Maserin Scout

THE NEW FIELD WORKING KNIVES OF COLTELLERIE MASERIN. By: Henk Kraaijvanger.

 

Net als met Zwitserse zakmessen heb ik ook een zwak voor fraai gemaakte Europese messen in het algemeen en Italiaanse Coltellerie Maserin messen in het bijzonder. En respect voor het talent, het vakmanschap en het doorzettingsvermogen van deze Italiaanse messen-makers. En niet alleen vanwege hun lange Historie (sinds 1960) of door die mooie merknaam, maar vanwege het design en de hoge kwaliteit van hun messen. Dat heb ik tijdens de lange veldtesten zelf mogen aanschouwen en ook bewonderen! En daarbij komt nog dat de CEO van Maserin niet te beroerd is om zelf terug te e-mailen en het aandurft om hun producten aan de lange en veeleisende praktijktesten bij www.bushcraft.nl bloot te stellen en dat alles zonder stalorders. Zie daarvoor ook mijn oudere Maserin reviews: http://www.bushcraft.nl/maserin-hunting-survival-knife-986http://www.bushcraft.nl/maserin-tusk en http://www.bushcraft.nl/maserin-nimrod.                   

DE MASERIN SCOUT. 
Dit slanke moderne slipjoint vouwmes is eigenlijk moderne versie van een oud type Italiaans & Europees “boerenknipmes” de Marinera. Dit boerenknipmes werd of in de Achterhoekse & Gelderse boerentaal Kniepmes genoemd of zoals de Amerikanen zo mooi kunnen zeggen, een “Sodbuster” model. Ik geloof dat lang geleden de traditionele Amerikaanse messenfabriek CASE het “boerenknipmes” als eerste het Sodbuster mes noemde.

Maserin Scout

MEMORIES UIT MIJN JEUGD: Ik weet nog dat wijlen mijn vader destijds altijd een scherp geslepen Herder kniepmes/knipmes in zijn zak had en die ik als jongetje bij mijn zwerftochten langs de Gelderse IJssel ook wel eens mocht lenen en waarbij ik ook veelal nat en vuil thuis kwam. Voor dat kniepmes had ik zelfs een suède schede in elkaar “geknutseld”, waardoor ik het kniepmes open (als een zogenaamd vaststaand mes) kon dragen, net als in de Duitse TV-serie “Der Lederstrumpf Erzahlungen” uit mijn jeugd gebeurde.  Zelfs op lage school gebruikte ik net als elke jongen een oud kniepmes voor het populaire pauze spelletje “landpikkertje”, waarbij zelfs de strenge meester meedeed. Onnodig te zeggen dat hij zelf het mooiste zakmes had. Nu vind je tegenwoordig die strenge doch rechtvaardige meesters die zelf met de leerlingen meedoen en ook met een fraai zakmes in de zak haast niet meer. Ik heb overigens enige jaren geleden als jurylid op de DKE messenshow wel met zo’n zeldzaam geworden leraar gesproken. Nee, bij die linkse zogenaamd politiek correcte “Jan of Piet” leraren horen deze oer-Hollandse zaken niet meer, want dat is allemaal zo patristisch mannelijk en die mannelijkheid lijkt gedateerd te zijn en sommigen zitten er zelfs “echt between”.  Maar nu terug naar het heden, de echte mannen en de Maserin Scout.                                                                                                                

DE MASERIN SCOUT: De Maserin Scout is dus een slipjoint type vouwmes en heeft net als zijn reeds genoemde oudere & traditioneler broertje de Maserin “Marinera” geen vergrendeling, het half geopende slanke lemmet heeft een “half-stop veiligheidsstand”, terwijl het volledig geopende lemmet bij al die snijklusjes veilig onder veerdruk gefixeerd wordt.  

Voor veel Europese landen is een slipjoint knipmes politiek correct en dus toegelaten. Andere vergrendel modellen zijn veelal verboden, wat eigenlijk vreemd en ook “in de ogen zandstrooierij” en schijnveiligheid is.  Want het lijkt nu wel of een zakmes met een missende vergrendeling in de handen van een crimineel/terrorist de plotsklaps ingegeven of geplande laffe misdaden zal voorkomen.

DE BESCHRIJVING VAN DE SCOUT 163/MR: Bij het openen van het kartonnen doosje met de Maserin Scout (improved “Marinera” type) kwamen veel erg oude en erg goede herinneringen van mijn zwerftochten langs de Gelderse IJssel boven. De Maserin Scout is zoals gezegd een medium size slipjoint /onvergrendeld type Sodbuster zakmes (kniepmes / knipmes) en je wordt van het “ Walk and Talk” geluiden gelukkig wanneer je het lemmet tweehandig met behulp van de duimnagelgleuf  (Nail Nick) opent en weer sluit. Het vrij puntige droppoint lemmet zit spelingsvrij tussen de roestvaststalen montageplaten (Liners) geplaatst en de lemmetpunt van het gesloten lemmet zit & wijst daarbij nagenoeg naar het midden. Bijna in het midden dus en zonder geschaafde zijkanten/ “blade rub”. Niet naar links? Nee, en ja ik weet het, alles wat (politiek) rechts van Groen Links zit, is  “demonisch slecht” en een ………….(vul zelf maar in), want dat interesseert me toch geen ene zier. Ik heb destijds “Dienstlich” best veel achter hun vernielzuchtige “voorvaders” aangezeten. De handgreep platen van de Scout bestaan uit twee gestraalde donkerrode plaatjes Micarta die op de roestvaststalen montageplaten zijn geschroefd en hebben een oog voor een vangkoordje. Het gehele Scout zakmes is dus in tegenstelling tot de oude kniepmessen / Sodbuster boerenmessen in elkaar geschroefd.

DE SPECIFICATIES.

LEMMET MATERIAAL:

D2 gereedschapstaal (semi-roestvrij).

LEMMET SLIJPWIJZE:

Vlakgeslepen met secundaire snede.

SOORT SNEDE:

Conventioneel.

VORM LEMMET PUNT:

Scherpe droppoint.

LEMMET OPENINGSWIJZE:

Tweehandig met behulp van de duimnagelgleuf (Nail nick).

FIXATIE LEMMET:

Slipjoint / onder veerdruk gefixeerd.

LEMMET HARDHEID:

?

LEMMET AFWERKING:

Stonewashed finish.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN/LINERS:

Roestvaststaal.

OPHEFFEN LEMMETSPELING:

Door aandraaien lemmetschroef.

LEMMET LENGTE:

80 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

71,5 mm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

16,6 mm.

LEMMETDIKTE:

2.1 mm.

MATERIAAL GREEPPLATEN:

Micarta (rood) en gestraald.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,5 cm.

MAX. BREEDTE HANDGREEP:

18,4 mm.

MAX. DIKTE HANDGREEP:

12,1 mm.

MES LENGTE MET UITGEKLAPT LEMMET:

18,7 cm.

MES LENGTE MET INGEKLAPT LEMMET:

10,4 cm.

GEWICHT MES:

72 gram.

ONTWERPERLAND:

Italië.

PRODUCTIELAND:

Italië.

DOELGROEP GEBRUIK:

EDC, boerengebruik en liefhebbersgebruik.

GARANTIE TERMIJN:

5 jaar.

 

DE EERSTE INDRUK & NULMETING.

+ Scheermesscherp “Out of the box”.

+ Licht van draaggewicht.

+ Fraaie rode Micarta greep platen (splintervrij bij het laten vallen).

+ Erg goede Fit & Finish, ook binnenzijde van de handgreep is gepolijst.

+ Lemmet uit D2 semi-roestvast gereedschapstaal, dit voor een hoge standtijd = tijdsduur scherp blijven.

+ Roept door zijn design gevoelens van nostalgie op.

 Aan het werk

DE EDC & VELDTESTEN.

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft Coltellerie Maserin SNC de fraaie Scout aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

VOORWAARDEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!  Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

DAG 1. Op een zeer mooie middag het bos en veld in om de Maserin Scout als secundaire zakmes in het top vak van de rugzak het bos en veld in. Ik wilde hem bij het “kruipdoor & sluipdoor” gaan door de smalle doorgangen & corridors pertinent NIET verliezen, derhalve zat hij dus in het bos & veld niet in mijn broekzak, maar veilig opgeborgen in de rugzak. Dankzij de donkerrode greep platen was het (extra) gevallen zakmes goed tot zeer goed in de begroeiing te zien (***half). Het zware hak en snijwerk was voor de Maserin Myrmillo, edoch ook de Maserin Scout moest wel een aantal circa drie cm dikke takken van een omgewaaide boom doorsnijden.

Valt goed op!

Ik gebruikte voor deze snijtaken met de Scout wel de zogenaamde “Bevermethode”, ik sneed daarbij de takken dus 360 graden rondom door. Het zeer scherpe en slijtvaste D2 lemmet klaarde deze snijklussen zeer goed (****). Daarna sneed ik nog wat vuurstokjes met de Scout, wat ook zeer goed ging (****). Thuis even het semi-roestvaste lemmet met een olijfolie houdend doekje onderhouden en “gepamperd”, want ik ben geen “patina fan”. Door het knipmes verleden, zijn uiterlijk, zijn hanteerbaarheid en de snijprestaties van deze Scout ben ik weer een liefhebber van moderne & klassieke slipjoints geworden.  En ik denk en hoop ook dat er zelf dat er voor dit rustieke model zakmes een soort van Renaissance komt.

rondom snijden

Klaar!

DE RESULTATEN VAN DE DAG:

-                  Hanteerbaarheid zakmes: Zeer goed /****.

 

-                  Doorsnijden dikke takken:  Zeer goed/ ****.

 

-                  Fixatie lemmet bij zware snijklusjes: Zeer goed / ****.

 

-                  Zichtbaarheid in de begroeiing: Goed tot zeer goed / ***half.

 

DAG 2 (DE THUISTESTDAG).

TOUW SNIJDEN:  Mede door zijn zeer scherpe snede sneed het lemmet de verschillende bergtouwen gemiddeld zeer goed door (****). Na afloop was het lemmet nog zeer scherp.

Touwsnijden gaat goed!

KARTON SNIJDEN: Door zijn nog zeer scherpe snede sneed het vrij dunne lemmet de verschillende karton soorten en diktes gemiddeld zeer goed door (****). Karton is door zijn productieproces met kiezelzuur een echte “snedekiller”, edoch de snede van de Maserin Scout had daarbij niets geleden en sneed het testpapiertje nog zeer goed door (****). De Scout was bij beide klusjes weer zeer goed hanteerbaar (****).

En weer een doosje eraan

RESULTATEN VAN DE DAG:

-           Verschillende soorten oud bergtouw snijden: Zeer goed/ ****.

-           Verschillende soorten karton snijden: Zeer goed / ****.

-           Hanteerbaarheid zakmes: Zeer goed /****.

-           Resistent tegen 2x onbedoeld plotsklaps vallen op de vloer: Zeer goed / ****.

 

DAG 3. Op een heerlijke zonnige middag het Westelijke bos weer in alwaar de storm schade goed te zien was. Veel omgewaaide bomen en veel “weduwenmakers” in de kruinen van de staan gebleven bomen.

doorsnijden

Doordat “elke nadeel ook zijn voordeel heeft” dus ook veel testmateriaal. Maar ja, het dikste en hardste testmateriaal liet ik aan het Maserin Myrmillo Combat knife over, maar ook de Maserin Scout moest weer diverse snijklusjes doen. Ik vind de Scout daarbij een zeer fijn slipjoint zakmes (oude liefde roest niet) en het zeer scherpe semi-roestvaste D2 lemmet presteerde bij het maken van vuurstokjes weer zeer goed /****. Daarna heb ik nog gedroogde takken aangepunt en haringen gesneden. Thuis heb ik het semi-roestvaste lemmet van de Scout schoongewreven en met een olielapje vertroeteld.

RESULTATEN VAN DE DAG:

-          Hanteerbaarheid zakmes: Weer zeer goed /****.

 

-          Aanpunten stokken: Zeer goed / ****.

 

-          Vuurstokjes maken: Zeer goed / ****.

 

DAG 4. Op wederom een zonnige dag het bos en veld in om naast licht batonneren ook de lichte snijkarweitjes te doen. Het licht batonneren moet je in principe niet met een slipjoint vouwmes doen (niet nadoen), maar in een survival situatie “breekt nood de Wet”. Maar ja, als veldtester testte ik dat toch tweemaal om ook die noodfunctie van een mes ook te testen. Dat lichte batonneren lukte met het nog zeer scherpe lemmet gemiddeld goed tot zeer goed (***half), waarbij je wel goed moet oppassen dat je het lemmet niet dichtslaat en je met je vingers ertussen komt. Het fijne houtsnijden ging weer zeer goed (****).

RESULTATEN VAN DE DAG:

-       Hanteerbaarheid zakmes: Zeer goed /****.

-       Licht batonneren: Redelijk tot goed / **half.

-       Fijne snijtaken: Zeer goed / ****.

 

DAG 5. Ja, de zomer komt er aan, dus lekker het bos en het veld in voor de herhalende snijtesten en het licht batonneren. Bij het licht batonneren moet je je vingers wel uit de lemmet weg houden en ook zachtjes met de baton/knuppel slaan. Dit licht batonneren lukte ondanks een missende vergrendeling weer redelijk tot goed (**half).

-       Hanteerbaarheid zakmes: Zeer goed /****.

-       Fijne snijtaken: Zeer goed / ****.

-       Licht batonneren: Redelijk tot goed / **half.

 Vuurstok snijden

BEVINDINGEN BIJ DE KEUKENKLUSJES TIJDENS HET ALLE DAGEN DRAGEN / EVERY DAY CARRY (EDC):

-          Appels schillen: Zeer goed / ****.

-          Champignons snijden: Zeer goed / ****.

-          Franse (smul) kaas snijden: Zeer goed / ****.

-          Uien snijden: Zeer goed / ****.

-          Grillworst snijden:  Zeer goed / ****.

-          Watermeloen snijden: Zeer goed / ****.

-          Tomahawk steak snijden: Zeer goed / ****.

 Champignons snijden

ontbijt bereiden

PERSOONLIJKE BEOORDELING MASERIN SCOUT.

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.                      Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).     

 

AFWERKING FIT & FINISH MES:

Zeer goed / ****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Excellent goed / *****.

LEMMET CENTRERING LEMMETPUNT:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed/ ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Zeer goed/ ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Zeer goed/ ****.

DGE RETENTIE = STANDTIJD =                                    TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Zeer goed/ ****.

SLIJPGEMAK LEMMET:

N.V.T.

CORROSIE/ ROESTVASTHEID LEMMET:

Redelijk tot goed /**half.

ERGONOMIE HANDGREEP:

Zeer goed/ ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed/ ****.

HANTEERBAARHEID VOUWMES:

Zeer goed/ ****.

DRAAGGEWICHT:

Zeer goed/ ****.

ROBUUSTHEID:

Zeer goed/ ****.

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

Zeer goed/ ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE MASERIN SCOUT: Very good / Sehr Gut / Zeer goed.

 Fransen en Italianen

DANKBETUIGING:

Met dank aan de heer G. Maserin van de befaamde messenfirma Maserin voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van het testmodel. Zonder dit had deze nieuwe review niet tot stand kunnen komen. Grazie per averci permesso questa recensione.

www.bushcraft.nl