Koolstof Monoxide, een zeer gevaarlijke sluipmoordenaar!

KOOLSTOF MONOXIDE, EEN ZEER GEVAARLIJKE SLUIPMOORDENAAR!

By Henk Kraaijvanger

Het is mij gebleken dat je voor het ECHTE WERELDNIEUWS zonder censuur op TV bij onze Zuiderburen moet zijn. En zij waarschuwen daarbij ook nog tegen het KOOLSTOF MONOXIDE (CO) gevaar, tegen pollen/deeltjes in de lucht die hooikoorts veroorzaken e.d. en zeuren ook niet over Zwarte Piet. Prima geregeld zo.                                                                       

Jaarlijks vallen er in Nederland en België doden en zieken door koolstofmonoxidevergiftiging.  

Bij verbrandingstoestellen in besloten ruimtes (kamers, garages, werkplaatsen, caravans, campers, boten,  tenten e.d.) zal bij te weinig aanvoer van verse lucht een onvolledige verbranding optreden, waardoor koolmonoxide vrijkomt.
Dan is een goede ventilatie van levensbelang!                                                                                                                                                

Vaak is de oorzaak een verstopt ventilatiekanaal, bijvoorbeeld door een vogel- of wespennest. Overdag is er meestal voldoende ventilatie, maar wanneer 's nachts alle deuren gesloten zijn en alle bewoners slapen, bestaat het gevaar dat ze in hun slaap vergiftigd worden en overlijden. Ook zijn sommige toestellen al jaren niet op een goede werking gecontroleerd en de afvoerkanalen niet geveegd. Over verkeerd bezuinigen gesproken!

In warmere landen (Peru, Bolivia, Zuid-China en India) vallen vaak doden wanneer de bevolking op uitzonderlijk koude dagen alle gaten in huis dichtstopt om de warmte van de kachel te behouden.

WAAROM DEZE KOOLSTOF MONOXIDE WAARSCHUWING?

Er zijn zoals boven te lezen is in Nederland en België en de rest van Europa veel personen die in gesloten ruimtes, kachels, haarden, draagbare generatoren, barbecues, draaiende motoren, verwarmingsketels e.d. hebben die gestookt worden op hout, houtskool, steenkool, olie, parafine, benzine, propaan gas, butaan gas, aardgas enzovoort.    

Bij een slechte ONVOLLEDIGE VERBRANDING van deze brandstoffen komt dus KOOLSTOF MONOXIDE vrij. Als er dus ook nog ONVOLDOENDE VENTILATIE is, kunt u de dus de pineut zijn.

Ook de buitensporter, scouting leider (ben ik ook nog een tijdje geweest) en de militair (heb Gouden medaille daarvoor) op bivak moet met optredende koolstof monoxide rekening houden en zijn plan en werkwijze daaraan aanpassen! Controleer de tentkachels/kooktoestellen op juiste werking, en de tent goed ventileren. Aanwezige wacht ’s nachts de kachels en ventilatie laten controleren. Koken liefs buiten of onder een luifel.

En nee, voor de laatste keer, de boogtent (en ook andere tenten) heeft bij onweer geen zogenaamde “ Kooi van Faraday ” tegen blikseminslag.

WAT IS NU EEN KOOLSTOF MONOXIDE VERGIFTIGING?

KOOLSTOF MONOXIDE (CO) is een verraderlijk vergif dat ontsnapt als brandstoffen worden verbrand. Het is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas en lichter dan lucht en daardoor moeilijk met de menselijke zintuigen te ontdekken. CO doodt wereldwijd jaarlijks honderden mensen en maakt er nog veel meer ziek.

DE INGEADEMDE KOOLSTOF MONOXIDE GAAT EEN VERBINDING AAN MET HET IN DE RODE BLOEDCELLEN AANWEZIGE ZUURSTOF TRANSPORT-EIWIT “HEMOGLOBINE” EN DAT VERDRINGT HET ZUURSTOFGAS (O2). HIERDOOR WORDT HET ZUURSTOFGEHALTE, DAT IN HET LICHAAM CIRCULEERT VERLAAGD.

Het vermogen van koolstofmonoxide om zich vast te hechten op dit eiwit is circa 240 keer zo groot als dat van zuurstof. Dat betekent dat zelfs bij een geringe concentratie van koolstofmonoxide in de lucht relatief veel koolstofmonoxide in het bloed terecht kan komen en er vergiftigingsverschijnselen/symptomen kunnen optreden.

VERGIFTIGINGS SYMPTOMEN BYKOOLSTOF MONOXIDE (CO).

De navolgende symptomen kunnen in verband worden gebracht met de Koolstof Monoxide (CO) vergiftiging bij de volgende Promille = (PM) = 1/1000 deel).

PROMILLE

SYMPTOMEN

35 PM

Dit is de maximale toegestane concentratie voor continue blootstelling voor een periode van 8 uur aan gezonde volwassenen.

200 PM

Geringe hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid na 2- 3 uur.

400 PM

Voorhoofds hoofpijn binnen 1-2 uur, dit is na 3 uur levensbedreigend.

800 PM

Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen binnen 45 minuten, bewusteloosheid binnen 2 uur, dood binnen 3 uur.

1600 PM

Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid binnen 20 minuten, dood binnen 1 uur.

6400 PM

Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid binnen 1- 2 minuten, snel dood.

 

OPMERKING: Slachtoffers van koolstofmonoxidevergiftiging hebben een opvallend rode blos op het gezicht.

EERSTE HULP BIJ KOOLSTOF MONOXIDE VERGIFTIGING.

DENK EERST AAN UW EIGEN VEILIGHEID, OMDAT U ANDERS GEEN HULP KAN BIEDEN!

Koolstofmonoxidevergiftiging kan het best worden behandeld door de slachtoffers zo snel mogelijk uit de giftige atmosfeer te verwijderen (de hulpverlener dient zoals gezegd daarbij bedacht te zijn op de eigen veiligheid) en hen daarna in de frisse lucht te brengen. Zit in de ruimte een raam, gooi die voor extra ventilatie in, voordat u naar binnen gaat. Safety first. Als er zuivere zuurstof beschikbaar is, deze het slachtoffer onder hogere druk laten inademen. Die hogere druk is nodig om het koolstofmonoxide te verdrijven uit het hemoglobine. ALTIJD WEL DE SPOEDEISENDE HULP INROEPEN!

 

Gebruik in een vaste besloten ruimte als extra veiligheid een Koolstof Monoxide alarm toestelletje op batterijen.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, SAM en AK-56.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.