KA-BAR BECKER BK&T 62 KEPHART

THE FAMOUS KA-BAR MADE BECKER KEPHART KNIFE.
By: Henk Kraaijvanger

 

DE HISTORIE OF KEPHART EN ZIJN MES DESIGN.

Een Kephart Knife, een Kephart mes, wie “voor de drommel” is die Kephart eigenlijk? Dat zal ik je hierbij en hieronder vertellen.

                                                                                                                                  

De Amerikaan Horace Sowers Kephart werd op 8 september 1862 te East Salem geboren, maar groeide op in de Amerikaanse Staat Iowa. De aan de Universiteit gestudeerde, belezen en bereisde Horace Sowers Kephart werkte na zijn studietijd als bibliothecaris aan de Yale University en bracht ook veel tijd in Italië door als medewerker van een rijke Amerikaanse boekenverzamelaar. Tja, zo ging dat ook in die tijden. Daarna was hij van 1890 tot 1903 de directeur van de St. Louis Mercantile Library in St. Louis, Missouri en “om zijn hoofd van stadse zaken leeg te maken en te vullen met nuttige natuurwetenschappen” ondernam hij in zijn vrije tijd veel jachttochten in de ruige Great Smoky Mountains. In 1904 schreef hij  voor Guns & Ammunition Magazine (GUNS & AMMO) een stuk voor “The Hunting Rifle-sectie” en een artikel voor het sportvissers Magazine “Tackle”.                                            

ZIJN GROTE DROOM VOLGEND: 
In datzelfde jaar 1904 verhuisde de Kephart's familie echter zonder hem (zijn vrouw Laura en hun zes kinderen) naar Ithaca, New York, alhoewel Laura en Horace nooit officieel gescheiden zijn. Horace Kephart herpakte zich echter goed en vond zijn weg naar Westelijk Noord-Carolina, waar hij in de Hazel Creek riviergebied (zijrivier van de Tennessee River) rondtrok en daar ook woonde, dat gebied dat later het Great Smoky Mountains National Park zou worden. Zijn eigen woorden daarover: Ik nam een topografische kaart en koos de te volgen route en de nieuwe vestigingsplaats door middel van de contourlijnen en de lege ruimtes (zonder dorpen of nederzettingen) op de kaart te volgen. Wat uiteraard het wildste deel van die regio's bleek te zijn. Tijdens zijn kampeer en jacht reizen schreef hij diverse artikels voor het bekende Amerikaanse Magazine “ Field and Stream”.  En tijdens deze ruige jacht en kampeertochten kwam hij op het idee van een eenvoudig universeel te gebruiken vaststaand mes, het nu zeer bekende Kephart Knife in een 4 en 5 inch lemmetlengte. Dit universeel inzetbare vaststaande Kephart mes werd na zijn ideeën door de Amerikaanse messensmeden/makers, de gebroeders COLCLESSER uit Eldorado, Blair Country, Pennsylvania gesmeed & vervaardigd. Natuurlijke maakten ze voor de liefhebbers van dit type vaststaande mes veel meer van deze Kephart messen, met zowel een 4 als ook 5 inch lang lemmet. Deze authentieke COLCLESSER Kephart zijn zeer zeldzaam, Lucky you if you have an old one!  De Amerikaanse Chef, buitensportman en messenontwerper Ethan Becker van Becker Knife & Tool wist van de twee nog bekend bestaande Kephart messen een nagenoeg ongeslepen origineel exemplaar van museum kwaliteit aan te kopen.

Daarbij vertelde de gelukkige koper Ethan Becker niet de aankoopprijs, edoch ik denk dat jij en ik van dat bedrag wel een eindje en lang op vakantie kunnen. 

In 1906 zouden zijn Field and Stream artikels gebundeld worden tot de outdoor gids “Camping and Woodcraft. Later zouden er meer boeken uit zijn pen bijkomen zoals: Camp Cookery (1910) en Sporting Firearms (1912). In 1912 schreef Kephart ook een boek over zijn kampeer en jachtreizen met de titel “Our Southern Highlanders”, dat in 1922 nog verder uitgebreid zou worden. Hij schreef daarna ook een geschiedenisboekje over de Cherokee Indianen.                                                                               

Later in het leven voerde Kephart tezamen met de fotograaf en vriend George Masa campagne voor de oprichting van een Nationaal Park in de Great Smoky Mountains. Hij leefde lang genoeg om te weten dat het park gecreëerd zou worden, wat klopte en werd dus later terecht een van de vaders van het Nationale Park genoemd. Hij hielp ook bij het uitzetten van de zeer bekende maar zware en roemruchte Hike-route van de Appalachian Trail door de Smokies (Smokey Mointains). In 1929 voltooide Horace Sowers Kephart een typoscript voor een roman. Het boek werd echter pas in 2009 uitgegeven en gepubliceerd en is gepubliceerd onder de titel Smoky Mountain Magic. 

VUURWAPENS:
Horace Sowers Kephart hield naast outdoor, jachtwapens en jachtmessen ook van moderne halfautomatische handvuurwapens, getuige onderstaande foto met een “Luger” /Parabellum 08  in zijn hand. Maar zo te zien heeft hij uit veiligheidsbeginsels niet zijn vinger langs de beugelkrop gestrekt, waar ik als gewezen militaire schietinstructeur op de schietbaan e.d. altijd erg sterk op lette! Alleen als je op je doel wilt vuren, hoort de vinger aan de trekker te zijn! De enige betrouwbare Safe, is namelijk je “trekker vinger”.

NOODLOTTIG ONGEVAL: Horace Sowers Kephart stierf 2 april 1931 bij een auto ongeluk in zijn geliefde bergen en werd begraven in de buurt van Bryson City, North Carolina. Bryson City is een kleine Amerikaanse stad in de buurt van het gebied waarover hij schreef in “Our Southern Highlanders”. Voor zijn plotsklapse dood kreeg hij de dik verdiende roem voor zijn toewijding voor de Smokies, want twee maanden voor zijn dood werd een lokale berg “Kephart Mountain” genoemd, dit ter ere van zijn verdiensten voor het nieuwe Smoky Mountains Nationale Park. En hij was een van de mij bekende drie bekende Amerikaanse schrijvers, die eigenlijk “alles opgaven/achterlieten” om hun dromen te volgen!

 

ETHAN BECKER VAN BECKER KNIFE & TOOL (BK&T): 
De Amerikaanse van origine zijnde chef-kok en messenmaker & designer Ethan Becker werd op 6 augustus 1945 geboren. Hij is de zoon van Marion en John William Becker en kleinzoon van Irma Starkloff Rombauer , de auteur van het boek “The Joy of Cooking”. De Duitse Roots hebbende Ethan Becker studeerde in 1971 af  van  de prestigieuze “Cordon Bleu” Culinaire School te Parijs en werd later in 1976 door zijn moeder Marion aan het auteurschap van het reeds genoemde boek “The Joy of Cooking” toegevoegd. Ook was Ethan vanaf zijn jeugd al een echte outdoor liefhebber. Later zou hij nog een aantal culinaire boeken schrijven met de titels: “All about Chicken” en “All about Grilling”. En weet daarbij dat goede koks en outdoor liefhebbers naast goed voedsel ook goede messen altijd zeer appreciëren.

En ook is hij de designer van de zogenaamde moderne Becker-pack rugzak (met en zonder uitwendig frame), die de aloude US Alice pack mijlenver achter zich liet.

 

                                              ETHAN BECKER IN ZIJN WERKPLAATS.

 

Ethan was vanaf zijn zestiende levensjaar al een fan van de Nepalese Kukri’s en verzamelde die dan ook. Ook was hij een liefhebber van de zogenaamde moderne Kukri’s, maar die werden toen nog niet fabrieksmatig geproduceerd. Destijds in 1973 werden er wel enkele exemplaren door een Custom messenmaker handmatig vervaardigd, maar daar hing een prijskaartje van ruim 400 USD kostprijs aan, wat jammer genoeg voor Ethan veel te duur was. Dus besloot hij van carbonstaal een eigen survival Kukri model te ontwerpen en later ook daadwerkelijk te gaan maken. Van de CASE WW2 Non-Folding survival machete had hij aanvullende inspiratie over de effectiviteit van de handgreep gekregen en dat combineerde hij met verbeteringen aan zijn eigen Kukri model, zoals een beter lemmetstaal, een grotere effectieve handgreep en een betere schede. Hij had van een bergsport fabrikant waar hij destijds werkte genoeg AISI 4140 koolstof staal gekregen, mocht de machines daar gebruiken en wist wel wat van warmtebehandeling en dat alles zou resulteren in een batch van 200 stuks Becker Kukri’s, die echter sterk gelijkend zijn op de BK&T4 grote messen. En daarmee zat Ethan (per vergissing zoals hij zelf zegt) ineens in de keiharde Knife business en het daarbij horende bureauwerk. Waar hij aanvankelijk eigenlijk niets van wist, maar ook die materie heeft hij zichzelf erg snel en zeer succesvol eigen gemaakt.

SINDS HET BEGIN VAN DE TACHTIGER JAREN VAN DE VORIGE EEUW: 
De daarna ontworpen BK&T messen zouden na die genoemde eerste batch van die 200 stuks in een professionele messenfabriek geproduceerd gaan worden. Ethan hield zich daarbij vooral bezig als messendesigner, derhalve werden de Becker messen aanvankelijk bij de oudste & befaamdste Amerikaanse messenfabriek Camillus Cutlery Company uit New York geproduceerd. Naast de Kopis; de Kukri en het compact model was Ethan ook een liefhebber van de grote “Gung Ho” Raider Bowie en zijn roemruchte historie, maar dat is review stof voor later (hoop ik).

Na het faillissement van deze befaamde Camillus messenfabriek kocht Ethan de rechten van “zijn BK&T modellen” terug en stapte hij daarna na een andere legendarische Amerikaanse messenfabriek, namelijk KA-BAR Cutlery uit Olean in de Staat New York. Dat alles getuige wel van ondernemerschap en designertalent, dit door het feit dat we met de Camillus modellen tezamen met de KA-BAR Becker KEPHART op het ontwerp aantal van boven de 20 zitten. De globale kenmerken van de Becker messen “uit zijn pen” zijn de no nonsens functionele full-tang gebruiksmessen met koolstofstalen lemmeten die van een coating voorzien zijn, met de grote comfortabele polymeer handgrepen (optioneel zijn Micarta greep platen te koop) die vast zitten met gezwart stalen schroef / zeskantmoer verbinding en die met Kydex of tactische nylon schedes afgeleverd worden.            


DE KA-BAR BECKER BK&T KA-BAR 62.

SPEKKOPER: De messenverzamelaar Ethan Becker wist zoals al verteld dus enkele jaren geleden de hand te leggen op een origineel ruim 100 jaar oud Kephart exemplaar, dat in de praktijk weinig gebruikt en dus niet al honderden keren geslepen en/of verslepen was. Nee, geen mismaakt uiterlijk van het verslepen lemmet zoals die van het persoonlijke Congres zakmes van de Amerikaanse President Abraham Lincoln destijds. Dit Congres Knife zou overigens  later bij Camillus Cutlery Company in serie gaan als het “Congres Knife van de Amerikaanse President Abraham Lincoln”.

 

Het door Ethan aangekochte Kephart mes was licht gebruikt, maar wel bezat het ouderdom verschijnselen mede door mijn inziens slecht onderhoud van door die tijden heen. Nu heeft Ethan het uiterlijk van dat functionele Kephart vaststaande mes uit respect voor Horace Sowers Kephart nagenoeg hetzelfde gelaten, slechts kleine maar opvallende moderne Becker details werden daaraan toegevoegd om daarna als KA-BAR BK&T 62 bij KA-BAR in productie te gaan. Dus zoals gezegd, kun je als Kephart liefhebber en potentiele koper van de redelijk geprijsde KA-BAR BECKER BK&T 62 Kephart vaststaande productie mes, nagenoeg niet dichter bij het originele Kephart vaststaande mes komen qua uitstraling; lemmetvorm en schededesign.  Of je moet bereidt zijn “om flink diep in de buidel te tasten” door een veelal duur Custom model ervan te laten vervaardigen. Deze BK&T 62 Kephart wordt overigens in de wandelgangen nu al “Beckhart” genoemd.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE KA-BAR BECKER BK&T 62 KEPHART.

HET LEMMET: Het volle doorgaande lemmet is gemaakt van 1095 CV koolstofstaal met een grijze Stonewashed afwerking. Het lemmet is bewust vrij “dun” gehouden, wat eigenlijk voor een Becker mes opmerkelijk is. De lemmetpunt is speerpuntvormig en heeft een kleine maar sierlijke False Edge/Swedge, maar geen scherpe 90 graden geslepen lemmet rug voor het vuur ontsteken in combinatie met een vuurstaal met een duur ver weg woord “Ferrocerium Rod” genoemd. Maar ja, die levensreddende vuurstalen bestonden destijds nog niet. Alhoewel Ferrocerium wel in 1903 door de Oostenrijkse chemicus Carl Auer von Welsbach werd uitgevonden. Het gebruikte lemmetstaal van dit moderne KA-BAR Becker BK&T 62 is net als bij het origineel niet roestvast, dus behoeft het na gebruik enige onderhoud met een oliedoekje als u niet van patina houdt. En ja, ik heb daarbij last van een beroepsdeformatie, dus is het altijd poetsen geblazen. De keerzijde van dat koolstofstaal is dat het lemmet naast sterk ook met eenvoudige slijpmiddelen wel heel erg gemakkelijk weer erg scherp te slijpen is. Zoals reeds gezegd heeft het vaststaande mes een doorgaande naar achteren toe Getaperde Tang/taps toelopende angel (het deel in de greep) dat taps toeloopt). Hierdoor is het draaggewicht gereduceerd, waardoor de KA-BAR BK62 Kephart erg wendbaar en daardoor goed stuurbaar in de hand is.

DE HANDGREEP: De handgreep bestaat uit twee greep plaatjes uit Amerikaans walnoothout en ze hebben een geïntegreerde enkele maar kleine stootplaat. Jammer genoeg hadden deze twee niet dezelfde optische houtstructuur, maar dat hindert de functie van de handgreep echter niet. Deze greep platen zijn door hun eenvoud, vorm en afwerking erg ergonomisch, want ze hebben geen drukpunten of op zijn “Jan/Kees = op zijn Yankees” gezegd “Hot Spots” . Deze greep platen zitten met drie gezwarte stalen boutjes en hun zeskant moeren goed passend op de doorgaande Getaperde Tang bevestigd. Ook de zijkanten ervan hebben een opstaand stukje hout en derhalve bieden ze naast meer grip onder natte en zilte omstandigheden, ook meer referentie in het donker. Want nu kun je blind te voelen op welke wijze je de greep vasthebt en waar de snede daarbij naar toe wijst.

Handgreep

DE SCHEDE: De erg donkerbruine/zwart lederen buitenschede met zijn USA stempel en zijn kunststof binnen schede werden net als het vaststaande mes in de U.S.A. vervaardigd. Deze lederen buitenschede bestaat eigenlijk uit een eendelige constructie, waarbij de koppel/riemlus omgevouwen en daarna met dik donkerbruin naaidraad stevig gestikt is. Ook eigenlijke schede/ “de bergplaats” van het lemmet is omgevouwen, ook weer stevig gestikt en is daarbij ook nog met vier stevige klinknagels geklonken. Voor de veiligheid van de gebruiker is er de reeds genoemde kunststof binnen schede, waardoor het doorprikken van het leder voorkomen wordt en daardoor de gebruiker wat dat betreft veilig blijft. Deze binnen schede is in de buurt van de snede iets open gehouden en daar zit de lederen tussenlaag, in de wandelgangen “Souffle” genaamd. Die zorgt voor extra veiligheid in combinatie met de snedebescherming en dat zonder dat de snede elke keer het kunststof raakt en daardoor sneller bot wordt. Jammer genoeg heeft deze schede geen afwateringsgat,  de zogenaamde “Drainhole”. Dat was ook in die oude tijd ook niet in zwang.

 

TIP: voordat ik de lederen schede ging dragen, heb ik eerst het leder ervan met ledervet vertroeteld. Want die was na de lange zilte reis zo droog als de “doos” van een oude vrijster. Dit invetten deed ik om te voorkomen dat het leder er ook zo uit gaat zien als van die schede van het door Ethan aangekochte Kephart mes.

DE SPECIFICATIES VAN DE KA-BAR BECKER BK&T 62 KEPHART.                                         

DESIGNED BY:

In 1e instantie door H. Kephart; in 2e instantie door E. Becker.

GEPRODUCEERD DOOR:

KA-BAR Knives U.S.A

LEMMETVORM:

Speerpunt.

SOORT ANGEL/TANG:

Tapered (taps versmallend naar achteren) en doorgaand.

LEMMETSTAAL:

1095 CV koolstofstaal.

LEMMETAFWERKING:

Grijze Stonewashed afwerking.

SLIJPWIJZE:

Vlakgeslepen.

SLIJPHOEK:

Circa 18  graden.

LEMMETHARDHEID:

58 HRC.

LEMMETLENGTE:

12,9 cm.

LEMMETBREEDTE:

Vanaf 27 mm breedte aan de lemmetspiegel;  

30 mm breedte op 30 mm vanaf de lemmetpunt.

LEMMETDIKTE:

Ca. 3,5 mm.

MATERIAAL HANDGREEP:

Walnoothout.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,5 cm.

BREEDTE HANDGREEP:

Van 28 tot en met 32 mm.

DIKTE HANDGREEP:

16 mm.

BEVESTIGING HANDGREEP:

D.m.v. karakteristieke gezwarte Becker Torx-10 schroeven /zeskantmoeren.

MATERIAAL SCHEDE:

3 mm dik erg donkerbruin/zwart  Amerikaans leder & zwart kunststof.

PASVORM SCHEDE:

Voorgevormd voor goede fixatie van de handgreep.

BIJZONDERHEID:

Handgreep mes in de schede hangt op riemhoogte.

GEWICHT MES:

166 gram.

TOTALE LENGTE MES:

24,4 cm.

DRAAGLENGTE MES IN SCHEDE:

25,5 cm.

DRAAGGEWICHT = MES IN DE SCHEDE:

231 gram.

GESCHIKT VOOR KOPPEL/RIEMBREEDTE:

Tot 55 mm.

GARANTIE TERMIJN:

Life-time uitgezonderd slijtage en ondeskundig gebruik.

 

EERSTE INDRUK:
+
Een erg fraai en tijdloos functioneel design. 
+ Voor de traditionele bushcrafters bezit het Becker Kephart mes een rustiek uiterlijk.
+ Het lemmet kwam scheermesscherp “Out of the box”. 
+ Comfortabele handgreep zonder drukpunten uit een natuurlijk materiaal. 
+  Positieve bevestiging van de walnoot houten greep platen, dit door het “drie schroeven bevestigingssysteem”. 
+ Stevige lederen schede met dubbele doorsteekveiligheid.

De greep platen hadden niet dezelfde optische houtstructuur.
De lemmetrug was voor vuur ontsteken niet scherp/90 graden geslepen. 
De schede bezat geen afwateringsgat / drainhole.