Jur en Spyderco Bow River

DROEVIG NIEUWS EN EEN COMPACT VASTSTAAND MES VAN SPYDERCO.  
By: Henk “The Knife Kraaijvanger”.

 

I. ERE AAN SPYDERCO’S EUROPEAN SALES REPRESENTATIEVE EN MIJN OUDE MILITAIRE COLLEGA JUR VAN RIETSCHOTEN.   

IN MEMORY JUR VAN RIETSCHOTEN.  Vele, vele jaren geleden na mijn actieve Scouting tijd en aan het begin van mijn schrijvers & messentesters periode voor diverse Nederlandse Wapenmagazines, raakt ik tijdens een messenbeurs in de Rijnhal te Arnhem aan de praat met messenstandhouder Jur van Rietschoten, die een echte liefde voor messen en mensen had.  Ook bleek hij een Koninklijke Luchtmacht collega en dat alles maakte het praten erg gemakkelijk. Hij maakte me ook  enthousiast voor de destijds minder bekende Spyderco vouwmessen en verkocht me a passant een Spyderco Terzuola C15 vouwmes met zwarte aluminium greep platen. Deze fraaie Spyderco folder heb ik nog altijd in mijn bezit.

Deze veelzijdige messenman was eerst dus ondernemer voor “ Van Rietschoten Holland Knives”, was een latere parttime messen designer voor Fred Carter Knives uit de U.S.A., daarna een DKE standhouder voor Spyderco NL in samenwerking met  Adola B.V. uit Apeldoorn, alsmede de jarenlange Nederlandse & Europese Spyderco representatieve = “belangenbehartiger” bij hun nationale en internationale messenshows.      

 

“EEN BRUGGENBOUWER” EN SPYDERCO PROMOTOR: Tevens heeft hij mij destijds in contact gebracht met de Spyderco USA TEAM en was hij jarenlang de drijvende kracht achter de jaarlijks gehouden Spyderco Meet te Amsterdam.

Ik weet nog goed dat hij destijds tijdens zijn sergeant-majoors cursus op de KMSL Vliegbasis Woensdrecht, alwaar ik ook de militaire IMO-instructeur was, in de lunchpauze mijn bureau annex koffieruimte binnenliep en zijn grote fraaie Spyderco SpyderPac messen verzameltas op de ronde tafel legde, opendeed en de nieuwste Spyderco messen aan mijn collegae en mij liet zien en die ook driftig promootte. Deze veelzijdige messenman is nu jammer genoeg niet meer.

 

R.I.P. JUR en bedankt voor je messenvriendschap, mij destijds bekend maken met en bij het Spyderco USA TEAM en je positief kritische raad. We zullen je en je goede raad in de “messen community” en ook daarbuiten echt missen.

 

 Jur op een messenshow

                                                    JUR OP EEN MESSENSHOW.

 

  saluut                             

BERICHT VAN SPYDERCO USA. Spyderco is deeply saddened to announce that our European Sales Representative, Jurphaas van Rietschoten, passed away on April 22, 2022. A native of Amsterdam, The Netherlands, and a retired Chief Master Sergeant/Warrant Officer in the Royal Netherlands Air Force, Jur began representing Spyderco in 1994. In the 28 years since then, he has been a critically important element of our international sales efforts and the “face” of Spyderco in Europe.

Jur had an amazing historical knowledge of Spyderco and of knives in general. The passion and enthusiasm he brought to his work was a direct reflection of his incredible zest for life and his genuine love of people.

Fluent in several languages, he was also an expert interpreter whose unique style and spirit shined through in everything he did and every life he touched. Jur was truly one of a kind and the Spyderco Family will never be the same without him.

To all those who knew Jur, we ask that you please take a moment to wish him peace and remember him in your own way. We know that your friendship meant the world to him, just as he meant the world to us.

 jur               

                                                                   NOGMAALS JUR.

 smiley 2

                                           

                                                           ERE GROET AAN JUR.

 

Maar de cirkel van het leven draait verder rond en het leven gaat ondanks de tegenslagen “ongewoon gewoon” door. Niemand weet wat de toekomst voor hem of haar in petto heeft. En nee, ik doe niet aan de Woke-onzin, daar ben ik namelijk “te groot voor”, maar ik heb wel veel realiteitszin.

 

II. DE SPYDERCO BOW RIVER.   

KORTE HISTORY & BESCHRIJVING: In 2011 werd door Phil Wilson de voorloper van de Spyderco Bow River, de zeer fraaie "South Fork" ontworpen, die ook door Spyderco vervaardigd  werd. Dit zeer fraaie vaststaande mes  was vanwege zijn High End materialen en hoogwaardige afwerking uiteraard wel wat gepeperd/prijzig voor de man/vrouw met een smalle portemonne/beurs.

Spyderco Bow River

De befaamde Amerikaanse messenontwerper Phil Wilson heeft in 2019 wederom in samenwerking met het Amerikaanse Spyderco, het zeer fraai compacte vaststaand mes, de Bow River ontworpen. Deze was in eerste instantie voor de doelgroepen jagers en vissers, ook die “met een budget” bedoeld, maar het is een echt compact outdoormes geworden. Natuurlijk is dit compacte vaststaande mes met zijn zeer scherpe, vrij dunne en sierlijk lemmet geen “aangescherp breekijzer /Sharped Crowbar”, dus ken zijn en ook jouw limieten. Gebruik het gereedschap, het vaststaande mes dus waarvoor het ontworpen is.  

Het gebruikte 8 Cr13MoV lemmetstaal is naast roestvast ook nog gemakkelijk in het veld te slijpen en daarna te stroppen. Phil zijn ontwerpen hebben veelal de navolgende kenmerken: een vrij dun en vlak geslepen lemmet; een Trailing Point en een vanaf de vingerbeschermer / Fingerguard tot aan de lemmetpunt taps toelopend geslepen lemmet. Dit alles verbetert naast het draaggewicht en hanteerbaarheid ook de lemmetgeometrie en dus uiteraard ook de snijeigenschappen van het lemmet.                                                                                                                                                         

In 2015 kwam de fraaie Spyderco Sprig op de messenmarkt, uiteraard ook weer ”uit de pen” van “Good Old” Phil. En in 2019 zou zoals reeds gezegd, de Spyderco Bow River volgen en is dus nu verkrijgbaar.                                                                         

MIJN EERSTE INDRUK: Ik vind de uitgebrachte Bow River zelf wat gelijken op een zogenaamd Amerikaans “ Patch Knife” uit de “pelsjagertijd/ Fur Trade”, waar het lemmet gebruikt werd om de lapjes rondom de kogel te snijden, die benodigd was voor de scheiding van het zwartkruit en de kogel en die tevens voor de verbeterde “afdichting” van kogel in de voorlader loop zorgde en waardoor ook de dracht en trefkans toenam. Ook werd met zo’n vaststaand mes een veelal geschoten dier “genekt”, gevild en geslacht en andere klussen zoals “Close Combat” gedaan, indien ze door de Native Americans op hun jachtgronden werden gesnapt.

Aanpunten

DOELGROEPEN: Deze moderne zeer betaakbare Bow River wordt door de gerenomeerde Spyderco messenfirma op de messenmarkt gebracht. Het vaststaande mes is om op de hoge personeels en materiaalkosten te besparen, uit goede maar betaalbare materialen in China geproduceerd. Maar dit vaststaande mes is naast jagen en vissen ook erg geschikt voor EDC gebruik; outdoor; bushcraft; survival en ook om te verzamelen.

Het vaststaande mes heeft een volle doorgaande angel/Tang en heeft ook een fraaie zwart/witte handgreep uit twee opgeklonken G-10 greepplaten. Dit fraaie mes wordt geleverd in een eveneens fraai zwart lederen schede met riemlus.                               

OPMERKING:Sinds kort is er ook een mooie variant met een groene handgreep op de messenmarkt.      

 

DE SPECIFICATIES VAN DE SPYDERCO BOW RIVER.

DOELGROEP:

Jagen & vissen; all round outdoor; bushcraften; survival; kamp keuken en verzamelen.

ONTWERPER / ONTWERPJAAR:

Phil Wilson uit de U.S.A. / 2019.

MESSENMERK:

Spyderco.

PRODUCTIELAND:

China.

STAALSOORT:

8 Cr13MoV roestvaststaal.

LEMMETHARDHEID:

58 HRC.

SOORT LEMMETPUNT:

Verbeterde Trailing Point; Up-Swept Hunter; Persisch punt. 

SOORT SNEDE:

Vlak geslepen en conventioneel glad(Plain) met een secundaire V-snede.

HOEK V-SNEDE:

Circa 20 graden.

LEMMET AFWERKING:

Gesatineerd.

LEMMETLENGTE:

11,2  cm.

LEMMETBREEDTE:

26 mm

LEMMETDIKTE:

2,5 cm.

HANDGREEP MATERIAAL:

Zwart/wit  G-10 laminaat.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Door middel van 3 RVS nieten en 1 holle niet/koordoog.

LENGTE HANDGREEP:

9,5 cm.

MATERIAAL SCHEDE:

Tuigleer 3 mm dik (zwart)

CONSTRUCTIE SCHEDE:

Gestikt en met 4 klinknagels geklonken.

RIEMLUS:

Omgebogen en in een solide “box-wijze” gestikt. Geschikt voor tot 5 cm brede riemen.

DRAINHOLE:

Nee.

TOTALE LENGTE MES:

21 cm.

GEWICHT MES:

113 gram.

 

 

ADVIESPRIJS:

Euro 69,-

IMPORTEUR:

ADOLA B.V. te Apeldoorn (innovatief sinds 1930).

GARANTIE TERMIJN OP MATERIAAL& FABRIKAGE FOUTEN:

 

Levenslang.

 

DE EERSTE INDRUK.

PLUS.

 • Erg fraai design.
 • Er zijn goede materialen gebruikt en dat voor die prijs.
 • Erg scherp uit de box.
 • Fraai gemaakte lederen schede.
 • Mes en schede zeer goed afgewerkt.

VOOR VERBETERING VATBAAR:

 • Afwateringsgat / Drainhole schede toevoegen (heb ik zelf al gedaan).

 

DE RESULTATEN VAN DE VELD EN KEUKENTESTEN MET DE SPYDERCO BOW RIVER.

TIP: Voordat ik de Spyderco Bow River in de praktijk gebruikte, heb ik eerst die fraaie lederen schede met een goed merk ledervet behandeld. Dit om het leder soepel te maken en te houden, te “voeden” en om het leder waterafstotend te maken.

 

 • SNIJDEN “NAT” HOUT: Zeer goed / ****.
 • SNIJDEN DROOG HOUT VOOR TONDEL: Zeer goed / ****.
 
tondel snijden
 
 • SCHILLEN BAST VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.
 • OOGSTEN BERKENBAST: Zeer goed / ****.
berkenbast snijden
 
 • FIJNE TONDEL SNIJDEN: Zeer goed / ****.
 • LICHT BATONNEREN: Goed tot zeer goed / ***half.
 • DOORSNIJDEN DIVERSE SOORTEN TOUW: Zeer goed / ****.

 touw snijden

 • EDC IN DE KEUKEN, EEN KIP SNIJDEN: Zeer goed / **** .
 
kip snijden
 
 • TOMATEN SNIJDEN: Uitmuntend goed / ****half.
Tomaat snijden

 

 • CORROSIEVASTHEID IN HET VELD: Zeer goed / ****.
 • DRAAGCOMFORT SCHEDE: Zeer goed / ****.
 
Draagwijze
 
 • STANDTIJD/ TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN LEMMET: Zeer goed / ****.
 • STROPPEN: Zeer goed / ****.

 

 

 

EINDCONCLUSSIE/PERSOONLIJKE BEOORDELING SPYDERCO BOW RIVER:  Zeer goed / Very Good / **** Out of 5 stars.     

 


zeer goed

MIJN AANBEVELING WAARD.

 

RESUME: Zoals gezegd vindt ik de uitgebrachte Bow River zelf wat gelijken op een zogenaamd Amerikaans “ Patch Knife” uit de “pelsjagertijd/ Fur Trade”. Dit no nonsens vaststaande mes is een ideale begeleider op uw jacht of vistochten. Gemakkelijk te slijpen of the stroppen in het veld. Maar ook voor de outdoorliefhebbers zal hij zijn mannetje/vrouwtje wegens zijn scherpe lemmet en comfortabele handgreep staan. Als u de schede zo nu en dan met wat ledervet vertroetelt, zal de Bow Hunter u jarenlang trouw van dienst zijn!

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de Nederlandse Spyderco importeur, de heer J. van den Hazel van Adola b.v. te Apeldoorn voor de ondersteuning. Zonder deze ondersteuning had drze review niet tot stand gekomen. Deze firma importeert al decenia lang fraaie messen van naam en faam. Zie daarvoor hun omvangrijk aanbod op https://www.adola.nl.

www.bushcraft.nl