New Leatherman Surge

THE BIG & STRONG LEATHERMAN SURGE MULTI TOOL
By: Henk Kraaijvanger.

 

WAAROM EIGENLIJK EEN MULTI TOOL “OP DE PERSOON (M/V)”?
Waarschijnlijk kent u het probleem & daarbij horende uitdaging wel van een plotsklaps defect geraakt apparaat, vervoermiddel, wapen, uitrustingsstuk of ander item dat direct gerepareerd moet worden en je het juiste gereedschap niet bij je hebt. Voor diverse doelgroepen is dan een goede Multi tool een helper & vriend voor het leven! Er zijn talloze rottige situaties waar je vroeg of laat allemaal een keer voor komt te staan en dan is een hoogwaardige multifunctionele Multi tool in een van je zakken & pouch dus een must have en levensverzekering. Gebruik deze Multi tool echter wel met common-sens, want een Multi tool kan je stevig gesmede werkplaatsgereedschap niet geheel vervangen.

Waar kun je als militair, agent, sportschutter, jager of technicus zo’n Multi tool voor gebruiken? Het veilig verwijderen van gescheurde hulzen, het vastzetten en/of verstellen van de richtmiddelen & montage. Het recht of juist krombuigen van diverse onderdeeltjes. Het snijden van natuurlijk camouflagemateriaal en diverse touwen, het openen van munitiedoosjes, blikvoeding, voedingspakketten enzovoort, enzovoort “ You name it ”. Maar ook de buitensporter, de wildwater-kanoër, de mountainbiker of de motorrijder heeft veel profijt van een Multi tool, dit voor het snijden van diverse materialen, het repareren van je ATB & fiets of motor, het repareren van je tentstokken, het repareren van branders, het repareren van je rits van je slaapzak of jack en het openen van drink- en etenswaren. En natuurlijk het snijden van lekkere salamiworsten bij een korte pauze, daar maak je pas vrienden mee.  Zelf op het werk, onderweg met je vervoersmiddel en thuis bewijst een Multi tool je diverse diensten, maar bedenk bij elektrotechnische klusjes wel dat je geen elektrisch geïsoleerd stuk gereedschap in je knuisten hebt. 

Goede Gear                                                                   

PROFESSIONELE GEBRUIKERS.
Voor de professionele gebruikers heeft Leatherman al jarenlang minimaal vier robuuste “Heavy-Duty“ type Multi tools in de “bewapening zitten, namelijk de vooral in militaire dienst gebruikte Leatherman Super Tool 300 en de Leatherman MUD (beiden in twee verschillende functionele uitvoeringen), de OHT en de onder beschreven en geteste Leatherman Surge.                                                                                                                                                                     

De reeds genoemde Leatherman MUD heb ik destijds als actief dienende GRO-militair en onderofficier toegevoegd (Aoo, KL gecertificeerde Senior instructeur) bij het bureau Force Protection in gebruik gehad. Destijds stond ik daar meestal twee dagen mijn dienst te verrichten als baancommandant op de schietbaan en daarbij flink wat kruitdampen te snuiven. En natuurlijk in de middagpauze zelf de voorgeschreven en ook wat Fun-oefeningen te schieten. Op zo’n schietbaan kwam en komt een Multi tool in het algemeen en een Leatherman MUD in het bijzonder zeer goed van pas. Maar zoals ik het nu zie, zou ook de nu geteste robuuste Leatherman Surge daar “zijn mannetje hebben gestaan”.

Nu is een specialistische Multi tool niet echt nieuw gezien de geschiedenis sinds het Victoriaanse Tijdperk over specifieke Multi tools, maar de echt opvouwbare versie met de echt met inklapbare tang kop is sinds de Tachtiger Jaren van de Vorige Eeuw wel van deze moderne tijd.

 

DE GESCHIEDENIS VAN DE EERSTE MODERNE NOORD-AMERIKAANSE INKLAPBARE MULTI TOOL. 
Er zijn tegenwoordig best veel merken op de Multi tool markt aanwezig, maar de eerste echt bruikbare opvouwbare moderne Multi tool destijds was de Pocket Survival Tool (PST) van Tim Leatherman, die omstreeks 1983 op de markt kwam. Mijn nu oude Leatherman PST kwam destijds uit de catalogus van de allang niet meer bestaande Camel Trophy Shop. Wat heeft dat stukje gereedschap destijds mijn militaire leven in het veld enorm gemakkelijk gemaakt en meegeholpen. Gelukkig ben ik het nooit verloren en is hij net als zijn baasje door de “tanden des tijds” wat versleten. In 2000 heb ik voor het altijd testende Nederlandse Wapenmagazine AK-56 een Multi-Tool Mega Test gehouden en beschreven! Is dat al zo lang geleden? Time flies when you having fun, dus wordt het misschien tijd voor versie twee!

DE LEATHERMAN HISTORIE.
Zoals gezegd is de Amerikaanse ingenieur Timothy S. (Tim) Leatherman de “vader ”van de moderne inklapbare Multi tool, waarvoor mucho DANK. Het is ruim dertig jaar geleden dat Tim Leatherman in de U.S.A. formeel de Leatherman Tool Group Inc. oprichtte. Maar hoe kwam Tim Leatherman nu op het idee voor een nieuwe Multi tool?  Ik denk wel noodgedwongen zoals bij de meeste zinvolle ontwerpen. In 1975, tijdens zijn reis door Europa werd Tim geïnspireerd om een multifunctionele tang te maken, want die had bij niet bij zich, simpel doordat een compacte functionele Multi tool niet op de markt te koop was. De oude Fiat 600 die hij tijdens zijn “wereldreis” in Amsterdam had gekocht vertoonde veel mankementen, die niet eenvoudig met een “simpele” Boy Scout-type zakmes op te lossen waren. Maar wie koopt er dan ook een oude Fiat en dat ook nog in Amsterdam? Met die uitgewoonde “koekblikjes” reed ik vroeger gewoon wat buurt-crossen (en heb daarbij zeker twintig meter aan afscheidingspalen uit de grond gereden, doordat er iets van de stuurinrichting losgeschoten/afgebroken was).                                                                                       

Maar nu terug naar de jeugdige Tim Leatherman en zijn idee. Met zijn “getting-things-done” mentaliteit en met dit zakmes als gereedschap heeft Tim ook vaak tevergeefs talloze lekkende kranen in de low-budget hotels waarin hij verbleef, proberen te repareren. Dat moet beter kunnen, zal hij ongetwijfeld gedacht hebben en daarin heeft hij gelijk gehad. Bij thuiskomst begon Tim in 1976 met de ontwikkeling van zijn eerste Leatherman Multi tool, de voorloper van de Pocket Survival Tool (PST). Natuurlijk werden er daarvan diverse prototypen (eerst uit karton dan hout en later staal) gemaakt.  Door “Trail and Error” en goede adviezen van een messenverzendhuis werden zijn Multi tool ontwerpen veel slanker en handzamer. Tim Leatherman vroeg in 1980 een patent aan op de Multi tool (zie onder).

Het U.S. Patent nr. 4,238,862 voor zijn Multi tool prototype, "Mr. Crunch" wordt aan hem toegekend. In een grote Amerikaanse krant, The New York Times verschijnt een artikel over zijn patent en de Multi tool.

DE SAMENWERKING.
Naar aanleiding van dat artikel gaat Tim met Steve Berliner samenwerken. Die zijn vader overhaalt hun wat ruimte in zijn grote werkplaats te verhuren en tezamen verbeteren ze het prototype. Dat alles zou leiden tot de originele reeds genoemde Leatherman PST.                                                                                                                            

Deze functionele PST Multi tool kwam zoals reeds gezegd rond 1983 op de markt en werd na een wat stroeve verkoopstart, uiteindelijk een groot succes. De aanhouder wint in deze en de rest is eigenlijk historie!

           Prototype

                                            LEATHERMAN’ S MULTI TOOL PROTOTYPE.

 

DE LEATHERMAN COMPANY. 
De mensen bij Leatherman Tool Group zijn naast denkers ook allemaal doeners en hebben de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. Elke Multi tool en mes wordt met de hand gemaakt door één van de 700 Leatherman medewerkers die 100% achter de missie en visie staan van Leatherman: een Multi tool maken waar klanten op kunnen rekenen in elke verwachte en onverwachte situatie. En dat met een Limited garantie van 25 jaar.               Vandaag de dag heeft Leatherman meer dan vijftig verschillende Multi tools en zakmessen geïntroduceerd, die verkrijgbaar zijn in maar liefst 82 landen verspreidt over de hele wereld.

DE VIER HOOFDTYPEN LEATHERMAN MULTI TOOLS ZIJN: 

 • De Heavy-Duty;
 • De Full-Sized;
 • De Pocket-Size;
 • De Keychain-Size.

Maar ze produceren bij Leatherman ook de handige pockettools, de vouwmessen en bijhorende accessoires.

DE KORTE BESCHRIJVING VAN DE LEATHERMAN “NIEUWE”SURGE.
De nieuwe Surge is een “upgraded” versie van het oudere model Surge, die onder andere geen verwisselbare snijplaatjes en middel brede sleufschroevendraaier, maar wel een kunststof eind aan de schaar, een kleine brillenschroevendraaier en een lichtere tang kop met een fijnere bek had. Ook de zaagadapter van de oer-Surge was anders uitgevoerd.  De aantrekkingskracht van deze nieuwe Leatherman Surge zit hem volgens mij in het feit dat: 

 1. Hij zeer robuust is en daardoor wel wat betrouwbaar zwaarder aanvoelt,
 2. De belangrijkste lemmeten & gereedschappen direct van buitenaf eenhandig te openen zijn, zonder de tangbenen te moeten openen,
 3. De twee lemmeten van een normale grootte / Full Size zijn, die bij een geopende tang kop door interne veiligheidspennen die in het ovale duim oog grijpen, NIET te openen zijn en je dus niet kunnen verwonden.
 4. De handgreep tijdens het gebruik van de tang zeer comfortabel is, dus zonder de kenmerkende scherpe randen van de oude voorgangers,
 5. Het een hoog aantal vergrendelbare functionele gereedschappen (21) heeft,
 6. Het verwisselbare draadsnijders uit CM 154 roestvaststaal heeft,
 7. Het scherpe zaagblad met de  T-schacht aansluiting is gemakkelijk verwisselbaar en uitwisselbaar met de bijgevoegde “standaard” Leatherman vijl, maar ook de industriële zaagbladen met T-schacht aansluiting passen in de Surge zaagadapter.

DE ALGEMENE TECHNISCHE GEGEVENS.

MATERIAAL TOOL LICHAAM:

Roestvaststaal, gezwart.

MATERIAAL GEREEDSCHAPPEN / LEMMETEN:

Roestvaststaal 420 HC, gezwart (Black Oxide).

AANTAL FUNCTIES:

21 stuks.

LENGTE PRIMAIRE LEMMET:

7,87 cm.

VERGRENDELING BUITENSTE GEREEDSCHAPPEN:

Liner-lock vergrendelsysteem.

VERGRENDELING BINNENSTE GEREEDSCHAPPEN:

Leatherman’s T-bar vergrendelsysteem.

VERWISSELBARE ZAAG SYSTEEM:

T-schacht.

GESLOTEN LENGTE:

11,5 cm.

BIJGEVOEGDE BIT:

Philips 1-2  en  3/16 inch sleuf.

MATERIAAL MOLLE FOEDRAAL:

Zwart nylon (China).

GEWICHT MULTI TOOL:

348 gram.

DRAAGGEWICHT SURGE IN FOEDRAAL MET EXTRA VIJL:

398 gram.

PRODUCTIELAND MULTI TOOL:

U.S.A.

PRODUCTIELAND FOEDRAAL:

China.

ADVIESPRIJS:

175,95 Euro.

 riemfoudraal

DE GEREEDSCHAPPEN MET DE BIJHORENDE FUNCTIES VAN DE SURGE.
Zie voor het soort gereedschap, de bijhorende functies en de scores na de veldtest in de onderstaande tabel. Een aantal niet genoemde nummers van de onderstaande afbeelding zijn hier bij de Leatherman Surge niet van toepassing en derhalve niet in de tabel genoemd. 

Let op: lees vooraf het in gebruik name van de Leatherman Surge Multi tool eerst de gebruiksaanwijzing volledig door. De twee scherpe lemmeten hebben elk een langwerpig openingsoog en worden beiden in geheel geopende toestand door het overbekende en solide Liner-lock vergrendelsysteem solide vergrendeld. Om het juiste type lemmet ook in het donker snel te kunnen herkennen heeft het conventioneel geslepen lemmet GEEN rug Jimping, terwijl het gekartelde lemmet WEL een rug Jimping heeft. Hoe slim is dat / How clever is that? Ook heeft het gekartelde lemmet voor de rechtshandige gebruiker de kartelsnede aan de juiste kant zitten, waardoor de snede bij het snijden effectiever is. Bij het snijden met beide lemmeten zitten ook het onderste benen niet in de snijweg, zoals vroeger het geval was. De andere twee buitenste gereedschappen zoals de schaar en de zaag worden ook in geheel geopende toestand door het overbekende en solide Liner-lock vergrendelsysteem vergrendeld, terwijl de inpandige gereedschappen in volledig geopende toestand door het eigen Leatherman T-bar systeem vergrendeld worden.

Overzichtkaart

                                             HET OVERZICHT AAN GEREEDSCHAPPEN.

GEREEDSCHAPPEN GESCHIKT VOOR / SCORELIJST LEATHERMAN SURGE. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent.

 

 

SOORT GEREEDSCHAP / LEMMET:

 

GESCHIKTE WERKZAAMHEDEN:

 

SCORE NA DE VELDTESTEN:

1.

Spitsbektang.

Fijne knijpklusjes.

****

2.

Normale griptang.

Normaal vastgrijpen.

****

5.

Draadkniptang met vervangbare snijplaatjes uit 154 CM Rvs.

Knippen dun ijzerdraad.

****

6.

Steviger draadkniptang met vervang-bare snijplaatjes uit 154 CM Rvs.

Knippen harder ijzerdraad.

****

8.

“Heavy Duty” draadkniptang annex kabelstripper.

a.Knippen dik hard draad,

 

b. Kabels strippen.

****

9.

Elektrische krimptang.

Krimpen/samenknijpen elektrische connector.

***half

10.

Conventioneel geslepen lemmet uit 420 HC Rvs met lange klippunt en zonder rug Jimping.

Normale snijtaken.

****

11.

Gekarteld lemmet uit eveneens 420 HC Rvs met Sheepfoot punt en met rug Jimping.

Snijtaken op poreuze materialen & touwen.

Of als redding lemmet.

****

12.

Stevige schaar met veersysteem.

Knippen zachte materialen.

****

13.

Scherpe standaard (hout) zaag.

Zagen van hout en kunststof.

***half

14.

Grove gekapte hout en metaalvijl.

 

 

Met gekapte zaag rug.

a.Bewerken hout, metaal en kunststoffen.

 

b. Voor lichte zaag/rasp klusjes.

****

 

 

****

 

15.

Zeer fijne diamant gecoate metaalvijl.

Slijpen lemmeten en fijn bewerken metaal.

***half

16.

Bit schroevendraaier adapter met meegeleverde dubbele bit: Philips 1-2  en 5 mm sleufschroevendraaier.

Diverse schroefklussen.

****

19.

8mm brede sleufschroevendraaier (in een noodgeval als breekijzer).

Schroeven brede sleufschroeven.

****

20.

3,5 mm middel-brede sleufschroevendraaier.

Schroeven middel-brede sleufschroeven.

****

 

22.

 

Scherpe priem met extra naai-oog (twee sub-functies).

a.Voor boren van gaten in zacht materiaal.

 

b. Voor het repareren /naaien van de uitrusting.

****

 

 

***half

23.

T-schacht adapter voor de bijgevoegde standaard zaag/vijl, ook geschikt voor commerciële T-schacht zaagtypen.

Om de zaag te verwisselen voor de vijl.

****

 

 

26.

 

 

Gecombineerde blik & flessenopener & V-kabelstripper.

 

a.Voor het openen van blikken.

 

b. Voor het openen van flessen.

 

c. Voor het strippen van kabels.

 

 

****

 

 

****

 

 

****

 

27.

 

Liniaal in cm en inches, maximaal 20 cm of 8,4 inches.

Meten, tevens bevorderd het de slipvastheid van de geopende tangbenen.

 

***half.

+

Nylon MOLLE foedraal, met apart vakje voor de losse combinatie vijl.

Voor het veilig vervoeren van de Surge aan de riem & koppel of OPS vest.

***half.

 

Opmerking: er is ook een optionele kledingklip en een koordoog leverbaar. Voor een extra toelichting op de functies, zie ook hun eigen YouTube videofilm www.leatherman.com/surge-3.html?dwvar_3_color=11&cgid=multi-tools#start=1.

 

DE AFLEVERING & BEGINSTUATIE.

De zwarte Leatherman Surge werd keurig verpakt in zijn plastic hoes, tezamen met de losse vijl en het MOLLE foedraal in zijn kleurrijke kartonnen Leatherman doos afgeleverd (****).  In die doos zat ook nog een papieren gebruiksaanwijzing (****). Na opening van die doos en plastic hoes, moest het conventioneel geslepen lemmet zijn scherpte bewijzen op mijn onderarmharen. Dat ging zeer goed (****). Daarna heb ik pas de van een beschermend olielaagje voorziene Leatherman Surge snel met een tissue doekje schoongepoetst.

DE VELDTESTEN:

SPELREGELS: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest uit veiligheidsoverwegingen onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!  Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

 

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Leatherman importeur de functionele Surge aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen, mijn statements en deze review zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de firma Adola en/of Leatherman, direct naar de webmaster opgestuurd ter verwerking en plaatsing. Ook de hoofdsponsor van de website heeft geen enkele stalorder gedicteerd.

DE VELDTESTDAGEN.
Natuurlijk gebruikte in deze robuuste Multi tool naast de outdoor klusjes ook in en rond huis en in de schuur. Bedenk bij elektrotechnische klusjes echter wel dat je geen elektrisch geïsoleerd stuk gereedschap in je knuisten hebt. Ook bij ATB gebruik is deze Surge onderweg erg handig. Doordat alle gereedschappen vergrendelbaar zijn, werk je nog veilig ook.

DE SPITSBEKTANG (Nr.1):
Deze werd bij allerlei klusjes in en rond het huis, in de werkplaats en Outdoors bij de ATB gebruikt. Hij pakt daarbij zonder te breken zeer goed vast (****). Ook het losse moertje van het tentframe werd ermee snel en weer stevig aangedraaid.

Zeer goede grip

DE NORMALE GRIPTANG (Nr.2): 
Gelukkig kom je onderweg goede testmedia tegen, zoals een loshangende horizontale  afscheidingspaal, waarvan ik de loshangende dikke moer van de bevestigingsbout met de griptang van de Surge weer stevig aangedraaid heb. Door die grootte van die moer kon ik de benen met mijn maat 9,5 van hand nog net comfortbel gebruiken. De Surge is een van de drie stevigste Multi tools die ik in de praktijk in mijn “knuisten” gehad dus gebruikt heb en/of aan een veldtest onderworpen heb. Deze Surge schoorde bij dit klusje zeer goed (****).                                                                                                                                                             

DE NORMALE DRAADSNIJTANG (Nr.5):
Deze kniptest werd op normale dunne metalen tuindraad gedaan en dit klusje lukte zeer goed (****). Er waren geen beschadigingen op het voorste snijvlak te constateren.

Dun tuindraad knippen

DE STEVIGER DRAADSNIJTANG ( Nr.6):
Deze kniptest werd op het dikkere standaard elektriciteitskabel gedaan en lukte ook zeer goed (****). Ook hier waren er geen beschadigingen op het achterste snijvlak te constateren.

elektro kabel knippen

DE “HEAVY-DUTY “ DRAADKNIPTANG ANNEX DRAADSTRIPPER (Nr.8).
Deze “Heavy Duty” draadkniptang annex kabelstripper zit net achter de tang kop tussen de tangbenen en is zeer robuust uitgevoerd. Derhalve kon deze het bijna onbuigzame dikke harde hekwerkdraad zeer goed (****) doorknippen zonder beschadigingen op het snijvlak achter te laten.

Dik hekwerk draad knippen

DE ELEKTRISCHE KRIMPTANG:
Het was even priegelen om de kabel met de kabelschoen op de juiste plaats van het krimptang gedeelte te krijgen, daarna kneep deze krimptang het geheel goed tot zeer goed (***half) aan.

DE TOUWSNIJTEST MET HET CONVENTIONEEL GESLEPEN LEMMET (Nr.10):
Het conventioneel geslepen lemmet “moest aan de bak”/ snijden bij diverse touwsoorten waaronder het infame Manillatouw. En dankzij het zeer scherp geslepen lemmet lukte dit zeer goed (****).

Bergtouw snijden

DE KARTONSNIJTEST MET HET CONVENTIONEEL GESLEPEN LEMMET (Nr.10):
Het conventioneel geslepen lemmet moest zijn best doen op diverse dunne stukken karton. Dat ging ook zeer goed en op plekken waar tape zat soms bijna zeer goed. Maar gemiddeld ging het karton snijden zeer goed(****).

kartonsnijden

DE HOUTSNIJTEST MET HET CONVENTIONEEL GESLEPEN LEMMET (Nr.10):
Het voor een Multi tool grote scherpe klippuntvormige lemmet presteerde bij diverse snijklusjes op het harde droge hout zeer goed (****). Hierna moest het lemmet eerst nog de infame batonneertest doen en daarna werden van die partjes vuurstokken gesneden, wat dankzij het zeer scherpe lemmet ook zeer goed lukte (****).

Aanpunten van stokken

DE LICHTE VERTICALE BATONNEERTEST MET HET CONVENTIONEEL GESLEPEN LEMMET (Nr.10):
Ik had met de scherpe zaag een aantal stukken van een dunne tak gezaagd en hiervan maakte ik door middel van batonneren (splijten) een aantal vuurstokjes. Dit lichte batonneren lukte goed tot zeer goed (***half) en dat zonder de lemmetpunt te breken of krom te slaan. Doe dit alleen in nood in het veld na.

Licht splijtwerk

DE TOUWSNIJTEST MET GEKARTELD LEMMET (Nr.11):
Het gekartelde lemmet “moest aan de bak”/ snijden bij diverse touwsoorten waaronder het infame Manillatouw. En dankzij de scherpe kartelsnede lukte dit zeer goed (****).  Een kartelsnede is erg goed geschikt voor poreuze materialen, dit doordat de kartelboogjes  voor een lange snijweg zorgen. Wegens de “stompe” schaapvoetvormige lemmetpunt en zeer scherpe kartelsnede is dit lemmet ook zeer geschikt om na een ongeval de vastzittende autogordels door te snijden of de webbing riemen bij een gewonde militair los te snijden. En het fijne daarbij was dat de vergrendeling zoals verwacht, zeer goed (****) stand hield.

Touwsnijden met kartelmes

DE UITKLAPBARE GROTE SCHAAR (Nr.12):
Zo’n grote scherpe schaar op een robuuste Multi tool is uiterst handig. Zowel voor persoonlijk hygiëne zoals knippen van nagels en pleisters bij lichte verwondingen als mede diverse reparaties aan je Gear. Het knippen van mijn taaie vinger en teennagels lukte zeer goed (****). Ook het knippen van dun karton en dun knutselleer lukte zeer goed (****).

DE HOUTZAAG (Nr.13) :
Een eindje verder was een zogenaamde “weduwenmaker”/ zware dikke tak van een boom over het pad gevallen, die ik dus te lijf ging met de scherpe standaard houtzaag van de Surge. Die grote tak was nog niet zo lang geleden door een storm afgerukt en het hout was nog vrij vers. Daar dit zaagblad verwisselbaar is, kun je overigens ook andere typen en ook langere zaagbladen gebruiken. Het standaard zaagblad werkte meer met een trekkende beweging en had voor mijn gevoel wel wat langer zijn, dit doordat de adapter de zaag circa anderhalve centimeter korter maakt.  Maar hij voldeed bij het doorzagen van die vrij verse boomtakken goed tot zeer goed (***half). 

Zaagwerk

Op een andere testdag moest de zaag een noest van een berkentak afzagen wat goed tot zeer goed lukte. Je kan met de scherpe rand van de zaag en met behulp van een vuurstaal, de tondel en dus een vuur zeer goed ontsteken. Dat lukte mij dus zeer goed (****).

DE GEKAPTE ZAAGRUG VAN DE VIJL (Nr.14):
Het verwisselen van de houtzaag voor de metaalvijl lukte zeer goed (****) en ook ging snel.

Met de gekapte zaag rug van de vijl zaagde ik een middel dikke spijker door en dat alles lukte zeer goed (****). Na afloop was er niets krom of beschadigd.

Spijker doorzagen

DE GEKAPTE GROVERE VIJL (Nr.14):
Met het afvijlen van de spijkerpunt wilde ik de effectiviteit van de grovere vijl testen. Dit vijlen lukte ook zeer goed (****), zonder dat er iets verboog door het stevig tweehandig vastpakken bij het vijlen.

De vijl testen

DE MET DIAMANDSTOF GECOATE ZEER FIJNE METAALVIJL (Nr.15):
Deze gebruikte ik voor een braam van mijn bijlsnede te vijlen, maar is eigenlijk een back-up en bedoeld om in een outdoor situatie het lemmet van je mes slijpen, de vishaakjes te punten enzovoort. Het slijpresultaat was ondanks zijn beperkte lengte goed tot zeer goed (***half). Het is echter wel zo dat een groter diamantslijpplaatje zoals bijvoorbeeld de zeer gewaardeerde FALLKNIVEN DC 4 nog betere slijpresultaten geeft.

BITSHOUDER MET PHILIPS SCHROEVENDRAAIER (Nr.16):
De handige bits bouder bevat een verwisselbaar bitje met twee schroevendraaiertips, waaronder een Philips en een middelgrote sleuf schroevendraaier. De Philips schroevendraaier gebruikte ik om een schroefje van mijn gepimpte fototoestel boomadapter weer wat vast te schroeven, dit om het fototoestel beter vast te houden. Dit schroefklusje lukte zeer goed (****).

DE 8 MM BREDE SLEUFSCHROEVENDRAAIER (Nr.19):
Het aandraaien van grote sleufschroeven lukte dankzij de robuuste vergrendeling met deze 8 mm brede schroevendraaier zeer goed (****). Maar tegenwoordig worden veel grote sleufschroeven door kruiskopschroeven vervangen. De schroevendraaier is ook zeer geschikt om deksels van verfblikken los te wrikken & openen. Tevens kan in een noodgeval de grote/brede sleufschroevendraaier als breekijzertje gebruikt worden.

DE 3,5 MM MIDDELBREDE SLEUFSCHROEVENDRAAIER (Nr.20):
Deze 3,5 mm middel brede schroevendraaier werd op alle voorkomen sleufschroeven van gelijke breedte ook weer dankzij de vergrendeling met veel succes ingezet (****).

Schroevendraaier

BOREN MET DE SCHERPE PRIEM (Nr.22):
De scherpe priem werd ingezet voor het boren van een gat door een droge harde tak. Het kostte wel enige tijd voordat ik door deze ruim 3 cm dikke tak was, maar de priem brak niet en werd niet krom of bot. Het resultaat was dus zeer goed (****). Volgens mij kun je met de scherpe rand en met behulp van een vuurstaal, zeer goed een vuur ontsteken.

Gatboren

STIKKEN MET DE SCHERPE PRIEM (Nr.22):
Deze priem met vrij grote naai oog werd gebruikt voor het vastzetten van twee stukken leer. De steken die je ermee maakt zijn grof en mijn inziens alleen voor noodreparaties, als je geen andere speciaal naaigereedschap hebt. Het naaien met deze priem lukte na wat oefening goed tot zeer goed (***half).

DE T-SCHACHT ADAPTER (Nr.23):
Zoals reeds gezegd is deze geschikt voor de standaard bijgevoegde zaag en vijl, maar is echter ook geschikt voor commerciële T-schacht zaagtypen. Het verbeterde model werkt sneller en beter (****) dan die op de oude Surge.

DE GECOMBINEERDE BLIK & FLESSENOPENER & V-KABELSTRIPPER (Nr.26):

WERKING BLIKOPENER (Nr.26):
De meeste conservenblikjes hebben tegenwoordig een trek oog voor een snelle opening, maar breken bij mij nogal eens af. Dus heb ik het blikje op “The Old School” wijze Ik heb de blikopener van de Surge aan de velsrand aan onderkant van dat blikje uitgetest. Just “in case that” en het openen van dit blikje met de blikopener ging zeer goed (****).

Blikopenen

WERKING FLESSENOPENER (Nr.26):
De flessenopener werkte op de standaard bierflesje zeer goed (****). Want Grolsch bier wordt hier echt niet gedronken. 

WERKING V-KABELSTRIPPER (Nr.26):
Op een stukje elektriciteitskabel werd deze V-kabelstripper getest. Daarbij drukte ik het scherpe V-gedeelte stevig in de kabelmantel, draaide deze rond en sneed zo de mantel door. Daarna trok ik deze mantel onder lichte trekkracht los van de koperen kern en “klaar was Kees”. De werking is derhalve zeer goed (****) te noemen.

DE LINIAAL IN INCHES EN CM’S (Nr.27):
Met deze uitgeklapte “liniaal” kun je in het veld de noodzakelijke “ruwe” metingen doen. Dat lukte goed tot zeer goed (***half), ik moest daarbij echter wel mijn leesbrilletje opzetten, want die streepjes op zwarte ondergrond van de benen speelde me wat parten.

 Goede Gear

RESUME: Over de Leatherman Surge Black kan ik zeer kort zijn, het is een echt robuuste Multi tool met veel veilig vergrendelbare praktische gereedschappen en dat geeft mij een robuust no nonsens vertrouwen, zeker als je deze stevige Multi tool in de praktijk veel in de hand hebt. Een geloof mij maar op mijn woord dat ik best veel outdoor gereedschappen en Multi tools in mijn handen gehad heb (en in de toekomst ook nog hoop te krijgen). Want vanachter een computer test je niets op outdoor en Multi tool gebied, daar kun je enkel je mooie plaatjes en dito teksten aanbieden. De Leatherman Surge is volgens mij ook een zeer goede militaire Multi tool gezien zijn reflexvrije afwerking, zijn stevige constructie met veel zeer goede gereedschappen. Ook het MOLLE compatibel foedraal draagt daaraan bij.

TIPS VOOR LEATHERMANS R&D DEPARTEMENT:

 • Change/replace  the mid-size screwdriver for a real good working tiny sccrewdriver (such as the PST) for fixing & repairing the frame of a pair of glasses. The exchangebel bit has al ready a mid-size flat-head screwdriver. 
 • Make the storing space inside the legs a little wider because the black finish of the pliers-head is rubbing off when folded.
 • Improve the finish of the end-cap of the legs.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de CEO van de Nederlandse Leatherman verdeler Adola Staalwaren b.v. te Apeldoorn voor het beschikbaar stellen van het testmodel en de heer B. Rivera van Leatherman U.S.A voor de liaisons . Thanks again.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.