OKC Knives

OKC KNIFE, THE HARD USE MILITARY KNIVES FROM THE USA. 
By Henk Kraaijvanger

Enige tijd geleden heb ik exclusief voor Hare Majesteit’s Koninklijke Luchtmacht, een speciale zwarte uitvoering van een Ontario veldmes (OKC) getest, dit als mogelijke kandidaat  voor de vervanging van het “oeroude” Type D survivalmes. NEE, Nee, nee, de uitkomst hiervan mag en ga ik U echt niet verklappen. Maar door het “testwerk” werd wel mijn naam bij mevrouw Sue Green van de Military Division van OKC genoemd, wat resulteerde in meer OKC testmessen en dus ook meer werk. De nieuwe testmessen waren de overbekende RAT 7 en de hieronder beschreven TFI uit de Ranger serie. Iemand moet het “ rotte werk” doen, maar je kunt het veel slechter treffen! Messen test je namelijk in de harde praktijk en niet achter een computer of uit de folder.  

 OKC

DE OKC RANGER TFI:
De TFI is een ontwerp van de US Ranger Justin Gingerich en dit mes was enige jaren geleden op de bekende Amerikaanse Blade Show een “Blade Show Special”, maar is nu door de Ontario Knife Company als seriemodel uitgebracht. Prima zo, gebruik de veldervaringen van deskundige militairen. Deden dat maar meer firma’s of instanties.

SPECIFICATIES TFI VASTSTAAND MES:
Het niet roestvaststalen, vlakgeslepen lemmet (lengte 13,3 cm) wordt uit het taaie 5160 carbonsteel geproduceerd en is op 57-58 HRC gehard. Het lemmet is bewust slanker (maximaal 32 mm), maar niet dunner (dikte 6 mm) uitgevoerd en heeft een lemmetpunt van het zogenaamde “Trailing Point type”. Ook heeft het lemmet op zijn rug een geribbelde duimrust (jimping). Dit alles komt het gebruiksgemak in het veld zeker ten goede. Voor de stabiliteit heeft het mes een brede, doorgaande angel (tang) met extra eindstuk, lees “Taliban Skulduster” met polsriem gleuf. Op deze brede doorgaande angel zitten de uit groen linnen-micarta vervaardigde greepplaten door middel van drie inbusboutjes geschroefd. Nagenoeg bomvast lijkt me de handgreep hierdoor te zijn geworden. En ik kan het weten, ik heb namelijk geprobeerd met de TFI mes te werpen en het te anderszins te “slopen”. Niets brak of viel er af of rammelde na de veldtest. Het is een robuust veldmes met zijn gewicht van 334 gram met extra aangebrachte polsriem.

TIP: Om de veiligheid tijdens allerlei hakwerkzaamheden te vergroten en verlies tijdens werkzaamheden onder maritieme omstandigheden te beperken, kun je dus beter een polsriem gebruiken! Die was er echter niet bijgevo 

SPECIFICATIES SCHEDE:
De schede is van het ”Eagle type” en wordt uit het zwarte ballistic nylon vervaardigd. Het is tevens van een zwarte Kydex binnenschede voorzien, waardoor hij doorsteek proof is geworden. Ook heeft de schede op de voorkant een tasje met Fastex sluiting en twee riemogen aan de boven en twee aan de onderkant, dit voor een flexibele bevestiging en/of een beenriem. Verder bezit deze schede aan de bovenkant een brede conventionele koppel/riemlus. Voor een positieve zekering van het mes in de schede bezit het twee verwijderbare greepriempjes met klittenband en drukknopen. Als laatste: deze schede MOLLE compartible, dus voor het perfect dragen aan je OPS-vest. Zodat je altijd je levensredder bij je kunt dragen. You have only one Ass to risk so and refuse to be a Victom! 

 OKC Schede

DE VELDTEST:
Het mes kwam nagenoeg scheermesscherp uit de doos. Dus op een regenachtige dag het testbos in, zonder nu eens gestoord te worden door nieuwsgierige mensen en vragen zoals: Wat ben je aan het doen?

Het was inderdaad “honden en zand en grindweer” dus OK, het gas erop. Zoals gezegd: voor het mes werpen was dit mes niet geschikt. Dan maar kappen, hakken, snijden en prikken, maar zonder gebruik te willen maken van pleisters. Dat lukt deze keer goed, het onderhoud deed ik daarna thuis wel. Tijdens het hakken kwam ik erachter dat het mes echt greepzwaar is, waardoor hij veel minder kapvermogen heeft. Neem daarom in je (militaire) survivalkit /OPS vest ook een MUT multi-tool of nog beter een kleine klapzaag mee. De keerzijde van de medaille is doordat het mes greepzwaar is, het tijdens allerlei snij werkzaamheden wel goed te sturen is.

Ook bleek dat US Ranger Justin geen echt grote hand heeft, want mijn hand paste nog net (maat 9,5). Dus voor mensen met echte kolenschoppen is deze greep dus minder geschikt.

De snijtest van het dikke zanderige manillatouw verliep matig. Dit kwam mede door de vrij dikke snede en de grove/stroeve poedercoating. Grove poedercoating zorgt voor meer wrijving en daardoor voor minder snijvermogen. Als laatste volgde de kartonsnijtest, wat de scherpte weer wat nekte en voor gladde strepen in de zwarte poedercoating zorgde. Maar onder invloed van het zoute water tijdens de dito zoutwatertest, bleek de zwarte poedercoating goed te voldoen, alleen de blanke snede werd vlekkerig en begon dus te corroderen. Dit euvel was echter met wapenolie goed weg te poetsen. Bij het rennen rammelde het mes wel wat in de schede.

OCK Knife

Collegae:
Let dus hierop tijdens duisternis en dito rennen en “gangen in het terrein”. Zeker onder “ remote conditions ”. Want als ze U niet horen of zien, kunnen ze ook niet gericht op U schieten. Het gevechtsgewicht van de TFI in de schede is 484 gram bij een totale draaglengte van 33 cm.

Conclussie:
De OKC TFI is voor collega’s met niet te grote handen een prima militair mes, bedoeld als “last Ditch / Taliban Stabber”. Geschikt voor: Watch Your back, you have only one ass to risk!

Met extra dank aan Mevrouw Sue Green van OKC voor de ondersteuning and the Knives.  Mrs. Green, thank You again for Your Kindness!

Messenexpert Henk Kraaijvanger is KMA OPC/instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired.
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op 
info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.