Karrimor SF Predator 30

DE KARRIMORSF PREDATOR-30 LITER IN COYOTE.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Karrimor logo

 

De Predator-30 rugzak van KarrimorSF heeft één groot hoofdvak met een inhoud van 30 liter. De rugzak is gemaakt van het lichte doch sterke 600 Denier polyesterweefsel en heeft een Coolmesh windtunnel voor de optimale ventilatie van uw rug, veel MOLLE PALS op de voor en zijkanten en onderaan twee lussen voor bijvoorbeeld uw ijs bijl, Pickel, wandelstokken enzovoort. De klep heeft een klep/kaarten vak met een ritssluiting en lage open zijvakken. In die lage en open zijtassen met hun elastische rand kan een lang voorwerp ingeschoven worden, die gezekerd worden door verstelbare spanbanden met een Fastex steekgespen. Nee, nee niet die lange leugenachtige Pinokkioneus van Rutte verdiend met zijn leugen “iedereen gaat er op vooruit”!  Op het klep/kaarten vak zit elastisch koord voor snelle / tijdelijke bevestiging van je extra uitrusting zoals een jack. De rugzak is tevens voorzien van compressiebanden, een borstriem en een heupgordel, beiden zijn voorzien van Fastex steekgespen. Vanwege die specificaties en duurzaamheid is deze Predator dag tour rugzak /patrouille rugzak zeer gewild bij de (Britse) militairen, gespecialiseerde politie-eenheden, Montain Rescue ploegen en Bushcraft-enthousiasten. Voor de historie van KarrimorSF en zijn grote broer zie ook: http://www.bushcraft.nl/karrimorsf-predator-patrol-45.

 Karrimor Predator 30

DE KORTE BESCHRIJVING.

* De Karrimor SF Predator 30 is een lichtgewicht en extreem effectieve dag tour /patrouille rugzak. De Predator 30 heeft een aantal MOLLE PALS / modulaire banden, waaraan een groot aantal MOLLE compatibel foedralen en tasjes bevestigd kunnen worden. Zie maar eens hoe ik de rugzak daarmee opgewaardeerd heb.

* Het hoofdcompartiment wordt  afgesloten met een klep (met klep vak met ritssluiting).

* Langere items zoals ski's kunnen ook aan de elastische zijzakken van de rugzak worden gedragen.

* De lichtere buitenstof KS60-RS is een 600 Denier polyesterweefsel met een siliconen / PU-elastomeercoating dat uitstekende scheur- en slijtvastheid oplevert. Deze buitenstof is afgewerkt met een duurzaam waterafstotend (DWR).

DE AFMETINGEN.

Hoogte 52cm

Breedte 30cm

Diepte 21cm

Gewicht 1,3 kg

Snowlock sluiting

DE KENMERKEN.

● Coolmesh rug/back systeem (met ingenaaide ventilatiekanalen).

● S-vormige schoudergordel (past je romp perfect, dit om beter balans te kunnen houden).

Verwijderbare en verstelbare borstriem (verstelbaar met steekgesp).

● Een hoofdcompartiment met nylon sneeuw / regen bescherming / Snow Lock met trekkoord en klep.

● Twee elastische open zijzakken.

● Modular bevestiging systeem met MOLLE PALS.

● Twee ijs bijl en/of  ijs Pickel houders.

● Draag handvat.

● Ski tunnels.

● Versterkte deksel en bodem.

● Rot werend stikdraad.

● Versterkt met verstevigende bartacks

● Duurzame waterafstotende (DWR) finish.

● YKK ritsen.

 QRM

Rugpand 

DE UITLEG VAN DE DIVERSE UITRUSTING.

EXTRA’S KLEP:   

-  Op de voorkant van de klep zit onder het Karrimor SF embleem een rechthoekig plaatje Velcro voor een patch & batch of een naamplaatje.                                                                                                                                                   

- De klep is aan de bovenzijde voorzien van vier opgestikte riempjes voor het vastzetten van de extra meegenomen uitrusting. Het KARRIMORSF logo is op de voorzijde “geborduurd”.

- Ook is deze klep van een klepvak /kaartenvak voorzien, waarbij de ritssluiting met trekker aan de rugzijde zit

EXTRA’S HOOFDCOMPARTIMENT/BINNENZAK:

- De binnenzak heeft een tot op de bodem en zijkant lopend elastisch “kaartvak”.

Ook is dit een handige ruimte voor een ballistische rugplaat, een water bladder, computer (mits in gepolsterde hoes), boekwerken enzovoort.

- Ook heeft dit binnen vak een vak met klep voor de verwijderbare foam rug plaat.

- Voor een water en sneeuw werende sluiting van het hoofdcompartiment bezit deze een nylon verlenging, de zogenaamde “Snow-lock” met trekkoord en Tanka (Cordlock) sluiting.

- Tevens heeft dit hoofdcompartiment aan zowel de linker als ook rechter bovenkant twee verdekte openingen voor een drinktube of een Infanterie radio COMMS snoertje.

EXTRA’S AAN BUITENZIJDE HOOFDCOMPARTIMENT. 

- Draaghandvat aan boven rugzijde, in noodgeval ook geschikt om een gewonde “buddy” uit gevarenzone te trekken.

- Aan zowel de linker als ook de rechter zijkanten zitten 2 compressieriempjes met Fastex steekgespen voor het inpandig rammelvrij maken van de uitrusting en voor de bevestiging van de Day packs met riemlussen.

- Diverse opgestikte PALS voor de optionele QR-Modulaire foedralen en MOLLE draagtassen, extra veldfles, extra Gear enzovoort.

- Twee sterke middel-brede spanriemen met steekgespsluiting voor het gesloten houden van de klep.

- Gevoerde heupband met PALS en verstelbare nylon beltriem met Fastex steeksluiting.

- Met Foam en Mesh goed gepolsterde S-vormige schouderdraagriemen met diverse bevestigingspunten op de verticale nylon webbing riem en een verstelbare borstband met steekgespsluiting. Dit alles zorgt voor een comfortabele draagwijze.

- Ook de goed gepolsterde rug/achterkant heeft een “ventilerende” Mesh voering, om het zweten te verminderen.

- De opgerolde riempjes bij de rugzak waren dit keer van zogenaamde “Ranger bands”/elastische rubber bandjes voorzien.

Ranger bands                                                                                               

TIP: Deze “Ranger bands” kunnen in een noodsituatie onder natte omstandigheden waar een reddend vuur noodzakelijk is, als vuur ontsteekmiddel/tondel gebruikt worden.

- Aan de onder/voorzijde staat het model en het volume, in dit geval Predator 30 geborduurd.

DE VELDTESTEN.

Genoeg gepraat nu naar de veldtesten en daarmee gepaard gaand plezier en natuurlijk ook het bijhorende gezweet.  Want in tegenstelling tot een “test” van 15 minuten in die populaire YouTube filmpjes, test ik wel langduriger en ook veel grondiger en dat allemaal zonder voor geïnstrueerde stalorders! Derhalve durven ok willen sommige merken niet door mij hun producten te laten testen.

De Heer Pitts echter van de Engelse in en exportfirma PRI had naast de KarrimorSF Predator 30 in Coyote ook een aantal bijpassende KarrimorSF QR M.O.L.L.E compatibel foedralen en tasjes bijgevoegd, waarvoor dank! Wat natuurlijk ook erg “peppie” was voor de testen.

Maar M.O.L.L.E, M.O.L.L.E wat is dat? M.O.L.L.E is een afkorting van het moderne militaire draagsysteem:  MOdular Lightweight Load Carrying Equipment voor het compatible dragen van diverse uitrusting tassen en tasjes op de rugzak gestikte PALS ( = Pouch Attachment Ladder System).

En daarvan heb ik direct de 2, 5 liter grote Predator Large Utility Pouch QR- Modulair (voor diverse kleine uitrustingstukken) op de PALS van het voor vak bevestigd/ gevlochten en op de linker zijkant de 0,85 liter grote Predator Single Pouch voor mijn rode EHBO kitje.

 Trekflap Molle webbing

KORTE UITLEG BEVESTIGEN PREDATOR QR FOEDRALEN & TASJES OP DE RUGZAK. Natuurlijk wel op mijn eigen eigenwijze.

BEVESTIGEN: Mijn manier van “MOLLE vlechten” die voor mij perfect werkt, is om eerst de verticale webbing bandjes van de tasjes volledig los te maken. Daarna stop je het met kunststof verstevigde deel van dat webbing bandje door de horizontale PAL van de rugzak, daarna door de horizontale PAL van het tasje, daarna weer door de horizontale PAL van de rugzak enzovoort totdat je aan het eind van het tasje bent gekomen, dan stop je het met kunststof verstevigde deel van dat webbing bandje door de onderliggende PAL van de rugzak en sla hem om en duw hem onder de PAL van het tasje terug als borging. Doe daarna hetzelfde met de tweede verticale webbing band.

VERWIJDEREN: Het willen scheiden (verwijderen) van het tasje en de rugzak gaat eigenlijk in omgekeerde volgorde, zonder dat daar een rechter aan te pas moet komen. Eerst natuurlijk wel de borging van het verticale webbing bandje losmaken en daarna kun je aan het speciale trekflap aan de bovenzijde van de verticale webbing band te trekken om zo deze volledig los te maken. Bij mij ging ook dat verwijderen best goed, maar daarna moesten ze er iets hoger weer op.

DAG 1. Op een zonnige zaterdag met de “opgetopte” KarrimorSF Predator - 30 liter rugzak het bekende oefenterrein in, alwaar de Reservisten van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) een oefenaanval deden. Daarbij veel geknal producerend, dat mij nog steeds “als muziek in de oren klinkt”. Maar ja daarvoor kwam ik eigenlijk niet, wel om de KarrimorSF Predator 30 en de KA-BAR USN MK1 (model 2225) te testen om daarna te reviewen. Ik liep natuurlijk weer via bosrijk en heuvelachtig terrein met zandpaden en hei. Daarbij droeg de Predator 30 net als ik uit ervaring van de andere KarrimorSF rugzakken weet, zeer comfortabel (****) en dankzij het ventilerende Mesh rugpand ook redelijk zweetvrij. De toegevoegde en erg handige foedralen / tasjes voldeden daarbij ook zeer goed(****). De opgerolde riempjes bij de rugzak waren dit keer van zogenaamde “Ranger bands”/rubber bandjes voorzien en die werken in de praktijk erg goed. Maar dat wist ik eigenlijk al van mijn eigen uit fietsbanden gemaakte HK Ranger bands uit het verleden.

Aan de wandel

DAG 2. Op een zonnige dag met soms een buitje met de opgetopte KarrimorSF Predator 30 rugzak met de eerst ingepakte KA-BAR MK1 remake het fraaie Brabantse bos in. Gelukkig geen gedumpte rommel en bijhorende personen gezien, waarop je moet reageren.

In het bos direct maar de KA-BAR aan de TT TACTICAL BELT MKII omgehangen, “Because you never know”. De KarrimorSF Predator 30 met de twee extra bevestigde tasjes droeg weer zeer comfortabel zoals ik in het verleden ook gewend was van hun Sabre 30 in OD groen. Daarvan heb ik in het verleden bij diverse marsen en patrouilles veel profijt gehad en ik twijfel er niet aan dat deze Predator dit evenaart of zelfs verbetert. De KarromorSF Predator 30 droeg bij de Hike door het geaccidenteerde terrein weer zeer comfortabel. En de Coyote kleur “blend” nu nog goed in. Dankzij de sterke ribstof buitenstof hoefde ik bij snelle  verplaatsingen door de smalle paden met laaghangende takken niet echt voorzichtig te zijn. Nee, niet voor de sterke KarrimorSF rugzak echter wel voor mijn eigen ogen, dus deed ik daarbij mijn veiligheidsbril op. Wat destijds goed genoeg was tegen rondvliegende patroonhulzen e.d., was nu ook goed genoeg tegen laaghangende takken. Ondanks de plotseling hoge buitentemperatuur droeg de rugzak erg comfortabel en goed tot zeer goed transpiratievrij. En bij een buitje bleef de inhoud van de rugzak droog.

Testen van de K-Bar mes

DAG 3. Ja, ik kan er niets aan doen, maar het was weer mooi weer en de bossen waren weer fraai en gelukkig ook “rustig”. Dus op deze zonnige dag weer met de gevulde KarrimorSF Predator 30 rugzak met de ingepakte KA-BAR USN MK1 remake, eerst een kilometers langer Hike richting een ander bos. Daar aangekomen eerst de KA-BAR aan de heupriem gehangen en daarna het fraaie Brabantse bos in. En ondanks het fraaie weer had ik slechts weinig last van zweetvorming, dit onder andere dankzij de Mesh rug voering. En de gevulde rugzak bleef zeer comfortabel dragen. Ook de aangebrachte originele KarrimorSF tasjes voldeden zeer goed. Prima gedaan KarrimorSF!

DAG 4. Op een druilerige, winderige en natte dag even een groot stuk buiten de bossen gelopen, daar na de weekend storm veel losse en zware takken, de zogenaamde “weduwenmakers” in de boomtoppen loshangen en zomaar naar beneden kunnen vallen. Maar ja, iemand moet de infame veldtesten onder ook minder mooie omstandigheden doen. De buitenstof sloeg daarbij niet door, de binnenkant van de rugzak bleef bij die regen erg goed droog. Weduwenmakers zijn overigens loshangende takken, die behoorlijk wat schade kunnen veroorzaken. Tijdens de hevige weekend storm viel er ook al een tak op de motorkap van mijn auto met een deuk en kras als het gevolg. Dus voorkomen is beter dan genezen lijkt me. De Predator 30 rugzak droeg bij het Hiken weer zeer goed en ook de binnenkant van de rugzak bleef bij die lichte regenbuitjes nog goed droog. En dankzij de PALS kun je bijna elk soort en type M.O.L.L.E. foedraal aan de rugzak bevestigen. Jammer genoeg heeft KarrimorSF geen M.O.L.L.E. foedraal voor een 1 liter waterfles in zijn fraaie collectie zitten.

Karrimor SF

DAG 5. Op een zeer fraaie dag wederom het fraaie bos van de Brabantse Wal in, om zowel het KA-BAR USN MK1 veldmes als ook KarrimorSF Predator 30 rugzak wederom aan de tand te voelen. Deze rugzak droeg ik vrij hoog, wat ik overigens een zeer comfortabel draagwijze vind en waarbij ik ook mijn brede TT koppelriem met  veldmes kan omhouden. Dankzij de comfortabele mesh rugstukken en dito rug tunnel droogde het rugpand snel & goed en had ik daardoor ook minder last van transpiratievocht.

De gedekte kleuren laten je ook in de zanderige omgeving en stukken met bruine rottende bladeren goed “inblenden” = in de omgeving opgaan. De Predator 30 rugzak droeg daarbij weer erg goed, net als destijds mijn volledig opgetopte KarrimorSF Sabre in OD kleur op de vele oefendagen deed.

DAG 6. Op een zeer mooie middag het bos en veld in om de KarrimorSF Predator 30 en de nieuwe Maserin messen te testen. Daarbij had ik de rugzak volledig “opgetopt” en deze rugzak droeg weer zeer comfortabel.  En dankzij de ripstop buitenstof bleef deze militaire rugzak ook door “het gekruip” door de nauwe doorgangen/corridors in het bos onbeschadigd en functioneel. En zo hoort het ook, want ik heb in Schotland tijdens een lange Hike in de Highlands eens een inferieur merk rugzak zien falen onder het pakgewicht en daarna uiteen zien vallen, waarbij de Gear over de rest van de rugzakken verdeeld moest worden (en die zaten al zo vol)! Totdat er in een van de meerdere buitensportzaken in Fort William een grote, nieuwe rugzak aangeschaft kon worden.

Volgeladen

DAG 7. Op een lekkere warme lentedag van huis een rondje oefenterrein Ossendrecht gedaan met een volgeladen rugzak. Onderweg nog extra “Fatwood” ingeslagen (gevonden, gezaagd en geoogst) in de KarrimorSF Predator 30 gepakt voor thuisgebruik, waardoor deze rugzak nog voller en zwaarder werd. En op de route vond ik ook nog een RVS pincet, dus deze werd ook “ingeladen”.  Edoch dat alles ging niet ten koste van het draagcomfort en stevigheid, alles van de rugzak bleef zoals verwacht van KarrimorSF heel. Dankzij het mesh rugpand bleef de rug redelijk transpiratie arm. De ingevochte M.O.L.L.E. tasjes bleven bij al het gezwoeg in het geaccidenteerde terrein ook goed zitten.       

DAG 8. Ook weer op een zeer lekker warme lentedag op pad met de volgepakte KarrimorSF Predator 30 om de lange Hike naar mijn meest favoriete testarea te maken. Want het was weer “Gear en messen testtijd” en voor het weer naar buiten te gaan, heb ik echt geen Facebook berichten van Bever en/of Pinewood nodig. Wat mij bij de rugzakken van KarrimorSF opvalt, is de constante no nonsens kwaliteit, het draagcomfort en de veelzijdigheid dankzij de M.O.L.L.E. PALS. Verder heb ik niets meer te vermelden en sluit de veldtesten nu af.

Op pad 

BEOORDELING KARRIMORSF PREDATOR-30 LITER.

COMPLEETHEID RUGZAK:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT RUGPAND:

Zeer goed / ****.

VERSTELBAARHEID RUGPAND:

N.V.T.

DRAAGCOMFORT SCHOUDERBANDEN:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT HEUPBAND:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT BORSTRIEM:

Zeer goed / ****.

STERKTE BUITENSTOF:

Zeer goed / ****.

STERKTE EN DUURZAAMHEID RITS:

Zeer goed /****.

SLIJTVASTHEID BUITENSTOF TOT NU TOE:

Zeer goed / ****.

WATERBESTENDIGDHEID BUITENSTOF:

Goed tot zeer goed / *** half.

VENTILATIE & VOCHTAFVOER RUGPAND:

Goed tot zeer goed / ***half.

LEEG DRAAGGEWICHT.

Zeer goed / ****.

AFWERKING RUGZAK.

Zeer goed / ****.

OPTIONELE M.O.L.L.E TASJES/EXTRA’S.

Zeer goed / ****.

WOW GEHALTE.

Zeer goed / ****.

PERSOONLIJKE AANBEVELING:

Ja.

 

TOTALE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL: Zeer goed / Very good / ****.

 

RESUME. De KarrimorSF Predator 30 liter is door zijn draaggewicht in combinatie met zijn volume een NO NONSENCE patrouille rugzak/ daypack /dag tour rugzak met een functionele zandkleurig camouflagepatroon voor buiten de zogenaamde “Green Zone” en is een echte aanbeveling waard. Dankzij het zeer comfortabele rugpand; de schouderbanden; de borstband en de heupriem draagt deze patrouille rugzak voor mensen met een lichaamslengte van circa 180 cm zeer comfortabel. Je ziet ook dat de cirkel van rugzakken weer bijna rond is en zoals meerdere malen gezegd, een “oude KarrimorSF liefde NOOIT roest”

DANKBETUIGING/A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan de KarrimorSF UK Distributor – Berghaus Military UK Distributor, de heer Roger Pitts.  Thank you very much!

De Groenste winkel van Nederland te weten Country Store te Epe is distribiteur van KarrimorSF voor Nederland.

www.bushcraft.nl