Maglite Verlichting

MAGLITE VERLICHTING, OUDE LIEFDE ROEST NIET. By Henk Kraaijvanger

Jammer genoeg hebben wij mensen tijdens duisternis niet het nachtzicht van ‘s nachts jagende dieren, zoals bijvoorbeeld een uil.      

Maar onze compensatie op genoemde uil is, dat we daar in tegen wel onze ogen van links naar rechts kunnen bewegen en hebben we het brein om de benodigde “tools” te ontwerpen om die nachthandicap enigszins te compenseren.                                                                                          

Ook hebben we niet “dat extra iets” wat dieren van nature wel hebben, namelijk het gevoel van herkenning van hun vijand. Wij gaan te vaak op uiterlijk en mooie praatjes af en negeren het “onderbuik gevoel”.

Ietsjes van dat besef werd er destijds ingestampt en ik heb dat gegeven betreffende de Russen altijd in mijn achterhoofd behouden. En kon daardoor eens vier Soxmis “diplomaten” bij een Engels militair vliegveld betrappen. Daar werden we als NATO-militair tijdens de zogenaamde “Dooi van de Koude Oorlog” in getraind. Nu blijkt dat die Koude Oorlog eigenlijk nooit weggeweest is, terwijl onze verdediging tegen agressors mede door de slapende politiek, de jarenlange bezuinigingen en uitfasering van de Leopards, flink uitgehold is.

Want de Russen zijn naast “vriendelijke bierdrinkers”, echte grootmeesters in politiek schaken! Denk maar terug aan de Olympische Winter Spelen en de “Dag dat Nederland veel burgers en tegelijkertijd ook zijn onnozelheid verloor”.  De Russen “pak” je niet met harde woorden, maar met harde daden, zoals de Finnen tijdens de Fins/Russische Winteroorlog destijds deden. Maar nu terug naar de lampen.

Maglite 3-D Cell

NACHTZICHT.

Een van die “tools” is een verlichtingshulpmiddel, welke door de jaren heen flink is geëvolueerd. Denk maar eens aan toortsen, kaarsen, olielampen, carbid lampen, primitieve blikken zaklampen voor platte batterijen, moderne batterij zaklampen uit vliegtuig aluminium met krypton en LED lichtjes. Zelfs oplaadbare zaklampen zijn er te koop.

EEN NAAM.

Destijds was er in die moderne “zaklampen mannenwereld” maar een naam, namelijk de Maglite zaklampen uit de U.S.A.

MR. MAGLICA = MR. MAGLITE.

 Tony Maglica werd in New York tijdens de Grote Depressie geboren. Hij was nog een klein jongetje toen zijn moeder besloot terug te keren naar Kroatië, zodat ze dicht bij haar familie kon wonen.

Na de Tweede wereldoorlog was Kroatië een land vol met ruïnes door die Tweede Wereldoorlog en met ook nog de communisten aan de macht. Daarom besloot Tony back to the U.S.A te gaan, op zoek naar de American Dream. Hij ontsnapte in 1950 aan de communisten en kwam weer terug in Amerika.

Daar in de U.S.A. volgde hij het grootste deel van zijn opleiding als een experimentele draaier/freezer, hoewel hij geen woord Engels sprak. Daarom leerde hij zichzelf een paar woorden Engels per dag, terwijl hij tevens alle werkzaamheden aannam, waar hij die maar kon vinden. Ook werkte hij na kantooruren nachten voor zichzelf door.                          

Door het lange en harde werk, kon hij 125,- US Dollars & Dimes sparen, dat werd dus zijn voorschot op zijn eerste draaibank. Hij wilde daarna alleen nog voor zichzelf werken in zijn “One-Man-Machine Shop” in de omgeving van Los Angeles. Onze briljante Tony  begon met de productie van precisieonderdelen voor industrie, lucht- en ruimtevaart en het leger. Hij verdiende al snel een reputatie voor kwaliteit, efficiëntie en vindingrijkheid.

DE OPRICHTING EN DE GEBOORTE VAN EEN MAGLITE.

 Mag Instrument werd uiteindelijk opgericht in 1974 en in 1979 werd de eerste grote Maglite zaklamp geïntroduceerd. Deze robuuste, spatwaterdichte, schokbestendige zwart geanodiseerde aluminium Maglite zaklamp zou de draagbare verlichting industrie voorgoed veranderen. Het zou door deze kwaliteiten een bestseller worden. De verbetering op dit batterijmodel was de oplaadbare Maglite zaklamp System, die een van de meest krachtige oplaadbare zaklampen van zijn grootte was.     

DE DOELGROEP.

 Maglica’s doelgroep waren: politieagenten, leden van de openbare veiligheid, brandweerlieden, monteurs en militairen.  Door de hoge kwaliteit, de robuustheid en verfijning werd de vraag naar Maglite’s groter, waardoor Maglite flink kon uitbreiden. Het hoofdkantoor is sinds 1982 gevestigd in Ontario, Californië en heeft ongeveer 850 medewerkers en beslaat ongeveer 450.000 vierkante meter aan ruimte, met inbegrip van fabriek, kantoren en belangrijkste distributiecentrum.

DE NIEUWE MODELLEN.

 De Mini Maglite  AA zaklamp werd in 1984 gelanceerd en zette de nieuwe standaard voor persoonlijke EDC zaklampen. Een kleinere AAA-Cell versie van de Mini Maglite zaklamp werd in 1987 geïntroduceerd. De kleine Solitaire, een enkele AAA-Cell zaklamp werd in 1988 geïntroduceerd. Deze werd speciaal ontworpen voor sleutelhangers en portemonnees.

In 2004 werd een nieuwe, volledig geïntegreerde fabriek in Ontario bebouwd, om zo de vraag naar de “Cadillac onder de zaklampen ”te voldoen. Enige jaren geleden betrad ook Maglite het LED tijdperk. Hun Mag Tac is een van de fraaiste voor onze doelgroep. En de rest is eigenlijk historie.

Tijdens Training

MAGLITES  IN DE PRAKTIJK.

VALBESTENDIGHEID VAN EEN 3 D CELL.

 Ik gebruikte vanaf 1983 destijds bij mijn werk als Onderofficier Luchtmacht Bewaker een Maglite 3 D Cell Halogeen. Die 3 D heb ik bij een alarm eens aan een collega uitgeleend en bij terugkomst na die actie zag ik mijn Maglite met isolerende en beschermende Pachmayr Flashlite Suregrip van zijn rijdende LARO-huif aftuimelen en op de rolbaan terechtkomen. De Maglite was wel wat gebutst, maar gelukkig deed deze “trouwe makker ” het bij controle nog steeds. Ron bedankt! Over nooit meer uitlenen gesproken. Opmerking: deze massieve (zak)lamp had ik overigens niet alleen bij me om te schijnen, want deze robuuste lamp is geschikt voor beide soorten NOODWEER.

Later zouden er voor persoonlijk gebruik ook nog een Mini Maglite 2xAA (voor de militaire overlevingskit) en een Mini Maglite 2xAAA bijkomen. Maar nu terug naar de Mini Maglite 2xAAA, die ik altijd in mijn borstzak en later in mijn mouwzakje droeg.  Deze Mini 2xAAA met maxi gebruiksgemak is me eens zeer goed van pas gekomen. Zie het praktijkverhaal van beide sterke merken onder. 

Maglite 3-D Cell

DE MINI –MAGLITE 2xAAA TIJDENS EEN KOUDE NACHT:

 Dit model zaklamp is me op een donkere koude nacht tijdens een speciale gemotoriseerde QRF- patrouille erg goed van pas gekomen. Een slang van de autoverwarming van de LARO[i] was los geschoten en moest dus weer vastgezet worden. Op mijn rug liggend met mijn Maglite zaklampje, type AAA in de mond, mijn Victorinox als schroevendraaier in de hand, klaarde ik de klus binnen de bepaalde reactietijd en was het QRF team weer inzetbaar. Door schade en schande was ik er wel achter gekomen, dat een blokkeerbare schroevendraaier dus een must is. Overigens dient vermeld dat ik toen een aantal minder nette woorden heb gebruikt als begeleiding voor de pijn in mijn vingers. Maar dat heb ik direct afgekocht met drie “schietgebedjes ”.    

DE MAGLITE SPECIFICATIES.

 

MAGLITE 3 D CELL

MINI MAGLITE 2xAAA

MATERIAAL LAMPBODY

Aluminium, geanodiseerd

Aluminium, geanodiseerd

GEWICHT MET BATTERIJEN

 102 gram, met rubber Pachmayr Flashlite Suregrip

50 gram, met bevestigd zekeringskoordje.

LENGTE

31,4 cm

12,7 cm

DIAMETER LAMPKOP/BODY

57 mm / 41 mm

18 mm / 12,5 mm

INSCHAKELEN LAMP D.M.V.

Drukknop met rubber

Lampkop rechtsom draaien

PRODUCTIELAND

U.S.A.

U.S.A.

 

 

Maglite 3-D & 2x AAA

RESUME EN TIPS:

Hoewel deze beide “oude” Maglites niet zo klein zijn dan de tegenwoordige LED EDC[ii] lampjes, zijn ze naast het verlichten, ook geschikt in een noodweer situatie bij zelfverdediging als slag en stootmiddel en als Kubutan.

Maglite’s zijn geen wegwerplampen, beschadigde onderdelen kunnen gewoon vervangen worden.

En je weet het ”oude liefde roest niet”. Toch is de “oude dikke” onlangs vervangen door een Maglite 3D LED om bovengenoemde redenen.

TIPS.

1.Leen je kostbare zaklamp nooit uit.

2. Laat je initialen of naam erin graveren.

3. Laat indien u de lamp niet gebruikt er geen batterijen inzitten. Bij lekkage blijven ze vast zitten en is het een hele toer om ze eruit te krijgen.

 

 


[i] Landrover

[ii] Every Day Carry

 

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.