Olight H05

THE NEW BLUE OLIGHT H05 ACTIVE HEADLIGHT.
By Henk Kraaijvanger.

 

Er was eens een groot Frans outdoor merk die destijds de hegemonie had op het gebied van de draagbare lichtgewicht LED hoofdlampen. Gedurende mijn militaire leven heb ik daarvan twee verschillende types gebruikt en ook ietwat versleten.

Derhalve was het nu de tijd voor andere merken en medespelers in “het hoofdlampen veld”. Er zijn nu best veel aanbieders van goede hoofdlampen en een van deze is de Chinese firma Olight. Een lamp uit China? Ja ja helemaal uit China, het grote land waaruit best veel kwalitatief goede outdoor spullen komen, mits je als importeur “bovenop de kwaliteit controleur ”zit.

Leveringspakket Olight H05

Nu eens geen Tactical hoofdlamp testen, maar een vrolijk gekleurde hoofdlamp voor de donkere nachten na die zomerse avonden in de omringende vakantielanden, in Nederland of gewoon rondom huis.  Van alleen de kleur al krijg ik wel een heimwee naar de blauwe zee of de korenbloemen in het veld.

Olight H05

DE BLAUWE OLIGHT H05 ACTIVE HOOFDLAMP (OL H05-BL).
Deze spatwaterdichte, lichtgewicht Olight hoofdlamp heeft een stevige plastic hoofdplaat aan blauwe elastische verstelbare hoofdband, waarbij je de op deze hoofdplaat scharnierend gemonteerde plastic body op een van de “vier verstelbare lichtposities” kunt instellen. De hoofdlamp heeft een “variabel instelbare lichtbundel, dit dankzij de interne elektronica en een gemakkelijk bereikbare drie standen lichtschakelaar (HIGH, MED en LOW), waarmee je dankzij zijn gestructureerde rubberen afdekplaatje van de lichtschakelaar gemakkelijk in, door en uit kunt schakelen. Na een keer drukken krijgt u HIGH, drukt u nog een keer krijgt u MED en na nog een keer drukken LOW. Ook deze hoofdlamp heeft een intern geheugen en zal na eerst uitgeschakeld te zijn geweest na wederom inschakeling in zijn oude stand opstarten.

Ook bedient deze lichtschakelaar na tweemaal indrukken in een bestaande lichtstand de twee rode LED'S  (links en rechts van de lamp lens) die te gebruiken zijn als nachtzichtstand of als signalering (in de continue stand. Drukt u nog een keer krijgt u een rode LED knipperstand.

Rode leds Olight H05

TECHNISCHE SPECIFICATIES OLIGHT H05 ACTIVE HOOFDLAMP.

VERMOGEN / BRANDTIJD:

Brandtijd met 2 x AAA Lithium 1,5 V batterijen (meegeleverd).

Brandtijd 2 x AAA Alkaline 1,5 V batterijen.

HIGH   - 150 --- 90 lumen.

10 minuten --- 280 minuten.

10 minuten --- 180 minuten.

MED    -  30 lumen.

10 uur.

7 uur.

LOW    -  10 LUMEN.

40 uur.

35 uur.

Opmerking: De Cree XM-L2 led geeft maar liefst 150 lumen in de HIGH stand, waarna deze na 10 minuten op een lager energieniveau  van 90 lumen zal gaan branden om energie te besparen.

WITTE LED:

1x Cree XM-2 LED.

RODE LED:

2x 3528 RED LED.

WERK VOLTAGE:

1,0 TOT 3,7 Volt.

CANDELLA:

750 CD.

MAXIMALE BUNDEL AFSTAND:

 

55 meter.

BATTERIJ TYPEN:

2 x AAA Lithium 1,5 V / 2 x AAA Alkaline 1,5 V batterijen.

MATERIAAL BODY:

PC Plastic.

WATERPROOF RESISTANT:

IPX 4 (spatwaterdicht).

IMPACT RESISTANT:

1 meter.

AFMETINGEN:

56 x 36x 34 mm.

GEWICHT:

Leeg:

Met batterijen:

 

43,5 gram.

56 gram.

GARANTIETERMIJN:

5 jaar.

ADVIESPRIJS:

€ 29,95.

 

LEVERINGS OMVANG OLIGHT H05 ACTIVE HOOFDLAMP.

-          De hoofdlamp H05 Active met  reeds geplaatste 2 x AAA Lithium 1,5 V batterijen en hoofdband

-          Gebruiksaanwijzing.

-          Doorzichtige box.

 

VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING OLIGHT S1 BATON.                    

AF FABRIEK ZITTEN DE BATTERIJEN AL GEPLAATST .
Je hoeft voor de hoofdlamp bedrijf gereed te maken, alleen het batterij vak te openen en het beschermplastik plaatje tussen de batterijen weg te trekken.

DE HOOFDLAMP BEDRIJFSGEREED TE MAKEN:

-          Roteer de hoofdplaat op de verste stand ten opzichte van de lampbody.

-          Trek het blauwe lipje met Olight voorzichtig omhoog en open het batterij vak.

-          Trek het plastic beschermplaatje tussen de batterijen weg.

-          Sluit voorzichtig dit batterij vak.

-          Controleer de werking van de hoofdlamp.

 

 Batterijklep openen

 

DE BATTRIJEN VERWISSELEN:

-     Roteer de hoofdplaat op de verste stand ten opzichte van de lampbody.

-     Trek het blauwe lipje met Olight voorzichtig omhoog en open het batterij vak.

-     Haal indien dat nog niet gebeurd is, de lege batterijen eruit.

-     Plaats de nieuwe volle batterijen conform de instructies in het batterij vak.

-     Sluit voorzichtig dit batterij vak.

-     Controleer de werking van de hoofdlamp.

 Batterij vak

Batterijen geplaatst

IN, OVER EN UITSCHAKELEN.

IN EN OVERSCHAKELEN:
Druk je eenmaal op de slipvaste lichtschakelaar, de hoofdlamp zal in de Hoog/HIGH lichtstand inschakelen. Na weer eenmaal indrukken van deze slipvaste lichtschakelaar krijg je de Middel/MED lichtstand. Druk je nog eenmaal, krijg je de Laag/LOW lichtstand.

UITSCHAKELEN:
Druk je (nogmaals) eenmaal op de slipvaste lichtschakelaar dan zal de hoofdlamp uitschakelen.

IN-, DOOR- EN UITSCHAKELEN VAN DE RODE LED LAMPJES:
Je kunt de rode LED lampjes vanuit een reeds ingeschakelde lichtstand inschakelen. Als je bijvoorbeeld in de MED lichtstand tweemaal snel op de slipvaste lichtschakelaar van de hoofdlampje drukt, zullen de twee rode LED lampjes continue branden. Druk je nog eenmaal zullen de LED lampjes knipperen. Na nogmaals eenmaal op de slipvaste lichtschakelaar drukken, schakel je de rode LED lampjes uit.

Druk je nogmaals eenmaal op de slipvaste lichtschakelaar, schakelt de hoofdlamp in de laatste “onthouden” lichtstand, in dit verband de rode LED lampjes in. Om uit deze rode LED cyclus en in de normale lichtcycli te kunnen komen, moeten je weer tweemaal snel drukken en kom je weer op de Hoog/HIGH lichtstand. Daarna kun je de gewenste lichtstand kiezen of daarna de hoofdlamp uitschakelen.

DE GEBRUIKS/VELDTESTEN.  (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; ***** = excellent.           

 

DAG 1. 

Op een fraaie inmiddels donker geworden weekendavond op de Veluwe heb ik naast de Olight S1A Baton ook de Olight H05 Active getest (In de donkere bossen is een namelijk geen).  Better Safe than Sorry, So Be Prepared!  Daarna nog “even” een avondwandeling in de fraaie Otterlose natuur gedaan, waarbij we wel redelijk in de buurt van de camping en op de paden bleven, want we wilden niet in het donker “even” de weg kwijt zijn ( zie daarvoor ook mijn review:  http://www.bushcraft.nl/voorbereiding-be-prepared).

De H05 Active hoofdlamp is compact, heeft een verstelbare lichtbundel, is gemakkelijk in en door te schakelen en geeft voldoende licht in de duisternis.  En we kwamen mede dankzij de Olight lampen goed op de camping terug.

DAG 2.

Op een donkere avond tijdens mijn rondje weer de hoofdlamp getest en voor goed bevonden. Het is een licht te dragen doch goed werkende comfortabele hoofdlamp. Nee, het is geen super waterdichte hoofdlamp, maar wel een spatwaterdichte betrouwbare hoofdlamp met drie standen wit licht en twee rode LED’s. Keuze van bruikbaar licht te over dus, zie ook de foto’s. En dankzij het lage gewicht en de comfortabele elastische hoofdband voel je hem haast niet zitten.      

Laagste stand

Medium

Hoogste stand                                                         

DAG 3.

Op een zwoele nazomeravond even gewacht tot het donker werd. En het wordt steeds sneller en vroeger donker ook. Tijd voor de rondvliegende kleine vleermuisjes weer eens te spotten en te volgen. Ideaal terrein voor een LED (hoofd) lamp dus en in de tuin maar wachten tot “die Bats” voorbij vliegen. De H05 Active hoofdlamp is daarvoor krachtig genoeg, maar is de tester wel snel  genoeg? We zullen het wel zien, in ieder geval was het een lekkere temperatuur buiten. Nou, ik heb een hele tijd in het donker gezeten en toen ik uit de stoel met mijn hoofdlamp aan opstapte, een “zwarte schaduw” plotsklaps snel vanaf een stoel enkele meters van mij vandaan wegvloog. Jammer genoeg kon ik deze “zwarte schaduw” niet erg goed scherp zien. Deze BAT was denk ik geschrokken door die bewegende hoofdlamp of van mij zelf. Ik voelde me een beetje op Dracula jacht in Transsylvanië! De beam op de HIGH en de MED lichtstand was in ieder geval krachtig genoeg. En nee, ik had geen alcohol houdend drankje op en ik rook ook niet.

DAG 4.

Op een wandelroute nog even wat extra lamptesten op een koudere avond gedaan (ja, het is weer voorbij die mooie zomer, om maar eens een zanger/artiest te citeren). De H05 Active hoofdlamp deed daarbij wat het moest doen, namelijk je tijdens duisternis handsfree ondersteunen! En dat deed en doet deze hoofdlamp met flexibele lichtbundels ook. Je voelt eigenlijk niet dat je deze hoofdlamp draagt. No problemo, Signor.                                                                                                                                         

 

RESUME.
De H05 is een lichte, prettig te dragen hoofdlamp met drie goed bedienbare normale witlicht functies en twee rode LED lichtstanden. Door het een klein, handzaam en licht model hoofdlamp is, kun je hen gemakkelijk vervoeren en ook dragen. Je voelt nagenoeg niet dat je deze draagt. En de blauwe kleur vrolijkt je onder moeilijke omstandigheden wel wat op ook.

DANKBETUIGING.
Met dank aan de Nederlandse Olight importeur de heer J. v.d. Hazel, CEO van Adola B.V. te Apeldoorn voor de ondersteuning bij deze review. Zie ook hun fraaie website: http://www.adola.nl. Jerko hartelijk dank!

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.