LionSteel Kur BBR

HET LIONSTEEL VOUWMES, “DE STATE OF ART” VAN DE ITALIAANSE MESSENMAKERIJ. By: Henk Kraaijvanger.

 

De meeste messenliefhebbers zullen het nu al befaamde Italiaanse merk LionSteel nu al wel kennen, zo niet lees a.u.b. mijn oudere reviews over dit zeer goed aan de messenweg timmerende familiebedrijf. Zie daarvoor mijn review over hun fraaie en vooral functionele vaststaande messen : http://www.bushcraft.nl/lion-steel-m5 en http://www.bushcraft.nl/lionsteel-m7. Hoezo “State of Art”? Nou, ze hebben daar in het hoofdkwartier te Maniago baanbrekende ontwerpen, zeer goede kwaliteitscontroles, zijn “met de voeten in de schoenen gebleven” en grossieren daarmee terecht in gewonnen prijzen en eervolle vermeldingen, die verdiend zijn op diverse internationalen messenbeurzen. En ze hebben de altijd terug mailende vriendelijke IKA daar op kantoor zitten. Volgens een Nederlandse standhouder op de afgelopen DKE messenshow (overigens een tip voor messenliefhebbers, zie ook http://dkeshow.nl/ ) op dit moment het Italiaanse product met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Voor bovenstaande vaststaande messen kan ik dat wel bevestigen, betreffende het te testen & reviewen vouwmes moet ik dat nog testen en concluderen.

 LionSteel

DE LIONSTEEL KUR, MODEL BLACK BROWN HANDLE (BBR) .
Ook dit fraaie EDC vouwmes is weer door de bekende Italiaanse ontwerper Michele Pensato, bijgenaamd “ MOLLETTA” ontworpen. Het vouwmes is niet voor niets op de prestigieuze Amerikaanse Blade Show van 2016, “ THE OVERALL KNIFE OF THE YEAR” geworden.

HET LEMMET:
Het gunkleurige conventioneel en nagenoeg vlakgeslepen klippunt vormige lemmet met trapeziumvormige openingsflipper is uit het beproefde “bijna semi-roestvaste” Sleipner gereedschapstaal geproduceerd. Het lemmet bezit aan de onderzijde na de openingsflipper een 6 mm grote slijpaanslag, terwijl de lemmet bovenzijde/lemmet rug  fijn en comfortabel afgerond is. Voor een soepele rotatie van het lemmet draait dit lemmet op een kogellager en bronzen lemmetplaatjes, die tussen de RVS montageplaten en om de speciale gunkleurige RVS schroef & lemmet as zitten. En in gesloten toestand zit de lemmetpunt precies in het midden van de montageplaten (Liners).                                                                                                             

Nice 

DE STAAL SAMENSTELLING VAN UDDEHOLM SLEIPNER GEREEDSCHAPSTAAL:
Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde gereedschapstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer.

Koolstof (C)        :  0,9 %

Chroom (Cr)        :  7,8 %

Silicium ( SI)       :  0,9 %

Molybdeen (Mo):  2,5 %

Mangaan (MN) :  05,%

Vanadium (V)      :  0,5 %

 

Volgens het Zweedse Uddeholm: het profiel van de eigenschappen van Uddeholm Sleipner is veelzijdiger en superieur aan de 12% Cr-stalen (zoals AISI D2 of W.-Nr. 1.2379. ). U ziet dus dat Uddeholm’s Sleipner een gereedschapstaal is dat zich kan meten met de semi-roestvaste lemmetstalen, maar dus niet roestvast (vrij) is en dus enig onderhoud met een oliedoekje benodigd is. Of neem eens een normale of Marine Tuff Cloth van Sentry Solutions.

DE JUISTE WARMTEBEHANDELING:
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE VERGRENDELING:
Om als rechtshandige gebruiker het zeer scherpe lemmet snel en eenhandig te kunnen openen, trek je met de wijsvinger snel en krachtig de trapeziumvormige openingsflipper (met gaatje) naar achteren, waardoor het lemmet snel gaat roteren. Aan het eind van deze lemmet rotatie wordt het zeer scherpe lemmet snel en veilig door de roestvaststalen stop pin gestopt en tegelijkertijd ook door het vergrendelstuk van het roestvaststalen Liner-Lock vergrendelsysteem solide vergrendeld. Ook deze zijn beiden items weer prima getimed!   

Mooi gecentreerd                                                                                                                                                     

Om nu het geopende lemmet te kunnen sluiten, dien je met de duim (voor rechtshandige gebruiker) het vrij grote trapeziumvormige roestvaststalen ontgrendelstuk in de handgreep in te drukken, waardoor je met je wijsvinger het zeer scherpe lemmet kunt inklappen. In de gesloten toestand wordt het lemmet stevig door het roestvaststalen kogeltje/“Ball Detent” van het vergrendelstuk gefixeerd. Hierdoor blijft het lemmet veilig gesloten en daardoor minimaal je broekzak heel. Het befaamde Liner-Lock vergrendelsysteem is ook nog eens “zelf stellend”, met andere woorden het systeem heft de lemmetspeling en slijtage door langdurig zwaar gebruik op (wel beperkt).

DE HANDGREEP:
Deze handgreep bestaat uit de reeds genoemde roestvaststalen geskeletteerde montageplaten / Liners, waarop de gestructureerde en aan de binnenzijde in gevreesde G-10 greep platen door middel van drie gunkleurige speciaal schroeven via de Titanium tussenstuk/ Spacer  geschroefd zitten. Het begin van de montageplaten / Liners zijn van korte rillen (Jimping} voorzien, dit voor de duim beter te kunnen ondersteunen. En de wat meer afgeschuinde greep platen naast deze Jimping ondersteund dit geheel. De gunkleurige RVS schroef & lemmet as fixeren van voren het geheel bomvast.

DE KLEDINGKLIP:
Op het Titanium tussenstuk / Spacer zit ook de gunkleurige verwisselbare kledingklip bevestigd.

Half uitgevouwen

Door deze kledingklip kun je het mes diep en daardoor vrij onopvallend in je broekzak dragen. Tevens heeft dit tussenstuk / Spacer aan het eind een 3,9 mm klein oog voor een dun vangkoordje. De draadstalen kledingklip klemt zeer goed, ook bij de dunne zomerbroeken van mijn oude vertrouwde Camel Trophy Zip Off Pants.

TER HERKENNING ALS ORIGINEEL LIONSTEEL:
Op de linkerzijde van het lemmet staan de teksten: LIONSTEEL, Italy en Sleipner. Op de rechterzijde van het lemmet staat: Molletta (de designer). Op de speciale moer van de lemmet as staat het teken van het gebruikte kogellager systeem.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE LIONSTEEL KUR BBR.

LEMMET MATERIAAL:

 Sleipner (Uddeholm) gereedschapstaal.

BIJZONDERHEID LEMMET OPENING:

Loopt soepel op een kogellager en bronzen lemmetplaatjes.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Conventioneel (Plain) en vlak.

VORM LEMMET PUNT:

Droppoint.

BIJZONDERHEDEN LEMMET:

Bovenkant fraai afgerond.

OPENINGSWIJZE LEMMET M.B.V.:

Door zogenaamde “Flipper”.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN:

Ma420 Steel / roestvaststaal.

BIJZONDERHEDEN MONTAGEPLATEN:

Geskeletteerd.

MATERIAAL SPACERS:

Titanium met fraai afgeronde bovenkant.

MATERIAAL KLEDINGKLIP:

1,8 mm dik RVS draad (twee posities).

LEMMET HARDHEID:

60-61 HRC.

LEMMET AFWERKING:

PVD gecoat met “Stone-Washed” uiterlijk.

LEMMET LENGTE:

8,7 cm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

8,3 cm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

3,2 cm.

LEMMETDIKTE:

4,64 mm.

VERGRENDELSYSTEEM:

Liner-Lock van RVS.

MATERIAAL HANDGREEP:

Bruin G-10.

BIJZONDERHEID  HANDGREEP:

Met 3 D gestructureerd oppervlak.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9,2 cm.

MAX. BREEDTE HANDGREEP:

4,1 cm.

MAX. DIKTE HANDGREEP:

20,3 mm met kledingklip/zonder 17,35 mm.

MES LENGTE UITGEKLAPT:

20,8 cm.

MES LENGTE INGEKLAPT:

12,2 cm.

GEWICHT MES:

158 gram.

DESIGNER:

 Michele "Moletta" Pensato.

ONTWERPLAND:

Italië.

PRODUCTIELAND:

Italië.

BIJZONDERHEID:

Vouwmes is op twee posities te dragen met lemmetpunt omhoog (Tip up).

ADVIESPRIJS:

190 Euro.

VERPAKKING:

Kartonnen doos met kwaliteit certificaat.

DE NULMETING OUT OF THE BOX:

-          Beginscherpte af fabriek: excellent scherp / *****.

-          Fit & Finish: uitmuntend goed / ****half.

-          Sterkte vergrendelsysteem/Spine Whack methode: uitmuntend goed / ****half.

-          Hanteerbaarheid EDC vouwmes: uitmuntend goed / ****half.

-          Beginstand vergrendelstuk tegen lemmetdeel: excellent goed/*****.

-          Bediengemak Liner-Lock vergrendelsysteem: uitmuntend goed / ****half.

-          Uiterlijk / WOW gehalte: excellent fraai / *****.

-          Soepelheid lemmetgang: zeer goed / ****.

SOEPELHEID LEMMETGANG: Hoe is deze soepele lemmetgang nu te testen/meten?
Dit test/meet ik door het lemmet volledig te openen totdat deze volledig vergrendeld wordt. Dan druk ik plotseling het ontgrendelstuk van het Liner-Lock systeem in, waarbij dan het geopende niet meer vergrendelde lemmet dan snel en soepel naar de 90 graden stand (beneden) moet vallen/roteren (doe dit thuis echt niet na, pas op je vingers.) En het kan nog soepeler na “het inlopen” en vertroetelen. Ik weet uit ervaring dat bronzen lemmetplaatjes voor een veel soepele lemmetgang zorgen. En na het inlopen en vertroetelen met een druppeltje olie, zal de “Sky the Limit” kunnen zijn.

Sterkte vergrendeling testen

INITIELE SCHERPTE: De initiële scherpte “Out of the box” werd op cherrytomaatjes uitgevoerd, die voor het diner waren bestemd. Zoals verwacht kwam het lemmet van de KUR BBR excellent scheermesscherp excellent scherp (*****) uit de doos. Daarna moesten de armharen van mijn linker onderarm het ontgelden, zie foto.

Tomaatjes gaan eraan

Armhaar scheren

 

DE VELDTESTEN:
Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE THUISTESTDAG 1.

DE KARTONSNIJTEST:
Dit werd op diverse soorten karton waaronder het dikke stevige twee laags karton uitgevoerd, waarbij zoals verwacht het karton geen schijn van kans tegen het excellent scherpe (*****) lemmet van de KUR BBR had. Geen problemen te bekennen, behalve voor de testen dan, die het taaie plakband weer van de snede moest verwijderen.

Kartonsnijden

DE TOUWSNIJTEST:
Deze snijtest werd op diverse nylon en manillatouwen uitgevoerd, waaronder het harde nylontouw en duimdikke manillatouw.

Het lemmet klaarde de snijtest ondanks zijn conventioneel geslepen snede (Plain Edge) op de verschillende touwen zeer goed (****). Maar ja, het lemmet wordt dan ook uit een uitgekiend, slijtvaste en beproefd Sleibner gereedschapstaal vervaardigd.

Touw snijden

DE ZOUTWATERTEST:
Hierna moest het lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij urenlang, gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater uit de zee bij Vlissingen strand. Door het lemmet gedeeltelijk onderdompelen kun je na afloop van de test de verschillen beter op de grensvlakken zien. Na afloop zag ik echter geen bijzonderheden op het lemmetstaal, mede dankzij de donkere “Stone-Washed” finish. Het test resultaat was dus goed (***).

Lionsteel in bad

HUP MET DE KUR BBR HET VELD IN.
Op een wat wisselvallige dag op de ATB (met de helm op) en met de Rovince anti-teken broek aan het bos in om de LionSteel KUR BBR te testen en tevens te “Hiken en te crossen”. En ik was op een dag niet de enige in het bos, op het pad nabij mijn verborgen bivakplek reden vier Enduro motoren en trikes voorbij. Wel was ik de enige die op die dag geen kabaal maakte. Veel snijwerk stond op het hoofdmenu evenals verticaal batonneren van diverse stokken waaronder een wandel & anti-bijtersstok.

OP MIJN TESTAREA’S: Een paar vrij droge duimdikke takken moesten door middel van het horizontaal batonneren ingekort worden. Bij dit klusje komt veelal alle krachten & stress op de snede te staan, dit doordat de snede haaks op de houtdraad snijden moet. Daarna heb ik een paar tentharingen daarvan gesneden en ook de bast met het scherpe lemmet verwijderd. En heb ik ook andere wat dikkere takken verticaal gebatonneerd, dit voor het maken van vuurstokken. Die ik wegens de heersende droogte en daarbij horende brandgevaarlijke Code Rood in het bos, maar niet heb aangestoken. 

Batoning

SNIJDEN: Dankzij het excellent scherpe lemmet gingen allerlei snijklusjes ook weer uitmuntend goed (****half)

BATONNEREN: De LionSteel KUR BBR presteerde bij de batonneer onderdelen (horizontaal als ook verticaal) uitmuntend goed (****half). En dat natuurlijk zonder dat er vergrendel-problemen bij de KUR BBR optraden. Wel moet je daarbij oppassen om niet het vrij grote ontgrendelstuk van je vouwmes met je vingers te beroeren, met alle gevolgen van dien.

Horizontaal batonneren

LICHT HAKWERK: Het hakken van duimdikke takken is niet bepaalt een “echte hobby” voor het Italiaanse vouwmes edoch deze haktest werd toch nog goed (***) volbracht. Mede door de robuuste constructie, het stevige zeer scherpe lemmet en ook dankzij de vorm van de handgreep. Dit terwijl dit grotere EDC vouwmes niet bedoeld is om mee te hakken en batonneren. 

VERDERE TESTDAGEN: Ook op andere dagen weer het bos in om meer specifieke snijklusjes te doen zoals weer een wandelstok afsnijden en aanpunten, wederom basha/tent haringen snijden en aanpunten enzovoort, dit om de slijtvastheid van het lemmetstaal en de standtijd van het lemmetstaal vast te kunnen stellen.

stok snijden

Want bij mij wilde het Sleibner lemmetstaal maar niet bot worden. En natuurlijk was het lemmet scherp en breed genoeg voor het bereiden van voedsel en fruit tijdens de pauze’s.              

STERKTE LEMMTPUNT: de lemmetpunt was tijdens mijn veldtesten stevig genoeg om niet te breken of krom te gaan staan.

Reverse Greep

VAKANTIEWERK: Tijdens de vakantiedagen in “het Hoge Noorden” werd het grotere EDC vouwmes met veel succes ingezet tijdens allerlei snijklusjes & werkzaammheden zoals papieren BBQ kooltjeszakken, plastic verpakkingsmateriaal, plastic flessen, diverse soorten touw enzovoort. Ook bij harde broodjes en ander voedsel sneed het mes vanaf zeer goed tot uitmuntend goed. Derhalve weet ik voldoende en sluit de veldtesten af. Voor mijn persoonlijke bevindingen en de bijhorende score zie de tabel onder.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST LIONSTEEL KUR BBR.

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

AFWERKING FIT & FINISH:

****half

STERKTE VERGRENDELING:

**** half

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

*****

SOEPELHEID LEMMETGANG BEGIN:

SOEPELHEID LEMMETGANG EIND:

****

*****

UITERLIJK & ESTHETIEK:

*****

BEDIENGEMAK VERGRENDELING:

****half

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

****

ERGONOMIE HANDGREEP:

****half

STAALKWALITEIT LEMMET:

****

HANTEERBAARHEID:

**** half

GEBRUIKTE MATERIALEN:

****

MATERIALEN HANDGREEP:

****

 

CENTRERING GESLOTEN LEMMET:

 

 

*****

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

-          Met tactische handschoenen aan:

-           Met blote hand/ zonder handschoenen:

 

****half

 

****half

HARDHEID LEMMET:

****

BEVESTIGING HANDGREEP:

****half

SNIJVERMOGEN:

****half

SLIJPGEMAK:

N.V.T.

HAKVERMOGEN:

***

KLEMWERKING KLEDINGKLIP:

****half

CORROSIEVASTHEID:

***

AANKOOPTIP:

Ja

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD:

****

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING.

**** half

 

TOTALE PERSOONLIJK TESTOORDEEL LIONSTEEL KUR BBR: uitmuntend goed / ****half.

RESUMÉ.
De LIONSTEEL KUR BBR is een uitmuntend goed snijinstrument en lust voor het oog met een stukje comfort voor de hand (maat 9,5),  mits dat geen kolenschoppen zijn.

Na het vele openen en sluiten (inlopen) en vertroetelen met een druppeltje olie, liep het lemmet bij het eind van de veldtesten excellent soepel (*****)!

Ik kan eigenlijk vrij kort zijn over mijn bevindingen en de kwaliteiten van de KUR BBR. Die kwaliteit is zoals eigenlijk verwacht, gemiddeld uitmuntend goed (****half).

Ook heb ik het Italiaanse grotere EDC vouwmes vrij hard aangepakt edoch gebruikte wel mijn skills & drills en mijn hersenen bij het testen van dit fijne vouwmes & snijinstrument. Want er is een Amerikaans gezegde dat luidt: " a knife is the least effective and most expensive prybar you'll ever own."

 Scherp genoeg

MET DANK AAN / GRAZIE/ DANKE SCHON / A LOT OF THANKS TO:
A lot of thanks to Carotenuto Ika van LionSteel sas voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review en het beschikbaar stellen van het testmodel. Grazie Carotenuto Ika per averci permesso questa recensione. Zie ook hun fraaie website: https://www.lionsteel.it/n/en/home.

SAMENSTELLING BLOED MESSENLIEFHEBBER: En voor de studenten geneeskunde of doctoren heb ik nog een tip: zie hieronder de samenstelling van het bloed van een normale burger en een messenliefhebber, mochten die op dokters spreekuur komen!

 zie het verschil

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.