KA-BAR USN MK1 Testresultaten

DE SPECIFICATIES VAN DE KA-BAR MK1 REMAKE (MODEL 2225).

LEMMET VORM:

Gemodificeerde klippunt.

LEMMETSTAAL:

1095 Cro-Van koolstofstaal (niet roestvrij).

OPGEGEVEN LEMMET HARDHEID:

Circa 56-58 HRC.

SOORT ANGEL / TANG:

Doorlopende brede door de handgreep lopende “verborgen angel (Hidden Tang)”, die van 15 mm versmalt naar 10 mm aan het eind.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Vlakgeslepen.

SOORT SNEDE:

Conventioneel, circa 20 graden.

LEMMET POEDERCOATING:

Zwart en glad, de samenstelling is onbekend.

LEMMETLENGTE:

12,8 cm.

LEMMETBREEDTE:

2,9 cm.

LEMMETDIKTE:

4,1 mm.

MATERIAAL EN SOORT STOOTPLAAT:

Uit commercieel 12GA Carbon/koolstofstaal, enkel en gezwart.

MATERIAAL HANDGREEP:

Naturel lederen schijven , die over de angel worden geschoven (speciaal geïmpregneerd).

MATERIAAL SPACERS:

Kunststof (zwart).

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10 cm.

BREEDTE HANDGREEP:

33, 2 mm.

DIKTE HANDGREEP:

26,3 mm.

MATERIAAL EN VORM EINDKAP/ POMMEL.

Uit commercieel 12GA Carbon/koolstofstaal (gezwart), dikke ronde vorm (34,07 mm).

BEVESTIGING EINDKAP AAN DE LEMMET ANGEL:

Door middel van een ingeslagen stalen pen.

TOTALE MESLENGTE:

23,6 cm.

GEWICHT MES:

214 gram.

MATERIAAL SCHEDE:

Naturel bruin leder.

MAAKWIJZE SCHEDE:

Gestikt en geklonken.

DRAAGWIJZE SCHEDE:

Aan brede koppel lus, niet MOLLE compatibel.

DRAAGLENGTE MES IN SCHEDE:

26,5 cm.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

299 gram.

GARANTIE TERMIJN:

Levenslang op materiaal en fabricagekosten.

WOW GEHALTE:

Hoog.

PRODUCTIE:

Mes in Amerika / schede in Mexico.

GELIJKEND MODEL:

Item 2226 met gekarteld lemmet.

 

DE EERSTE INDRUK /DE BEGINSITUATIE:

+ De USN MK 1 “voelt” als een oude vertrouwde New Old Stock Time Pierce aan. 
+ Het vaststaande mes werd goed verpakt en scheermesscherp afgeleverd. 
+ De enkele stalen stootplaat (met kunststof Spacer) en de gelaagde lederen handgreep zijn solide en rammelvrij om de 10 mm brede doorlopende angel (tang) bevestigd en worden solide afgesloten met de voor KA-BAR karakteristieke kunststof Spacer met stalen eind kap.
+ De rustiek lederen “Made in Mexico” schede is goed gemaakt en ook het mes past goed daarin en deze schede is zowel van klinknagels als een stiknaad voorzien, het heeft een verborgen drainhole annex beenkoordoog.

Edoch het lederen veiligheidsriempje had wel iets dikker en ook draaibaar mogen zijn.
Jammer genoeg is de kunststof Spacer iets breder dan de aansluitende dubbele stalen stootplaat, waardoor de scherpe rand bij het “holsteren” van het mes daardoor iets van de lederen schede schaaft. 
–  De handgreep is minder geschikt voor personen met zogenaamde “kolenschoppen” van handen, maat 9,5 / 10 zal volgens mij de maximale maat voor een comfortabele grip zijn.                                           

LANGDURIG TESTEN EN DAARBIJ GEEN GESJOEMEL: Om zeker van de gebruiksgeschiktheid te zijn, dien je de messen mijn inziens vele dagen achtereen lang en ook zwaar te testen. En natuurlijk ga ik het lemmet niet zoals sommige testers op YouTube en elders voorafgaande aan hun snijtesten namelijk wel doen door de fabriekssnede “dunner, scherper of in een andere hoek te slijpen/pimpen” waardoor de testresultaten veel gunstiger zullen uitvallen. Ik slijp de snede van een lemmet indien nodig alleen tijdens de veldtesten, dit omdat een bot wordend mes gevaarlijker is dan een zeer scherp mes. Daarbij komt nog dat een chirurg een door een scherp mes gemaakte afgesneden gladde wond beter kan hechten dan een uitgerafelde wond dat door een bot mes veroorzaakt is.

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de marketing manager van de Nederlandse importfirma Knives and Tools.nl deze fraaie KA-BAR USN MK-1 remake aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe veldtest & review, waarvoor dank. De hieronder staande bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van de hoofdsponsor of anderen geen stalorders.

VOORWAARDEN: Bij het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk uit veiligheidsoverwegingen gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                           

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

DE VELDTESTEN (“METEN IS WETEN”).            

DAG 1. Op een zonnige zaterdag met de “opgetopte” KarrimorSF Predator - 30 liter rugzak het bekende oefenterrein in, alwaar de Reservisten van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) een oefenaanval deden. Daarbij veel geknal producerend, dat mij nog steeds “als muziek in de oren klinkt”. Maar ja daarvoor kwam ik eigenlijk niet, wel om de KarrimorSF Predator 30 en de KA-BAR USN MK1 (model 2225) te testen om daarna te reviewen. Kijken of de befaamde KA-BAR kwaliteit en de snijeigenschappen sinds de WW2 Jungle veldslagen nog steeds onveranderd is gebleven.                             

Op een heuveltje met een aantal opgevallen bomen heb ik mijn eerste snij en batonneertesten met de KA-BAR USN MK1 gedaan (verder te noemen KA-BAR). Mij viel direct op dat het zwaartepunt in de handgreep ligt, waardoor het lemmet goed “te sturen” is.

snijwerk

Als eerste heb ik een natte tak door gebatonneerd en die stukken in vieren gebatonneerd. Van deze vier partjes heb ik weer dunnere stukken gebatonneerd en daar heb ik vuurstokken en tondel gemaakt. Met de lemmet rug heb ik zeer fijne tondel geschaft, wat best goed ging. Jammer genoeg lukte het door de gladde coating van de lemmet rug niet goed om met behulp van een vuurstaal voldoende vuurvonkjes te produceren om de tondel aan te steken. Maar in een noodgeval zou je daarvoor ook de lemmetsnede kunnen gebruiken, edoch dit heeft niet mijn voorkeur, maar ja. Ook heb ik diverse stokken aangepunt om de snijeigenschappen van het lemmet te bekijken. Deze snijeigenschappen zijn van veel factoren afhankelijk zoals onder andere: de lemmetgeometrie; de gebruikte staalsoort; de hardheid, de gebruikte lemmetcoating en het te snijden materiaal. Op een tweede locatie heb ik naast diverse standaard snijklusjes, ook weer Fatwood geoogst en die stukken weer kleiner gesneden. Ik concludeerde nu al dat deze Ka-Bar een erg goed gebruik mes voor in het bos of het veld is. Daarna was het hikend op huis aan gaan en daar de scherpte controleren en hem daarna te onderhouden.

TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

-          Batonneren van diverse houten stokken: Zeer goed / ****.

-          Vuurstokken maken: Zeer goed / ****.

-          Aanpunten stokken: Zeer goed / ****.

-          Met behulp van een vuurstaal en de lemmet rug de zogenaamde “Vuurvonkjes” produceren: matig / *.

-          Plaatsen & verwijderen schede aan/van de koppel/riem: Zeer goed / ****.

Bast afschrapen

 

DAG 2 (DE THUIS TESTDAG).   

DE KARTONSNIJTEST: Het vlakgeslepen zeer scherpe lemmet uit 1095 Cro-Van koolstofstaal presteerde bij het doorsnijden van verschillende soorten karton zeer goed (****).     

snijd soepel      

DE TOUWSNIJTEST: Het vlakgeslepen zeer scherpe lemmet van de KA-BAR presteerde op verschillende soorten bergtouw ook zeer goed (****) en was na afloop van beide snijtest nog steeds het testpapiertje door te snijden.

bergtouw snijden

TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

-          Karton snijden:  Zeer goed / ****.

-          Touwen snijden:  Zeer goed / ****.

 

DAG 3. Op een zonnige dag met de “opgetopte” KarrimorSF Predator 30 rugzak met de eerst ingepakte KA-BAR MK1 remake het fraaie Brabantse bos in. Gelukkig geen gedumpte rommel en bijhorende ASO personen gezien, waarop je dan direct moet reageren. In het bos direct maar de KA-BAR aan de TT TACTICAL BELT MKII omgehangen, dankzij de 10 cm brede koppelhanger /riemlus kun je deze schede snel en goed aan de koppel /riem hangen en weer verwijderen.  Prima gedaan KA-BAR. De testen van vandaag betrof het snijden van allerlei hout bij diverse klusjes. Het begon met het doorbatonneren van lange takken in kortere stukken.

lange takken splijten

Daarvan moesten tentharingen en vuurstokken worden gemaakt, wat allemaal zeer goed (****) lukte. Dankzij de lichte “Coke Bottle” vorm van de lederen handgreep was deze zeer comfortabel (****).  Eigenlijk onnodig te zeggen, dat het 1095 Cro-Van koolstofstaal erg goed tegen de plotseling opgetreden schokbelasting bij het batonneren kon en ook nog een zeer goede standtijd had. De snede werd na afloop natuurlijk met een oliehoudend doekje onderhouden.

Vuurstok snijden

TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

-           Doorbatonneren van houten stokken: Zeer goed / ****.

-           Vuurstokken maken: Zeer goed / ****.

-           Aanpunten stokken: Zeer goed / ****.

 Hout hakken

DAG 4.  Ja, ik kan er niets aan doen, maar het was weer mooi weer en de bossen waren weer fraai en gelukkig ook “rustig” qua bezoekers. Dus op deze zonnige dag weer met de gevulde KarrimorSF Predator 30 rugzak met de ingepakte KA-BAR USN MK1 remake, eerst een kilometers langer Hike richting een ander bos. Daar aangekomen eerst de KA-BAR aan de heupriem gehangen en daarna het fraaie Brabantse bos in. Het doel van deze dag was: het hakken, het door batonneren, het batonneren, het maken van vuurstokken en het aanpunten van stokken. Het hakken ging goed tot zeer goed (***half), als je tenminste de handgreep aan het eind net voor de eind kap / Pommel vastpakte (dan heb je echt meer “swing”). En de rest van de genoemde klusjes lukte weer zeer goed (****).

hout hakken

TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

-           Hakken: Goed tot zeer goed / ***half.

-           Doorbatonneren van houten stokken: Zeer goed / ****.   

-           Vuurstokken maken: Zeer goed / ****.

-           Aanpunten stokken: Zeer goed / ****.

 

DAG 5. Het was weer lekker weer en daarom ging ik naar mijn “Hidden Area” over en bij het watertje. Gelukkig stond daar mijn A-frame bouwwerk nog overeind en ging ik verder met het maken van “ aan het zicht onttrekkende houten muurtjes”. Hierbij werd het mes overigens ook bij en soms in het water staande wilgen gebruikt. Deze werden met een zogenaamde “Press- cut”/ duw snede doorgesneden. Voor die muurtjes had ik naast dunne en ook middel dikke takken nodig, zodat de vrij korte KA-BAR ook als kapmes ingezet werd. Daarbij pakte ik de handgreep aan het eind net achter de eind kap / Pommel vast waardoor ik een betere “swing” en daardoor kapwerking verkreeg, waarbij het vrij korte vaststaande mes goed tot zeer goed scoorde.

Press-cut

Daarna wilde ik ook een aantal tentharingen uit een lange bijna droge tak maken. Dus werd  de KA-BAR daarbij gebruikt om die langere tak in kortere stukken door te batonneren, wat weer zeer goed lukte. Toen was het aanpunten en afschaven & schillen van de bast aan de beurt waarbij beide taken ook zeer goed volbracht werden. Nu werd het nog steeds zeer scherpe lemmet ingezet als precisiesnijwerktuig voor het snijden van de V-vormige uitsparing van de tentharing.  Als laatste was het tijd voor de solide eind kap / Pommel om deze tentharingen in de grond hameren. Dat ging goed tot zeer goed, maar bedenk er echter wel bij dat de scherpe lemmetpunt daarbij omhoog wijst, dus doe dat thuis & Outdoor’ s niet na! Na dit batonneren en hameren zaten de stootplaat, de handgreep en de eind kap / Pommel nog steeds solide om de 15 naar 10 mm brede doorgaande angel vast. Hieruit blijkt dat de KA-BAR USN MK1 veel beter presteerde “dan de som van zijn onderdelen”!

uiteinde als hamer gebruiken

TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

-           Hakken: Goed tot zeer goed / ***half.

-           Doorbatonneren van houten stokken: Zeer goed / ****.   

-           Afschaven & schillen: Zeer goed / ****.

-           Aanpunten stokken: Zeer goed / ****.

-           In de grond hameren van de tentharingen:  Goed tot zeer goed /***half.

-          Corrosie bestendigheid: Goed tot zeer goed/ ***half (mits na afloop onderhouden).

 

DAG 6. Op een zeer fraaie middag het bos in om de scherpte van de KA-BAR USN MK1 nogmaals te testen. Het doel van de dag bestond uit hakken en snijden. Bij het hakken pakte ik de handgreep weer net achter de eind kap / Pommel vast, waardoor ik een betere “swing” en daardoor kapwerking verkreeg. Jammer genoeg raakte ik ook een aantal keren een harde noest en dat nekte de scherpte ook iets. Even het lemmet een slijpritje over een slijpstaal gegeven, waardoor het lemmet weer volledig op oorlogssterkte kwam. Jammer genoeg was hij zo scherp dat ik mezelf sneed in een onnadenkend moment. Dit kwam mede doordat het bos langs een provinciale weg lag en plotsklaps overal sirenes te horen waren. Nee, ik had nog net geen EHBO-setje nodig, edoch later wel naald en draad voor mijn broek. Dat betekent net als vroeger wel het geval was “met de blote voeten naar bed”. Daarna heb ik een ruim 3 cm dikke “natte” stok een aantal keren “op zijn bevertjes” / 360 graden rond doorgesneden, wat weer zeer goed lukte.

360 graden snijden

TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

-          Hakken: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Snijden hout: Zeer goed / ****.

 

Ik weet nu genoeg over/van de KA-BAR USN MK1 en sluit de veldtesten af.

PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE KA-BAR USN MK1 REMAKE (MODEL 2225).

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.                                                           Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).       

AFWERKING FIT & FINISH MES:

Goed tot zeer goed / ***half.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

SLIJPGEMAK:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

EDGE RETENTIE / = STANDTIJD /  =                                  TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Zeer goed / ****.

CORROSIE BESTENDIGHEID:

Goed tot zeer goed/ ***half (mits na  afloop onderhouden).

MATERIAAL HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ***half.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

ERGONOMIE HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

PASVORM MES IN LEDEREN SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

PASVORM MES IN LEDEREN SCHEDE NA VEELVULDIG GEBRUIK:

Redelijk tot goed / **half.

AFWERKING LEDEREN SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT MET LEDEREN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

PLAATSEN VERWIJDEREN SCHEDE AAN/VAN KOPPEL/RIEM:

Zeer goed / ****.

HAKKEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

BATONNEREN:

Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN:

Matig / *.

SCHRAPEN & SCHILLEN:

Zeer goed / ****.

HAMEREN:

Goed tot zeer goed / ***half.

HANTEERBAARHEID MES:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

Goed tot zeer goed / ***half.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE BEOORDELING KA-BAR USN MK1 REMAKE (MODEL 2225): ZEER GOED / VERY GOOD / ****.

En nog steeds scherp 

RESUME: Het design van deze KA-BAR USN MK1 remake is zeer goed bij het origineel uit de WW2 gebleven.

De lederen schede wijkt echter zoals reeds gezegd wel wat van het origineel af en bij langdurig gebruik onder regenachtige omstandigheden werd “de passing” van het mes in de schede ook wat losser. Ofschoon de USN MK1 destijds (en nu ook) niet ontworpen is voor echt bushcraft gebruik, maar als universeel dek/ veldmes, staat deze KA-BAR USN MK1 wel degelijk in het veld en de bossen ”zijn mannetje”. De KA-BAR USN MK1 presteerde daarbij veel beter “dan de som van zijn onderdelen”, zie daarvoor ook de beoordeling. Net als destijds in de WW2 kan de remake ook als “Last Ditch” levensverzekering dienen (zonder echter al die kleine bedrieg-lettertjes in die verzekeringspolissen). Echter bij het langdurig en zwaar bushcraft gebruik (misbruik met batonneren), is volgens mij een full-tang KA-BAR Becker natuurlijk wel een betere optie.

VERSCHILLENDE VARIANTEN: Natuurlijk wordt de KA-BAR USN MK1 remake ook in verschillende varianten gemaakt, zoals een nog modernere uitvoering met een kunststof handgreep en dito schede en modellen met een lemmet met een gedeeltelijke kartelsnede.  Alles naar uw wens dus.

 

                                                

 

TIPS AAN HET KA-BAR R&D DEPARTEMENT:

-          Slijp de zwarte kunststof Spacer bij de stootplaat 1 mm smaller, waardoor deze Spacer in de breedte niet meer buiten de stootplaat uitsteekt en daardoor de lederen schede bekrast. Ook ziet dat er optisch veel beter uit.

 

-          Maak op de modernere kunststof variant, het Model 2221 en 2222 een 2 cm lang on gecoat scherp vlakje met een 90 graden hoek op de lemmet rug, waardoor het vuur ontsteken met een vuurstaal goed lukt.

 

-          Lever dit model 2225 ook in een kunststof schede, net als destijds bij de Pal in de WW2, die veelal in de grijze plastic MK1 geleverd werd.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer E. van de Pol van Knives and Tools Online / KATO voor het beschikbaar stellen van het KA-BAR USN MK1 testmodel. See you at the DKE!

www.bushcraft.nl