorkomen van allerlei besmettingen en ziektes is beter dan die te moeten genezen.

-          Steek de middelste tand van de vork in de verticale sleuf van de eetlepel en zorg er voor dat het grote gat van het dubbele ovaalvormige gat aan het eind van de greep boven de speciale rivet zit.

-          Druk nu deze handgreep tegen de lichte veerkracht in naar beneden en tegelijkertijd naar links totdat het kleine gat om de speciale rivet zit en geborgd is.

-          Check de borging ervan.

-          Berg de Chow Pal weer in het foedraal op.

 

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE CHOW PAL:

MATERIAAL CHOW PAL:

420 J2roestvaststaal.

TOTALE LENGTE CHOW PAL:

16,5 cm.

LENGTE LEMMET:

6,4 cm, vlakgeslepen.

MAXIMALE BREEDTE LEMMET:

2,1 cm.

DIKTE LEMMET:

1,3 mm.

SOORT LEMMET:

Clippuntvormig, vergrendelbaar en voorzien van een nagel opening sleuf.

SOORT VERGRENDELING:

Frame-lock.

MATERIAAL LEMMET:

420 J2roestvaststaal.

LENGTE EETLEPEL:

5 cm.

BREEDTE EETLEPEL:

3, 3 cm.

DIEPTE EETLEPEL:

7,5 mm.

LENGTE VORK:

4,5 cm.

BREEDTE VORK:

1,9 cm.

AANTAL TANDEN:

3

GEWICHT CHOW PAL:

62 gram.

MATERIAAL FOEDRAAL:

Nylon.

DRAAGGEWICHT CHOW PAL IN FOEDRAAL:

69 gram.

ADVIESPRIJS:

29,95 Euro.

 

DE BEVINDINGEN & TESTRESULTATEN VAN DE CHOW PAL.

DE VORK:

-          Pakken van de vork uit de eetlepel:  Zeer goed / ****.

-          Functionaliteit vork: Zeer goed / ****.

-          Hanteerbaarheid / comfort gebruik vork: Zeer goed / ****.

-          Opberggemak vork: Zeer goed / ****.

HET LEMMET:

-          Uit en inklapgemak lemmet: Zeer goed / ****.

-          Functionaliteit lemmet: Zeer goed / ****.

-          Scherpte lemmet af fabriek: Zeer goed / ****.

-          Functionaliteit lemmetvergrendeling: Zeer goed / ****.

-          Hanteerbaarheid / comfort gebruik lemmet: Goed tot zeer goed / ***half.

werkt ok

DE EETLEPEL:

-          Functionaliteit eetlepel: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Hanteerbaarheid/comfort gebruik eetlepel: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Opberggemak eetlepel: Zeer goed / ****.

DE FLESOPENER:

-          Functionaliteit flesopener: Goed tot zeer goed/ ***half.    

-          Hanteerbaarheid/comfort gebruik flesopener: Goed  tot zeer goed/ ***half.

Flesje openen

DE BLIKOPENER:

-          Functionaliteit blikopener: Goed / ***.

-          Hanteerbaarheid/comfort gebruik blikopener: Redelijk tot goed / **half.

Werkt ok

DE MOERSLEUTEL:

-          Functionaliteit  moersleutel: Goed tot zeer goed / ***half.              

-          Hanteerbaarheid/comfort gebruik moersleutel: Redelijk tot goed / **half.

HET FOEDRAAL:

-          Functionaliteit foedraal: Goed tot zeer goed / ***half.

RESUME: De Chow Pal is een erg goede en lichte eet tool voor de buitenmens. Deze functionele eet tool is redelijk klein en licht van formaat, maar groot in functies en prestaties.

TIP: maak deze fraaie Chow Pal ook in een lichte Titanium uitvoering.

 

DANKBETUIGING: Met dank de heer Marco Croes van de Nederlandse importfirma MACFLOW Import voor het beschikbaar stellen van de Outdoor Edge testmodellen. Deze sublieme outdoor producten worden aan de betere outdoor, jacht en schietsport dealers geleverd. Zie a.u.b. ook de MACFLOW Import website:  https://macflow-import.com/merken.

www.bushcraft.nl