Leatherman Raptor Rescue

DE LEATHERMAN RAPTOR RESPONSE  REDDINGSSCHAAR.
By: Henk Kraaijvanger.

Vaak is het snel en juist handelen, maar niet onbezonnen handelen bij een noodgeval / calamiteit zoals bijvoorbeeld een ongeval een must. Maar daarbij moet je wel eerst aan je Eigen Veiligheid denken, want als je “als een kip zonder kop rondrent” is de kans groot dat je mogelijk zelf ook wat overkomt en dan kun je die ander of anderen in nood ook niet meer helpen. Dus kun je als je onder andere een goede beslissing vaardigheid en moed als karaktereigenschap hebt, veel training hebt gehad en over de juiste hulpmiddelen (en een engeltje op je schouder) beschikt, mogelijk adequaat helpen. Zoals gezegd zijn goede hulpmiddelen en uitrustingsstukken een grote hulp daarbij en een van die hulpmiddelen is een zeer scherpe sterke reddingschaar, dit om bij een ongeval als eerste de kleding van het slachtoffer los te kunnen knippen om hem/haar te kunnen behandelen en mogelijk te kunnen redden. Van die grote reddingscharen zijn er echter veel typen in de omloop, maar wegens hun grootte worden deze jammer genoeg niet altijd op de man & vrouw gedragen, wat in een calamiteit/noodgeval situatie, zoals bij een levensbedreigende calamiteit echt het verschil tussen leven en dood kan uitmaken. Geloof me maar op mijn woord, ik weet waarom, daarom had ik destijds altijd een gevulde brede reddingsriem om, met een mini-reddingschaar van een AED er aan. Mijn collega klassencommandant van de nevenklas wist dat en stuurde zijn rekruten/ leerlingen in het veld altijd naar mij toe. Net zoals Teken uithaal pincetten dus.                                                                                                                 

NIEUW LEATHERMAN MODEL: Enige tijd geleden is de nu al befaamde Amerikaanse Multi Tool en messenfirma LEATHERMAN met een opvouwbare reddingschaar, namelijk de RAPTOR RESCUE op de markt gekomen. Dat werd tijd ook en deze Raptor Resque is wegens zijn inklapbaarheid gemakkelijk bij je te dragen en daarom werden deze Raptor Resque’s daarna vooral veel aangekocht of versterkt aan militairen op/met een missie. Maar de vraag uit de harde praktijk naar een nog compacter en lichter model bleef en dat leverde uiteraard weer een nieuwe type opvouwbare reddingschaar op, namelijk de LEATHERMAN RAPTOR RESPONSE. De schaarogen van deze Raptor Response reddingschaar zijn kleiner en om gewicht te sparen, zijn er wel minder gereedschappen aan boord.

Leatherman Raptor

DE LEATHERMAN RAPTOR RESPONSE REDDINGSSCHAAR.
De body van de Leatherman Raptor Response reddingschaar is uit roestvrijstaal en  cera-gecoat / Cerakoted aluminium gemaakt. Deze compacte reddingschaar met zijn twee scherpe schaarlemmeten heeft een driehoekig geconstrueerd verend blokkeersysteem voor de twee roterende en opvouwbare handgrepen, waardoor deze reddingschaar compact/ klein opgevouwen kan worden.

MIJN MANIER VAN UITKLAPPEN: Roteer de bovenste aluminium handgreep rechtsom (met de wijzers van de klok mee) de beide schaarlemmeten roteren ook mee, totdat deze door het driehoekig verend vergrendelsysteem met een duidelijk hoorbare” KLAK” vergrendeld wordt.

Draai de bovenste aluminium handgreep rechtsom door totdat deze handgreep ook met een duidelijk hoorbare” KLAK” automatisch vergrendelt. Check voor het gebruik altijd de vergrendeling. Nu kun je de reddingschaar veilig voor je patiënt als ook jezelf gebruiken.

MIJN MANIER VAN INKLAPPEN: Hiervoor druk je met de duim het verende driehoekig geconstrueerd vergrendelsysteem in en roteert de handgreep linksom totdat deze weer blokkeert. Draai de schaar om en doe hetzelfde met de andere handgreep. De reddingschaar is nu compact ingeklapt en vervoer gereed.                        

ANDERE FUNCTIES: De reddingschaar heeft op het linker schaarlemmet een 5 cm lange liniaal schaal en vormt tezamen met het andere schaarlemmet een nuttige vingerring knipper/breker. Een zuurstoftanksleutel (USA /US Standaard) en het gat voor de vangriem zitten aan het eind van de rechter opvouwbare handgreepdeel. Dat stuk maakt ook een handige pinksteun. Ook heeft de reddingschaar op de rechter handgreepdeel een verwijderbare kleding/vestklip voor aan je vest, uitrusting  of broekzak.

ONTWERP: De Leatherman Raptor Response reddingschaar is speciaal ontworpen voor civiele als ook militaire hulpverleners & Combat Life Savers in remote area’s, die een nog compactere reddingschaar als de reeds bestaande willen hebben als ook voor dagelijkse gebruikers. En uiteraard ook voor de altijd hakkende, zagende en snijdende Mil.Spec. veldtester, die soms ook wel een pleister of verbandje nog heeft. Uiteraard heeft deze Response reddingschaar zoals reeds gezegd een koordoog, waardoor vallen en verlies van dit belangrijke levensreddende hulpmiddel voorkomen kan worden.

 uitgeklapt

 

                                         DE LEATHERMAN RAPTOR RESPONSE UITGEKLAPT.

Voor de aanwezige gereedschappen, zie de tabel en het figuren.

 

AANWEZIGE GEREEDSCHAPPEN:

GEBRUIKSDOEL /

BESTEMD VOOR:

 

1. Opvouwbare roestvaststalen reddingschaar met stompe punt (en kledingstofglijder).

Losknippen kleding, op lengte knippen luchtslangen en luchtweg intubators. Losknippen verpakking Israëli wonddrukverband. Op lengte knippen van ander verband en leukoplast. Doorknippen touw bij verhanging, knippen bij allerlei knipklusjes enzovoort.

2. Vingerring knipper/breker.

Het losknippen van ringen van de opgezwollen vingers slachtoffers. (Eerst proberen deze ring zo af te doen).

3. De liniaal.

Meten van intubators voor juiste lengte enzovoort.

4. Zuurstoftanksleutel.

Open/dicht draaien van US / USA zuurstofflessen.

 

ingeklapt                      

                                          DE COMPACT INGEKLAPTE RAPTOR RESPONSE.

 

EXTRA FUNCTIE: De verwisselbare kledingklip.

 

DE SPECIFICATIES LEATHERMAN RAPTOR RESPONSE:

LENGTE GESLOTEN:

10,9 cm.

LENGTE UITGEKLAPT:

18,4 cm.

SCHAARLEMMET LENGTE:

4,8 cm.

SOORT SCHERPTE SCHAARLEMMETEN:

Conventioneel (Plain).

BIJZONDERHEDEN SCHAARLEMMETEN:

Uit en inklapbaar.

WAAROM RIBBELS OP DE LINKER BOVENKANT SCHAARLEMMET?:

Deze ribbels houden bij het doorknippen van kledingstof het op de “knipplaats”, waardoor betere knipprestaties. De schaar knipt en sluit met een solide “Klak”.

TOTALE BREEDTE :

4,8 cm.

TOTALE DIKTE:

2,16 cm.

GEWICHT:

 157 gram.

MATERIALEN REDDINGSCHAAR:

Roestvast 420 HC staal, gepolijst. Cera-gecoat aluminium.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Roterend en vergrendelbaar.

MATERIAAL & KLEUR HANDGREEP:

Cera-gecoat aluminium / grijs.

ANDERE GREEPKLEUREN:

Crimson rood; Navy blauw en grijs.

LINKS OF RECHTS GEBRUIK:

Rechtshandig.

ADVIESPRIJS:

95,- Euro.

GARANTIE OP MATERIAAL & FABRIKAGE FOUTEN:

25 jaar.

 

DE EERSTE INDRUK/NULMETING:

+ Compact en robuust.

+ Zeer scherpe schaarlemmeten.

+  Goed doordacht professioneel design.

+  Zeer goed afgewerkt.

-  Tweehandig te openen.

-  Ietwat breed, dik en wat zwaarder.

-  Geen foedraal/holster bijgevoegd.

 

HET GEBRUIK: Voor het inklappen & uitklappen van de Leatherman Response reddingschaar en het gebruik van de redding gereedschappen, zie naast mijn eigen manier ook de officiële Leatherman versie.

VOORWAARDEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een schaardeel en/of steunend handgreepdeel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 *****. (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft Leatherman Europe  het testmodel aan mij opgestuurd.  Dit voor het maken van deze nieuwe Leatherman Raptor Response review voor u. Mijn bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. En behalve de opgestuurde testmodel krijg ik geen compensatie of bonus voor elk extra verkocht exemplaar en sta ik ook niet op hun loonlijst.

DE KNIPTESTEN MET DE RAPTOR RESPONSE.

 • DOORKNIPPEN FIETSBINNENBAND ALS “RANGER BANDS”: Ik had met de Raptor Response een aantal repen van een lekke fietsbinnenband geknipt voor een zogenaamde “Ranger Band” en dat ging Zeer goed/ **** en ik had eigenlijk ook niet anders verwacht.

 

 • DOORKNIPPEN BINDTOUW IN HET BOS: Het doorknippen van sisal bindtouw ging ook Zeer goed/**** en het was alsof er een kluisdeur qua solide geluid dicht klakte.

 bindtouw knippen

 • DOORKNIPPEN DIVERSE SOORTEN MILITAIRE WEBBINGBANDEN: Ook dit ging weer Zeer goed / ****.

 takelband knippen

 • AFKNIPPEN VAN PLEISTERS: Zeer goed / **** (ook onder bloedige omstandigheden in het veld, waarbij ik mijn gewonde vinger tijdens het knippen van een pleister, even in een groene Mil. Spec zakdoek had gerold).

 pleister knippen

 • OPENKNIPPEN  VAN PLASTIC VUILNISZAKKEN: Zeer goed / ****.

 plastic knippen

 • KNIPPEN KARTON: Zeer goed / ****.

 

 • KNIPPEN PAPIER : Zeer goed / ****.

 

 karton knippen

 • LANGE NAGELS KORT KNIPPEN:  Redelijk / ** (schaarlemmeten zijn wat te solide op goede grip op de nagel te verkrijgen).

 

 • DUBBEL GESLAGEN MILITAIRE WEBBING: Zeer goed / ****.

 

 • DOORKNIPPEN DUNNERE KATOENEN STOFFEN: Zeer goed/ ****.

 

 • DOORKNIPPEN OUDE HANDDOEKEN: Zeer goed/ ****.

 

 • DOORKNIPPEN CA. 8 MM DIKKE TOUW: Goed tot zeer goed / ***half.

 touw knippen

 

 

MIJN PERSOONLIJKE SCORE BETREFFENDE DE LEATHERMAN RAPTOR RESPONSE: Goed tot zeer goed / ***half.

 

 

TIPS VOOR IN HET VELD:

1: Doe in ingeklapte toestand van de Raptor Response, een zogenaamde “Ranger Band” (of stukje fiets binnenband) om de beide handgrepen, waardoor deze op hun plek blijven zitten.                                                                                                                                                                    

2: Zeker/bind om verlies in het veld te voorkomen, deze Raptor Response met een koordje en een musketonhaakje aan je uitrusting. Anders valt er bij verlies ervan, echt niets meer te knippen (behalve met je ogen dan).

3: Zeker/bind eigenlijk al je belangrijke outdoor items zoals vouwmessen; Multi tools; kompassen; zaklampen enzovoort met een touwtje aan je kleding of rugzak. Dat kan je veel ellende in het veld besparen.

4. OUT OF THE BOX: Maak een automatisch (net als een springmes) te openen reddingschaar met drukknop en een veer.

 Vergelijking met andere type scharen

ALGEMENE TIP VOOR HET R&D DEPARTEMENT VAN LEATHERMAN: Lever een foedraal en een 10 centimeter lang professioneel riempje met een klein karabijnhaakje bij het foedraal(zie foto). Dit om de foedraal aan je broek lus te kunnen verbinden, zeker als je in het veld bezig bent en/of naar een veldtoilet/Dixie gaat. Ik doe dat al heeeeeeeel lang en ik ben daardoor nooit een gevuld foedraal verloren.                                                                                                                           

Waarom/daarom? Door het vrij hoge gewicht van een “gevuld foedraal” in combinatie met een vrij gladde webbing broekriem, kan deze webbing riem uit de riemlussen losschieten en het foedraal van de webbing broekriem schieten. Zeker door moeheid of onverschilligheid gedrag is die kans aanwezig. Ik heb daarover van collegae verschillende verhalen gehoord en niemand bracht hun geliefde tools terug.

Extra clip

EXTRA WERKEND ZEKERINGSRIEMPJE VOOR DE BROEK LUS.

RESUME. De Raptor Response is een zeer goed solide, compacte aanvulling om je EMT Gear/ZHKH uitrusting. De Raptor Response is lekker compact en erg functioneel. Heeft zijn “Maiden Use” in het bos erg goed volbracht, dit bij het snel in het juiste formaat moeten knippen van pleisters. Wel vind ik dat er een foedraal bij geleverd zou moeten worden.

Einde

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer M. Knorr van Leatherman Europa voor het beschikbaar stellen van het testmodel. Zonder dat had deze nieuwe Leatherman Raptor Response review niet tot stand kunnen komen. Vielen Dank / Dank je wel.

www.bushcraft.nl