MAG-TAC CR123 FLASHLIGHT CROWNED BEZEL

DE MAGLITE MAG-TAC CR123 LED TACTISCHE ZAKLAMP, STILL GOING STRONG. By: Henk Kraaijvanger.

Jammer genoeg hebben wij mensen tijdens duisternis niet het nachtzicht van ‘s nachts jagende dieren, zoals bijvoorbeeld een wilde kat of een uil. Maar onze compensatie op de genoemde uil is dat we daarentegen wel onze ogen van links naar rechts kunnen bewegen en we hebben ook het brein om de benodigde “nachtzichttools” zoals onder andere felle lampen te ontwerpen om die nachthandicap enigszins te compenseren. Na de PELI LED lampen reviews is het volgens mij weer tijd om een nu in de Outdoor wat in de vergetelheid geraakte maar befaamde Amerikaans zaklampenmerk Maglite aan u voor te stellen. Deze in “The U.S.A. built” zaklampen waren destijds tezamen met de slecht verkrijgbare Bianchi Jaren’ 70 politiezaklampen, de “State of Art of the Police Flashlights”.

MIJN EIGEN ERVARINGEN MET DE MAGLITE ZAKLAMPEN:                                                             

DE MAGLITE HALOGEEN 3-D CELL: Ik gebruikte vanaf 1983 destijds bij mijn werk als Onderofficier Luchtmacht Bewaker een Maglite 3-D Cell Krypton op alkaline batterijen en daar heb ik heel veel profijt van gehad. Want in eerste instantie hadden we haakse lampen en later kregen we een aantal Mag- Chargers. Die 3-D Maglite heb ik eens bij een IDS-alarm aan een collega uitgeleend en bij terugkomst na die actie in de eerste bocht van de rolbaan zag ik mijn Maglite (gelukkig wel met de isolerende en beschermende Pachmayr Flashlite Suregrip Sleeve) van “zijn” rijdende LARO-huif aftuimelen en al stuiterend op de rolbaan terechtkomen. De Maglite was wel wat gebutst, maar gelukkig deed deze “trouwe makker ” het bij controle nog goed. Ron bedankt, over nooit meer uitlenen gesproken! Opmerking: deze massieve (zak)lamp had ik overigens niet alleen bij me om te schijnen, want deze robuuste lamp was/is geschikt voor beide soorten van NOODWEER.

Maglite halogeen

Later zouden er voor persoonlijk gebruik ook nog een Mini Maglite 2xAA (voor de militaire overlevingskit) en een Mini Maglite 2xAAA bijkomen. Maar nu terug naar de Mini Maglite 2xAAA, die ik altijd in mijn borstzak en later in mijn mouwzakje van mijn Woodland GVT tenue droeg. Deze Mini 2xAAA met maxi gebruiksgemak is me ook al eens zeer goed van pas gekomen. Zie onder een van mijn memories van mijn bewakingstijd destijds.

DE MINI –MAGLITE 2xAAA TIJDENS EEN KOUDE NACHT: Dit model Victorinox ALOX zakmes is me op een donkere koude nacht tijdens een speciale gemotoriseerde QRF- patrouille erg goed van pas gekomen. Een slang van de autoverwarming van de LARO was los geschoten en moest dus weer vastgezet worden. Op mijn rug liggend met mijn Maglite zaklampje, type AAA in de mond, mijn Victorinox als schroevendraaier in de hand, klaarde ik de klus binnen de bepaalde reactietijd en was het QRF team weer inzetbaar. Door schade en schande was ik er wel achter gekomen, dat een blokkeerbare schroevendraaier dus een must is. Overigens dient vermeld dat ik toen een aantal minder nette woorden heb gebruikt als begeleiding voor de pijn in mijn vingers. Maar dat heb ik direct afgekocht met drie “ schietgebedjes ”.  

Tevens heb ik recentere ervaringen met de vrij moderne 3-Cell Maglite LED handlamp namelijk de de Maglite LED 3-Cell D met de nieuwe MAG-LED® Technologie.

DE HISTORIE VAN DE SELFMADE MAN ACHTER MAGLITE: Tony Maglica werd in New York tijdens de Grote Depressie geboren. Hij was nog een klein jongetje toen zijn moeder besloot tezamen met hem terug te keren naar Kroatië, zodat ze dicht bij haar familie kon wonen. Na de Tweede wereldoorlog was Kroatië een land vol met ruïnes door die Tweede Wereldoorlog en met ook nog de communisten aan de macht. Daarom besloot Tony back to the U.S.A te gaan, op zoek naar de waarheid van de “American Dream”. En hij had destijds nog niet eens het muzieknummer van Bruce Springsteen daarover gehoord, zie en luister a.u.b. www.youtube.com/watch?v=VdkBmwuqwpY&list=RDVdkBmwuqwpY&t=21.                          

Tony ontsnapte in 1950 aan de communisten en kwam weer terug in “Good Old USA”/ Amerika dus. Daar in de U.S.A. volgde hij het grootste deel van zijn opleiding als een experimentele draaier/freezer, alhoewel hij geen woord Engels sprak. Daarom leerde hij zichzelf een paar woorden Engels per dag, terwijl hij tevens alle eerlijke werkzaamheden aannam waar hij die maar kon vinden. Ook werkte hij na kantooruren nachten voor zichzelf door. Door het lange en harde werk, kon hij 125,- US Dollars & Dimes sparen, dat werd dus zijn voorschot op zijn eerste draaibank. Hij wilde daarna alleen nog voor zichzelf werken in zijn “One-Man-Machine Shop” in de omgeving van Los Angeles. Onze briljante Tony  begon met de productie van precisieonderdelen voor industrie, lucht- en ruimtevaart en het leger. Hij verdiende al snel een reputatie voor kwaliteit, efficiëntie en vindingrijkheid.

DE OPRICHTING EN DE GEBOORTE VAN EEN MAGLITE ZAKLAMP MODEL. Mag Instrument werd eigenlijk opgericht in 1974 en in 1979 werd de eerste grote Maglite zaklamp geïntroduceerd. Deze robuuste, spatwaterdichte, schokbestendige zwart geanodiseerde aluminium Maglite zaklamp met zijn Panter embleem zou de draagbare verlichting industrie voorgoed veranderen. Het zou door deze kwaliteiten een bestseller worden. De verbetering op dit batterijmodel was de oplaadbare Maglite Zaklamp System, die een van de meest krachtige oplaadbare zaklampen van zijn grootte was.    

DE DOELGROEPEN. 
Maglica’s doelgroepen waren & zijn: Publieke/Openbare veiligheid (politie, militairen, FBI, inlichtingendiensten, brandweer, hulpdiensten enz.); Professionele gebruikers (inspecteurs; bouwbedrijven enz.) ; Private gebruikers (particuliere beveiligingsbedrijven, hondenliefhebbers enz.) Professionele Outdoor liefhebbers en Giftshops/cadeauwinkels. Door de hoge kwaliteit, de robuustheid en de verfijning werd de vraag naar Maglite zaklampen steeds groter, waardoor Maglite flink kon uitbreiden. Het hoofdkantoor is sinds 1982 gevestigd in Ontario, Californië en heeft ongeveer 850 medewerkers en beslaat ongeveer 450.000 vierkante meter aan ruimte, met inbegrip van fabriek, kantoren en belangrijkste distributiecentrum.

DE TIJDLIJN VAN DE “NIEUWE” MODELLEN. De Mini Maglite  AA zaklamp werd in 1984 gelanceerd en zette de nieuwe standaard voor persoonlijke EDC zaklampen.

Een kleinere AAA-Cell versie van de Mini Maglite zaklamp werd in 1987 geïntroduceerd. De kleine Solitaire, een enkele AAA-Cell zaklamp werd in 1988 geïntroduceerd. Deze werd speciaal ontworpen voor sleutelhangers en portemonnees.          

In 2004 werd een nieuwe, volledig geïntegreerde fabriek in Ontario bebouwd, om zo de vraag naar de “Cadillac onder de zaklampen ”te voldoen. Enige jaren geleden betrad ook Maglite het LED tijdperk, maar ik vind zelfs dat ze destijds al veel eerder met LED hand/zaklampen op de markt hadden moeten komen.

De omvangrijke Maglite collectie omvat zowel de niet oplaadbare LED hand/zaklampenlijn met een aantal fraaie modellen als ook de oplaadbare LED hand/zaklampenlijn met zijn eveneens fraaie modellen. Daarbij is Maglite nooit overzees gegaan, hun productie fabriek staat nog steeds in Californië en is daarmee een echte “U.S.A. MANFACTURER”. Uiteraard maken ze voor de kleine componenten gebruik van gespecialiseerde toeleveringsbedrijven uit de USA en overzees. Zie a.u.b. ook hun uitgebreide website: http://maglite.com/. Hun MAG-TAC is een van de fraaiste voor onze doelgroep en de rest is eigenlijk historie.

 Afleveringspakket

DE VERSCHILLENDE MAG-TAC LED TACTISCHE LAMPEN.
De Maglite MAG-TAC is zo’n beetje de eerste lamp van Maglite, die gebruik maakt van de tien jaar houdbare 3 Volts CR123A lithium-batterijen. Wat erg prima voor een hoog vermogende zaklamp batterij is. By the way: de meeste AED’s werken er ook op, doordat deze batterijen zo betrouwbaar en een lang leven hebben. Het MAG-TAC LED zaklampmodel is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk de MAG-TAC met Plain Bezel (geen getande lampkopring) als ook de onder te testen MAG-TAC Crowned Bezel (met getande lampkopring ) en dat alles ook nog in uni tactische kleuren. Beiden tactische modellen hebben een “Quick Click” eindkapschakelaar, maar er zitten wel gebruikersverschillen tussen deze modellen onderling.                                                                                                                                                        

De MAG-TAC met Plain Bezel /lampkopring heeft de volgende schakel/licht modi: 

1. Moment/sein licht aan/uit;

2. High licht aan/uit;

3. Low licht aan/uit.

 

DE MAG-TAC CR123 LED FLASHLIGHT CROWNED BEZEL.
Deze tactische LED zakklamp is door zijn “simpele bediening” ook onder stressomstandigheden en Noodweer-situaties goed in te zetten en dat natuurlijk ook met tactische handschoenen aan.                                                                                                                       

Vergeleken met de MAG-TAC met Plain Bezel /lampkopring heeft de Mag Tac Crowned Bezel een getande Bezel/lampkopring en de navolgende schakel/licht modi:

1. Een momentmodus schakelaar voor momentlicht /seinen met de AAN/UIT schakel-standen (indrukken schakelaar en vasthouden: LED-lamp aan/ moment indrukken en loslaten LED-lamp uit).                                                                                                                                         

2. De AAN/UIT modusschakelaar HIGH AAN/UIT (tweemaal snel drukken om de LED-lamp aan te zetten/ eenmaal drukken om de LED-lamp uit te schakelen.                                                         

3. De Stroboscoopmodus AAN/UIT (Druk de schakelaar 3 maal snel in en de stroboscoop zal 12 x per seconde flitsen/ met een snelle klik zal het hinderende flitsen stoppen/ de LED lamp uitgaan. 

 

DE SPECIFICATIES VAN DE MAG-TAC CR123 FLASHLIGHT CROWNED BEZEL. 

LICHTSTERKTE:

320 Lumen.

SOORT LICHT:

LED (Wit).

MAX. BEREIK LICHTSTRAAL:

193 meter.

INTENSITEIT LICHTSTRAAL:

9267 cd.

 

MATERIAAL LAMP BODY:

Bewerkt Aircraft aluminium met het slipvaste wafeloppervlak. Net als destijds bij de oude Mills MK 5 “Ananas” handgranaten het geval was.

AFWERKING LAMPLICHAAM:

Grijs geanodiseerd.

BESCHIKBARE KLEUREN ZAKLAMP:

Zwart, Urban grijs en Foliage groen.

VAL RESISTANT:

2 meter.

WATER RESISTANT:

IPX4 / spatwaterdicht.

VERBRUIKSDUUR BATTERIJEN OP STAND HIGH:

4 uur.

AANTAL / SOORT BENODIGDE BATTERIJEN:

2 stuks / Lithium CR123A s.v.p. van hetzelfde soort en merk.

GEWICHT MET GEPLAATSTE BATTERIJEN:

136 gram.

TOTALE LENGTE:

13,398 cm.

LICHTKOP EN TUBE DIAMETER:

26,67 mm.

PLAATS SCHAKELAAR:

In het midden van de sluitdop/eind kap.

UITVOERING: 

Crowned Bezel en demonteerbare kunststof kledingklip.

 

SOORTEN LICHTMODI:

  1. Moment High licht.
  2. High licht aan.
  3. Stroboscoop, 12 x per seconde flitsend.

ONTWERP EN PRODUCTIELAND.

Proudly Made in the U.S.A. soms met interne componenten Overseas.

CERTIFIED/ GOEDGEKEURD DOOR:

U.S.A. National Tactical Officers Association.

GARANTIETERMIJN:

Beperkte garantie van 10 jaar.

 

GEBRUIKSGEREED MAKEN EN HOUDEN.

OPMERKING: lees vooraf de MAGLITE instructiebepalingen!

 beschrijving

                                     DE US ENGELSE BENAMINGEN VAN DE ONDERDELEN.

 

INSTALLEREN BATTERIJEN.

 - Zorg er eerst voor dat de je handen, de ondergrond, de lamplichaam en de te plaatsen batterijen schoon en droog zijn. 
-  Verwijder de sluitdop/eind kap door hem linksom (tegen de wijzers van de klok in) los te draaien.
- Controleer de toestand van en plaats de twee nieuwe CR123A lithium batterijen in het achtereind / begin batterij vak van het lamplichaam, beiden met de Plus (+) naar de lichtkop gericht.
-  Inspecteer eerst de rubber O-ring en schroef daarna de sluitdop/eind kap vast door hem rechtsom (met de wijzers van de klok mee) “vingervast” te draaien.                          - Controleer nu de werking van de LED zaklamp, “Better safe than sorry”.

Plaatsen van de batterijen

BEVESTIGEN KLEDINGKLIP.   

- Verwijder de sluitdop/eind kap door hem linksom (tegen de wijzers van de klok in) los te draaien.
- Pak de bijgeleverde 2,5 mm plastic inbussleutel erbij, steek hem nu in de inbus opening van de kledingklip om de noksluiting van de kledingklip linksom los te draaien (draai tegen de wijzers van de klok in totdat deze niet meer verder kan).
-  Schuif de kledingklip nu op en over het uiteinde van het lamplichaam en schroef daarna de sluitdop/eind kap weer vast door hem rechtsom en “vingervast” te draaien (met de wijzers van de klok mee).
- Schuif nu de kledingklip naar het eind van het lamplichaam en tegen de rand van sluitdop/eind kap en schroef hem weer vast door de noksluiting met behulp van de plastic inbussleutel rechtsom vast te draaien (draai met de wijzers van de klok mee totdat deze niet meer verder kan).
- Controleer nu de werking van zowel de kledingklip als ook de LED zaklamp. 

Kledingclip vastzetten              

OPMERKING: De kledingklip heeft ook een oog voor een Mil. Spec 550 Parakoord, waardoor de zaklamp onder remote condities goed tegen verlies te zekeren is.                                              

ALWAYS REMEMBER:This MAGLITE Tactical light Is Your Number One Non-Lethal Security Tool!  And it is totaly Legal to carry too.                                                                                                                                                         

OPLOSSEN PROBLEMEN & STORINGEN.

PROBLEEM:

MOGELIJKE OPLOSSING:

1.LED lamp kan niet ingeschakeld worden.

Vervang eerst de batterijen,

 

 

2. LED lamp kan nog steeds niet ingeschakeld worden.

Controleer nu de sluitdop/eindkap. De metaaloppervlaktes die in contact staan met het lamplichaam, de sluitdop/eind kap en de achterste batterij dienen schoon, glanzend en vrij van vuil en roest te zijn. Reinig ze als deze vuil zijn.

3. De metaaldelen zijn schoongemaakt maar de LED lamp kan nog steeds niet ingeschakeld worden.

Bekijk nu de tips op: www.maglite.com/support/overview.

 

4.Het probleem is nog steeds niet opgelost.

Raadpleeg de garantiebepalingen en ga terug naar de verkoper!

 

INSPECTIE EN ONDERHOUD.

De zaklamp wordt langdurig (meer dan een maand) niet meer gebruikt.

Verwijder de batterijen en berg ze schoon en droog op.

Langdurig in gebruik.

Inspecteer de LED lamp maandelijks. Verwijder bijna lege en beschadigde batterijen en vuil en roest.

Zeer langdurig in gebruik.

Smeer elk halfjaar de schroefdraden en O-ringen met een speciaal middel op petroleum basis.

 

WAARSCHUWINGEN:

-          Kijk direct weg als het licht rechtstreeks in uw ogen schijnt om het risico op oogletsel te vermijden.

-          Vermijd blootstelling van de batterijen aan vuur of overmatige hitte, aangezien dit tot lekkage of ontploffing kan leiden.

-          Vermijd contact met materiaal dat uit een batterij is gelekt om risico op letsel aan de ogen of de huid te vermijden.

-          Deze zaklamp is geen speelgoed derhalve houdt deze buiten het bereik van kinderen.

 

GEBRUIKEN VAN DE MAC-TAC LED LAMP.

 

BEDIENING AAN/UIT SCHAKELAAR & LICHTMODI MAG-TAC.                                               

1e FUNCTIE: INSCHAKELEN MOMENT LICHT:
Voor het inschakelen van de LED lamp voor de lichtmodus moment licht druk je met de duim de rubber kap van de AAN/OFF schakelaar op sluitdop/eind kap slechts eenmaal in en houdt hem net zolang vast zolang je dat High light nodig hebt. Laat je nu de rubber kap van de AAN/OFF schakelaar weer los, dooft de LED lamp. Dit is een zeer belangrijke functie om uw tactische positie niet lang prijs te geven.

2e FUNCTIE: INSCHAKELEN AAN MODUS:
Om de lamp volledig in te schakelen dien je met je duim de reeds genoemde rubber kap van de AAN/OFF modusschakelaar snel twee maal in te drukken om de LED-lamp aan te zetten. Om nu de LED-lamp weer uit te schakelen druk je snel eenmaal de rubber kap van de AAN/OFF schakelaar in en laat deze weer los, waarop de LED lamp uitgaat.                                                                

3e FUNCTIE: INSCHAKELEN STROBSCOOP MODUS:
Om de stroboscoopmodus in te schakelen druk met je duim de reeds genoemde rubber kap van de AAN/OFF modusschakelaar snel driemaal in om de stroboscoop functie van de LED-lamp aan te zetten en deze zal 12 x per seconde flitsen/desoriënterend licht verspreiden.  Om nu de stroboscoop weer uit te schakelen druk je snel eenmaal de rubber kap van de AAN/OFF schakelaar in en laat deze weer los, waarop de LED lamp uitgaat.

HET VERSTELLEN VAN DE LED LICHTBUNDEL. Om de lichtbundel te kunnen verstellen (spreiden of te focussen) roteer je snel en eenvoudig (zowel links- als ook rechtsom) de geribbelde rand van de lamp kop om de bundel dus naar keuze in te stellen.  Aan u de keuze dus welke type lichtbundel u gebruiken wilt.

DE NOODZAAK VAN DE VERSCHILLENDE KLEURFILTERS: 
Zoals u wellicht weet is witlicht niet altijd goed voor de ogen, want het “tast” tijdens duisternis tijdelijk het nachtzicht aan. Derhalve liet ik destijds voordat ik te voet op patrouille ging, mijn ogen een tijdje aan de duisternis wennen en ging dan pas op pad. Om het nachtzicht te “sparen”, sommige insecten weg te houden, sporen, vloeistoffen en details beter te kunnen zien, gebruiken we daarvoor soms speciale rode, groene en blauwe voorzetfilters. Deze zaten echter niet standaard bij deze tactische LED zaklamp, wat mijns inziens wel een must is.                                                                                                                                          

En zijn volgens zeggen voor de MAG-TAC ook niet optioneel te koop, zodat ik deze na een tip van Kevoutdoor zelf maar gemaakt heb uit gekeurde doppen van PET-flessen. En kopen hoef je deze PET-flessen meestal niet, jammer genoeg liggen die zonder statiegeld voor het oprapen. Het wordt echt tijd dat ook op kleine PET-flesjes als ook op blikjes statiegeld geheven gaat worden.                                                                                                                                                                      

 Met groene filter

Ik moest bij het homemade fabriceren van die gekleurde filters overigens wel de schroefdraad aan de binnenzijde van die doppen met een Dremel wat afvlakken en daarna kon ik deze over de crowned bezel van de lamp kop drukken en “klaar is Kees”. Deze gekleurde filters bleven ondanks flink schudden goed zitten!

ROOD: Beschermd uw nachtzicht vermogen en verbetert de contrast.

BLAUW: Voor kaartlezen tijdens duisternis onder tactische omstandigheden, voor het opsporen van vloeistoffen bijvoorbeeld door politie forensische detectives.

GROEN: Voor het bekijken van diverse sporen op de grond /in de natuur, waarbij de levende dieren niet erg op groen licht reageren.

 

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Mag-Tac<<<