Maserin Myrmillo Combat Knife 960

THE REAL WARRIOR’S EDGE, HET NIEUWE MASERIN MYRMILLO COMBAT KNIFE.
By: Henk (the Knife) Kraaijvanger.

Op een zonnige vrijdag kwam de betere postbode met een fraai pakket uit het Italiaanse Maniago op het testadres aan. In dat pakket zat onder andere het nieuwe Combat Knife van Maserin, namelijk het Combat Knife Myrmillo model 960. Dit grote Combat Knife / gevecht mes is ook verkrijgbaar met  een Tantopunt (model 961) en met bajonet bevestigingsstukken voor specifiek gebruik als bajonet (model 960B) op N.A.T.O. Assault geweren. Maserin heeft daarnaast echter ook een speciale Myrmillo bajonet met een gemodificeerde Tantopunt (model 961B) in het “The Warrior’s Edge“ programma zitten. Het Myrmillo model 960 gevecht mes met zijn fraaie zwarte Radar nylon schede (met beenriem), bijgevoegde paperassen en een kunststof Maserin merkpatch werden in een fraaie zakelijk aandoende kunststof koffer afgeleverd. De Maserin Myrmillo model 960 werd overigens ontworpen door Giacomo Toncelli. Dat de Italianen zeer goede blanke wapens en messen kunnen maken is mij allang bekend, nu U daarvan nog overtuigen.

Afleverpakket Maserin model 960

DE BESCHRIJVING VAN HET MYRMILLO COMBAT KNIFE MODEL 960.

HET LEMMET: Het 18 cm lange droppoint vormige lemmet van het Combat Knife Myrmillo model 960 is uit het zeer goede N960 Cobalt Vanadium roestvaststaal vervaardigd. Het lange en stevige lemmet is sabelvormige geslepen en heeft een stevige scheermes scherpe secundaire snede, een korte schijnsnede en een brede doorlopende verborgen angel (Tang). Om lichtreflecties, vocht, roest/corrosie en de inwerking van zout water te voorkomen, is het roestvaststalen lemmet van een antraciet kleurige MIL SPEC coating (MIL-C-13924) voorzien. Over deze aan het begin brede en daarna “verjongende”/ versmallende doorgaande angel (Tang) zitten de stalen stootplaat; de kunststof handgreep en de stalen eind kap / Pommel met een speciale rondmoer en inbusbout systeem solide bevestigd/geschroefd.

DE HANDGREEP: De gestructureerde zwarte handgreep bestaat uit het grip vaste Forprene (een elastische polymeer) met een 90 D dichtheid. Dit beperkt elastische materiaal is bruikbaar bij een inzet temperatuur / buitentemperatuur van -40 tot + 150 graden Celsius, het is zuur en zoutwaterbestendig. Voor de liefhebber: de N.A.T.O. specificatie kleurcode is Black 9011. Deze polymeer hand-greep is vrij lang, het is door zijn speciale greep vlakken en groeven erg grip vast, het heeft een brede wijsvingeruitsparing en is in mijn ogen ook specifiek ontworpen voor militair gebruik met meestal Combat handschoenen aan.

Close up van goede gear

DE STOOTPLAAT EN EINDKAP/POMMEL: De slanke enkele stalen stootplaat annex handbeschermer en de stalen eind kap/ Pommel zijn beide uit het 316 L S roestvaststaal vervaardigd en beiden hebben eveneens een antraciet kleurige MIL SPEC coating (MIL-C-13927). De stalen eind kap/ Pommel zit zoals reeds gezegd met een speciale rondmoer/inbusbout systeem aan de doorlopende lemmetangel bevestigd. Op de bovenstaande foto zie je de Myrmillo 960B bajonet uitvoering, die echter voor het Myrmilllo Combat Knife hetzelfde is.

De stalen eind kap/ Pommel kan ook als noodhamer gebruikt worden bij inslaan van Basha haringen, het doorslaan van ruiten of in een vijandelijk handgemeen het beëindigen van negatieve sociale contacten. 

 uit elkaar gehaald

DE MYRMILLO 961B BAJONET ANGEL/TANG EN ZIJN BEVESTIGINGSSYSTEEM.

DE SCHEDE: De fraaie en functionele zwarte nylon schede is door de Italiaanse schede en holsterfirma RADAR vervaardigd en is erg goed geconstrueerd en dito gestikt. Deze functionele schede heeft een aangestikte koppelhanger met een opgestikt riempje met een speciale “eenrichting drukknop”, die slechts vanuit een richting te openen is waardoor het onbedoeld losraken nagenoeg tot het verleden behoort. Het Combat mes past erg goed in deze schede en wordt door twee zekeringen gezekerd.  Ten eerste door een vast gestikt kunststof veiligheidsriempje dat schuin over de stootplaat gaat en dan met een drukknop op de voorkant van de schede wordt gezekerd. Bij het openen van de drukknop veert dit kunststof veiligheidsriempje automatisch uit de trekweg van het scherpe lemmet, waardoor het per ongeluk insnijden voorkomen wordt. Ten tweede door een elastische bevestigingskoord met trekflap dat over de eind kap/ Pommel gaat. Op de voorzijde van deze schede zitten vijf horizontale PALS gestikt, waarop een klein M.O.L.L.E tasje bevestigd kan worden, waarin ik dan een rechthoekige magnesium vuur ontsteekmiddel met vuurstaal zou stoppen . Op de achterzijde van de schede zit een klein vakje met een riempje met drukknopsluiting ( circa 7,5 cm lang en 3,5 cm breed) voor een slijpsteentje en dergelijke. Of voor mijn afstelkaliber van de Browning Punt 50 M2 HB “Ma Deuce” destijds, die er echter ook in past. Tevens zit er een RADAR merklabel en de bevestiging voor de bevestigde verstelbare beenriem met Fastex gesp op de achterzijde van de schede. Om roest van het lemmet te voorkomen heeft deze schede een groot afwateringsgat. De schede is bedoeld om rechts op de heup aan de koppel of vest te dragen en is jammer genoeg zonder speciale straps niet echt M.O.L.L.E. draagbaar.

DE SPECIFICATIES VAN DE MYRMILLO COMBAT KNIFE MODEL 960.

LEMMETSTAAL:

Bohler N690 Co roestvaststaal.

LEMMET COATING:

MIL SPEC / MIL-C-13924.

SOORT ANGEL /TANG:

Breed, daarna “verjongende”/ versmallend. De eindkap/ Pommel is bevestigd met een rondmoer/inbusbout systeem.

LEMMET HARDHEID:

58-60 HRC.

LEMMETLENGTE:

18 cm.

LEMMETBREEDTE:

33 mm.

LEMMETDIKTE:

5 mm.

MATERIAAL STOOTPLAAT & EIND KAP/POMMEL:

316 L S roestvaststaal.

METAAL COATING STOOTPLAAT & EIND KAP/POMMEL:

MIL SPEC / MIL-C-13927.

MATERIAAL HANDGREEP:

Forprene, elastische 90 D polymeer.

INZET TEMPERATUUR:

-40 tot + 150 graden Celsius.

NATO KLEUR HANDGREEP:

Black 9011.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Ja, door middel van speciale slip vaste groeven en speciaal vlakken.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

12,3 cm.

BREEDTE HANDGREEP:

38 mm.

DIKTE HANDGREEP:

24 mm.

TOTALE LENGTE MES:

31 cm.

GEWICHT MES:

340 gram.

MATERIAAL SCHEDE:

Nylon en kunststof.

DRAAGGEWICHT (MES IN SCHEDE):

570 Gram.

ONTWERP / PRODUCTIELAND:

Italië / Italië.

N.A.T.O. GOEDKEURINGSNUMMER:

Ja, NATO NCAGE AJ988.

WAAR STAMT DE NAAM MYRMILLO VANAF ?

Deze stamt af van de speciale soort Gladiatoren uit de oude Romaanse tijd.

SPECFIEKE DOELGROEP:

Militairen, tactisch optreden politie eenheden, Preppers en Field-crafters.

ANDER MES VARIANT LEVERBAAR:

Ja, als de Myrmillo 961 met Tantopunt.

 

EERSTE INDRUK/NULMETING.

+ Zeer compleet in een fraaie plastic koffer afgeleverd.

+ Lemmet kwam haarscherp “Out of the box”.

+ Functioneel nieuw militair design.

+ Slip vaste Forprene handgreep.

+ Fraai gemaakte nylon schede.

-Schede niet M.O.L.L.E. compatibel en zekeringsriempje niet draaibaar. 

DE VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAF: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!  Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft Coltellerie Maserin SNC de fraaie Scout aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

DAG 1. Op een zeer mooie middag het bos en veld in om het Maserin Myrmillo Combat Knife speciaal qua draagwijze aan de koppel te testen (****) en het hakvermogen flink aan de tand te voelen. Ik gebruikte deze keer speciaal geen Issue Combat handschoenen maar de “blote handen” en de gestructureerde handgreep voelde daarbij stevig mannelijk en goed tot zeer goed aan (***half). Wegens het speciaal gestructureerde oppervlak zie je voel je met je blote hand al dat deze handgreep goed tot zeer goed slipvast is (***half) en ook dat het geen handgreep voor ”poesies” is. Dit is een zogenaamd “Special Purpose Build Combat Knife”, waarbij de ontwerpvorm de specifiek bedoelde ontwerp functie volgt. De vrij lange ietwat puntige stootplaat beschermt je hand daarbij erg goed (****) .

Hak sessie

Dankzij de doorgaande brede angel bleef de Myrmillo “zakelijk koel” onder de harde haksessies en bleef de stootplaat/handbeschermer als ook de eindkap /Pommel zoals verwacht rammelvrij en solide vastzitten. Geen oude US M9 combi-bajonet / Multi functioneel gevechtsmes taferelen met een door diverse hakklusjes los gerammelde angel/ Tang tussenstuk en daardoor later een angel/Tang breuk en een onbruikbare bajonet/ gevechtsmes. Nee, dat het beter moet en ook kan bewijst de stevige angel/Tang constructie van de Maserin Myrmillo, die op die gedeeltes waar grote impactkrachten komen erg breed, dik en stevig geconstrueerd is (zie ook foto bajonet met dezelfde constructie). Dus de hakklusjes werden door het stevige, lange en zeer scherpe lemmet zeer goed volbracht (****). Ook de grove snijklusjes werden zeer goed volbracht (****. Thuis werd het lange stevige lemmet door middel van mijn testpapertje op zijn scherpte gecontroleerd en deze was nog zeer goed te noemen (****). Daarna werd het lemmet gewoontegetrouw met een olijfoliehoudend doekje “gepamperd” /geolied om de olijfolie de rottige hars wat op te laten lossen.

Draagwijze

RESUTATEN VAN DE DAG:

-          Draagcomfort met het mes in de schede en op de heup: Zeer goed / ****.

-          Plaatsen & verwijderen schede aan & van de koppel: Zeer goed / ****.

-          Hakvermogen: Zeer goed / ****.

-          Functie stootplaat/handbeschermer: zeer goed / ****.

-          Comfort handgreep zonder Issue handschoenen: Goed tot zeer goed/***half.

-          Grove snijklusjes: Zeer goed / ****.

-          Slipvastheid handgreep “blote hand”: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Hanteerbaarheid grote, stevige mes: Goed tot zeer goed / ***half.

 

DAG 2 (DE THUIS TESTDAG).

TOUW SNIJDEN:  Mede door zijn nog zeer scherpe snede sneed het lemmet ondanks zijn stevige lemmetgeometrie de verschillende bergtouwen gemiddeld goed door (***). Soms zat ik daarbij wel met de vrij lange stootplaat/handbeschermer tegen de dikke snijplank te duwen wat de snijbeweging wat hinderde.

Touwsnijden

KARTON SNIJDEN: Door zijn nog zeer scherpe snede sneed het lemmet de verschillende karton soorten en diktes gemiddeld goed tot zeer goed door (***half). Karton is door zijn productieproces met kiezelzuur een echte “snedekiller”, edoch de snede van de Myrmillo had daarbij niets geleden en sneed het testpapiertje nog zeer goed door.

Karton verwerken

RESULTATEN VAN DE DAG:

-          Verschillende soorten oud bergtouw snijden: Goed/ ***.

-          Verschillende soorten karton snijden: Goed tot zeer goed / ***half.

DAG 3. Op een heerlijke zonnige middag het Westelijke bos weer in alwaar de storm schade goed te zien was. Veel omgewaaide bomen en veel “weduwenmakers” in de kruinen van de staan gebleven bomen. Doordat “elke nadeel ook zijn voordeel heeft” dus ook veel testmateriaal. Ik begon met het afhakken van diverse dikke takken van de omgewaaide bomen, wat zeer goed ging /****. Daarna was het doorbatonneren/inkorten van die takken aan de beurt. Dit doorbatonneren is eigenlijk bijzonder slecht voor de scherpe snede daar je haaks op de houtvezeldraad slaat, maar dat lukte goed tot zeer goed /***half en dat zonder dat de robuuste snede beschadigd werd.

Hout splijten

Daarna werden de ingekorte stokken verticaal / in twee delen gespleten/ gebatonneerd wat zeer goed ging/ ****. Van deze helften sneed ik weer vuurstokken, wat zeer goed lukte /****. Daarbij pakte ik het grote Combat mes met de slanke sturende wijsvinger voor de stootplaat/handbeschermer en op de korte lemmetspiegel met halve maanvormige slijpaanslag vast, wat nog net OK ging. Je moet daarbij echter geen  dikke “worstvingers” hebben, want dan kun je deze daar volgens mij minder goed vastpakken. Ook heb ik even een Militaire Search Drill gedaan, namelijk het zogenaamde nood-prikken naar verborgen AP mijnen, wat zeer goed / **** ging.

Op zoek naar

Daarna weer op pad maar vanwege de vele “weduwenmakers” wat te link om zomaar verder door die lange paden en corridors rond te lopen, dus maar op huis aan. Daar heb ik het lemmet nog met het testpapiertje op de overgebleven scherpte gecontroleerd en nog voor zeer goed bevonden / ****.

RESULTATEN VAN DE DAG:

-          Hakvermogen: Zeer goed / ****.

-          Doorbatonneren/inkorten: Goed tot zeer goed /***half.

-          Batonneren: Zeer goed / ****.

-          Vuurstokken maken: Zeer goed /****.

-          Vastpakken voor de stootplaat: Goed/ ***.

-          Slipvastheid met Issue militaire handschoenen aan: Zeer goed /****.

-          Comfort handgreep met Issue militaire handschoenen aan: Zeer goed / ****.

-          Search/prikken: Zeer goed / ****.

Vuur ontsteken

DAG 4.  Op een heerlijke zonnige middag naar mijn favoriete testarea voor het testen van de Maserin messen en andere Gear. De Myrmillo mocht weer veel hakklusjes en batonneer werk uitvoeren, dit voor het benodigde hout/brandstof voor de Savotta Hapy Hobo Stove.  

Hout splijten

Bij het erg snel en ruig tekeer gaan bij het hakken, voelde is de handgreep goed tot zeer goed slipvast (***half) aan en ook de hakprestaties op het hout waren weer zeer goed/****.  Daarna kwam het infame batonneren weer aan de beurt, waarbij het lemmet het harde droge hout eerst in vieren moest splijten (****). Van de partjes werden weer dunnere latjes gebatonneerd voor de Savotta Happy Hobo Stove en ook dat snijwerk lukte zeer goed /****.

 

Hiervan sneed ik weer fijne vuurstokken en ook korte ik droge stokjes in. De Happy Hobo Stove werd daar nog “veel warmer en vrolijker van”. Daarna ontstak ik met behulp van mijn speciaal met vaseline geprepareerde wattenbolletjes, een vuurstaal en de lemmet rug de tondel voor de Happy Hobo Stove. Dit ging ondanks  de lemmet coating redelijk tot goed / **half.  Haal daarna wel het fraaie mes uit de buurt van de zeer warme Hobo brander, dit wegens de uitgestraalde hitte. Na de noedels maaltijd was het weer tijd voor actie en kwam het fijne snijwerk aan de beurt, waarvoor ik het lemmet met de wijsvinger weer voor de stootplaat/handbeschermer beetpakte. Daarna testte ik de scherpte op het testpapiertje en wist ik genoeg, maakte het lemmet in het veld schoon en oliede hem licht in.

Klus geklaard

RESUTATEN VAN DE DAG:

-       Hakvermogen: Zeer goed / ****.
-       Batonneren: Zeer goed / ****. 
-       Vuurstokken maken van erg droog en hard hout: Zeer goed /****.
-       Vuur ontsteken: Redelijk tot goed /**half.
-       Vastpakken voor de stootplaat: Goed/ ***. 
-       Slipvastheid handgreep met “blote” handen: Goed tot zeer goed /***half.
-       Comfort handgreep met “blote” handen: Goed tot zeer goed / ***half.
-        Plaatsen & verwijderen schede aan & van de koppel: Zeer goed / ****.

DAG 5: Op dag 5 heb ik de Myrmilllo nogmaals in het bos op alle beschreven onderdelen getest en nogmaals gekeken of de beoordelingen bijgesteld moesten worden of zo blijven konden, wat het geval was. Ik heb na afloop ook weer de standtijd van het lemmet met mijn testpapertje gecontroleerd en het lemmet was nog net zeer scherp.  Ook heb ik de bevestiging van de stootplaat/ handbeschermer en de bevestiging van de speciale inbusbout van de eind kap /Pommel gecontroleerd (met inbussleutel) op deugdelijke bevestiging, wat ook het geval was. Hierna werd het gehele mes en de schede onderhouden.

Begin

Halverwege

Klus geklaard

 

 

PERSOONLIJKE BEOORDELING MYRMILLO COMBAT KNIFE MODEL 960.

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.                                                           Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).      

AFWERKING FIT & FINISH MES:

Zeer goed / ****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

SLIJPGEMAK:

N.V.T.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Zeer goed / ****.

ROBUSTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN HOUT:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN TOUW:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD HAKVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD BATONNEER/ SPLIJTVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

ROESTVASTHEID “AAN DE WATERKANT”:

Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN:

Redelijk tot goed /**half.                                                                                               

EDGE RETENTIE / = STANDTIJD /  =  TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Zeer goed / ****.

MATERIAAL HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

FUNCTIE STOOTPLAAT/HANDBESCHERMER:

Zeer goed / ****.

VASTPAKKEN VOOR DE STOOTPLAAT/ HANDBESCHERMER:

Goed / ***.

SLIPVASTHEID HANDGREEP MET BLOTE HAND:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP MET ISSUE HANDSCHOENEN AAN:

Zeer goed /****.

COMFORT HANDGREEP MET ISSUE HANDSCHOENEN AAN:

Zeer goed /****.

COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND:

Goed tot zeer goed / ***half.

HANTEERBAARHEID MES:

Zeer goed / ****.

MATERIAAL SCHEDE:

Zeer goed / ****.

PASVORM MES IN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

DRAAG COMFORT SCHEDE OP DE HEUP:

Zeer goed / ****.

AFWERKING SCHEDE:

Zeer goed / ****.

PLAATSEN & VERWIJDEREN SCHEDE AAN & VAN KOPPELRIEM:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP ALS COMBAT KNIFE:

Ja.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE BEOORDELING MASERIN MYRMILLO COMBAT KNIFE MODEL 960: Zeer goed / Very good / ****.

 

RESUME: De Maserin Myrmilla 960 is een zeer functioneel en een erg fraai ontworpen Combatmes speciaal voor aan de Combat riem. Groot, stevig, donker en zeer scherp, “All Function no show” dus . Het Combat mes hangt daar waar je hem in een “speed second” noodgeval kunt vinden en ook “trekken”. Ofschoon de Myrmillo speciaal als Combat mes ontworpen is, presteert hij ook zeer goed bij de meeste houtsnijtaken die normaal gesproken voor Field en bushcraft messen bedoeld zijn. Ook de productiekwaliteit van het vaststaande Combat mes is zeer goed, wat je eigenlijk ook van een nu al befaamde Italiaanse messenfirma met ruim 59 jaar ervaring mag verwachten. Ook de nylon van de firma Radar is erg goed gemaakt en solide gestikt.

ENKELE TIPS VOOR HET MASERIN R&D DEARTEMENT:

-          Maak eventueel de lange stootplaat iets korter en fraai afgerond.

-          Maak een scherp geslepen/90 graden niet gecoat vlakje van circa 2 cm lengte op de lemmet rug, dit voor het ontsteken van vuur met behulp van een vuurstaal.

-          Maak de schede M.O.L.L.E. compatibel, dit om een echt flexibele draagwijze mogelijk te maken (voor elk wat wils dus).

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer G. Maserin van de befaamde messenfirma Maserin voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van het testmodel. Zonder dit had deze nieuwe review niet tot stand kunnen komen. Grazie per averci permesso questa recensione.

 

www.bushcraft.nl