Maserin Diceros

DE MASERIN 925 DICEROS, “VOOR REAL MEN AND REAL SURVIVAL IN THE BUSH”. 
By: Henk the Knife” Kraaijvanger.

 

Als oud-militair heb ik gelukkig wel enige kijk op over hoe uitrustingstukken en gereedschappen qua design, fabricage en duurzaamheid eruit moeten zien en PRESTEREN, waarbij de benodigde functie eigenlijk altijd de vorm bepaalt. En dat lijkt me het geval met de door Davide Bomben ontworpen met assistentie van Maxwell Di Pierro en door Maserin vervaardigde 925 Diceros vaststaande mes (Diceros betekent vertaald overigens neushoorn). Ik ken het Italiaanse messenmerk Maserin al heel lang en ben zeer bekend met de meeste van hun fraaie messen. Ook heb ik een aantal zak- en vaststaande Maserin messen langdurig getest en daarna voor zeer goed bevonden. Ze bestaan in Maniago al ruim ZESTIG JAAR, wat wel een & andere zegt over de kwaliteit van hun geleverde producten en hun kwaliteitsvisie. En de staf van Maserin e-mailt na een ontvangen e-mail ook altijd terug, wat veel zegt over hun fatsoen normering en manier van werken. Dat is bij sommige andere Italiaanse en ook grote Duitse messenfabrieken nog wel eens wat anders.

ONGELUK TIJDENS ZOMERVAKANTIE: Jammer genoeg is mijn voorgenomen bezoekje aan hun fraaie Coltellerie tijdens de familievakantie “in het water gevallen”, dit na een ongeval met een aanstormende auto op een P-plaats. Het bleef daar gelukkig alleen bij schrik en vele Euro’s kostende “Made in Italië” blikschade. Zie voor de geschiedenis van Maserin en hun fraaie hunting - survivalmes ook mijn Maserin review op: http://www.bushcraft.nl/maserin-hunting-survival-knife-986.             

DE HISTORIE ACHTER DE NAAM MASERIN DICEROS: De naam Diceros is niet zomaar gekozen, de Maserin Diceros is ontstaan uit het samenwerkingsverband van Maserin met de ontwerper Davide Bomben (vicepresident) en co-ontwerper Maxwell Di Pierro (president) van de Tactical Professional Academy (T.P.A.) uit Italië.  Het embleem daarvan staat trots onder Maserin maker naam op de rechterzijde van het robuuste lemmet met zijn stevige Tanto-punt. Overigens vind ik de vorm van lemmetpunt persoonlijk ook op de lemmetpunt van de roemruchte Romeinse Gladius lijken, maar die is wel iets spitser.

acedemie

Beiden genoemde heren hebben naast hun Tactische zaken ook veel ervaring in de bescherming van het milieu en de biodiversiteit in Afrika. Om de strijd tegen lucratieve stroperij in Zuid-Afrika te ondersteunen, heeft het Italiaanse Maserin 15 Diceros vaststaande messen aan de Rangers van het Pilanesberg National Park in Zuid-Afrika toegewezen en uitgeleverd (zie de foto verder onder) en daarna was er ook nog eentje over voor de veldtesten in de bossen van de Brabantse Wal (met reeën en sporadisch ook wolven) en voor de navolgende review van uw veldtester. Want meten is weten en zeg nou zelf, hoe peppie is dat?

 Vitrine kast

                                       DE MASERIN VITRINE MET DE DICEROS.

 

GEVAARLIJK BEROEP VOORAL IN AFRIKA RANGER TE ZIJN.      

DRIE DAPPERE HELDEN. Bovendien is de Maserin Diceros ook opgedragen aan de drie moedige in 2021 overleden mannen, die hun leven hebben gewijd en gegeven voor het behoud van dieren in het wild in Afrika. Dat getuigt ook de inscriptie KRL, dat gegraveerd is op de linkerkant van het Diceros lemmet, waar de hoofdletters KRL staan voor Kobus de Marais, Rory Young en Luca Vercesi.

Kobus de Marais was een anti-stroperij-operator die gespecialiseerd was met de K9 honden tracking en hij werd terwijl hij op het spoor was van zwaarbewapende stropers, midden in het Pilanesberg park gedood door een hongerige leeuw.

Rory Young, een anti-stroperij-instructeur werd samen met twee Spaanse journalisten in Burkina Faso door militanten van Nusrat al-Islam vermoord (is een lokale jihadistische terroristische groepering die gelieerd is aan Al-Qaeda).

Luca Vercesi stierf na een lang ziekbed, hij was voorheen de referent van de tactische geneeskunde voor T.P.A. in Afrika en hij had daar vele jaren zijn dienst als operator in Congo, Namibië en Zuid-Afrika gedaan. Met dank aan Maserin, T.P.A. en ColtelIi voor de extra informatie.

Operatie gebieden 

                                   DE OPERATIEGEBIEDEN VAN DE RANGERS.

 

GROTE MILITAIRE WAPENLIEFDE: De Zuid-Afrikaanse Ranger helemaal rechts op de onderstaande groepsfoto draagt mijn “eerste grote militaire wapenliefje,” namelijk de FN FAL of een in licentie gemaakte FAL geweertype zoals die van de RSAF R1 FAL; de Zuid-Afrikaanse “steriel gemaakte UN FAL in de ” Rhodesian FAL of de DSA FAL. Maar er zijn ook veel surplus FAL typen in omloop, zoals de Engelse Enfield L1A1 SLR; de Canadese C1A1; de Braziliaanse Imbel FAL of de Steyr Stg58 (FAL), die lokaal aangekocht worden.

Maar naast Nederland en de reeds genoemde landen, gebruikten Argentinië, Venezuela, Libanon en Israël ook hun FAL-typen. De FAL had en heeft namelijk meer effectieve dracht en “stopping power” als de daar in Afrika veel voorkomende AK47 van de criminele stropers en terroristen. In de handen van getrainde militairen was en is de FAL een zeer goed militair wapen, mits je het wel goed onderhield. By the way: er zijn “Metrische gemeten en ook Engels Inches gemeten” FAL’s en er is ook een kortere FN FAL Para uitvoering met klapkolf.  Zie ook dit YouTube filmpje over de FAL op: https://www.youtube.com/watch?v=ZNuKHHaDfwU.

Hé, Henk “ The Knife aka Henk De Tank”, dit is geen wapenmagazine maar een bushcraft & Gear weblog. Na dit (voor mij dan) leuke zijsprongetje en de onderstaande foto nu dus snel terug naar het hier en nu en de test & review van de eveneens robuuste en scheermesscherpe Maserin Diceros 925 / G10G.

de kraai

 groepsfoto

GROEPSFOTO NA DE MASERIN DICEROS UITREIKING.

 

DE MASERIN DICEROS 925 / G10G.

DE BESCHRIJVING: De Maserin Diceros 925 /G10G is ontworpen en gemaakt om onder gevaarlijke en harde omstandigheden in veelal remote gebieden te snijden, te hakken, te splijten, te graven en als “Last Ditch” voor zelfverdediging. Dat laatste is noodzakelijk ook, daar de vaak in de minderheid zijnde Rangers in Afrika te maken hebben met de vaak zwaargewapende en meestal gewetenloze stropers en terroristen. Een mensenleven stelt daar in die remote gebieden/area’s meestal niets voor.

Gelukkig bezit de Diceros daarvoor een Hybride American Tanto-vormige lemmetpunt, die ik eigenlijk meer op de punt van de befaamde Romeinse Gladius kortzwaard vindt gelijken.

Tondel snijden

Bij het ter hand nemen van de Maserin Diceros kwamen mijn ouder militaire memories te boven en moest ik qua robuuste uiterlijk, vertrouwd gewicht en “scherpte” direct aan mijn vertrouwde, betrouwbare FN FAL denken. En die heeft mij nooit maar ook nooit in de steek gelaten, mede ook doordat ik hem daarna tijdens onderhoud erg “vertroetelde”.

HET LEMMET: Het vrij korte maar brede en dikke lemmet met zijn hybride American Tantopunt (ietwat gelijkend op de Romeinse Gladius punt) is uit het semi-roestvaste D2 lemmetstaal vervaardigd en behoeft dus na intensief gebruik een vertroeteling met een oliehoudend doekje. Het lemmet heeft verder een “volle” doorgaande angel/Tang met driehoekig slagstuk & glasbreker; een rechthoekige versmallende schijnscherpte/Falls Edge aan de lemmet rug; een bovenstaande driehoekvormige duimrust; een functionele vingeruitsparing in de handgreep area; twee ronde gaten voor parakoord/elastiek/touw; onder de handgreep een speciale uitsparing/ vakje voor klein survival Gear. Zoals reeds benoemd heeft de handgreep aan de onderkant van de doorgaande angel/Tang een glasbreker met een gat voor een polsriem.

DE HANDGREEP: De comfortabele handgreep bestaat uit een “sandwich” van de reeds genoemde doorlopende angel/Tang en twee verwijderbare G10 greep platen die met twee speciaal schroeven in de doorgaande angel/tang van de handgreep zijn geschroefd. Binnen in die doorgaande angel/Tang en in de greep platen is er speciaal een kleine ruimte gemaakt om kleine voorwerpen in op te kunnen bergen, die speciaal bedoeld zijn om in remote area’s te kunnen overleven. Deze schroeven kunnen gemakkelijk met behulp een kleine munt losgeschroefd en dan verwijderd worden om zo het speciale vakje te kunnen bereiken. Deze greep platen zijn in het midden dikker/hebben een Palswell voor meer comfort tijdens zware werkzaamheden in het veld. Ook hebben deze angel/tang en de greep platen twee ronde gaten bij de handbeschermer, waardoor je het vaststaande mes aan een stok kunt bevestigen om zo een speer te maken.                                                                                                                                                  

Niet aanbevolen: Het in een survivalsituatie aan een stok binden van vaak je enige vaststaande mes om daarmee een speer te maken raad ik overigens in principe sterk af. Dood je het prooidier niet direct, dan gaat hij er meestal wel met je speer met kostbare en vaak levensreddende vaststaande mes vandoor.

TIP: Doe het dus anders en maak de punt van die stok spits en hardt die punt van die lange stok boven een vuurtje en dan veel succes ermee. Maar ja, ik ben niet de Hollywood ervaringsdeskundige USAF Sergeant John James Rambo uit de film First Blood I.

“KLEEFT DAN IN DE HAND”: Of door een stuk elastisch koord tussen een van die twee gaten en het gat van het polsriemoog te gebruiken, om zo de fixatie van het mes in de open hand te maken.                                                                                                                                                             

DE SCHEDE: De zwart nylon schede heeft een verlengde koppellus met snel open/sluit bevestigingssysteem met klittenband, een kunststof zekeringsriempje met een drukknop voor een veilige bevestiging van de handgreep en dus voor fixatie van het vaststaande mes in de schede.

ranger band

Voor de veiligheid van de drager en tevens voor de duurzaamheid van deze functionele schede, heeft deze schede een speciaal aan het lemmet aangepaste kunststof binnen schede, waar door het vaststaande mes “Jumpproof” is geworden, maar waarin het lemmet maar op een manier in past. Op de voorkant van de nylon schede zitten twee materiaaltasjes gestikt, de een voor de diamant slijpplaatje met rode achterkant (de rode achterkant is in een noodsituatie te gebruiken als primitief waarschuwingssignaal), de andere voor de metalen flexibele draadzaag. De sluitriempjes zijn met een klittenband fixatie voorzien en zijn daardoor enigszins in lengte verstelbaar, waardoor je ook iets naar eigen keuze grote of kleinere items kunt opbergen.

Om het vaststaande mes snel en goed aan je koppel te kunnen bevestigen en zo comfortabel te dragen, heeft deze schede een snel bevestigingssysteem met klittenbandsluiting en voor meer balans nog een verstelbare beenriem met steekgesp. Geen lastig geslinger met staal en/of in een reflex misgrijpen dus.                                                                                                                                      

 Aan de koppelriem

MIJN TIPS:

1. Ik hou van extra zekerheid bij bevestigingen van belangrijk “snijgereedschap”, derhalve heb ik als extra veiligheidsitem, een rubber Ranger Band/ reepje fietsband om het bevestigingssysteem met klittenbandsluiting en het verlengde koppellus gedaan (zie foto). Waardoor bij een mogelijk optredend fixatieprobleem van dit klittenband (door ouderdom, slijtage, modder of nattigheid), het robuuste vaststaande mes met de schede toch aan je (wat ruimer zittende) koppel blijft hangen. Je leven kan in een noodgeval in remote gebieden van dit vaststaande mes namelijk afhangen. Voeg dus een rubber Rangerband bij.

2. Voeg een plastic zakje om de opgerolde draadzaag met daarin 1 Eurocent toe, zodat u altijd de speciale schroeven van de greep platen kunt losdraaien om zo in de kleine verborgen bergplaats te kunnen en daarna weer vast te draaien.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE MASERIN DICEROS 925 /G10G.

FABRIKANT DICEROS:

Coltellerie Maserin.

IN SAMENWERKING MET DE DESIGNERS:

Davide Bomben m.b.v. Maxwell Di Pierro.

 

 

 

GEBRUIKTE LEMMETSTAAL:

Semi-roestvaste D2 lemmetstaal (dus niet roestvast en heeft onderhoud met een oliedoekje nodig).

AFWERKING LEMMET:

Grijze Stonewash.

SOORT LEMMETPUNT:

Hybride American Tanto-vormig (zelf vind ik hem een Improved Romeinse Gladius type).

LEMMETHARDHEID:

Ca. 59-61 HRC.

LEMMETLENGTE:

13,7 cm.

LEMMETBREEDTE:

39, 4 mm.

LEMMETDIKTE:

6 mm.

 

 

MATERIAAL HANDGREEP:

G10

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

38 mm.

MAXIMALE BREEDTE DIKTE HANDGREEP:

25 mm.

 

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Demontabel, in midden dikker/Palmswell,  aan de binnenzijde uitgespaard voor extra ruimte opbergvakje.

 

 

MATERIAAL SCHEDE:

Ballistisch nylon.

BIJZONDERHEID SCHEDE:

Met twee opgestikte materiaaltasjes.

BIJGEVOEGD MATERIAAL:

Diamantslijpplaatje en flexibele draadzaag voor hout of been.

 

 

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

412 gram.

TOTALE LENGTE:

29 cm.

ADVIESPRIJS:

€ 240,-


Maserin Diceros in onderdelen

DE BEGINSITUATIE/NULMETING:

TOPS:

  • De Diceros komt uit een zeer gerenommeerde Italiaanse messenfabriek, die om zijn kwaliteitsnormen en Fit & Finish bekend staat. 
  • Uitmuntend goede designwerk.
  • De Diceros is erg robuust voor intensief en ruig buitengebruik.
  • Uitmuntend scherp lemmet af fabriek.
  • Zeer functionele nylonschede met extra’s.
  • Verborgen bergplaats voor kleine survival items (vuurstaal zonder knop)  onder de greep platen,
  • Geleverd met extra survival items zoals een diamantslijpplaatje en metalen flexibele draadzaag. “Beter mee verlegen dan om verlegen”!

 

TIPS VOOR BERBETERING VATBAAR:

  • De bevestiging en fixatie van de koppellus (zie TIP).
  • Swivels van de draadzaag.

 

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Italiaanse messenfirma Maserin deze robuuste Diceros aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor en/of anderen belanghebbenden geen stalorders of salari.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                 

Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 *****. * = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE VELDTESTEN.

-          SCHERPTE LEMMET OUT OF THE BOX: Uitmuntend goed / ****half.

 

zeer scherp

 

-          ROBUUSTHEID: Uitmuntend goed / ****half.

 

-          DRAAGCOMFORT HIKEN IN HET BOS, MET MES IN SCHEDE AAN KOPPELRIEM MET DE BEENRIEM STEVIG VAST: Zeer goed / ****.

 

In het bos

 

-          DRAAGCOMFORT WERKEN IN HET BOS, MET MES IN SCHEDE AAN KOPPELRIEM MET DE BEENRIEM STEVIG VAST: Zeer goed / ****.

 

-          HAKVERMOGEN MET BEVESTIGD VINGERKOORDJE (BLOTE HAND): Uitmuntend goed / ****half.

 

beginnen met hakken

 

-          HAKVERMOGEN MET BEVESTIGD VINGERKOORDJE EN HANDSCHOENEN AAN: Uitmuntend goed / ****half.

 

Met de handschoenen aan

 

-          HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/ ****half.

 

-          HOUT SNIJDEN: Uitmuntend goed / ****half.

 

-          COMFORT & SLIPVASTHEID HANDGREEP MET BLOTE HAND: Zeer goed / ****.

 

-          COMFORT & SLIPVASTHEID HANDGREEP MET HANDSCHOENEN AAN: Uitmuntend goed / ****half.

 

-          MAKEN VUURSTOKKEN EN TONDEL: Zeer goed / ****.

 

Snijden van een vuurstok

 

-          ZWAAR BATONNEREN: Goed tot zeer goed / ***half.

 

zwaar batonneren

 

Opmerking: op de sierlijke smalle lemmet rug sla je sneller je Baton “aan barsten” = kapot.

 

-          SCHILLEN BAST VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.

 

-          CORROSIE BESTENDIGHEID (met onderhoud) : Goed tot zeer goed / ***half.

 

-          FICTIEVE “MIJNEN” PRIKKEN: Zeer goed / ****.

 

-          ZAAGTEST FLEXIBELE DRAADZAAG: Matig  goed/ *

 

Draadzaag in gebruik

 

Opmerking bij de matig/goed score draadzaag: de metalen swivels van de vingerring verbogen en schoten daarna los, waardoor de draadzaag “geen aandrijving” meer had. Dus moest ik deze beiden verwijderen en de vingerringen door de draadzaageinden doen om te kunnen doorzagen. De draadzaag echter bleef daarbij heel.

 

DE THUISTESTEN.

-          HALFBEVROREN SPEK IN REPEN SNIJDEN: Uitmuntend goed / ****half.

 

speksnijden

 

-          TOMATEN SNIJDEN: Zeer goed / ****.

 

tomaten snijden

 

-          AARDAPPELS SCHILLEN: Zeer goed / ****.

 

schillen aardappels

 

-          APPELS SNIJDEN: Zeer goed / ****.

 

appels snijden

Opmerking: Het lemmet gaat gelijkmatig en zonder zichtbare wringing & kracht door de appel en daardoor treedt er geen schijfjesbreuk van de appel op.

 

-          KARTON SNIJDEN: Uitmuntend goed / ****half.

 

karton snijden

 

-          DIVERSE TOUWEN SNIJDEN: Uitmuntend goed / ****half.

SLAGSTUK: Het driehoekige slagstuk & glasbreker aan het eind van de verlengde angel/Tang heb ik niet getest, daar niemand zijn autoruit ter beschikking wilde stellen, er hier geen kokosnoten groeien en ik ook niet fysiek belaagd werd. 

 Slagstuk bovenaan 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING:              

 

VOOR HET GEBRUIK:

 

 

 

 

DESIGN:

Uitmuntend goed / ****half.

PRODUCTIEKWALITEIT GEHELE MES:

Uitmuntend goed / ****half.

FIT & FINISH:

Uitmuntend goed / ****half.

DE SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

ROBUUSTHEID LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

ROBUUSTHEID SCHEDE:

Uitmuntend goed / ****half.

EXTRA’S SCHEDE:

Zeer goed / ****.

MAAK KWALITEIT SCHEDE:

Uitmuntend goed / ****half.

 

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

 

 

COMFORT & SLIPVASTHEID HANDGREEP MET BLOTE HAND:

Zeer goed / ****.

COMFORT & SLIPVASTHEID HANDGREEP MET HANDSCHOENEN AAN:

Uitmuntend goed / ****half.

HANTEERBAARHEID MES:

Uitmuntend goed / ****half.

 

 

DE KARTON SNIJTEST:

Uitmuntend goed / ****half.

DE TOUWSNIJTEST:

Uitmuntend goed / ****half.

DE EDC KEUKENTEST:

Zeer goed / ****.

SNIJTEST HOUT SNIJDEN IN HET BOS:

Uitmuntend goed / ****half.

HAKTEST TAKKEN:

Uitmuntend goed / ****half.

BATONNEREN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHILLEN BAST VAN TAKKEN:

Uitmuntend goed/ ****half.

VUURSTOKKEN & TONDEL MAKEN:

Zeer goed /****.

SCHAVEN VAN TONDEL:

Uitmuntend goed / ****half.

CORROSIEVASTHEID IN HET VELD (MET ENIG ONDERHOUD):

Goed tot zeer goed/ ***half.

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

Zeer goed / ****.

 

 

WERKING FLEXIBELE DRAADZAAG OP HOUT:

Matig goed / *

 

 

 

NA HET GEBRUIK:

 

 

 

 

DEFORMATIE LEMMET:

Geen = Excellent goed / *****.

SLIJTAGE SCHEDE:

Iets schaafplekken takken = Zeer goed / ****.

TOTALE CORROSIEVASTHEID:

Goed tot zeer goed/ ***half.

DE STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN VAN HET LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

 

 

WERKING DIAMAND SLIJPPLAATJE (MET WATER) uiteraard op een ander mes.

Zeer goed / ****.

 

 

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed / ****.

EEN AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

 

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING MASERIN DICEROS 925 /G10G:

 

 

Uitmuntend goed / ****half.

 

 embleem

                                              

MET GEVLEUGELDE WAPENS DE VIJAND TEGEMOET.

 

RESUME:  Ik hou van naast “Rubens vrouwen” ook van robuuste en bijzondere penetrerende  messen. NATO Finest Airforce Squadron, het NL 324 Sqn had het destijds al door, de zwaardpunt van het zwaard in ons embleem was en is net als die van de Maserin Diceros penetrerend doorslaggevend, ook bij het fictief prikken in de bodem naar fictieve mijnen.  De robuuste, scheermesscherpe Maserin Diceros “staat dus onder zware omstandigheden bij de HKD-testen “zijn mannetje in het veld”. Ondanks zijn robuuste uiterlijk en dito gewicht draagt hij in de bijgevoegde schede met vastzittende beenriem in het veld met zeer goed.

 Bij de zelfgemaakte hutdeur

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer G. Maserin van de befaamde messenfirma Maserin voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van het testmodel. Zonder dit had deze nieuwe Maserin review niet tot stand kunnen komen. Grazie per averci permesso questa recensione.

Bekijk ook hun fraaie website: https://www.maserin.com/en/shop/

www.bushcraft.nl