Olight S1A Baton

EEN VAN DE NIEUWE EN INNOVATIEVE ZAKLAMPEN VAN OLIGHT, THE S1A BATON. By: Henk Kraaijvanger

 

Enige tijd geleden heb ik de zeer goede en nu succesvolle Olight M1X Striker aan u voorgesteld. Voor de Olight geschiedenis, zie hier.  

En als u misschien dacht dat Olight daarna op zijn lauweren zou gaan rusten, heeft u verkeerd gedacht, ze zijn daar in het verre China razend druk met het ontwerpen en verbeteren van nieuwe High-tech LED lampen. “Stilstand is namelijk achteruitgang”, zoals veel voormalige Amerikaanse en ook Europese messen en wapenfabrieken jammer genoeg zelf “aan den lijve” ondervonden hebben, want velen zijn “achter de muziek aangegaan toen die de stad verliet”. LED is overigens een afkorting van de Light Emitterende Diode (LED) en is tegenwoordig niet meer weg te denken in de wereld van verlichting. Traditionele lichtoplossingen worden verkozen voor de LED technologie dankzij de vele verschillende voordelen. Maar wat zijn dan de voordelen van LED lampen?

DE VOORDELEN VAN LED TECHNOLOGIE:                                                                                                

DUURZAAM: LED's zijn zeer duurzaam en gaan duizenden uren mee. De componenten worden gemaakt van duurzaam materiaal en zijn dankzij het ontwerp zeer schokbestendig. Een uitstekende eigenschap voor bijvoorbeeld (tactische) zaklampen.

LANGE LEVENSDUUR: een LED houdt in principe niet acuut op met branden, maar geeft steeds minder licht na een verloop van tijd. Nadat de gloeilamp is doorgebrand, blijft de LED nog wel bruikbaar licht geven. Al is het minder fel dan voorheen. Ledlampen en diodes hebben een uitstekende operationele levensduur verwachting tot maximaal 100.000 uur.

ENERGIE BESPAREND: LED’s geven meer licht per Watt. Gemiddeld verbruikt een LED 80 tot 90% minder energie vergeleken met reguliere verlichting.

MILIEUVRIENDELIJK: LED’s hebben al een langere levensduur en gebruiken veel minder energie om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Daar komt ook nog bij dat LED’s geen giftige materialen bevat en 100% recyclebaar is.

GEEN ULTRA VIOLET (UV) EMISSIE: LED’s produceren weinig infrarood licht en vrijwel geen Uv-straling. Vanwege deze reden is LED- verlichting uitermate geschikt voor gebruik als verlichting in musea en kunstgalerijen.

FLEXIBILITEIT: LED’s zijn “te dimmen” en kunnen in elke gewenste vorm en kleur gecombineerd worden om op een zeer efficiënte manier licht te produceren.

KRACHTIG: LED- lampen kunnen direct na inschakeling het totale lichtvermogen te leveren. Dit maakt de LED ideaal voor tactisch gebruik en “strobe functies” en andere toepassingen, waarbij direct licht cruciaal van belang is. LED- lampen kunnen ook frequent aan en uit geschakeld worden zonder dat dit de levensduur verminderd.

MEER LICHTOPBRENGST PER LAMPGEWICHT: LED lampen genereren ook veel meer licht “per gedragen lampgewicht”. Voor elke gram lampgewicht krijgt u veel meer licht dan met de krypton of halogeen lampen. Dus u ziet dat uw oude vertrouwde halogeen zaklamp maar beter door een hoogwaardige LED zaklamp kunt vervangen, waardoor u dus veel meer licht per “te dragen lampgewicht” heeft.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE OLIGHT S1A BATON ZAKLAMP.

Deze S1A Baton is een van de kleinste leden van de S-serie, herkenbaar aan het compact en robuust ontwerp en deze lampfamilie bestaat nu in totaal uit zeven modellen: de S1, de S1A, de S10, de S10R, de S20, de S20R, de S30 en de S30RII. Moeder waar is mijn zakgeld?

WAARSCHUWING:                                                                                                                                       

1. let op bij het uitpakken van deze fraaie zaklamp. Want het rubber ringetje die de zaklamp op het verpakkingskarton vasthoudt is tevens de reserve O-ring. Snij of knip deze om de zaklamp los te maken dus niet door!

2. Lees de bijgevoegde gebruiksaanwijzing goed door en houdt u aan de waarschuwingen.

GEBRUIKSDOEL S1 A BATON ZAKLAMP.                                                                                                    

Deze zeer compacte krachtige zaklamp is speciaal ontworpen voor “Elke Dag Gebruik”/ Every Day Carry (EDC). Maar hij zal het ook uitstekend als back-up zaklamp in een Survival en/of Prepper Backpack doen. Hij kan zelfs aan de niet te dikke klep van een cap bevestigd worden.

Light S1A bevestigd op de Pet

LAMP BEHUIZING (BODY).                                                                                                              

De uit vliegtuigaluminium vervaardigde en hard geanodiseerde Olight S1A Baton is een zeer compacte, krachtige, maar toch vrij lichte EDC LED zaklamp met een indrukwekkend lichtvermogen van maximaal 600 lumen! Dat had misschien technisch nog wel hoger gekund, maar dan wordt deze zaklamp (denk ik) erg warm en/of raakt oververhit, met alle gevolgen van dien. Ten opzichte van de S10 is de S1 A Baton iets korter, feller en gebruikt daarbij nog minder energie ook.

De lampkop van de S1 A Baton heeft geen geharde glazen lens en geen echte reflector meer, maar een waterdichte optische lens, die toch een bundel bindend licht levert. Op de buitenzijde van deze lampkop (van voren naar achteren gezien) zitten de blauwe lensring, een koelrib, het zeskantige anti-rol stuk met zijschakelaar, de monteerplaats voor de kledingklip, de slipvaste “checkering” en de eindkapbevestiging.

Olight S1A

DE LED LAMP.

Zoals reeds gezegd heeft de S1 A Baton een White Light Emitterende Diode (LED) lampje van het Cree XP-L2 type, dat niet geheel spierwit, maar meer gebroken wit met een vleugje geel afgeeft. Nee, zo te zien geen vleugje blauw nu.

DE ZIJSCHAKELAAR (SWITCH).                                                                                                                       

De afdekking van de zijschakelaar is gemaakt van een rubberachtig materiaal en dat voelt goed en redelijk slipvast aan. Deze zijschakelaar is echter vrij klein en rond van vorm.

Van mij had die zijschakelaar wel de vorm van de H05 Active hoofdlamp mogen hebben. Om deze S1A Baton zijschakelaar zit een fraaie en stevige blauwe metalen ring, die uit roestvaststaal bestaat, dat van een blauwe duurzame PVD coating voorzien is. Deze zijschakelaar is (na enige oefening) ook in het donker op de tast te vinden. Ik plaats de kledingklip altijd rechts van deze zijschakelaar als oriëntatie hulp in het “pikkedonker”.

Deze in te drukken zijschakelaar stuurt tezamen met de inwendige elektronica onder andere het inschakelen, via Moonlight, Low, Med, High doorschakelen en uitschakelen van de zaklamp aan. Deze zijschakelaar heeft tezamen met de inwendige elektronica een “geheugen functie”, waardoor de zaklamp bij een lichte vingerdruk op de zijschakelaar, na uitschakeling in de laatst gebruikte lichtstand aanspringt. Ook bezit de S1 Baton een timer van 3 of 9 minuten, die afhankelijk van de “gedrukte keuze”, de zaklamp daarna uitschakelt.

SPECIALE LENS.                                                                                                                                              

De S1 A Baton heeft een zogenaamde PMMA TIR lens, wat inhoud dat de lens minder diep geconstrueerd kan zijn, waardoor de lampkop en dus de gehele lamp dan weer korter is worden. Dit in tegenstelling tot andere vergelijkbare modellen met een normale  lens. Een “TIR” lens levert een gelijkmatig gevormde lichtbundel. Om deze PMMA TIR lens zit een fraaie blauwe en stevige metalen lensring. Deze schokbestendige lensring bestaat uit roestvaststaal dat van een blauwe duurzame PVD coating voorzien is.

S1A Baton, De PMMA TIR lens

EINDKAP (TAILKAP).                                                                                                                  

De S1 A Baton heeft een sterke magneet aan de binnenzijde van de platte eindkap, waardoor deze zaklamp aan metalen oppervlakken, en dat zelfs horizontaal, blijft “plakken”. Deze magneet is behoorlijk sterk en van dichtbij kan ook de “nauwkeurigheid/gang” van een mechanisch horloge mogelijk wat beïnvloed worden. Maar indien gewenst kan de magneet gemakkelijk verwijderd worden. Nog een voordeel van de magneet is dat deze de batterij mee uit de zaklamp trekt als je de eindkap eraf draait.     

Magnetisch                                                                                  

TIP: En als je metalen sleutels in een putje gevallen zijn, kun je met behulp van deze eindkap aan een touwtje weer “opvissen”. Deze magneet maakt dus de EDC lamp wel bijna overal inzetbaar en je kunt daarbij ook je beide handen bij je werkzaamheden gebruiken. Ook heeft de eindkap een kleine gaatje aan het eind, dit voor de meegeleverde comfortabele polsriem, die dankzij het meegeleverde naaldje gemakkelijk te bevestigen is. Na bevestiging van de polsriem haal je dit naaldje /splitpennetje er snel vanaf.

 

KLEDINGKLIP.                                                                                                                             

De zwarte stalen kledingklip zit strak in zijn montageplaats, maar is echter wel te verwijderen en op twee manieren weer te plaatsen. Ik zou hem echter wel zo laten zitten.  Door het wat hoekige lamplichaam en bij de geplaatste kledingklip is het rollen van deze zaklamp sterk verminderd. Door de speciale nok aan de binnenzijde van deze kledingklip zit hij erg strak in je broekzak, waardoor mogelijk verlies eruit voorkomen kan worden. Wel slijt de boord van de broekzak mogelijk wat sneller.

 

LEVERINGSOMVANG OLIGHT S1A BATON. 

-         De Olight S1A Baton zaklamp met geplaatste standaard 1,5 V Lithium ION AA batterij.

-         De polsriem met handig naaldje/splitpennetje (die je na plaatsing polsriem eraf haalt en opbergt).

-         Een reserve O-ring voor de eindkap, die tevens de zaklamp op het verpakkingskarton vasthoudt. Snij of knip deze om de zaklamp los te maken dus niet door!

-         De gebruiksaanwijzing en Olight New Product boekje. 

 

VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING OLIGHT S1 BATON.                    

DE BATTERIJ PLAATSEN (AF FABRIEK ZITTEN DE BATTERIJEN AL GEPLAATST).                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Schroef de eindkap linksom los en plaats indien dat nog niet gebeurd is, het juiste type en volle batterij met de plus (+) als eerste richting de lampkop en met de platte minzijde naar de eindkap, controleer of de O-ring geplaatst is en schroef daarna de eindkap weer rechtsom handvast .

Opmerking:                                                                                                                                                           

Bij mijn model was de batterij al geplaatst met een plastic isolatieplaatje tussen de batterij en de eindkap. Om de zaklamp bedrijf gereed te maken, trek je eerst dat plastic isolatieplaatje weg!                                                                 Plaatsen van batterij                                                                               

Test daarna de functie van de LED lamp.                                                                                                                                     

Extra beveiliging: De S1 Baton zaklamp heeft een extra beveiliging die voorkomt dat je bij het verkeerd inbrengen van de batterij een kortsluiting veroorzaakt en je de lamp dus vernielt. Let daarbij ook op de waarschuwingen voor hoge lichtsterktes en bijhorende warmtes.

IN, DOOR EN UIT TE SCHAKELEN VAN DE S1A BATON:

AAN/UIT:
Het inschakelen van de zaklamp is na het lezen van de gebruiksaanwijzing en wat gewenning redelijk eenvoudig, druk eenmaal op de zijschakelaar om het licht aan te zetten. Druk nogmaals om het licht uit te zetten. Als het licht opnieuw ingeschakeld wordt, zal de zaklamp opstarten naar de laatst gebruikte lichtstand.

DOORSTARTEN/VERANDEREN VAN LICHTSTAND: 
Als de zaklamp al is ingeschakeld, drukt u de zijschakelaar opnieuw in en houdt deze vast om automatisch door de Lage (Low), Middel (Medium) en Hoog (High) modes te schakelen. De lichtstand is geselecteerd zodra u de zijschakelaar loslaat! Als de zaklamp in de High mode te warm wordt, schakelt deze automatisch van 220  lumen terug naar 100 lumen.                                                                                      

MAANLICHT STAND (MOONLIGHT):
Als u de zaklamp inschakelt en de zijschakelaar langer dan een seconde ingedrukt houdt, krijgt u de Maanstand (Moonlight). Als de laatst gekozen stand voordat u de zaklamp uitdeed al de Maanstand was, zal de zaklamp wederom in de Maanstand opstarten.      

DIRECTE TURBOSTAND:                                                                                                                                                                

Als de zaklamp is uitgeschakeld en u drukt snel tweemaal op de zijschakelaar, dan zal de Turbo modus geactiveerd worden. Wordt de zaklamp te warm, schakelt hij automatisch van 600 lumen terug naar 300 lumen.

STROBOSCOOP (STROBE):
Als u snel driemaal op de zijschakelaar drukt, zal de stroboscoop flitser geactiveerd worden. Hierdoor is de S1A Baton perfect om bij noodgevallen te seinen en/of als zelfverdediging een belager tijdelijk te verblinden. Met een enkele klik schakelt u deze stroboscoop weer uit of indien u de zijschakelaar ingedrukt houdt, naar een andere lichtmode.

LET OP: pas hiermee op indien u gevoelig voor deze stroboscopische lichtflitsen bent! Wilt u deze stroboscoop nu weer uitschakelen, druk wederom op de ronde modeschakelaar.                                                             

TIMER:  Deze zaklamp heeft een korte (3 minuten) en lange (9 minuten) timer, zodat de zaklamp na de verlopen timer tijd automatisch uitgeschakeld wordt.                                                 

OP WELKE WIJZE IS DEZE TIMER IN TE STELLEN?
Als de zaklamp ingeschakeld is, drukt u tweemaal op de zijschakelaar (dus altijd in dezelfde gekozen lichtmode) voor toegang tot de gewenste timer instelling. Ziet u (maar kijk niet in de bundel) na het tweemaal indrukken van de zijschakelaar een enkel knipperlicht in de lens, dan heeft u toegang tot de reeds genoemde 3 minuten timer, wilt u een 9 minuten timer druk dan wederom tweemaal op de zijschakelaar totdat u het dubbele knipperlicht ziet.

Deze cycli repeteren, bijvoorbeeld: had u eerst een enkel knipperlicht (3 minuten timer instelling) maar wilt u een 9 minuten timer instelling, druk de zijschakelaar dan tweemaal in dezelfde gekozen lichtstand in en u de ziet een dubbel knipperlicht, dus een 9 minuten timer instelling. Wilt u weer een 3 minuten timer instelling druk dan tweemaal de zijschakelaar in dezelfde gekozen lichtstand in en u krijgt de 3 minuten timer instelling.

Wanneer de timertijd om is en de gebruiker wil de timertijd opnieuw instellen, dan dient deze de timer procedure opnieuw te volgen. Als de zaklamp weer ingeschakeld is, drukt u weer tweemaal op de zijschakelaar (in dezelfde lichtmode) voor toegang tot deze timer instellingen en kunt u wederom kiezen voor de 3 of 9 minuten timer (de timer repeteert deze timerstanden). Na de verstreken timertijd zal deze timer na opnieuw ingeschakeld te worden in de oude gebruikte timer stand terugkeren.

 

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE OLIGHT ZAKLAMPEN.

 

OLIGHT S1A Baton.

SOORT LED:

Cree XM-L2.

LENS TYPE:

PMMA TIR lens met 90% licht                 doorlatendheid.

MAXIMALE LICHTSTERKTE IN LUMEN:

Maximaal 600 lumen.

MAXIMALE LICHTSTERKTE IN CANDELLA:

3480 cd.

MAX. LENGTE LICHTSTRAAL:

118 meter.

TYPE BENODIGDE BATTERIJ:

1x AA 1,5 V Lithium batterij of

1 x oplaadbare AA 1,5 V Lithium batterij of

1 x AA 1,5 V Alkaline batterij.

TYPE BENODIGDE ACCU:

1 x oplaadbare Lithium AA batterij 1,5 V.

BIJZONDERHEDEN LICHTSTERKTE:

Zie tabel onder.

MATERIAAL BEHUIZING/ LAMPBODY:

6061-T6 geanodiseerd aluminium.

BEHANDELING BEHUIZING/ LAMPBODY:

Hard anodiseert Type 3.

MATERIAAL KLEDINGKLIP:

Gezwart staal, demontabel.

BIJZONDERHEDEN KLEDINGKLIP:

Demontabel, 2 posities, strakke fixering.

WATERPROOF RESISTANT:

Waterbestendig tot 2 meter (IPX 8).

IMPACT RESISTANT:

Tot 1,5 meter.

LENGTE EN DIAMETER

Lengte: 79,5 mm; diameter ca. 21 mm.

GEWICHT ZAKLAMP:

-Zonder batterij:  37,5 gram.

-Met Batterij: 52 gram.

PRODUCTIELAND:

China.

GARANTIE TERMIJN:

5 jaar.


              
EXTRA BEVEILIGINGEN S1A BATON:
 

1.  Verhittingsbeveiliging: (-50% output) na 1 minuut.

2.  Auto off-timer: na 3 of 9 minuten

3.  Laag stand-by verbruik (< 10 uA).

4.  Extra kortsluitingsbeveiliging tegen het verkeerd plaatsen van de batterij.

 

DE FABRIEKSGEGEVENS BETREFFENDE HET VERMOGEN, DE LICHTSTERKTE,  DE LICHTSTANDEN EN HET GEMIDDELDE VERBRUIK.

SOORT BATTERIJ:

LICHTSTANDEN:

VERMOGEN/ BRANDTIJD:

(STANDAARD) LITHIUM ION .

 

 

 

STAND  MAANLICHT (MOONLIGHT):

0,5 lumen             /        25 dagen.

 

STAND  LAAG (LOW):

5 lumen              /           80 uur.

 

STAND  MIDDEL (MID):

50 lumen           /            10,5 uur

 

STAND  HOOG (HIGH):

220  /  100 lumen teruggeschakeld,

110 minuten /  30 minuten.

 

STAND TURBO:

600 /  300 lumen teruggeschakeld, geen fabrieksopgave.

OPLAADBARE LITHIUM.

 

 

 

STAND  MAANLICHT (MOONLIGHT):

0,5 lumen          /               15 dagen.

 

STAND  LAAG (LOW):

5 lumen             /                60 uur.

 

STAND  MIDDEL (MID):

50 lumen         /                  6,5 uur.

 

STAND  HOOG (HIGH):

220 /  100 lumen teruggeschakeld,

10 minuten / 100 minuten 

 

STAND TURBO:

600 /  300 lumen teruggeschakeld,

1 minuut / 60 minuten.

ALKALINE (NIET OPLAADBAAR).

 

 

 

STAND  MAANLICHT (MOONLIGHT):

0,5 lumen            /             20  dagen.   

 

STAND  LAAG (LOW):

5 lumen               /              75  uur.

 

STAND  MIDDEL (MID):

50 lumen            /              4,5 uur.

 

STAND  HOOG (HIGH):

220  / 100 lumen teruggeschakeld,

12 /  80 minuten.

 

STAND TURBO:

600 /  300 lumen teruggeschakeld, geen fabrieksopgave.

 

DE BUITEN & VELDTESTEN.

TESTDAG 1.

Eerst overdag met de Olight S1A Baton wat “gestoeid” om alle ins/outs te weten te komen en wat te wennen. Daarna ging deze kleine krachtpatser S1A Baton en een klein Olight hoofdlampje (H 05 Active Aqua Blauw) mee op onze korte natuurvakantie. Op een fraaie inmiddels donker geworden weekendavond op de Veluwe heb ik de S1A Baton met zijn kledingklip op de klep bevestigd. Daarna nog “even” een avondwandeling in de fraaie Otterlose natuur gedaan, waarbij we wel redelijk in de buurt van de camping en op de paden bleven, want we wilden niet in het donker “even” de weg kwijt zijn ( zie daarvoor ook mijn review:  http://www.bushcraft.nl/voorbereiding-be-prepared). Met de S1A Baton op mijn cap bevestigd kon ik goed tussen de verschillende lichtstanden Moonlight, Low., Med. en High schakelen en zo de juiste richting weten te houden. Edoch de Turbo lichtstand kon ik “even” niet vinden, dit door wat onwetendheid (gebruiksaanwijzing gaf dit niet correct aan) en ook wat gewenning. Voor de rest van de korte vakantie werkte de S1A Baton zeer goed.

Watertest Olight S1A

TESTDAG 2.

Op de donkere avond van een warme dag weer met de compacte Olight S1A “gespeeld” om een en andere nogmaals te bekijken.

Na twee maal drukken op de zijschakelaar startte de Turbo lichtstand goed op. De rest ging overigens gemakkelijk door de reeds opgedane ervaringen. Natuurlijk moesten er in de tuin van elke lichtstand (m.u.v. de Stroboscoop) foto’s ter verduidelijking gemaakt worden. Dat lukte best goed (zie deze foto’s in de review). Doordat ik slechts een standaard LITHIUM ION batterij had, moest ik wat zuinig met de energie ervan omspringen. Dus maar een 1,5 V AA zink batterij van Maxell gebruikt, waarbij de zaklamp ook goed werkte. Prima gedaan Olight.

Olight S1A Low

Olight S1A Medium

Olight S1A High

Olight S1A Turbo

TESTDAG 3.

Na een warme zomerdag gewacht tot het donker werd en met beide Olight zaklampen op pad. Schijnen, doorschakelen, flitsen enzovoort. De Olight S1A Baton en de grotere Olight S2A Baton deden wat van ze verwacht werd namelijk probleemloos schijnen. Wel is het zo dat de zijschakelaar van beiden vrij klein is, zodat ik in het donker de kledingklip als indexpunt & geleiding gebruik.

TESTDAG 4.

Op een al donkere zaterdagavond tijdens een feestelijke opening van een computerzaak in de binnenstad, kwam iemand melden dat een oudere mevrouw van een fiets gevallen was, op straat lag en flink aan het achterhoofd bloedde. En daar was dus directe hulp bij nodig. Gelukkig had een hulpvaardige jongeman al 112 gebeld en vanuit een Pizza zaak kwam er iemand met een gewondenkoffer. Tezamen met een mevrouw met medische achtergrond, die hoofdwond eerst maar met een theedoek en verband verbonden en het hoofd door vasthouden langdurig gefixeerd. Gelukkig had ik de S1A Baton in mijn broekzak, die ik in de Low lichtstand voor het even bijlichten van de wond en nadat we opde ambulance wachtten, voor  de veiligheid/ signalering naar achteren gericht op de stroboscoop stand gezet heb. We wilden pertinent niet in de rug aangereden worden, want we waren langs de kant van de weg bezig en mochten deze mevrouw wegens de wond in het achterhoofd niet verplaatsen! U ziet nu dat zo’n klein lampje in zo’n situatie zo’n GROTE HULP kan zijn.

DE BEOORDELING S1A BATON.

MATERIAAL LAMP:

****

COMPACTHEID/ AFMETINGEN:

****

LICHTSTERKTE:

****

PRODUCTIE KWALITEIT:

****

BESCHIKBARE FUNCTIES:

****

BEDIENGEMAK SCHAKELAAR:

***half

DRAAGGEWICHT:

****

VERBRUIK:

****

MEEGELEVERDE ACCESOIRES:

****

KLEDINGKLIP:

***half

PRIJS / KWALITEIT:

****

 

TOTALE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL OLIGHT S1A Baton: ZEER GOED / ****.

RESUME:

De Olight S1A Baton is met recht een van de kleinste LED krachtpatsers van een zaklamp met een zijschakelaar en veel opties. Door zijn compacte afmetingen kun je hem eigenlijk altijd bij je dragen en gebruiken als je hem echt nodig hebt. Hij zal het ook wegens zijn stroboscoop goed doen in onvoorziene omstandigheden, zoals bij ongevallen ter waarschuwing of bij pogingen tot aanrandingen ter verblinding & desoriëntatie daders.

 

BEVINDINGEN UIT DE PRAKTIJK.

TOP ( + ):

-          Compactheid en lichtvermogen.

-          Wauw gehalte.

-          Productie kwaliteit.

-          Magnetische vlakke eindkap voor het “handsvrij kunnen schijnen” bij klusjes.

-          Kledingklip kan op de klep van mijn cap voor handsfree schijnen.

-          De mogelijkheid hebben om in tegenstelling tot andere zaklampen die de dure 123A Lithium batterij gebruiken, een normale (redelijk goedkope) 1,5 Volt Alkaline batterij kunnen gebruiken! Deze lamp zal dus goed met 1,5 Volt Alkaline batterijen werken, maar omdat de elektrische capaciteit van een 1,5 Volt Alkaline batterij minder is, zullen de licht prestaties dan ook lager uitvallen.

TIP ( - ) voor verbetering vatbaar:

-          Het zaklampje werpt geen echt puntige lichtbundel (spotlight) op erg grote afstand.

-          De kledingklip is niet geschikt voor erg dikke broekzakken zoals die van de 5.11 “FBI broek” (met dubbele canvasstof). R & D Olight, maak dat nokje iets lager en kleiner.

 

DANKBETUIGING.

Met dank aan de Nederlandse Olight importeur de heer J. v.d. Hazel, CEO van Adola B.V. te Apeldoorn voor de ondersteuning bij deze review. Zie ook hun fraaie website: http://www.adola.nl  Jerko nogmaals hartelijk dank!

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.