MWC GMT 100 M WR RVS WATCH

DE MWC  GMT 100 METERS = 330 FEET WATER RESISTANT STAINLESS STEEL MILITARY WATCH.  By: Henk Kraaijvanger.

DE HISTORIE OF THE GREENWICH MEAN TIME (GMT); UNIVERSAL TIME COORDINATED (UTC) EN ZOMETIJD.
Op 2 mei 1952 stapten 36 avontuurlijke personen in de nieuwe De Haviland Comet Jet straalvliegtuig van de British Overseas Airways Corporation (BOAC) om in een non-stop vlucht van Londen naar Johannesburg te vliegen, waardoor het Jet straaltijdperk officieel begonnen was. In die begintijd waren de Engelsen het verst in het komende staaltijdperk met militaire en civiele vliegtuigen. Jammer genoeg werd De Haviland Comet later betrokken bij vliegrampen, waardoor de bloeiende Engelse Vliegtuigindustrie “klappen” kreeg. Volgens sommige boze bronnen destijds lag het ook aan sabotage, want de grote Engelse Vliegtuig-industrie was destijds “een doorn in het oog” van de concurrentie Overseas. Als jonge tiener jongen zag ik destijds de machtige RAF Vulcan op een grote Nationale vliegshow overkomen.        

De Amerikanen op hun beurt konden natuurlijk niet achterblijven, derhalve bestelde de Amerikaanse vliegmaatschappij Pan Am snel Pan Am 20 stuks nieuwe Boeing‘s 707 Jetliner en bouwden op het JF Vliegveld hun zogenaamde “WorldPort Terminal”, terwijl concurrent TWA pareerden met hun World Flight Center.                                                                                              

Met al die nieuwe non-stop vluchten van continent naar continent en over de oceanen passeerden de piloten, de verzorgende staf en de passagiers meerdere tijdzones in een dag waardoor de zogenaamde “ Jetlag” en het gemis aan horloge functies zijn intrede deed. De piloten moesten op de lange vluchten vaak navigeren aan de hand van kaarten, horloges en met medewerking radarstations. Ze moesten daarbij veelvuldig hun horloges van plaats van vertrek tot aankomstplaats & aankomsttijd verstellen. Nu hadden ze daarvoor tijd genoeg, maar dat gepriegel in de soms donkere cockpit was niet goed voor de asjes van de opwind-kroon, die veelal te hard uitgetrokken werden en daardoor krom werden of zelfs braken.

Opmerking: Ik heb eens tijdens een langdurige oefening in de duisternis met een lompe trekbeweging de opwindkroon van een Tissot PR-516 Sonorous mechanisch horloge compleet met asje en al uit zijn kast “getrokken”. Gelukkig had de Duitse horloge winkel waar ik hem aangeschaft had, zo’n kroon met as in voorraad en ook de expertise om het horloge te repareren. Nee, jammer genoeg was de garantie hierbij niet van toepassing.

DE PAN AM VLIEGTUIG MAATSCHAPPIJ:
Alleen het beste was voor het Amerikaanse Pan Am goed genoeg, derhalve benaderende de Pan Am top de toen al bekende Zwitserse horlogefirma Rolex, het horlogemerk dat de Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer Edmund Hillary droeg op zijn 1e Everest topbeklimming en het favoriete horlogemerk van de Franse marine duiker, onderwaterfilmer en ontwikkelaar van de Aqualong Jacques Cousteau in de diepte droeg. Om voor hun Jet piloten een speciaal GMT pilotenhorloge te ontwikkelen, kwam Rolex in 1954 met hun gloednieuwe GMT-Master met rode (daglicht) en blauwe (nacht) draaibare (Pepsi) tijdring, die twee tijdzones aankon.                  Ik zag dat fraaie functionele GMT model destijds veelvuldig op TV om de pols van de US Vietnam Vet en antiheld detective Thomas Magnum uit US TV serie Magnum P.I. , maar dat horloge was zelfs ondanks dat ik van “goed outdoor spul” hou, in de US P.X. Stores veel te duur voor mij en is er dus nooit gekomen. Net als het zeer begeerde door Jimmy Lile origineel ontworpen en handgemaakte First Blood /Rambo Knife 1 en/of 2 survival mes overigens. By the way: ook MWC heeft zo’n fraai GMT-model nu ook in zijn collectie zitten. En ook nog exemplaren met fraaie roestvaststalen banden en/of PVD finish.

                                 Dual Time Zone

                                MWC GMT DUAL TIMEZONE MILITARY WATCH.

 

GREENWITCH MEAN TIME :
Het Concept van GMT tijdmeting was echter niet nieuw, in feite ging het idee terug naar “Good Old England” en het jaar 1884, toen de “International Convention” daarbij verklaarden dat het in de Londense voorstad Greenwich bevindende Royal Observatory (het moderne Stonehenge) op de nul meridiaan liggend, als de “Mean Time Zone” ten opzichte van de andere tijdzones van de Aarde moest gelden. GMT of Greenwich Mean Time is gebaseerd op een indeling van de wereldbol in 24 tijdzones zoals vastgesteld op de meridianenconferentie van 1884. De nul (oosterlengte) meridiaan van Greenwich is dus een belangrijke meridiaan, het is de lijn waar de lengtegraad gelijk is aan 0. Noon, ofwel het moment dat in Greenwich de middelbare zon (zie hierna) op zijn hoogste punt aan de hemel staat (in het zuiden), is het in deze tijdzone precies twaalf uur 's middags. De aanduiding hiervoor is 12.00 GMT.

De noon van GMT is niet noodzakelijkerwijs het tijdstip waarop de zon door de meridiaan van Greenwich gaat en in Greenwich zijn hoogste punt aan de hemel bereikt. De snelheid van de aarde rond de zon varieert namelijk enigszins met de jaargetijden ten gevolge van de elliptische vorm van de aardbaan. Het verschil kan oplopen tot circa 16 minuten. Er is een "middelbare zon" gedefinieerd op basis van het jaargemiddelde van deze beweging. Vandaar ook het woord Mean (= gemiddeld of middelbaar) in de benaming Greenwich Mean Time.  Echter was GMT toen speciaal bedoeld in het langzame reizen per boot en die de tijdzones in dagen en weken en NIET in uren (wat een vliegtuig deed) passeerden. Zodoende veranderde het Jet staaltijdperk alles en moest er een modernere UTC tijdaanduiding komen.

NOOT: de bij de NATO militairen gebruikte tijd is de ZULU- tijd wat eigenlijk de Greenwich Mean Time / tijd is.

MODERNE VERBETERINGEN IN TIJDAANDUIDINGEN:
In 1955 werd ook nog de de super nauwkeurige Atoomklok uitgevonden terwijl in 1960 de Amerikanen en Engelsen de Atomic Radio Time Signals synchroniseerden en de Universal Time Coordinated (UTC) officieel invoerden. Een andere standaard is dus de UTC, die gebaseerd is op internationale atoomtijd. Beide tijdschalen verschillen een constant aantal seconden van elkaar. Vanwege (kleine) onregelmatigheden in de aardrotatie lopen beide tijdschalen niet even snel zodat het soms nodig is om een extra schrikkelseconde toe te voegen. GMT komt in de praktijk bijna overeen met UTC, de gecoördineerde wereldtijd, welk sinds 1972 de GMT vervangt (Tijdens eigen test: UTC loopt 6 seconden op GMT voor). Maar de benaming “GMT” bleef op veel vliegeniers horloges echter van kracht.

DE TIJDZONEKAART.
Op onderstaande kaart kunt u gedetailleerd zien op welke manier de wereld is ingedeeld in tijdzones. De tijdzones op de kaart lopen van UTC -12 (o.a. Bakereiland) tot UTC +14 (o.a. Line-eilanden). U ziet op deze kaart enkel de standaardtijd. Eventuele zomertijden en/of uitzonderingen vindt u op de uitgebreide tijdsverschil pagina van uw bestemming.

Kaart met verschillende tijdzones

DE TIJDZONE KAART.                                                                                                                                   

HANDIGE WETENSWAARDIGHEDEN BETREFFENDE DE TIJD.

DE ZOMERTIJD.
Circa 70 landen wereldwijd hanteren jaarlijks tijdens de zomermaanden een zomertijd. Het daglicht zou zo beter overeenkomen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De duur en periode van zomertijd kan per land verschillen. Op de zomertijd pagina kunt u precies zien welke landen een zomertijd hanteren en/of deze afwijkt van onze zomertijd.

ZOMERTIJD / WINTERTIJD.
De Zomertijd werd tijdens de 1e Wereldoorlog op 30 april 1916 te Duitsland en zijn bezette gebieden ingevoerd. Dit speciaal om de kostbare brandstof zoals kolen en bruinkool te besparen. Nederland voerde deze Zomertijd een dag later en Engeland drie weken later in. Zomertijd (in België ook wel zomeruur genoemd) is de tijd die gedurende de zomermaanden geldt. De zomertijd gaat in door de klok in het voorjaar 1 uur vooruit te zetten en eindigt door de klok in het najaar 1 uur terug te zetten. Wanneer het geen zomertijd is spreken we ook wel van wintertijd. Door de klok 1 uur vooruit te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Het doel van de zomertijd was om kostbare kolen, bruinkool (1916) en later olie te besparen. Het bijkomende voordeel tegenwoordig is om langer van de zomerse avond te kunnen genieten meestal rondom de BBQ. Hierdoor is het ‘s morgens langer donker, en blijft het ‘s avonds juist langer licht. Het daglicht zou zo beter overeenkomen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Daarnaast zou het bijdragen aan een besparing van elektriciteit en het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers. Wereldwijd wordt dus die zomertijd gehanteerd door circa 70 landen.

KLOK 1 UUR VOORUIT OF ACHTERUIT?
Als de zomertijd van start gaat, gaat de klok 1 uur vooruit. Als de zomertijd eindigt gaat de klok 1 uur terug. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: In het VOORjaar gaat de klok VOORuit. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: Als het weer slechter wordt en dus achteruit gaat, gaat de klok ook 1 uur achteruit.

START AUTOLOZE ZONDAGEN EN HERINVOERING ZOMERTIJD IN NEDERLAND.
Wegens de olie schaarste en de te dure olieprijzen in Nederland werd van 4 november 1973 tot 6 januari 1974 de autovrije zondag geïntroduceerd, dit vanwege de heersende oliecrisis. Die olie werd als chantagemiddel door de Arabische landen gebruikt, want Nederland en meer Europese landen waren eerst Pro-Israël, wat later drastisch zou veranderen.                                            

MEMORIES: Bijkomend eigen voordeel van die periode en de autovrije zondag: destijds kon ik op mijn DKW brommer met het opgevoerde echte 50cc. motorblok lekker op die autovrije zondag over de lege snelweg racen!  Man, dat was destijds kicken en best veilig want mijn DKW liep veel harder dan de witte politie DKW’s van de lokale Hermandad en ik wist ook nog alle sluiproutes!                                                                                                                                   

In 1977 werden die zomer- en wintertijd dus opnieuw ingevoerd, met als belangrijkste reden: door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden. Vrijwel alle landen in Europa hanteren dezelfde zomertijd.

De zomertijd van Europa begint op de laatste zondag in maart en loopt tot de laatste zondag in oktober. Bij het ingaan van de zomertijd gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 02.00 naar 03.00. Bij het eindigen van zomertijd gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 03.00 naar 02.00.

DE ZOMERTIJD IN NEDERLAND TIJDENS DE KOMENDE JAREN: 
– In het jaar 2017 loopt de zomertijd van 26 maart tot 29 oktober. 

– In het jaar 2018 loopt de zomertijd van 25 maart tot 28 oktober.

– In het jaar 2019 loopt de zomertijd van 31 maart tot 27 oktober.

– In het jaar 2020 loopt de zomertijd van 29 maart tot 25 oktober.

– In het jaar 2021 loopt de zomertijd van 28 maart tot 31 oktober.                                       

OPMERKING: De Europese Unie wil overigens af van het fenomeen Zomertijd en wat mij betreft wil ik wel af van die nu al gedateerde, geld opslurpende, graaigevoelige, bij crises geen leiding gevende en deze niet democratische verkozen Europese Instelling!

 Levering foto

TO THE POINT NOW, DE MWC GMT 100M WR RVS MILITARY WATCH (COLLECTION INFANTRY).                                                                                                                          

MWC produceerde aanvankelijk het MWC GMT horloge speciaal voor luchtvaart en voor marine-piloten. Dit omdat het horloge hen in staat stelt om de zeer belangrijke tijd in twee verschillende tijdzones te bekijken. En doordat dit horloge een zuinig Quartz uurwerk met een “langlevende 45 maanden batterij” heeft, is het horloge ideaal voor actieve mensen die voor hun beroep als ook hun vrije tijd vaak reizen in twee verschillende tijdzones en ook langdurig onder weg zijn. Doordat het horloge naast fraai ook nog waterdicht, onderhoudsarm en accuraat is, is dit horloge overal probleemloos te dragen.

Dit MWC GMT horloge heeft daarvoor een separate kleine GMT urenwijzer, edoch is niet van een draaibare 24 uren draairing / bezel of 24 uur aanduiding op de wijzerplaat voorzien, waardoor je ook niet de draairing / bezel kunt verliezen. Het MWC GMT 100m Water Resistent Military Watch met zijn roestvast stalen middelgrote horlogekast met schroefkroon en schroefdeksel is bijzonder draagbaar aan de pols. Voor het minder schitteren in de zon is het horloge gematteerd. Er is overigens ook een fraaie zwarte STEALTH uitvoering daarvan leverbaar.                                                               

LEVERING:

Na wat strubbelingen in de levering kwam de functionele en fraaie MWC GMT keurig verpakt op het testadres aan. Ook deze MWC kwam weer zoals ook verwacht keurig geleverd in een fraaie aluminium box met garantiepapieren en de gebruiksaanwijzing. Om beschadiging tijdens transport te voorkomen zat die aluminium box ook nog in een schok absorberende kartonnen doos.

 Levering binnen

Door het middelgrote formaat van dit no-nonsense horloge en de tweede tijdzone is deze MWC GMT naast “gebruik in de lucht” ook echt prima geschikt voor extreem buitengebruik zoals militair gebruik, outdoor, mountainbiken (inclusief onbedoeld van de ATB en normale fiets vallen),  klimmen & klauteren, survival & bushcraft werkzaamheden, zware werkzaamheden zoals bijvoorbeeld houthakken bij messentesten e.d.                                                                                                                                      

 

DE SPECIFICATIES VAN DE MWC GMT 100 M WR RVS WATCH.

MERK EN SOORT UURWERK:

Ronda Quartz 515.24 met datum.

AANTAL JUWELEN UURWERK:

Een.

SOORT EN LEVENSDUUR BATTERIJ:

Circa 45 maanden.

DIAMETER KAST MET KROON:

42 mm.

DIAMETER KAST ZONDER KROON:

40 mm.

AFSTAND PIN TOT PIN:

46 mm.

MATERIAAL HORLOGEKAST:

Roestvaststaal.

AFWERKING HORLOGEKAST:

Mat.

SOORT WIJZERPLAAT:

24 uurs.

LICHTGEVEND MATERIAAL WIJZERS:

Super Luminova.

DATUM AANDUIDING:

Ja, met snel verzetting.

DIKTE HORLOGEKAST:

13 mm.

MATERIAAL  SCHROEFDEKSEL:

316L Stainless Steel / roestvaststaal.

SOORT EN MATERIAAL KROON:

Schroefkroon uit 316L Stainless Steel / roestvaststaal

MATERIAAL HORLOGE GLAS:

Gehard ietwat gebold mineraalglas.

BREEDTE EN SOORT HORLOGEBAND:

20 mm NATO issue band.

WATERDICHTHEID:

10 atmosfeer = 100 meter /330 feet.

BANDBEVESTIGING:

Met twee speciale schroefpinnen.

DRAAGGEWICHT MET NATO BAND:

60 gram.

EXTRA FUNCTIE:

2e tijd aanduiding door rode GMT wijzer.

EXTRA LEVERING:

2 stuks nylon 20 mm NATO issue band (1 zwarte en 1 Khaki /Dessert).

 Wijzerplaat

HET MWC GMT HORLOGE IN GEBRUIK NEMEN.

BEDIENING SCHROEFKROON VOOR DE SNELVERZETTING VAN DE DATUM.                                                                                            

ALGEMEEN:

Dit MWC GMT horloge heeft een zogenaamde snel verzetting voor de datum. Doe dit verzetten alleen ’s morgens na 4 uur en voor 11 uur, omdat dan de datum normaal om ’s nachts 24.00 uur verspringt.  Na 12 uur ingesteld, verspringt de datum pas ’s middags om 12.00 uur (en staat dus 12 uur te laatverkeerd).

PROCEDURE: 

Nadat u de schroefkroon los geschroefd heeft (door deze tegen de wijzers van de klok in / counter-clockwise te draaien ), kunt u deze schroefkroon voorzichtig naar de eerste stand / stand 1 uittrekken. Draai de schroefkroon in deze stand 1 nu HEEL LANGZAAM met de wijzers van de klok mee / clockwise, totdat de datumaanduiding op de gewenste datum springt. Of u gaat door met de instelling van de rode GMT wijzer (zie procedure hieronder) of u drukt nu de schroefkroon onder lichte druk in en schroeft deze weer voorzichtig vingervast (clockwise).

BEDIENING SCHROEFKROON VOOR DE INSTELLING VAN DE RODE GMT WIJZER.

ALGEMEEN:
De rode GMT wijzer kunt u onafhankelijk van de normale wijzers instellen en op de door u gekozen tijd (bijvoorbeeld bij een uitzending op de lokale tijd thuis). Dat scheelt na thuiskomst van de uitzending weer veel gezeur over het ’s nachts opbellen. Of u kunt hem op de kleine Arabische cijfers van de 24 uur aanduiding van de lokale tijd zetten, bijvoorbeeld: 14 = twee uur in de namiddag; 20 = acht uur ’s avonds enzovoort, enzovoort. 

PROCEDURE:
Nadat u de schroefkroon los geschroefd heeft (door deze counter-clockwise te draaien), kunt u deze schroefkroon voorzichtig naar de eerste stand / stand 1 uittrekken. Draai nu de schroefkroon in deze stand 1 nu langzaam tegen de wijzers van de klok in / counter-clockwise, totdat u de rode GMT wijzer op het juist gewenste uur van de 24-uur schaalaanduiding gesteld hebt. Nu drukt u de schroefkroon onder lichte druk weer in en schroeft deze weer vingervast (clockwise).

HET HACKEN ( GELIJKZETTEN).
Niet voor niets bestaat het gezegde ”met militaire precisie”,  Schroef voor het kunnen hacken de schroefkroon los (counter-clockwise ) en trek deze schroefkroon dan voorzichtig “geheel uit” / = stand 2 ”, waardoor de secondewijzer (en het gehele uurwerk) stopt.  Nee, nee trek deze niet zo hard uit als ik destijds met mijn Tissot PR-516 Sonorous op een militaire oefening deed en deze gewoon afknapte. Na het hacken dient u de schroefkroon onder lichte druk in te drukken en dan weer vingervast/in te schroeven (clockwise).                                                                       

TIP VOOR HET GELIJKZETTEN:
Probeer de secondewijzer op de twaalf uur positie te stoppen en druk de schroefkroon net voor het tijdsein in, waardoor de secondewijzer gesynchroniseerd met de precieze klok/tijdsein van het nieuws of de interne klok van de computer begint te lopen.

DE VOORDELEN VAN EEN BEVESTIGDE NYLON (KUNSTSTOF) NATO BAND: 
Nylon is sterk kunststof materiaal dat geen vocht opneemt en daardoor ook niet rot. Het is tevens onder de kraan met groene zeep afwasbaar. Door het geribbelde materiaal kan de huid om uw pols tevens goed ademen en wordt eventueel opgelopen zweet afgevoerd.

En door een slimme, gedeeltelijk dubbele nylon constructie met plat metalen D-ringen kan het horloge niet verschuiven. Tevens wordt daardoor voorkomen dat bij het losspringen / breken van een veerpin of ander soort pin van de horlogeband bevestiging, je horloge van je pols valt en daardoor verloren gaat.

 

  >>>Klik Hier voor de Test resultaten van het MWC GMT 100 horloge<<<