LionSteel T5 Black

DE LIONSTEEL T5 BLACK, DE FRAAIE LEEUW UIT ITALIE.

By: Henk Kraaijvanger.

 

Na een figuurlijke messenzwerftocht door Zweden, ben ik nu net na de geliefde wielerwedstrijd GIRO ‘d ITALIA  weer in het Zonnige Zuiden beland, namelijk in Italië. Daar komen namelijk naast erg goede wapens ook minimaal erg goede messen vandaan. Ja en deze nieuwe messenreview schrijf ik gewoon lekker op mijn eigen eigenwijze in het eigen Nederlands voor U, de Nederlandse en Vlaamse messenliefhebbers & bushcrafters. Waarom? Ten eerste vindt ik dat er al genoeg Engelstalige messenblogs zijn; ten tweede vindt ik een filmpje van ca. 30 minuten met direct daaraan een eindconclusie verbonden maar niets en die dagenlang durende veldtesten wel erg OK en ten derde lijkt de fraaie Nederlandse taal hier bij de Nederlandse bushcrafters en zelfs op de Nederlandse Universiteiten tegenwoordig zo ongewoon (schaamte?). En voor sommige snelle merken is de Nederlandse taal en het daarbij horende afzetgebied niet goed genoeg meer, maar het is slechts een kwestie van tijd dat “die hoogmoed nog voor de val komt”. Maar nu terug naar een fraai gelijnd vaststaand mes uit het Zonnige verre Zuiden, de fraaie LionSteel T5 Black.

Ik heb overigens een ruime en goede ervaring met de Italiaanse messen in het algemeen en LionSteel in het bijzonder. Zie a.u.b. ook mijn drie oude LionSteel reviews op: http://www.bushcraft.nl/lion-steel-m5http://www.bushcraft.nl/lionsteel-m7 en http://www.bushcraft.nl/lionsteel-kur-bbr.                                                                                                   

Zoals u misschien al weet, grossiert LionSteel in Awards en ereprijzen, zoals de onlangs gewonnen Blade Show’s Manufacturing Quality AWARD 2018.

Congrats LionSteel, you have done it again!

LionSteel T5 Black

Nu test en review ik een “kleiner en tactische broertje” van de grote LionSteel M7 namelijk de T5 Black met zijn uit een stuk gefreesde Micarta handgreep, maar daar kom ik nog specifiek op terug. Na een e-mailtje aan Ika van LionSteel, kwam er een snel antwoord terug dat ze een door mij geteste LionSteel T5 mes en bijhorende messenreview weer erg op prijs stelden en dus graag wilde meewerken. Een uurtje of twee later kreeg ik een e-mailtje van hun verzendafdeling dat het vaststaande mes al op de post zat. Ze zijn daar nog sneller dan destijds “Overtoom” was.                                                                                                                                      

By the way: een aantal van de fraaie Pohl Force messen komen ook uit de “smidse” van LionSteel vandaan, wat wel het een en ander zegt over het vertrouwen in hun kwaliteit.

DE LIONSTEEL T5 BLACK.

Zoals gezegd is deze T5 Black een kleiner maar tactisch broertje van de machtige M7 en is meer geschikt voor politie gebruik, militaire of Spec. Ops klussen dan voor “gewoon” field/bushcraft. Dat kun je eigenlijk al zien aan de lemmetvorm met zijn stevige lemmetconfiguratie, de ergonomisch gevormde handgreep en het functionele MOLLE schedesysteem. I‘m in love of that shape of the handle!

Lionsteel T5 Black

DE SPECIFIEKE BESCHRIJVING:

HET LEMMET: Het sierlijk en sabelvormig geslepen lemmet uit het High-end Niolox lemmetstaal heeft een stevige lemmet geometrie aan de schouder en de secondaire snede, een gecombineerde mix van een spearpoint & droppointvormige lemmetpunt, een sierlijke geslepen lemmet rug met rechthoekige duimuitsparing voor de handgreep en korte duimrillen (Jimping ) ter hoogte van de handgreep. Deze stevige lemmet geometrie aan de schouder en de secondaire snede mag wel minimaal een tiende van een mm minder stevig zijn, wat het snijvermogen erg ten goede zal komen. De brede door de handgreep doorlopende afgeronde angel (Tang) heeft een polsriemoog en aan het eind een uittredend / uitstekend slagstuk. De secondaire snede is vrij robuust uitgevoerd, waardoor de kans op deformaties tijdens ruw gebruik verminderd wordt. De slijpaanslag van de lemmetspiegel is overigens onnodig vrij groot uitgevoerd en kost daardoor extra “snijweg en snijvermogen”.

NIOLOX LEMMETSTAAL:  Wat is nu dat Niolox lemmetstaal ? Niolox staal is een Duitse staalsoort en is hetzelfde roestvaste staal als SB1 als ook 1.4153.03 als ook X80CrVMo13-2 en wordt in de wandelgangen ook wel “Super D2 staal genoemd. Dit meernamige Niolox lemmetstaal is na de juiste hardingsprocedure, hard, taai, fijnkorrelig, robuust, scherp, en ondanks 12,7 % chroom toch goed roest traag. Het lemmetstaal kan overigens onder langdurige zilte omstandigheden wel wat gaan vlekken, dus na gebruik een oliehoudend doekje over het lemmet helpt. Het lemmetstaal heeft ook een hoge stand tijd en is ook nog gemakkelijk te slijpen. Het heeft tevens een veel fijnere structuur dan bijvoorbeeld D2 lemmetstaal en is derhalve ook beter bestand tegen schokbelasting die optreden tijdens het hakken en het batonneren. Om deze redenen is deze NIOLOX / SB1 / 1.4153.03 en X80CrVMo13-2 staalsoort geschikt voor een zeer breed scala van hoog belastbare kwaliteitsmessen. Het lemmetstaal is een extreem gelegeerde staalsoort en is daardoor een echte Allround lemmetstaal! Het is echter niet als echt roestvrij staal te kwalificeren. 

JUISTE WARMTEBEHANDELING: Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat niet anders.

PRODUCTIEPROCES NIOLOX / SB1: Om nu de grootte en het aantal (kwetsbare) van deze grote chroomcarbiden te verminderen, wordt bij de productie van Niolox /SB1 lemmetstaal kleine hoeveelheden niobium toegevoegd. Indien tijdens de hardingsprocedure na de correcte hittebehandeling ook het “diep koelen” onder nul graden Celsius correct is uitgevoerd, wordt het roestvaste Niolox / SB1 lemmetstaal extreem flexibel, taai, scherp, robuust en gemakkelijk te slijpen. En dat ofschoon het Niolox / SB1 lemmetstaal een hardheid van circa 59 – 60 HRc. kan bezitten.

DE HANDGREEP: De gestructureerde/geribbelde ergonomisch gevormde zwarte handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) bezit een brede enkele vingerbescherming & stootplaat, een comfortabele en nuttige flinke handpalmvorm (Palmswell) en aan het eind een hand stoppende beschermstuk “Birdshead”.

Deze eendelige handgreep is uit het fraaie sterke Micarta vervaardigd / gefreesd. Voor een nagenoeg bomvaste verbinding zijn deze greep platen door middel van twee gezwarte Rvs T15 Torx-boutjes op de brede doorgaande angel (Tang) bevestigd. Deze Micarta handgreep is dankzij de gestructureerde wat afgeronde rillen goed slipvast en zeer comfortabel en ligt aan de bovenzijde keurig tegen de afgeronde angel aan. Zoals reeds gezegd is deze handgreep minimaal zeer comfortabel en ook goed slipvast.

Lederen gestikte schede

DE SCHEDE: De LionSteel T5 Black wordt geleverd in een fraaie zwart lederen schede met dubbele witte stiknaden, echt handmade in Italië. Het vaststaande T5 mes past slechts op een manier in deze schede en zit zeer goed passend (****) en rammelvrij in deze lederen schede. Om verlies van je kostbare vaststaande mes te voorkomen heeft de schede een lederen sluit & zekeringsriempje met een drukknop. Deze multipel draagbare schede is voorzien van een MOLLE compatibel draagsysteem met twee nylon PALS van 2,5 cm en een opgestikt en geklonken verticaal lederen riempje met een drukknop, waaronder een (verborgen) afwatering gat (Drainhole) zit. Dit MOLLE systeem heeft tevens een geïntegreerde riem & koppel lus die geschikt is voor riemen & koppel tot een breedte van 5,5 cm. De schede is volgens mij bedoeld voor een rechtshandige gebruiker en kan zowel links als ook rechts aan de riem gedragen worden.

DE SPECIFICATIES VAN DE LIONSTEEL T5 BLACK:

GEBRUIKSDOEL:

Tactisch.

MATERIAAL HANDGREEP:

Geribbeld zwart Linnen Micarta.

LEMMET STAAL:

Niolox = SB1           = 1.4153.03          = X80CrVMo13-2.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10 cm.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Hoog Saber-grind/ bijna vlak.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

33 mm.

SECUNDAIRE SNEDE:

Vanaf gemiddeld 1,17 mm en 20 graden.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

23 mm.

VORM LEMMET PUNT:

Mix spearpoint & droppointvormig.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Ergonomisch en handvullend.

LEMMET HARDHEID:

59 HRc.

MATERIAAL SCHEDE:

Leder met twee nylon MOLLE PALS.

LEMMET AFWERKING:

Black PVD/ Stonewashed.

MATERIAAL RIEM/ KOPPEL DRAAGSTUK:

Leder met twee nylon MOLLE PALS.

LEMMETLENGTE:

12,8 cm.

DRAAGGEWICHT: (mes in schede).

392 gram.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

37 mm.

ONTWERPER /LAND:

Michele "Moletta" Pensato / Italië.

LEMMETDIKTE:

4,96 mm.

PRODUCTIELAND:

Italië.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

11,8 mm.

GARANTIETERMIJN:

 

“Levenslang”.

GEWICHT MES:

271 gram.

ADVIESPRIJS:

196 Euro.

TOTALE LENGTE MES:

252 mm.

DOELGEBIED:

Tactisch.

 

HET AFLEVERINGSPAKKET: De fraaie LionSteel T5 Black werd fraai en goed verpakt en ook nagenoeg scheermesscherp op mijn testadres afgeleverd, waarvoor dank.

De inhoud van het pakket

DE NULMETING, WANT METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN.  

- De beginscherpte: het vaststaande mes werd nagenoeg scheermesscherp (****) afgeleverd en wederom sneuvelden de meeste overgebleven armharen van mijn onderarm.  Ook de scherptetest op mijn testpapiertje werd door de stevige lemmetsnede zeer goed (****) volbracht.

Scherp genoeg!!

- De afwerking van het vaststaande mes was gemiddeld zeer goed (****)

- De afwerking van de lederen schede was goed tot zeer goed (***half), dit wegens de wat schuivende/ slecht vastgeslagen drukknoppen van zowel het zekeringsriempje als ook van het verticale lederen riempje. Deze drukknopen heb ik daarna met mijn speciaal drukknopen slagstuk iets vaster geslagen, wat eigenlijk niet de bedoeling kan zijn, derhalve wat puntenaftrek.

- De Fit en Finish van het vaststaande mes waren zeer goed (****).

- De fit van het vaststaande mes in zijn lederen schede was eveneens zeer goed (****) en deze zat/zit daar rammelvrij in.

- De ergonomie van de handgreep: de ergonomie van de hand vullende handgreep was excellent goed (*****). Top gedaan LionSteel en beter kan bijna niet.

DE VELDTESTEN.

SPELREGELS: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest uit veiligheidsoverwegingen onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                         

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

LANGDURIG TESTEN EN GEEN GESJOEMEL:  Om zeker van de gebruiksgeschiktheid te  zijn, dien je de messen mijn inziens vele dagen achtereen lang en ook zwaar te testen. En natuurlijk ga ik het lemmet niet zoals sommige testers op YouTube voorafgaande aan hun snijtesten namelijk wel doen door de fabriekssnede “dunner, scherper of in een andere hoek te slijpen/pimpen” waardoor de testresultaten veel gunstiger zullen uitvallen. Want dat is mijn inziens hetzelfde als bijvoorbeeld bij een Fiat autotest in een al snelle Fiat Abarth 695 Biposto een Lamborghini motor monteren, de prestaties en het rijgedrag zijn daardoor hoger en ook compleet anders geworden. En ik blijf bij deze statement ” Hij die zijn verstand gebruikt, mag ook op het scheidsrechter fluitje blazen”. 

Ik heb overigens wel voor het begin van de veldtesten voor zowel de gebruiksveiligheid als ook het gebruikerscomfort tijdens het hakken direct een vinger / pinkriem uit groen koord door het polsriemoog gedaan, meer niet! Want dat verhoogt de veiligheid aanzienlijk en als ik graag met rondvliegende messen wil werken, ga ik wel in een rondtrekkend circus aan de slag. Tevens vergroot zo’n bevestigd koordje de “Swing” en daardoor ook de slagkracht.

DAG 1, DE THUISTESTDAG.

DE KARTONSNIJTEST: 
De infame kartonsnijtest werd op een aantal kartonnen dozen deze keer zonder veel plakband uitgevoerd. He, he eindelijk, geen geplak meer! De conventioneel geslepen stevige snede presteerde hierbij gemiddeld goed tot zeer goed (***half).

karton bewerken

DE TOUWSNIJTEST:
De touwsnijtest bestond uit het doorsnijden van dunne touwen wat goed tot zeer goed (***half) ging. Als klapstuk kwam het dikke Manillatouw aan de beurt wat mede dankzij die stevige snede slechts redelijk tot goed (**half) ging. Na een drietal stukken doorgesneden te hebben, sneed het lemmet van de LionSteel T5 Black mijn testpapiertje niet meer door en was het lemmet echt aan een ritje over mijn keramiek slijpstaaf toe. Dat weer scherpslijpen van het lemmet uit Niolox lemmetstaal ging overigens goed tot zeer goed (***half).

Touwsnijden

CORROSIETEST:
Hierna moest het lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij urenlang, gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater uit de zee bij Drievliet Bad. Door het lemmet gedeeltelijk onderdompelen kun je na afloop van de test de verschillen beter op de grensvlakken zien. Behoudens wat weg te poetsen beginvlekjes, was die corrosiebestendigheid van het roest trage / semi- roestvrij lemmetstaal goed (***).

DE AARDAPPELSCHILTEST:
De LionSteel T5 Black T5 werd ook in de keuken ingezet en wel bij het schillen van de aardappelen. Het schillen lukte redelijk tot goed (**half).

Aardappels schillen

DE TOMATENSNIJTEST:
De tomatensnijtest werd goed tot zeer goed (***half) door de LionSteel T5 Black T5 uitgevoerd. Daarna was het lunchtijd en “smikkelen & smullen”.

Weer een tomaat aan de beurt

DAG 2.
Op een eerst grijze, maar later zonnige dag “gepakt en gezakt” op de ATB en met de fijn lopende GateWay 1 Woodwalkers aan richting de waterrijke gebieden van de Brabantse Wal. Gelukkig zijn daar ook bossen genoeg om een en ander met de LionSteel T5 Black te testen en ook had in me voldoende met het anti-insectenspul Stichfrei ingesmeerd wat ook erg goed tegen teken werkt. Het doel van de dag was dat ik specifiek het hak en snijvermogen van de LionSteel T5 Black wilde testen. Het doorhakken van diverse droge takken in verschillende diktes lukte goed tot zeer goed (***half) mede dankzij mijn bevestigde vinger/ pink koordje, waardoor je zoals gezegd veel meer “Swing” verkrijgt. Nee, nee en die “Swing” heeft niets met dansen te maken, “echte kerels dansen namelijk niet”, luidt een gezegde. Daarna moest een aantal droge berkentakken doorgehakt en aangepunt worden om er weer Basha haringen van te kunnen maken. Dat aanpunten ging goed tot zeer goed (***half). Daarna nog wat andere fijne snijoefeningen op hout gedaan, waarbij ik eigenlijk de grote karakteristieke vingeruitsparing van het lemmet (Choil) miste. Toch lukte dat snijden goed tot zeer goed (***half), maar door de reeds genoemde stevige snede en grote halfronde slijpaanslag is het lemmet geen echt fijne houtsnijder.

Bij thuiskomst de snijtest op mijn testpapiertje gedaan, wat nog goed tot zeer goed lukte, daarna werd het lemmet gewoontegetrouw met een oliehoudend doekje vertroeteld.

DAG 3.
Op een gedeeltelijk zonnige dag met de ingepakte Tasmanian Tiger ESSENTIAL PACK L MK II weer op de ATB op pad om te hiken/crossen en de LionSteel T5 Black verder te testen. Het testdoel van de dag was het batonneren, hakken en fijn hout snijden. Het hakken van droog en daardoor verhard hout lukte weer goed tot zeer goed (***half). Daarna kwam het batonneren van een ruim 5 cm dikke takken aan de beurt wat zeer goed lukte (****). Ook het maken van vuurstokken en tondel lukte goed tot zeer goed (***half). Daarna nog even wat verder hakken, totdat ik na afloop voelde dat de voorste schroef van de handgreep los gerammeld was. Was de Lock-tite soms “op de bon” of slechts vergeten? Gelukkig was het tijd om naar huis te gaan, dus kon ik het mes eerst “professorisch” schoonmaken en opbergen. Thuis heb ik de handgreep met een T15 Torx-schroevendraaier weer flink vastgezet en daarna de scherpte van het lemmet op de scherpte getest. Deze was nog goed tot zeer goed scherp (***half). 

Hakken geslaagd!

DAG 4. 
Op een fraaie zonnige dag weer het bos in om de LionSteel T5 Black verder testen. De bedoeling van die testdag lag in het batonneren en 360 graden rondom / “op zijn bevertjes” doorsnijden van een aantal tweeduim dikke takken. Dat batonneren lukte weer zeer goed (****), het rondom doorsnijden van die uitgedroogde harde takken lukte goed tot zeer goed (***half). De lederen schede droeg in het veld zeer goed (****) aan de brede riem en hield het mes ook goed en veilig in die schede. Na gebruik stak ik het mes direct, maar wel voorzichtig terug in die lederen schede. Deze voorzichtigheid kwam/komt doordat ik het zekeringsriempje beslist NIET wilde doorsnijden! De op dag 3 opnieuw vastgezette handgreep bleef nu goed vastzitten. Thuis werd weer de snijtest op mijn testpapiertje uitgevoerd en voor goed bevonden. Daarna werd het lemmet met een oliehoudende doekje vertroeteld. So far so good.

DAG 5.
En weer op een fraaie voormiddag op pad om met de LionSteel weer een aantal snijtesten gedaan om zowel de lemmetgeometrie als ook de standtijd van het gebruikte lemmetstaal te testen. Het fijn snijden van vooral droog hout lukte goed tot zeer goed (***half) waar wel uit blijkt dat de T5 zoals de hoofdletter T al zegt, geen 100 procent geschikt bushcraftmes is maar een tactisch vaststaan mes. Het lemmet bleef daarbij goed tot zeer goed scherp (***half). Thuis aangekomen natuurlijk weer het lemmet en de rest van de Gear onderhouden.

fijn snijwerk

DAG 6.
Op een zonnige dag de fraaie bossen van de Brabantse Wal in om het draagcomfort van de volgepakte TT Essential Pack L MKII uit te testen en de LionSteel T5 weer flink “aan de tand te voelen”/ te testen. Overigens had ik wel een Torx schroevendraaiersetje voor de handgreepschroeven meegenomen voor het geval “in case that” & better safe than sorry.

Man o man, wat ligt de handgreep van dat vaststaande T5 mes toch lekker comfortabel en vast in mijn maat 9,5 hand.  Maar ook met mijn survival/vliegerhandschoenen was dat comfort excellent goed (*****). Het doel van deze testdag was batonneren en wederom snijden van diverse soorten hout. Het batonneren ging weer zeer goed (****) en die toegepaste Black PVD/ Stonewashed lemmetfinish was ook zeer slijtvast (****). Het houtsnijden ging zoals verwacht weer goed tot zeer goed (***half). Eigenlijk weet ik nu de LionSteel T5 genoeg en sluit de veldtesten van deze review hierbij af.            

In actie!                      

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / SCORELIJST LIONSTEEL T5 BLACK.
Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent.

AFWERKING VASTSTAANDE MES:

**** / zeer goed.

AFWERKING SCHEDE:

***half/ goed tot zeer goed.

FIT & FINISH VASTSTAANDE MES:

**** / zeer goed.

WOW GEHALTE:

**** / zeer goed.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

**** / zeer goed.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

**** / zeer goed.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

**** / zeer goed.

STAALKWALITEIT:

****/ zeer goed.

HARDHEID:

***half / goed tot zeer goed.

INITIELE SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

**** / zeer goed.

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

***/goed.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

*** half/ goed tot zeer goed.

HAKVERMOGEN:

*** half/ goed tot zeer goed.

SPLIJTVERMOGEN/ BATONNEREN:

**** / zeer goed.

EDGE RETENTIE = STANDTIJD:

***half/ goed tot zeer goed.

SLIJPGEMAK:

***half / goed tot zeer goed.

PENETREREND VERMOGEN LEMMETPUNT:

**** / zeer goed.

MATERIALEN HANDGREEP:

**** / zeer goed.

BEVESTIGING HANDGREEP:

**** / zeer goed.

ERGONOMIE HANDGREEP:

***** / excellent goed.

SLIPVASTHEID HANDGREEP MET SPEC MIL. HANDSCHOENEN AAN:

***** / excellent goed.

SLIPVASTHEID HANDGREEP BLOTE HAND:

****half / uitmuntend goed.

KWALITEIT HANDWERK SCHEDE:

***half / goed tot zeer goed.

PASFORM MES IN ZIJN SCHEDE:

**** / zeer goed.

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

**** / zeer goed.

DUURZAAMHEID SCHEDE:

**** / zeer goed.

DUURZAAMHEID RIEM / KOPPEL DRAAGSTUK:

****/ zeer goed.

HANTEERBAARHEID MES:

****half / uitmuntend goed.

PRIJS/KWALITEIT:

***half / goed tot zeer goed.

PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE  LIONSTEEL T5 BLACK: ZEER GOED /  VERY GOOD/ ****.

 

RESUMÉ:

- Deze fabrieksmatig gemaakte, zeer goed uitziende LionSteel T5 Black is net als de LionSteel M5 en de M7 geen “showmodel”, maar een hoog te belasten tactisch veldmes.

Het mes is door zijn stevige nagenoeg deformatie resistente snede en zijn goede tot zeer goede scherpte, zijn middelgroot formaat, zijn zeer solide excellent goede ergonomische handgreep een zeer goed tactisch fieldcraft /veldmes. Maar wegens zijn snijprestaties op hout en dik touw dus jammer genoeg geen echt bushcrafmes.

HOW COME: De reeds genoemde geometrie van lemmetschouder en de secondaire snede van de T5 Black is volgens mij iets te robuust uitgevoerd, waardoor aan de ene kant de kans op deformaties van de snede (en daardoor reclamaties) tijdens ruw veldgebruik verminderd wordt, wat aan de andere kant natuurlijk best wel wat van het snijvermogen kost (zie de praktijktesten). Tevens wordt door die stevige snede wel de splijtwerking vergroot, wat de effectiviteit bij het splijten & batonneren weer ten goede komt.       

- Ondanks het flexibele draagsysteem dat speciaal bedoelt is voor dragen aan het OPS-vest, is hij ook erg geschikt om aan de koppel of een riem te dragen.

- Ook aan de rugzak met MOLLE Pals past hij, maar het vaststaande mes zo aan een rugzak te dragen heeft niet mijn aanbeveling, daar je in een noodgeval meestal je rugzak afwerpt en dan ben je je “kostbare” mes kwijt.                                                                                                                                                                   

MIJN GOEDBEDOELDE TIPS AAN HET R&D DEPARTEMENT:  

-  Maak in de volgende batch messen de schouder van de secundaire snede zeker een tiende van een millimeter dunner, waardoor het snijvermogen onder andere op allerlei materialen zal toenemen.

-  Maak tevens die nutteloos grote halfronde slijpaanslag echt wat kleiner en daardoor krijg je echt een langere snijweg en ook meer snijvermogen op het te snijden materiaal.

- Pas op het tactische zwarte model tactisch zwarte stiknaden toe of lever het vast staande mes in een fraaie tactische Cordura nylon schede van bijvoorbeeld de M5.                                                                                        

OPMERKING: Ik maakte destijds als beroepsmilitair die hinderlijke witte stiknaden van mijn “extra lokaal aangeschafte tactische uitrustingsstukken” met een zwarte watervaste viltstift gewoon ZWART.         

 Vuurstok maken                 

MET DANK AAN / GRAZIE/ DANKE SCHON / A LOT OF THANKS TO:
A lot of thanks to LionSteel and Carotenuto Ika van LionSteel sas voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review en het beschikbaar stellen van het testmodel. Grazie Carotenuto Ika per averci permesso questa recensione. Zie ook hun fraaie website: https://www.lionsteel.it/n/en/home.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.