Opinel Explore

THE NEW OPINEL NO. 12 EXPLORE KNIFE READY VOOR BUSHCRAFT& SURVIVAL & HUNTING?
By: Henk Kraaijvanger

U hoeft geen professional te zijn om toch fraaie maar soms ook gevaarlijke remote gebieden te kunnen bezoeken. Vaak loopt het “avontuur” goed af, maar soms hoor je op het mainstream nieuws dat er weer iemand in de problemen kwam, langdurig vermist werd en nu na dagen weer terug gevonden is. En dan heb je nog geluk gehad!

Je kunt je natuurlijk niet overal tegen “wapenen”, maar met een goede voorbereiding, een goede basisuitrusting, de benodigde outdoor en lokale kennis, een goede gezondheid, je gezonde verstand en natuurlijk ook een portie geluk, kom je wel een heel eind. Geluk dwing je soms namelijk af, SO BE PREPARED BECAUSE YOU NEVER KNOW! Maar het in de problemen komen kan je in minder remote gebieden overkomen, zie daarvoor onze review: http://www.bushcraft.nl/voorbereiding-be-prepared

Sommige personen kennen het Franse merk Opinel alleen van hun zeer betaalbare “boerenzakmessen” met hun fraaie houten handgrepen, hun scherpe koolstofstalen lemmeten en metalen Virobloc draaivergrendeling. Zelfs de “als god in Frankrijk” wonende Nederlandse schrijver en wijnboer Ilja Gort gebruikte daar een heuse Opinel bij het ontkurken van een fles wijn. Voor de Opinel geschiedenis en de voorloper dan het hier onder beschreven Opinel vouwmes zie: http://www.bushcraft.nl/opinel-no-8.

Maar tegenwoordig gebruiken ze bij Opinel ook nieuwe designs, nieuwe materialen en produceren ze naast deze vouwmessen ook veel fraaie keukenmessen. Hun nieuwste vouwmes is de grote Opinel vouwer Explore No.12. Dit is een modern, veelzijdig te gebruiken erg groot vouwmes, edoch in mijn ogen een echt vouwmes voor Outdoor en jacht liefhebbers te dragen in de rugzak, In de Bug Out Bag, in de heuptas, in een grote jaszak, in een vestzak van een jachtvest en in een foedraal. Er had wat mij betreft een nylon foedraal bijgeleverd dienen te worden. De Opinel No.12 Explore is dus geen Every Day Carry (EDC) vouwmes voor in de broekzak. En zoals de naam eigenlijk al aangeeft is dit grote vouwmes voor buitenmensen en verkenners!

Opinel Explore

DE BESCHRIJVING VAN DE OPINEL NO. 12 EXPLORE.
Volgens mij is de Opinel No. 12 Explore een door zijn extra aangebrachte gereedschappen/Tools een verlengde en verstevigde modern gepimpte No. 10. Dat baseer ik eigenlijk op de gelijke lemmetlengte van de “Good Old” No. 10 en de nieuwe No. 12 Explore (survival vouwmes).  

Oud en nieuw

HET LEMMET.
Deze Opinel No.12 Explore heeft een roestvaststalen lemmet met een clippunt en een 90 graden lemmet rug en is uit goede betrouwbare Zweedse Sandvik 12C27 modified lemmetstaal RVS vervaardigd. Zo ziet u dat Noord en Zuid hierbij wel goed samengaan.

Sinds lange tijd wordt dit roestvaste Zweedse lemmetstaal ook voor de afwasmachine bestendige lemmeten gebruikt en daarmee komt u met de Opinel NO. 12 Explore onder natte en zilte omstandigheden niet voor onvoorziene verrassingen te staan.

OPENEN LEMMET.
Het lemmet is tweehandig te openen, dit met behulp van door zijn aan de linkerzijde van het lemmet ingeslepen speciale nagelsleuf. Deze bevindt zich echter vrij dicht bij de handgreep, waardoor het lemmet voor mensen met korte of grote duimnagels minder snel te openen is.  

Openen met nagelsleuf                   

TIP AAN OPINEL: maak in de onderliggende rechterdeel van de handgreep een halvemaan vormige uitsparing, waardoor u voor de duimnagel meer ruimte gecreëerd wordt.                                                 

Als u echter het lemmet “klassiek” wilt openen: doe dat door het speciale ” Opinel tikje” met het eind van de handgreep (polsriemoog) op een snijplank /blad of andere harde ondergronden, waardoor het lemmet zich gedeeltelijk opent en u dan handmatig het lemmet verder geheel kunt openen. Sla niet met het stalen polsriemoog op het tafelblad, dit in verband met mogelijk deuken in dat blad en dan jaagt je vrouw/man je met de bezem weg.    

Openen doormiddel van een tik                                                        

VERGRENDELING VOOR GEOPEND LEMMET EN BLOKKEREN GESLOTEN LEMMET.
Voor de solide vergrendeling van het grote scherpe lemmet is het “eigen en sinds jaar en dag beproefde” Virobloc vergrendelsysteem gebruikt, dat uit twee metalen ringen en een lemmet as, die tegenwoordig allen uit roestvaststaal vervaardigd worden. Dit Virobloc vergrendelsysteem werd in 1955 door Marcel Opinel ontworpen. En is in de loop der jaren natuurlijk steeds verder geperfectioneerd, in de jaren '90 werd het Virobloc® systeem aangepast voor het blokkeren van het gesloten lemmet. Was dit in eerste instantie voorbehouden in een aantal speciale modellen, vanaf 2000 is dit nu wijdverbreid op alle modellen. Met dit eigenlijk simpele, redelijk onderhoudsvrije solide vergrendel-systeem kun je zowel het lemmet in open toestand vergrendelen als in gesloten toestand blokkeren. De kleinere No.7 heeft overigens de nieuwste versie van het Virobloc systeem.

Mes gesloten

OPENEN VAN EN HET VERGRENDELEN VAN HET UITGEKLAPTE LEMMET.
Door eerst het Virobloc vergrendelstuk (als dat nog niet gebeurd is) linksom in de middenstand te draaien heft u de veilige blokkade van het gesloten scherpe lemmet op. Klap daarna met behulp van de nagelsleuf of het “ Opinel  tikje” het lemmet geheel uit en draai het Virobloc vergrendelstuk linksom of rechtsom om het geopende lemmet te vergrendelen. Het mes is hierdoor dus geen snel inzetbare eenhandsmes. Controleer voor het gebruik de goede werking van de vergrendeling! Opmerking: bij zware werkzaamheden zoals het hakken en batonneren is rechtsom draaien beter, dit voor een groter vergrendeloppervlak dus meer weerstand.

BLOKKEREN VAN HET GESLOTEN LEMMET.
Na gebruik dient u eerst het Virobloc vergrendelstuk terug in de middenpositie te draaien. Daarna kunt u het lemmet geheel in de handgreep klappen (pas op met de vingers). Nu kunt u (indien u dat wenst) het gesloten scherpe lemmet veilig blokkeren door het Virobloc vergrendelstuk in juiste positie (rechtsom/clockwise) in zijn ligplaats voor de lemmetangel te draaien en het lemmet is geblokkeerd. Alles voor uw veiligheid bedoeld dus.

Maar in deze blokkeerstand is het scherpe lemmet jammer genoeg toch een kleine cm te openen, wat  eigenlijk niet zou moeten kunnen i.v.m. de veiligheid.

DE HANDGREEP MET EXTRA GEREEDSCHAPPEN/TOOLS.
De handgreep is een combinatie van groen met glasvezel versterkt polyamide met een oranje met elastomeer versterkte rubber softgrip overtrek, die bestand is tegen extreme temperaturen (-40 tot + 80 graden Celsius), vochtigheid en die tevens gestructureerd is. Dat alles zal het gebruik en de slipvastheid onder natte en zilte omstandigheden zeker bevorderen.

 Tools uit de handgreep

In het eind van de handgreep zit een luide signaalfluit (110 dB met een bereik van 300 meter) en een verwijderbare vuurstaaltje (met vuur symbool) voor het maken van levensreddend vuur. Dat fluitje is zeer handig als je bijvoorbeeld met een blessure in het dichte bos ligt, want daarmee kun je hulp naar je positie “roepen”/ fluiten. Die 110 dB geldt natuurlijk wel met geplaatste gecombineerde polsriemoog en vilhaak /gordelsnijder / parakoordsnijder, want anders krijg je “valse Lucht”. Nee, nee, ik bedoel geen Haagse Peptalk van Pinoccio. Zoals gezegd is het vuurstaaltje te verwijderen en ook vergrendelt deze de gecombineerde polsriemoog en vilhaak/gordelsnijder/parakoordsnijder, wanneer het vuurstaal in de handgreep zit opgeborgen. De oranje kunststof kop van het vuurstaaltje is tevens de vergrendeling (Lock - zie Lock symbool erop) van de gecombineerde polsriemoog en vilhaak /gordelsnijder / parakoordsnijder.  

Gordelsnijder

KIEZEN VAN EEN VAN DE GEREEDSCHAPPEN.    

U houdt de handgreep met de signaalfluit naar beneden en de bergplaats van het vuurstaaltje omhoog! Als u de oranje kunststof kop van het vuurstaaltje ca. 2 mm naar boven drukt, kunt het gekozen gereedschap uitkiezen door deze naar links of rechts te verschuiven en dan het vuurstaal weer in de handgreep te drukken om het gekozen deel geheel te vergrendelen. Af fabriek was de polsriemoog uit de handgreep zichtbaar en voor gebruik gereed. Dit is volgens mij ook de beste uitgangsbasis.

Uitschuiven vuurstaal

Wilt u nu de vilhaak/gordelsnijder/parakoordsnijder gebruiken, dan dient u het vuurstaaltje iets naar boven te drukken, tegen het polsriemoog te duwen en daardoor de vilhaak /gordelsnijder/ parakoordsnijder geheel naar rechts te schuiven totdat hij stopt en dan het vuurstaaltje weer naar beneden in zijn bergplaats te duwen (borgen). Controleer nu de borging van de vilhaak/gordelsnijder/parakoordsnijder!         

Gordelsnijder uitschuiven                           

HET VERWIJDEREN VAN DE VUURSTAAL EN POLSRIEMOOG EN VILHAAK /GORDELSNIJDER / PARAKOORD SNIJDER UIT DE HANDGREEP.
Als je eerst de oranje kunststof kop van het vuurstaaltje (en het gehele vuurstaaltje) tot zijn blokkade naar boven schuift en dan de gecombineerde polsriemoog en vilhaak/ gordelsnijder/parakoordsnijder echter in de 2/3 positie schuift (links steekt circa 2/3 deel meer als rechts uit), is de kunststof kop van het vuurstaaltje met het vuurstaaltje geheel naar boven uitneembaar. Nu kun je er bijvoorbeeld een levensreddend vuur mee ontsteken.                                                                                        

 

En daarna kun je na het geheel naar boven uitnemen van het vuurstaaltje ook nog de gecombineerde polsriemoog en vilhaak/gordelsnijder/parakoordsnijder zijdelings van links naar rechts verschuiven en dan geheel naar rechts uitnemen. Pas echter op met verlies ervan! Na enige gewenning en ook oefening is dat verwijderen OK te doen.

Opmerking: Bij hakklusjes en dergelijke is de handgreep dan veel comfortabeler, dit doordat er dan geen gereedschappen/Tools van de handgreep bij je hand in de weg zitten.

 

HET WEER PLAATSEN VAN HET VUURSTAALTJE EN DE GECOMBINEERDE POLSRIEMOOG EN VILHAAK /GORDELSNIJDER / PARAKOORDSNIJDER IN DE HANDGREEP.
U houdt de handgreep met de signaalfluit naar beneden en de bergplaats van het vuurstaaltje omhoog!  

Vanuit de rechterzijde plaatst u nu eerst de gecombineerde polsriemoog en vilhaak /gordelsnijder/parakoordsnijder in de gleuf van de handgreep met de open bovenzijde omhoog en van rechts naar links.  Dan schuift u deze circa 2/3 deel naar links door en “zoekt” u de open bovenzijde van gecombineerde bevestigingsoog en vilhaak /gordelsnijder /parakoordsnijder op in de bergplaats van het vuurstaaltje (is “de montageplaats”) en plaatst het vuurstaaltje van boven gedeeltelijk in zijn bergplaats (gewoon laten zakken).

Daarna dient u eerst de gecombineerde bevestigingsoog en vilhaak / gordelsnijder /parakoordsnijder geheel naar links te duwen en dan het vuurstaaltje geheel naar beneden te duwen. U dient nu te kijken of alles geblokkeerd is. Na enige gewenning en ook oefening is dat terugplaatsen OK te doen.

DE SPECIFICATIES VAN SANDVIK 12C27 MODIFIED ROESTVASTSTAAL.
Dit Zweedse roestvaste kwaliteit lemmetstaal is naast zijn productievriendelijkheid speciaal door Opinel geselecteerd vanwege zijn zeer goede eigenschappen betreffende: zijn hoge taaiheid, zijn slijtage weerstand & zijn hoge snede houdbaarheid/standtijd (tijdsduur scherp blijven) en zijn zeer goede corrosievastheid & roestvastheid. Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde roestvaste lemmetstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer.

SAMENSTELLING SANDVIK 12C27 MODIFIED ROESTVASTSTAAL.

Carbon (C) / koolstof :  0,52 %

Chroom ( C)          :     14,50 %

Silicium (Si)                  :  0.40 %

Mangaan ((Mn)    :     0,60 %

Te harden tussen: 53-59 HRC.

Productieland       : Zweden.

 

Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart  opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat dus echt niet anders.                                                       

DE SPECIFICATIES VAN DE OPINEL No. 12. EXPLORE.

LEMMET MATERIAAL:

Sandvik 12C27 modified roestvaststaal.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Vlak en conventioneel geslepen (zonder kartels).

VORM LEMMET PUNT:

Korte stevige clippunt.

SLIJPING LEMMET RUG:

Scherp en 90 graden haaks.

LEMMET HARDHEID:

Geen fabrieksopgave.

LEMMET AFWERKING:

Glanzend blank.

LEMMET LENGTE:

9,84 centimeter.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

2,37 cm.

LEMMETDIKTE:

2,31 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

9,84 centimeter.

VERGRENDELSYSTEEM:

Virobloc lemmetvergrendeling.

 

 

BIJZONDERHEID & EXTRA’S HANDGREEP:

* Signaalfluit met 110 decibel (Db), bereik ca. 300 meter.

* Uitneembaar vuurstaaltje (tevens vergrendelstuk van onderstaand gereedschappen).

* Gecombineerde verwijderbare vilhaak / gordelsnijder/parakoordsnijder aan een zijde, met aan de andere zijde een verwijderbare polsriemoog.

MATERIAAL HANDGREEP:

Groen polyamide met glasvezel versterkt/ gestructureerd kunstrubber oranje softgrip, die met elastomeer versterkt en omkleed is (ook in groen verkrijgbaar).

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,1 cm. / met Virobloc erbij 12,9 cm.

MAX. BREEDTE HANDGREEP:

2,96 cm.

MAX. DIKTE HANDGREEP:

2,71 cm

MES LENGTE UITGEKLAPT:

26 centimeter.

MES LENGTE INGEKLAPT:

15,7 cm.

GEWICHT MES:  

156 gram.

PRODUCTIELAND/ FABRIEK:

Frankrijk.

 

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Opinel Explore<<<