LionSteel Test Resultaten

BEGINTEST/NUL METING:
De LionSteel M7 MS kwam keurig verpakt en scheermesscherp (****) af fabriek. Weer sneuvelden de weinig overgebleven lange onderarmhaartjes. Ook het testpapiertje werd door het zeer scherpe lemmet goed doorgesneden (****). Het viel op dat de eendelige Micarta handgreep excellent comfortabel (*****) is. Het fraaie schedesysteem met zijn robuuste Kydex schede op zijn Cordura nylon draagplatform zag er zeer gelikt uit (*****)!

haren geveld

Natuurlijk beproef ik en test ik alles uit en bij het lostrekken van de demontabele en daardoor omzetbaar zekeringsriempje brak plotsklap de bevestigingsdrukknop af. Dat mag eigenlijk niet zo snel gebeuren, dus direct een mailtje naar LionSteel gestuurd, kunnen we gelijk zien hoe goed en snel hun service is. Zo’n drukknop komt meestal van een toeleveringsbedrijf, waarbij je bij ontvangst van zo’n knop van buitenaf meestal niet de gebreken kunt zien. Na mijn emailtje werd binnen een dag een nieuw zekeringsriempje  opgestuurd en ontvangen, waardoor dank voor de zeer goede snelle service. Ook heb ik een korte rode pinkriem door het oog in het slagstuk van de angel gehaald.

DE VELDTESTEN.

Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).                                                

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

DAG 1.

Wat een fijne en gezonde (uit de hand gelopen) hobby heb ik toch. Heerlijk het bos in met jacht & hiking laarzen, dit om ze uit te testen en een groot vaststaand mes “om aan de tand te voelen”. Nadat ik het bosperceel betreden had, “de Barang” gelijk maar omgehangen en daarna zag ik al na een paar honderd meter een fijn testplekje met omgevallen bomen. Het uit de schede halen van het vaststaande outdoormes vergt door die strakke fixatie in de schede wel enige behendigheid van de sterke duim, maar dat is na gewenning goed te doen.

Test gebied

DIEP TREURIG IN NEDERLAND. Ook stonden er wat treurig uitziende, eenzame zielige oude boompjes, waar ik maar de trend van sommige Politieke Partijen der 2e Kamer volgend, “moderne euthanasie na een voltooid leven” op gepleegd heb. Zouden ze in die achterkamertjes van die politieke partijen daarbij op advies van de bekende asociale zakkenvullers van de grote Zorgverzekeringen en dito Pensioenfondsen en met Kabinetsgedoogsteun daarmee willen bezuinigen op de kosten van komende vergrijzing? En daarmee alvast willen inspelen op de dreigende hoge AOW en ziekenhuiskosten van die al door de Politiek flink in de steek gelaten eenzame, arme, kwetsbare oude mensen? Dit, door dan een mogelijk “verkeerd advies” af te laten geven (door ze de term” het is goed geweest” zelf te laten geloven); of geen extra humane morele geestelijke steun willen bieden om hen het mooie van het leven te laten zien. Ook zou het kunnen zijn dat oudere verarmde mensen ook wegens hun door de maatschappij veroorzaakte financiële problemen door de steeds lagere pensioenen, hoge eigen bijdrage en hoge zorgkostenhoge en huren door honger, machteloosheid, schandegevoel en lichamelijk lijden dan daarmee instemmen?

Zijn we wegens “het bezuinigingsslijk der aarde” weer terug in de duistere tijden van weleer beland?  Het lijkt mij wel of dit Nederlandse  Rutte 2 VVD/PvdA Kabinet met zijn meelopers “fout op fout” stapelt en de mening van het merendeel van de bevolking gewoon negeert. De president van een voormalige “Bananenrepubliek” luisterde na een referendum WEL DIRECT naar zijn onderdanen, zijn we hier in Nederland naast “de melkkoe” mede hierdoor de nieuwe “Bananenrepubliek” van Europa geworden? Remember the Words of the Writer “George Santayana”: " Those who cannot remember the past are condemned to repeat it”.

Maar nu weer terug naar de waan van de huidige dag, de fijne veldtesten in het bos, waarbij de kern van deze review, het Lionsteel M7 review was.

DRAAGPLATFORM AAN KOPPEL BEVESTIGEN:
Deze twee drukknopen zitten overigens aan de achterkant van de schede, om nu de draagriemen van het draagplatform aan een koppel te kunnen bevestigen moet je deze twee stevig vastzittende drukknopen eerst lostrekken. Dan trek en zwenk je een van deze draagriemen naar boven, waardoor de Velcro / ”klittenband” strip mee lostrekt. Plaats nu de koppel in het bovenste gladde deel van de draagriem onder de Velcro-strip en klap/zwenk deze Velco-strip weer op terug zodat hij weer tezamen “klit”. Druk daarna de drukknop weer vast (controleer de bevestiging) en herhaal deze procedure voor de tweede draagriem.

De LionSteel schede droeg OK dankzij de M.O.L.L.E. bevestigingen op het draagplatform, maar het kostte wel enige kracht om het grote vaststaande mes uit de Kydex schede te trekken. Idem om het mes weer terug te steken, waarbij je een luide “klak” hoort (schedemond fixeert onder andere de stootplaat van de handgreep) dat aangeeft dat het vaststaande mes weer veilig gefixeerd zit. Maar beter iets meer kracht te moeten gebruiken dan een te los zittend vaststaand mes te verliezen, want daar kan je leven van afhangen.

HAKKEN:
De M7 MS heeft een geweldig kapvermogen (*****), dit dankzij zijn koplastige zeer scherpe lemmet (met swing) en slipvast handgreep met aangebrachte pinkriem. Met een klap “beet” het zeer scherpe lemmet diep in het natte hout. Dunnere takken sla je er in een klap mee door.  

Eerste hakswing

 Bijna doormidden                                                                                                                                   

SNIJDEN:
Datzelfde zeer scherpe lemmet is voor het snijden van zowel grove als fijnere snijwerkzaamheden zeer geschikt (****). Bij fijnere werkzaamheden pakte ik het mes met behulp van de vingeruitsparing naar voren vast, waardoor het lemmet goed te sturen was en je je snijkracht beter kon doseren. Ideaal voor het maken van vuurstokken dus. Ook sneed het lemmet takken op zijn “bevertjes” / 360 graden rondom zeer goed door (****), deze techniek kost natuurlijk wel meer tijd dan bij hakken.      

Haring gesneden           

BATONNEREN:
Natuurlijk verwacht je van dit zeer scherpe, brede vlakgeslepen lemmet dat het batonneren van dikkere stukken hout “een fluitje van een Eurocent is”, wat ook klopte. Het batonneren ging meer dan zeer goed (****half), soms was ik sneller dan de tijdontsluiter van de camera. Opnieuw dus.

Start Batonneren

Aardig op weg

SCHILLEN:
Ik sloeg daarbij met een knuppel (nee, nee geen Haagse politicus) op het uit de handgreep komend slagstuk, waardoor ik het lemmetpunt diep en verticaal in een omgevallen boomstam sloeg.

Schillen van takken

Hierdoor bleef het scherpe vaststaande mes goed in die boomstam staan. Deze verticaal staande M7 MS gebruikte ik als zogenaamd “trekmes” voor het schillen van de bast van mijn gemaakte noodspeer. Simpel de tak tegen het scherpe lemmet houden en dan die tak naar achteren trekken. Op deze manier lukte het afschaven van de bast zeer goed (****). Dit is overigens ook een prima manier van vuurtondel maken.

Schillen van takken

LEMMETPUNT TESTEN:
Even” nog de sterkte van de droppointvormige lemmetpunt getest, dit door hem met armkracht in de boomstam “te rammen” en dan zijdelings te bewegen. De massieve lemmetpunt bleef daarbij zoals verwacht OK.  In het bos/veld heb ik al wel het taaie hars zoveel mogelijk van het lemmet verwijderd, dit om niet de binnenkant van de Kydex schede smerig te maken. Daarbij natuurlijk oppassend dat ik mijn vingers vrij van de snede hield. Na de koffiepauze (lemmetpunt paste net in mijn beker om te roeren) omgehangen en via een omweg om kilometers te maken voor de laarzentest en op huis aan. Thuis een tekentest gedaan en het lemmet met oliedoekje verder schoongepoetst. Hierna moest de snede zijn scherpte weer bewijzen op het testpapiertje, die keurig doorgesneden werd (****).

DAG 2.

DE TOUWSNIJTEST:
Deze snijtest werd op diverse nylon en manillatouwen uitgevoerd, waaronder het harde nylontouw, bergtouw en het duimdikke manillatouw. Het grote brede lemmet, zeer scherpe lemmet klaarde de snijtest ondanks zijn conventioneel geslepen snede (Plain Edge) op de verschillende touwen goed tot zeer goed (***half). Wel plakte bij een lange trekbeweging het nylon van het bergtouw wat aan het lemmet (warmte?), waardoor het resultaat wat verminderde.

Touwsnijden LionSteel M7

DE KARTONSNIJTEST:
De kantonsnijtest op een aantal dikke kartonnen dozen ging voor de M7 MS zeer goed (****). Ondanks zijn conventionele snede (Plain Edge) sneed hij deze snel doormidden. Het lemmet werd er ook nog warm van en had na afloop last van het doorgesneden plakband. Om dit van een zeer scherp lemmet te verwijderen is oppassen geblazen. Na afloop van de infame kartonsnijtest moest het lemmet ook weer zijn scherpte bewijzen op het testpapiertje. Deze scherpte was nog zeer goed (****). Maar ja, het lemmet wordt ook uit een uitgekiend en beproefd Sleibner gereedschapstaal vervaardigd.

Karton snijden met LionSteel M7

DE ZOUTWATERTEST:
Hierna moest het lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij uren lang, gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater uit de zee bij Vlissingen strand. Door het lemmet gedeeltelijk onderdompelen kun je na afloop van de test de verschillen beter op de grensvlakken zien. Na afloop zag ik dus dat er op de snede van lemmet een paar kleine aanslagspotjes op de minuscule krasjes waren gekomen, maar verder niets (***) . Deze plekjes waren overigens met olie weer goed weg te poetsen.

Corrosietest in zoutwater

DAG 3.

Op een mooie zaterdagmiddag weer het fraaie bos in om met de LionSteel M7 MS veel te hakken en te snijden. In het bos had ik het draagplatform met de Kydex schede aan de buikband van de Pinewood heuptas gedaan, waardoor je eigenlijk een prima survival beltsysteem hebt. Vroeger “On Duty” gebruikte ik daarvoor de Arktis Beltkit, die “door militairen voor militairen” ontworpen was.

 

Jammer genoeg is deze oude Engelse firma ter ziele gegaan, edoch ik heb begrepen dat er weer een nieuwe Arktis firma is die nu alleen Mil. Spec. kleding aanbiedt. Maar terug naar het fraaie Italiaanse staalproduct, de LionSteel M7 MS. Het doel van deze testdag bestond uit het uitvoeren van fijne snijklusjes, waarbij ik het grote vaststaande mes ver naar voren vastpakte. Ik kon er echts dunne krulletjes voor de vuurstok mee snijden (****).  En ik had in de pauze ook nog een appeltje te schillen en daarna in schijfjes te delen, wat ook zeer goed ging. Na afloop maakte ik een stukje mos nat en wreef daarmee de zure drab van het lemmet af, dat scheelt weer later uit te voeren onderhoud. Maar ook grovere snijklusjes op het droge hout lukten zeer goed (****).  Even wat haktestjes gedaan, die ook zeer goed voldaan werden. Daarna met de aan de buikband omgehangen M7 MS verder het bos in gelopen, dit om het draagcomfort van het draagplatform met Kydex schede& vaststaande mes te testen. Deze droeg zeer comfortabel en was tevens gemakkelijk aan de buikriem te bevestigen en ook van de buikriem te halen.  Thuis aangekomen heb ik het lemmet met een oliedoekje onderhouden en  met succes de scherptetest op het testpapiertje gedaan (****).

Appel schillen

DAG 4.

KEUKENDIENST: Het grote scherpe lemmet moest net als de tester zijn diensten in de keuken verrichten. Het vaststaande mes om te kijken en te beoordelen of de LionSteel M7 MS ook geschikt is als zogenaamde “CAMP KNIFE”, wat hij dan ook nog was. Ik sneed nadat ik het lemmet met olijfolie schoongewreven had eerst de benodigde uien in schijfjes voor de handmade hamburgers (jammie). Voor het nagerecht moest ik een ananas zijn jas uitdien en ik stukken snijden. Beide snijklusjes gingen het mes als ook de tester nog zeer goed af (****), waarbij ik wel mijn vinger op het juiste moment moest wegtrekken, anders was de saus wat rood geweest. Want eenmaal zijn snijbeweging op gang gezet, “davert “ het scherpe lemmet wel door. Na die keukenklusjes werd het niet roestvaste lemmet vertroeteld met een olijfolie houdend doekje.

Testen in de keuken

Keukentest 2

DAG 5.

Op een wat koudere en natte dag weer een ander fraai bos in, want hier op de fraaie Brabantse Wal is echt keuze genoeg. Mede dankzij mijn militaire loopbaan (ik ontwierp destijds ook veel “kaartlees”, GVA ( fysiek en mentaal grensverleggende activiteiten) en bivakoefeningen en nu bij het het testen & rondstruinen, weet ik nog veel fraaie plekjes te vinden.  De hoofdtaak van vandaag lag in het doorsnijden van allerlei houtsoorten, dit om te kijken of/ en wanneer het lemmet bot werd (testen van de standtijd). Onderweg kwam ik als snel een omgevallen sparrenboom tegen, die het looppad behoorlijk blokkeerde. Toch eerst weer wat flink hakwerk met LionSteel M7 MS uitgevoerd, dit onder het motto: hup, Holland en Italië hup, laat de leeuw niet in zijn hempie  staan”. Dit doorhakken werd zeer goed volbracht (****) en daarmee heb ik heb weer wat lokale wandelaars en/of mountainbikers blij gemaakt. Daarna ook nog de voorgenomen snijtesten op uitgedroogd harder hout met noesten gedaan, die allen zeer goed (****) volbracht werden. Daar het weer nog slechter werd, maar te voet op huis aan. Nee, nu eens geen omweg om de Pinewood jacht & hiking laarzen in te lopen/te testen. Na afloop extra tekencontrole op mezelf en het lemmet maar met een oliedoekje vertroeteld.

hakken

Vuurstok snijden

DAG 6.

Een eerst wat koude dag veranderde toen de zon erdoor kwam in een toch fraaie velddag. Natuurlijk was ik te voet onderweg met mijn oude KarrimorSF (met KMA memories), die goed gevuld was en mijn zeer comfortabel lopende Pinewood jacht & hiking laarzen. In het bos weer de grote fraaie LionSteel M7 omgehangen, dit om direct weer inzet gereed te zijn. Het hakken en snijden van uitgedroogd keihard hout was het doel van de dag. Dat verliep beiden nog net zeer goed, maar het lemmet kreeg het “voor zijn kiezen” bij een aantal keiharde noesten. Na afloop had het lemmet door die noest volgens mijn testpapiertje voorin een “weerstandsplekje” gekregen, waar het lemmet uiteindelijk dus iets botter geworden was. Ja, even een ritje over mijn meegenomen veldwedstaaltje en het lemmet was weer op oorlogsscherpte. Daarna even wat haringen voor de basha vervaardigd, koffie gedronken en weer wat snijoefeningen op de haringen gedaan (****). 

Mes en speer

VUUR ONTSTEEKTEST:
Het vuur ontsteken, dat had ik natuurlijk ook kunnen doen met de al in Amerikaanse vliegtuigen verboden en brandgevaarlijke Samsung Galaxy Note 7, maar ik gebruikte dus de ietwat scherpe overgang van de M7 lemmet rug nabij de vernauwing van de lemmetpunt en ook een vuurstaal. Hierna volgde de vuur ontsteektest die voor de veiligheid op een zanderige plek van mijn favoriete testarea werd gehouden. Eerst heb ik natuurlijk een onderliggend bedje van schors en droge takjes gemaakt met daarop mijn speciaal geprepareerde wattenbolletje en veel droge sparrennaalden. Ondanks het feit dat de lemmetrug net voor en bij de handgreep comfortabel afgerond is, kun je zoals reeds gezegd met de iets scherpere lemmetrug nabij de lemmet vernauwing/verjonging, die mijns inziens de beste positie voor je vuurstaal is. Daarmee spaar je ook de zeer scherpe snede, die bedoeld is voor echt snijgebruik. Met het brede lange lemmet moet je wel opletten dat je daarbij wel je vingers bij de zeer scherpe snede van de M7 weghoud. Na wat oefening lukte dat vuurstarten /ontsteken goed (***). Ik gebruikte voor het vuur ontsteken ook mijn speciaal geprepareerde wattenbolletjes en mijn vertrouwde vuurstaal, waardoor het resultaat dus goed  (***) werd. Never go outdoors without it. Natuurlijk na afloop de rommel opgeruimd en daarna omgehangen en wederom op pad. Thuis aangekomen, eerst de zeer belangrijke tekencontrole, drinken, uitzweten, onderhoud Gear en M7 lemmet (zit nog in mijn militaire systeem/genen) en dan pas douchen.

Vuur onstoken

Klaar

DAG 7.

Op een waterkoude dag de nieuwe RoughStuff loden Deubelskerl buitenjas aangedaan en daarna op de ATB en met de gevulde KarrimorSF Sabre rugzak weer het bos in. Dit om weer de LionSteel M7 MS te testen en bijna te mishandelen bij diverse hak en batonneer testen op droog/hard hout. Ja en kijken of het grote stevige mes zijn zogenaamde “middelvinger naar me opsteekt”. No problemo signor (****). Na dit hakken even een vuurstok gemaakt/gesneden, wat zoals verwacht weer zeer goed  (****) ging. Even koffie uit mijn groene vriend gedronken en daarna weer wat haktesten gedaan. Daarna met een stokje de vettige hars van het scherpe lemmet geschraapt, dat scheelt straks weer tijd en moeite. Eigenlijk gingen de testen veel beter dan mijn ritje naar de testplek op de ATB, waarbij ik in een gat in een bocht onderuit ging en flink gekatapulteerd werd. No Pain No Gain moet je jezelf maar wijsmaken. De nieuwe RoughStuff buitenjas ving de schok goed op en was gelukkig niet aan de elle boog “doorgevallen”.

Ook mijn “oude” botten bleken nog sterk genoeg te zijn en dat geld tevens voor mijn portie geluk. Thuis aangekomen het mes flink onderhouden en natuurlijk weer de snijtest op het testpapiertje gedaan. All OK.

Na afloop van het douchen deed wel alles in mijn lichaam flink zeer of ik in hoofdgroepen uiteengenomen was. Ja, sinds ik van militair tot burger ben gepromoveerd, ben ik wel een watje geworden. Komt ook zeker door het verboden en asociale militaire AOW-Gat, waaraan de huidige Politiek als dank voor de “bewezen Militaire diensten” niets aan wil doen! Zelfs de dik verdiende “Gouden” Medaille voor Langdurige, Eerlijke en Trouwe Militaire Dienst is slechts van verguld Zilver, anders had ik hem ter compensatie van het inkomensverlies kunnen verpatsen! Wat zeg je nou Henk? Ja, dat gesteggel over de meest trouwe beroepsgroep en de kortzichtigheid bij de huidige politici maakt mij flink kwaad.

Ik weet nu genoeg over LionSteel M7 MS en sluit bij deze de lange veldtesten af.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST LIONSTEEL M7 MS.

AFWERKING FIT & FINISH:

*****

SLIJPGEMAK:

***half

UITERLIJK & ESTHETIEK:

*****

ERGONOMIE HANDGREEP:

*****

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

*****

MATERIALEN HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE MATERIALEN.

****

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

****

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

****

BEVESTIGING HANDGREEP:

****

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

****

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE:

****

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

 

****

PASVORM MES IN SCHEDE:

***half

HAKVERMOGEN:

*****

DUURZAAMHEID SCHEDE:

****

CORROSIEVASTHEID:

***

DUURZAAMHEID RIEM/KOPPEL DRAAGSTUK:

****

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD:

****

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

****

FUNCTIONALITEIT:

***half

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

****

PENETREREND VERMOGEN LEMMETPUNT:

***

WOW GEHALTE:

*****

  

   PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL: **** (  ZEER GOED / VERY GOOD).

 

RESUMÉ.
Dit fabrieksmatig gemaakte, zeer goed presterende vaststaande mes is net als de LionSteel M5 geen “Fancy Custom Wall-hanger”, maar een zeer groot, robuust no-nonsense outdoor gebruiksmes. Door de zwaartepunt in zijn lemmetpunt, zijn scherpe lemmet en het vrij lange lemmet met goede swing, is deze zeer scherpe M7 MS een echte “hakker”.                                                                

Voor de veeleisende bushcrafters zou LionSteel eigenlijk in de volgende productiebatch op deze lemmetrug, een 90 graden vlakgeslepen en 1 cm lang vlakje voor plaatsing van het vuurstaal  moeten maken. Dit om beter en sneller een levensreddend verwarmend, water kokend (zuiverend), motiverend en voedsel bereidend vuur te kunnen ontsteken.                                   

De Italiaanse messen in het algemeen en die van Lionsteel in het bijzonder zijn zeer fraai in design en zeer goed in performance. Wat mij betreft is de Lionsteel M7 MS  derhalve ook een echte aanbeveling waard als u een grote “chopper” zoekt.  Try it yourself outdoors. By the way: ze maken daar bij LionSteel ook fraaie vouwmessen (misschien iets voor een nieuwe review) en andere scherpe items.                                                                              

TIP VOOR LIONSTEEL: maak op de lemmetrug net achter de duimrust een 1 cm lang haaks geslepen (90 graden) vlakje voor een effectiever en daardoor veiliger en sneller kunnen vuur ontsteken met behulp van een vuurstaal.

MET DANK AAN / GRAZIE/ DANKE SCHON / A LOT OF THANKS TO.

A lot of thanks to Carotenuto Ika van Lionsteel sas voor de service en de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review. Grazie Carotenuto Ika per averci permesso questa recensione.  Zie ook hun fraaie website: https://www.lionsteel.it/n/en/home.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.