Opinel Explore1

BEGINTEST EN NUL METING.
Het grote Opinel “survival” vouwmes No. 12 Explore werd wel scherp maar niet scheermesscherp afgeleverd, er  sneuvelden niet alle maar slechts een dozijn onderarmharen. Daarmee scoorde hij  goed tot zeer goed(***half), daarna was het testpapiertje aan de beurt, die nog goed tot zeer goed doorgesneden werd. (*** half). Jammer genoeg had ik geen tomaten voor de snijtest meer, maar een appel lukte ook goed tot zeer goed(***half). Het vouwmes is dus goed tot zeer goed geschikt voor “Food preparation” / voedselbereiding dus! De scherpte van de vilhaak (/gordelsnijder/parakoordsnijder) iet echter wel wat te wensen over, dit tijdens mijn snijtest op mijn Issue rode taaie parakoord 550.

Voor het doorsnijden van het genoemde parakoord moest ik best veel kracht zetten, de score was slechts redelijk tot goed (**half). Natuurlijk is deze vilhaak bedoeld om een jachtbuit te ontweiden en is de huid van deze jachtbuit wel wat zachter dan issue parakoord. De lemmet centrering van het gesloten lemmet was nagenoeg in het midden, wat zeer goed is (****). De signaalfluit uitproberen was even wennen en daarna zeer luid  en kreeg daardoor de score zeer goed (****).

Opinel Explore

DE HARDE SPINE-WACK VERGRENDELTEST.
Bij de zogenaamde “Spine-Wack” test wordt de sterkte van de vergrendeling d.m.v. het normaal tikken met de rugzijde van het geopende en vergrendelde lemmet op een stuk hout uitgetest (niet nadoen a.u.b. in verband met mogelijk verlies van je vingers), waarbij het geopende lemmet dus volledig vergrendeld moet blijven.

Spinewack test

Op een specifieke outdoor beurs slipte eens de vergrendeling van een nieuw demonstratiemodel van een ander outdoor merk echt flink door. Oei, oei.                                                                  

Deze specifieke Opinel Spine-Wack test werd door zowel de tester als ook het geteste Virobloc vergrendelsysteem van de Opinel goed tot zeer goed (***half) volbracht en na afloop kon ik gelukkig nog steeds tien bier bestellen. Wel heeft het Virobloc vergrendelsysteem zich erna in de handgreep “iets gezet” en bleef iets van speling houden. Ook waren er dan na dit testen de gebruikelijke karakteristieke vergrendelsporen op de roestvaststalen binnenring te zien. Het Virobloc vergrendelsysteem is ondanks dat het licht van gewicht, toch een sterk en veilig vergrendelsysteem is.

DE VELD EN GEBRUIKSTESTEN (WANT METEN IS ECHT WETEN). * = matig; ** = redelijk; ** half = redelijk tot goed;  *** = goed; *** half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; ***** = excellent.

 

DAG 1.
Ondanks dat ik geen mooi weer en vanachter het bureau tester ben, was het vandaag toch echt fraai weer. En voor de echte liefhebbers en “belevers” van het bijzondere was het Knerten en bever seizoen ook nog geopend.

Op de ATB (walking/biking) het omringende fraaie bos in om een aantal items te testen, waaronder de Opinel No.12 Explore. Natuurlijk had ik me van te voren wel met het anti-insectenmiddel Stichfrei ingesmeerd. De Opinel No.12  Explore doorstond de eerste beproeving beter dan de tester op zijn ATB, die trappend door het erg mulle zand van de verbindingspaden even eraf moest om uit te hijgen. Zowel de haktesten als ook de snijdtesten werden later door de Opinel No. 12 Explore goed ( goed tot zeer goed (***half) volbracht. Het grote vouwmes kon dankzij de Virobloc vergrendeling best veel aan, ondanks het harde droge hout met noesten! Wel is het zo dat voor het comfortabel hakken en soms snijden met bepaalde greep methoden het beter is om het vuurstaaltje en de gecombineerde polsriemoog en vilhaak /gordelsnijder parakoordsnijder te verwijderen (wel even goed opbergen a.u.b.).

Dan heb je weer de oude vertrouwde, comfortabele maar nu slipvastere Opinel greep terug. Ook mis ik eigenlijk een lang en goed passend foedraal, die ik echter nu bij de bekende Duitse Gear maker Tasmanian Tiger aangevraagd  heb en het betreft de Tasmanian Tiger SGL MAG POUCH MP7 20 + 30 ROUND POUCH. 

Opinel en Tasmanian Tiger

Ja, ja een groot Frans vouwmes in een Duitse patroonhoudertas, dit “huwelijk” wordt dus gesloten en nog vervolgd. Na afloop thuis op mezelf een tekentest gedaan, daarna de scherpte van het lemmet getest (***half) en daarna vrij van hars gemaakt en wat onderhouden.

DAG 2.
Nog steeds geen Tasmanian Tiger foedraal in de “B-bus” gekregen, dan maar weer zo het bos in. Nu weer op pad naar een andere stukje testbos om het grote vouwmes diverse hak-, snij- en batonneertesten te laten ondergaan. Dit natuurlijk weer op verschillende soorten en maten nat en droog hout. Natuurlijk had ik me van te voren wel weer met het anti-insectenmiddel Stichfrei ingesmeerd. Want die teken zijn hier in Brabant bloeddorstig!

Maar waarom moet je met een mes eigenlijk kunnen batonneren?  Daarvoor gebruik je toch een goede kampbijl? Ja, dat klopt, maar die moet je dan wel bij je hebben! Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting zonder handbijl, toch droog aanmaaktondel of houtjes voor een levensreddend, extra motiverend kookvuur nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken. En met die natte takjes en takken kun je geen vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal van die takken te kunnen gebruiken, zoek je afgevallen takken of hak je de lange takken van de boom af en door het zogenaamde “ 360 graden batonneren” dus kort je deze lange stukken met het mes dat je bij je hebt eerst in. Dan zet je zo’n gekort deel rechtop en splijt (batonneer) je deze met het lemmet in vier partjes. Nu kun je van de droge kern (van een natte tak) een Fire-stick maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken. 

Natuurlijk hakte en sneed ik met dit vouwmes niet te zware dikke , maar slechts duimdikke takken door. Maar die duimdikke takken hadden geen kans, dankzij het lange scherpe lemmet en de solide vergrendeling (ook met en zonder die dunne werkhandschoenen aan). Deze takken gingen goed tot zeer goed door (***half). Na even op zijn Bevertjes (360 graden rondom) gesneden wat ook goed tot zeer goed ging (***half).

hakken.

Opmerking: Wel vind ik dat het carbonstalen lemmet van de “oude echte” No. 12 nog iets scherper is, maar dan weer wat extra onderhoud vergt. Elke voordeel heeft zo zijn nadeel en vice versa. Natuurlijk thuis aangekomen even een oliehoudend doekje over het roestvaststalen lemmet gehaald en het testpapiertje als scherptemeting gebruikt. All OK.

DAG 3.
Op een wederom zonnige dag met een ingepakte rugzak op de ATB het bos in. Natuurlijk had ik me van te voren ook weer met het anti-insectenmiddel Stichfrei ingesmeerd. Eerst een beetje “crossen en rossen” over de zandpaden, daarna was het serieuze testwerk aan de beurt. Dat bestond uit snijden, snijden en nog eens snijden in het kwadraat. Want ik wilde kijken of en wanneer het lemmet bot zou worden.

Aanpunten met Opinel Explore

Dat droge harde hout is een best zwaar testmedium, zeker als er noesten in zitten. Die snijklussen werden allen goed tot zeer goed (***half) volbracht. Thuis aangekomen heb ik het lemmet met een oliedoekje vrij van wat sparrenhars gemaakt en daarna de snijtest op mijn testpapiertje gehouden. Resultaat: scherpte nog goed tot zeer goed (***half).

DAG 4.
Op een mooie na-zomerdag met de mountainbike en gepakte Tasmanian Tiger rugzak (Tiger Trooper Light Pack 22 ) dus weer “Walking/ Biking” het bos in. Op mijn favoriete oude teststekje bij de oude omgevallen boom hakte ik wederom een 3-4 cm dikke “nat” boompje door (er staan er daar genoeg), wat mede dankzij het scherpe lemmet en de lange handgreep met verwijderde vilhaak /gordelsnijder parakoordsnijder goed ging (***).

Buitend hakken

Daarna ging ik wat ca. 2-3  cm dikke takken 360 graden rondom snijden (net zoals dus de bevers knagen), wat dankzij het scherpe lemmet goed tot zeer goed ging (***half). Van die takken maakte ik wederom tent en/of basha haringen (wordt daarin bijna een handelaar), de bast daarvan schaafde ik met de vrij scherpe lemmet rug er vanaf (***half). Het aanpunten en het horizontaal/recht batonneren van de V- vormige touwbevestiging ging ook goed tot zeer goed (***half).

Daarna werd mijn tweede favoriete testarea bezocht en was het snijden en batonneren geblazen. Met natuurlijk weer de ingelaste koffiepauze met het o zo belangrijke roeren in de oploskoffie ging OK met het Opinel lemmet van de N0.12 Explore. Ook het verticaal batonneren van andere dikke takken ging goed tot zeer goed (***half), ondanks dat de snede wederom op een keiharde noest terecht kwam. Daarna moest het lemmet nog de scherpte test op het testpapiertje doen, kreeg wegens iets teruglopende scherpte daarna thuis even een ritje over een wetstaal alvorens het lemmet met een oliedoekje onderhouden en vertroeteld werd. Uiteraard was het weer tekeninspectie van/voor de tester.

DAG 5.
Nadat de Tasmanian Tiger SGL MAG POUCH MP7 20 + 30 ROUND POUCH binnengekomen was, heb ik deze met de Velcro flap versteld voor gebruik met de Opinel No.12 Explore (zie ook de specifieke review bij de Gear kolom).  En heb ik deze combo aan de linkerzijde van de draagriem van de Hill People Gear Original Kitbag bevestig, waardoor ik er in een noodgeval altijd snel bij kan. Het oorlogsgewicht van de Opinel samen in zijn MP7 magazijnfoedraal bedroeg slechts  218 gram. Daarna natuurlijk weer op de ATB de fraaie omringende bossen in om de Opinel No. 12 Explore verder volledig aan de tand te voelen / te veldtesten.                                                             

En in de pauze voor de broodnodige energie ook wat Wild West Honney BBQ Beef Jerky op te peuzelen. Want het veldtesten “vreet” toch veel energie op. Op een van mijn favoriete plekje weer aan een onafgebouwde en wat verdroogde schuilhut beginnen te bouwen. Daarvoor had ik lange takken nodig die ik zoals gewoonlijk 360 graden rondom doorhakte (voor extra comfort wel met de verwijderde vilhaak /gordelsnijder /parakoordsnijder). Ook het hakken en snijden van allerlei hardere en dikkere takken en het batonneren ervan, stonden op het testmenu. Ik had natuurlijk dankzij die Beef Jerky extra energie gekregen voor al die zware hak en batonneer klussen in het bos.

En daarbij gebeurde het onderstaande voorval. Ik dacht tijdens het hakken dat ik wat hoorde/voelde “los trillen”, maar zag in eerste instantie niets bijzonders en ben daarna gewoon door gegaan.

Daarna heb ik natte takken gedeeltelijk gebatonneerd en zag daarbij dat het lemmet plotsklaps onbedoeld iets inklapte? Houston, Oisterwijk en Opinel Savoie France, we have a problem!  Zie ook de moment foto.     

Wanneer het mes onbedoeld inklapte                                                                                                   

Na onmiddellijke inspectie van de handgreep bleek dat de opstaande rand van de kunststof handgreep dat tegen het Viroblok vergrendelsysteem ligt en deze ondersteunt, gedeeltelijk afgebroken was. De buitenste ring van het Viroblok systeem was een aantal mm's tot cm over het afgebroken deel van de handgreep geschoven, waardoor het lemmet onder stress daardoor niet meer volledig vergrendeld werd en dus onbedoeld kon inklappen.

Maar ondanks dat euvel kon het scherpe lemmet gelukkig dankzij dit toegepaste Virobloc vergrendelsysteem nog steeds niet volledig inklappen (dit in tegenstelling tot een defect Back-Lock of Liner-Lock vergrendelsysteem), dus mijn veiligheid was gelukkig niet echt in het gedrang geweest. Het mes was in een noodgeval nog steeds wel bruikbaar, maar ik stopte de veldtesten om het euvel verder te laten inspecteren en een en ander aan de importeur door te geven. Ik ga echter ook het vouwmes ter inspectie, reparatie of vervanging  e.d. wel naar deze importeur opsturen. Wordt ongetwijfeld dus nog vervolgd.

 

DE HERKANSING VAN HET NIEUWE OPINEL TESTEXEMPLAAR.

Van de importeur kwam zonder gezeur (ha, dat rijmt ook nog iets) een nieuwe Opinel No.12 Explore, waardoor ik een kon kijken of het plotsklaps afbreken van de reeds genoemde  opstaande rand van de kunststof handgreep een incident was of structureel is.  Het nu opgestuurde exemplaar was een Opinel No. 12 met een “Kermit de Kikker” groene rubber softgrip overtrek. Ben dus benieuwd naar zijn prestaties!

Groene exemplaar

EVEN SPANNEND.
De Spine-Wack test van deze nieuwe Opinel No. 12 Explore werd door zowel de tester als ook het geteste Virobloc vergrendelsysteem van deze Opinel goed tot zeer goed (***half) volbracht. Ook waren er na dit testen weer de gebruikelijke karakteristieke vergrendelsporen op de roestvaststalen binnenring en het kunststof van de handgreep te zien.

Spine wack test met de groene exemplaar

DE VERVOLG VELDTESTEN (DAG 6).

Het was zaterdag heerlijk weer om weer met de nieuwe Opinel No.12 Explore het  fraaie bos in te gaan. Wat ik dan met de ATB en de omgehangen en gevulde Hill People Gear Original Kitbag ook deed. De Opinel droeg ik in de reeds genoemde TT MP 7 foedraal weer links aan de draagriem van de Kitbag. Op mijn batonneerplekje kwam net toen ik bezig met snijden was een oudere mevrouw met twee loslopende (goed luisterende) herdershonden langs.

Ik was net van een gebatonneerd rechthoekig stuk hout een vuurstok aan het maken en ze vroeg mij wat ik aan het doen was. Uitgelegd dat ik het vouwmes onder bushcraft omstandigheden testte en waarom ik dat zo testte.  In de tussentijd waren deze honden er met mijn voorraad nog te batonneren stokken vandaan gegaan. Deze mevrouw was erg in bushcraft geïnteresseerd en wilde ook het merk en de prijs weten en tevens voelen hoe zwaar het grote vouwmes wel was.  Haar commentaar: licht hoor voor zo’n groot mes! Daarna heeft ze haar wandeling vervolgd en kon ik eindelijk na het ophalen van de stokken weer met roemruchte batonneren verder gaan. Ook kwamen er daarna nog twee jeugdige quadrijders en een motocrosser als storende factoren mijn testplekje voorbij rijden en daarbij veel stof doen opwaaien.

Vuurstok snijden Opinel

HAKKEN.
Ik heb veel hakwerk met de Opinel No. 12 Explore gedaan, dit van dunnere "natte" takken tot  en met 3 a 4 cm dikke uitgedroogde takken met noesten en daarbij kreeg de Opinel "het echt voor zijn kiezen". Dankzij het scherpe lemmet ging dit goed edoch daarbij leek het wel of de Virobloc vergrendelring bij die dikke droge takken weer wat “veerde”.

BATONNEREN.
Daarna was het roemruchte batonneren weer aan de beurt, wat  ik (en vele andere bushcrafters) voor een bushcraftmes zeer belangrijk vind (en). Van eerst weer dunne "natte" takken tot en met dikke uitgedroogde harde takken met noesten. Dit ging wegens het scherpe lemmet redelijk tot goed, maar bij het willen inklappen van het lemmet erna, zat de vergrendeling "plotsklaps even vast "en zag ik een dunne polymeer spaantje omhoog steken. Die viel eraf toen ik het lemmet gesloten kreeg en ik zag daarna ook de sporen van de Virobloc ring in het polymeer van de handgreep zitten. Jammer genoeg is er volgens mij toch wat meer met de Opinel no. 12 Explore aan de hand. Ik denk zelf dat het geheel geen incident is maar een structureel probleem bij de Opinel No.12 Explore is. Mooier kan ik het niet maken, het is zoals het is.

Batoneren met tweede exemplaar

ANDERE UITGEPROBEERDE BATONNEER TECHNIEK:
Bij het batonneren heb ik ook een andere, wat nieuwere manier gebruikt, waarbij het lemmet ontgrendeld is en de handgreep een hoek ten opzichte het lemmet maakt. Ik mep daarbij met een knuppel dan op de lemmet rug en trek de handgreep naar beneden. Hierdoor treden er geen negatieve krachten op de vergrendeling op (wel op de lemmet as). Dit ging best goed (***) op bij het maken van dunne kachelhoutjes, maar houdt daarbij wel je vingers weg tussen het lemmet en de handgreep. Doe dit thuis ook niet na.

Batonneren tweede manier

DAG 7. (thuistest).

DE KARTONSNIJTEST:  

Deze testen werden overigens weer met een nieuw exemplaar uitgevoerd.

Eerst moest het vlakgeslepen lemmet op de thuistestdag zijn kunnen tonen op een aantal kartonnen dozen, die opgeruimd en dus de papierbak in moesten.

 nr 3 aan het testen

Het scherpe lemmet klaarde die klus goed tot zeer goed (***half), waardoor hij en ook ik pluspunten bij mijn vrouw verdienden.  Jammer genoeg zat er weer “plakrommel” op de scherpe snede, die ik dus uiterst voorzichtig schoon gemaakt heb en dat zonder pleisters nodig te hebben.

DE ZOUTWATERTEST: 
Hierna moest het roestvaste lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij urenlang maar wel gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater uit Zeeland. Daardoor kun je na afloop van de test, beter de verschillen op de grensvlakken zien. Ik zag zelfs met mijn loep eigenlijk geen verschillen onder en boven het grensvlak, wat dus zeer goed (****) is. Daarna werd het gehele lemmet met een goede wapenolie preventief en wegens nog steeds aanhoudende beroepsdeformatie gepoetst.

In bad

DE TOUWSNIJTEST:
Deze snijtest werd op diverse nylon en manillatouw uitgevoerd, waaronder het harde nylontouw en duimdikke manillatouw op de foto. De Opinel No. 12 Explore klaarde de snijtest dankzij zijn vlakgeslepen lemmet en gebruikte lemmetstaal op de verschillende touwen en kabels goed tot zeer goed (***half). Na alle snijtesten kon het lemmet het testpapiertje nog goed tot zeer goed (***half) snijden.

Opinel touwsnijtest

VUUR ONTSTEKEN:
Omdat het in het bos nog steeds erg droog was, heb ik zoals al vermeld daar maar geen vuur ontstoken! Dat kwam dus later op een andere plek en andere tijd nog wel, in ieder geval op de thuisdag test, waarbij gebleken is dat de 90 graden geslepen lemmet rug scherp en het vuurstaaltje van de Opinel No. 12 Explore  goed genoeg voor het vuur ontsteken.

De testresultaten waren goed tot zeer goed (***half), edoch het vrij dunne Opinel vuurstaaltje “sleet” daarbij wel wat. Persoonlijk zou ik voor dagelijks gebruik het Opinel vuurstaaltje sparen en alleen voor noodgevallen gebruiken. Ik denk dat je bij slijtage het versleten vuurstaaltje wel uit zijn kop kunt draaien en vervangen door een nieuwe van dezelfde diameter. Tip: Opinel biedt ook een reserve vuurstaal los te koop aan! Maar ook met behulp van een Light My Fire Firesteel of vuurstaal van een andere fabricaat lukte dat vuur ontsteken ook goed tot zeer goed (***half).

Vuur onsteken met Opinel vuurstaal

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST OPINEL No. 12 EXPLORE TESTMODEL.  * = matig; ** = redelijk; ** half = redelijk tot goed;  *** = goed;   *** half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; ***** = excellent.

AFWERKING FIT & FINISH:

***half

WOUW GEHALTE:

***half

UITERLIJK & ESTHETIEK:

***half

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

***half

GEBRUIKTE MATERIALEN:

***half

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

***half

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

***half

SCHERPTE VILHAAK/GORDEL/PARAKOORD SNIJDER AF FABRIEK:

**half

BEDIENGEMAK VERGRENDELSYSTEEM:

***half

STERKTE VERGRENDELSYSTEEM TIJDENS DE SPINE-WACK VERGRENDELTEST:

***half

STERKTE VERGRENDELSYSTEEM NA 5 PRAKTIJKDAGEN HAK & BATONNEERTESTEN:

*

VUUR ONTSTEKEN MET DE LEMMET RUG:

***half

CENTRERING GESLOTEN LEMMET:

****

SNIJVERMOGEN:

***half

BATONNEERVERMOGEN BEGIN:

***half

BATONNEERVERMOGEN NA 5 PRAKTIJK-DAGEN HAK & BATONNEERTESTEN:

*

HAKVERMOGEN BEGIN:

***half

HAKVERMOGEN NA 5 PRAKTIJKDAGEN HAK & BATONNEERTESTEN:

*

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

****

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD.

***half

SLIJPGEMAK:

***

ERGONOMIE HANDGREEP:

***half

MATERIALEN HANDGREEP:

***

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

****

BEVESTIGING HANDGREEP:

***half

HANTEERBAARHEID VOUWMES:

***half

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

**


PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL OPINEL TESTEXEMPLAREN

                          NA VEEL PUNTEN AFTREK: REDELIJK /**

 

RESUMÉ.
Zoals reeds gezegd is de geteste Opinel No. 12 Explore een door zijn extra aangebrachte gereedschappen / Tools een verlengde en verstevigde modern gepimpte No. 10. Dat baseer ik eigenlijk op de gelijke lemmetlengte van de “Good Old” No. 10 en de nieuwe No. 12 Explore (survival vouwmes). Als vergelijking heb ik een foto van de beide Opinel’s No.12 gemaakt.

Ondanks dat Opinel de woorden van Bushcraft & Jagersmes voor de Opinel No.12 Explore gebruikt, faalde het Virobloc vergrendelsysteem in samenhang met de kunststof handgreep plotsklaps bij dag 5 en 6 van de langdurig harde veldtesten vooral tijdens het batonneren. Daardoor daalde de in mijn ogen tot dat tijdstip eerst goed tot zeer goed presterende Opinel No. 12 Explore nu tot slechts redelijk, want ik kon de vergrendeling niet meer vertrouwen! Maar ik kon er gelukkig nog wel in een noodgeval mee snijden, derhalve mijn eindbeoordeling: redelijk / ** na veel puntenaftrek.                                                                                                                            

Zie ook hun eigen fraaie videofilm OPINEL - "La quête de l'instant": https://www.youtube.com/watch?v=PzwbjqF0xOc . Jammer genoeg had die jonge jager daar wat betreft het item “vuur ontsteken” geen les van een echte bushcrafter gehad!                                                                          

Dus Opinel R&D departement, Explore the problem, u bent aan zet. Komt u er niet uit, vraag het mij maar (tegen die tijd heb ik de oplossing wel).

 

DANKBETUIGING (MET DANK AAN / DANKE SCHON / GRAZIE/ A LOT OF THANKS TO):

Met dank aan de heer Bas Pijlman van de importfirma van fijne staalwaren importeur Homeij Oisterwijk B.V. te Oisterwijk voor de ondersteuning en het geduld bij het tot stand komen van deze review.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.