Joker Nordico Outdoor Mes

HET FRAAIE NORDICO OUTDOORMES VAN JOKER.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Om bij een kaartspel “goed weg te kunnen komen”, kunt u vaak uw Joker inzetten, maar om goed te kunnen overleven moet u de onderstaande roestvaststalen Joker behouden, daar heeft u namelijk veel meer aan! En nee, ik doel daarbij niet “onze” chronische leugenachtige Haagse Joker, in de wandelgangen Pinokkio genaamd, daar heb je behalve als je zelf een graaiende geestverwant van hem bent, helemaal niets goeds van te verwachten. En nee, dat is geen nepnieuws. Denk daar maar eens aan bij de komende 1e Kamer verkiezingen van volgende jaar, maak als u een eerlijke en sociale Eerste Kamer wilt met een teruggedraaid voor ons Nederlanders noodlottig Verdrag van Marrakesh of als een Pay Day voor hemzelf, zijn eigen partij en de al die hem steunende politieke partijen.              

Ik denk dat in Nederland de Spaanse messenmerken naast wat onbekend, ook wat onderschat zijn. En dat is mijns inziens ondanks het feit dat ze bij Joker meestal geen Amerikaanse High-End lemmetstalen gebruiken. Is ook nergens voor nodig, want het eigen Spaanse messenstaal voldoet bij normaal gebruik goed. En de buitenlandse Zweedse en Oostenrijkse lemmetstalen voldoen eigenlijk nog iets beter. Tevens wordt vergeten dat mede dankzij het beroemde Spaanse klingenstaal, een groot gedeelte van Midden en Zuid-Amerika Spaanse koloniën werden. Tja, sommige messen snobs halen nu voor Spaanse merken wellicht hun neus op, maar hun high-end messen “slijten” vaker doordat ze teveel uit de vitrine gehaald of gepoetst worden om te showen en je mag er alleen maar naar te kijken. Een mes is hoe mooi ook, eigenlijk niet meer en minder als een stuk (snij) gereedschap, dat namelijk wel voor u moet werken, dus snijden.

DE SPAANSE FIRMA JOKER SL.
De Spaanse messenfirma JOKER ( Cuchillería Joker SL ) werd in 1987 in de bekende Spaanse messenstad Albcete opgericht. Sinds de oprichting heeft het messenbedrijf de ambachtelijke kennis en vaardigheden altijd gekoppeld aan de modernste productietechnologie en methodes. Ze hebben daar de beste middelen, zowel technologisch als menselijk, die hen in staat stelt om op de nationale en internationale markt sterk te concurreren. Want ze bieden wel heel veel mes voor uw zuurverdiende geld. Ze gebruiken zoals reeds gezegd naast hun eigen Spaanse Molybdeen Vanadium (MoVa) 1.4116 Rvs; ook 420 Rvs; 440A Rvs; 440B Rvs; Sandvik 14C28N  Rvs; 1095 koolstofstaal en Bohler K720 koolstofstaal (niet roestvast). Mijn persoonlijke voorkeur gaat bij een bushcraft mes echter wel uit naar de vaststaande messen met lemmeten uit het meer duurzamere slijtvaste qua standtijd  Zweedse Sandvik 14C28N roestvaststaal, terwijl de traditionele bushcrafters meer liefhebber zijn van het niet RVS zijnde Bohler K720 koolstofstaal en de bijhorende patina.

DE OMVANGRIJKE COLLECTIE: Joker biedt een breed scala aan producten die zijn ontworpen om aan de huidige vraag vanwege de kwaliteit, het ontwerp en het concurrentievermogen te voldoen.                            

In hun catalogus kunt u allerlei soorten messen ”vinden”, zoals “sportmessen”; Bowie messen; bushcraft messen; vilmessen; laars messen; survivalmessen; tactische messen; jachtmessen; speciale jachtmessen met handgesneden handgrepen; outdoor messen; Arabische messen; Viking messen en uiteraard ook de vouwmessen. Maar ook jagersbijlen en huishoudelijke & keukenmessen worden er geproduceerd. Jokers solide nationale netwerk wordt aangevuld door de export naar meer dan 35 landen over de hele wereld. En zoals ik in de wandelgangen meegekregen heb, produceren ze ook nog voor het oude Duitse merk Puma, specifiek voor hun IP-serie. Ook hebben ze een meer budgetlijn in de vorm van de JKR messenlijn, met veelal geïmporteerde messen.

 

 Joker fabriek

                                                      DE JOKER FABRIEK.

 

BUSHCRAFT SUPERVIVENCIA (BS)-9 EN SABATER:
BS-9 is een Spaanse bushcraft groep op YouTube met de bekende Gabriel Salve als “boegbeeld”, die eigenlijk genoeg hadden van de traditionele Spaanse jachtmessen en een vernieuwend Spaans mes voor hun hobby wilden. Ze vroegen derhalve de Spaanse designer Jose Sabater om een aantal speciale BS-9 bushcraft ontwerpen te maken, die door/bij Joker geproduceerd zouden worden en ook daadwerkelijk werden. Beide “voorvechters” van deze fraaie en functionele messen staan overigens in naam op het lemmet vereeuwigd, wat het allemaal nog mooier maakt.

HET JOKER BS9 NORDICO CM 115-P SURVIVAL/BUSHCRAFTMES.
Het ontwerp van de Joker BS9 Nórdico CM115-P Survival/bushcraftmes met meegeleverde vuurstarter/ Firesteel stamt uit “de pen” van de reeds genoemde Spaanse ontwerper J. Sabater. Wat mij betreft heeft hij en hebben ze bij Joker puik werk afgeleverd en het ontwerp lijkt mij zeer functioneel doordat de vorm van het mes de benodigde functie volgt.

HET LEMMET:
Het razend scherpe lemmet uit het reeds beproefde Zweedse Sandvik 14C28N Rvs lemmetstaal uit de hogere middenklasse van lemmetstalen heeft een karakteristieke hybride drop- en speervormige lemmetpunt en heeft tevens zoals zijn typeaanduiding al zal vermoeden een stevige bijna op nul geslepen Scandinavische snede (Scandi). Daardoor is het lemmet ook speciaal geschikt voor het houtsnijden en het splijten van hout, terwijl het lemmet daardoor ook voor een leek gemakkelijker na te slijpen is. Voor de totale stevigheid bij ware snij- en hakklusjes heeft het vaststaande mes ook nog een volle doorgaande angel /tang.

Joker BS-9

Er is echter geen vingeruitsparing / Choil voor de kleine geïntegreerde enkele stootplaat uitgeslepen, de razend scherpe Scandi snede begint al direct na deze enkele stootplaat. Hierdoor kun je zonder die “langere krachtarm” en daardoor wat krachtsverlies, direct je snijwerk uitvoeren, wat voor bushcraft snijklusjes een pre is. Om verlies van het vaststaande mes te voorkomen is er aan het eind van die doorgaande angel / Tang ook nog een oog voor een polsriem. 

DE HANDGREEP:
De ergonomische gevormde, volle en hand vullende handgreep bestaat uit twee greep platen die uit het sterke en zuur en impactbestendige Canvas Micarta vervaardigd zijn en vormen tezamen met de twee bevestigde zwarte fiber greep plaatjes en de volle doorgaande tang/ angel de volledige handgreep. Deze samengevoegde handgreep heeft een fijne “Palm Swell” voor extra comfort en grip. Voor mij mogen deze Canvas Micarta greep platen echter wel iets stroever gestraald worden, maar dankzij de eigenschappen van Canvas Micarta zal dit door het vele gebruik in de loop van tijd vanzelf “wel goed” komen. Het voordeel van deze fiber greep plaatjes is dat ze bij zwaar batonneer en hak gebruik, wat van de daarbij optredende krachten opnemen, waardoor de eigenlijke greep platen gespaard worden. Bij kwetsbare houten greep platen is het voordeel van fiber greep plaatjes natuurlijk nog groter. Ook is het plaatsen van die twee fiber greep plaatjes meestal ook nog een kosmische verfraaiing/verbetering. Deze gezamenlijke handgreep zit met twee roestvaststalen Corby-schroeven op de volle doorgaande angel / Tang bevestigd. Ook is aan de achterzijde van de handgreep een nuttige Rvs bus voor een polsriem gemonteerd, dit om zoals gezegd de bevestiging van een polsriem of in mijn geval een vinger/pink riempje. En zorgt ook nog voor extra stevigheid bij de handgreep bevestiging (drie punten stevigheid).

DE SCHEDE:
De fraaie gemaakte koker schede met Joker embleem is uit redelijk dik bruin leder vervaardigd en heeft als extra een bergplaats voor het meegeleverd vuurstaal. De gehele koker schede is fraai gestikt en voor de extra versteviging van metalen holle nieten voorzien, waardoor deze met enig onderhoud lang meegaat. Om de schede aan de riem te bevestigen heeft deze schede een aangeklonken riemlus (met drie klinknagels) en als extra een demonteerbare lederen verlengstuk / Dangler (met twee drukknopen). Deze fraaie schede heeft ook nog een functioneel drainage gat, dit om bij het gebruik in de regen corrosie-problemen van het langdurig geplaatste mes in de schede te voorkomen. Je kunt de schede “vast” op normale hoogte aan de riem dragen of met behulp van het lederen verlengstuk /Dangler zo’n 9 cm lager en beweeglijk dragen. Aan u de keus, dus. Als hobby lederbewerker met een professionele kijk, zeg ik” Puik gemaakt lederwerk, Joker”.

Schede met vuurstaal

 

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN HET JOKER BS9 NORDICO CM 115-P SURVIVAL/BUSHCRAFTMES.

LEMMET STAAL:

Sandvik 14C28N  Rvs.

SOORT LEMMETANGEL (TANG):

Volle doorgaande angel /Tang.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Scandi, bijna tot nul.

VORM LEMMET PUNT:

Hybride drop- en speervormig.

LEMMET HARDHEID:

Geen opgave.

LEMMET AFWERKING:

Blank.

LEMMETLENGTE:

10,1 cm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

9,5 cm.

LEMMETDIKTE:

3,75 mm.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

2,71 cm.

GEWICHT MES ZONDER SCHEDE:

194 gram.

TOTALE LENGTE MES:

22,1 cm.

MATERIAAL HANDGREEP:

Canvas Micarta.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,4 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

2,76 cm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

2,32 cm.

MATERIAAL SCHEDE:

Bruin leder (3,46 mm dik).

MATERIAAL VERLENGSTUK/ DANGLER:

Leder.

DRAAGGEWICHT (mes in schede):

339 gram.

DRAAGLENGTE MET VERLENGSTUK:

27 cm.

ONTWERPER & ONTWERPLAND:

J. Sabater / Spanje.

PRODUCTIEPLAATS & LAND:

Albacete / Spanje.

GARANTIETERMIJN:

5 jaar.

ADVIESPRIJS:

Circa Euro 100,-

DOELGROEPEN:

BUSCRAFT & SURVIVAL/OUTDOOR.

 

IMPORT:
Het Joker BS9 Nórdico CM115-P Survival/bushcraftmes en de andere Joker messen worden exclusief door de Nederlandse groothandel MacFlow Import uit Spanje gehaald. Mijn eerste indruk zonder het mes echter getest te hebben:

PLUS:

-  Uitmuntend scherp lemmet-out of the box, uit een goed Zweeds lemmetstaal.
-  Zeer goede 90 graden lemmet rug, geschikt voor vuurstaal gebruik.
-  Zeer goede afwerking greep platen/ overgang lemmettang.
-  Comfortabel glad geslepen handgreep (kom ik nog op terug).
-  Zeer fraaie lederschede met verlenging adapter/Dangler en vuurstaalhouder met een echt bruikbare vuurstaal.

MIN: 

- De handgreep mag voor mij wel iets stroever gestraald.

Totaal plaatje

DE VELDTESTEN:

VOORWAARDEN:
Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar eerst door mij/later ons team daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                    

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. 

LANGDURIG TESTEN EN DAARBIJ GEEN GESJOEMEL:
Om zeker van de gebruiksgeschiktheid te zijn, dien je de messen mijn inziens vele dagen achtereen lang en ook zwaar te testen. En natuurlijk ga ik het lemmet niet zoals sommige testers op YouTube en elders voorafgaande aan hun snijtesten namelijk wel doen door de fabriekssnede “dunner, scherper of in een andere hoek te slijpen/pimpen” waardoor de testresultaten veel gunstiger zullen uitvallen. Ik slijp een lemmet indien nodig alleen tijdens de veldtesten, dit omdat een bot wordend mes gevaarlijker is dan een zeer scherp mes. Daarbij komt nog dat een chirurg een door een scherp mes gemaakte afgesneden gladde wond beter kan hechten dan een uitgerafelde wond dat door een bot mes veroorzaakt is.

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING:
Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de CEO van de Nederlandse importfirma MacFlow Import deze fraaie Joker BS9 Nórdico CM115-P Survival / bushcraftmes aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van de hoofdsponsor of anderen geen stalorders.

DAG 1, DE THUISTESTDAG.

BEGINSCHERPTE:
Zoals eigenlijk altijd check ik de beginscherpte van het lemmet direct “out of the box” op mijn onderarmharen en testpapiertjes. De Scandi snede met stevige lemmetgeometrie van de BS9 Nórdico was daarbij razend scheermesscherp & dus uitmuntend goed scherp (****half) en sneed mijn onderarmharen ook uitmuntend goed af (****half) en daarna ook nog de testpapiertjes dito door.

Scheren

DE TOUWSNIJTEST:
Deze snijtest werd op het dikke Manillatouw en het taaie bergtouw gehouden en het stevige Scandi lemmet presteerde bij het dikke infame Manillatouw goed tot zeer goed (***half), echter een stevige Scandi snede is door zijn lemmetgeometrie geen Wereldkampioen Manillatouw snijden. Bij het taaie bergtouw sneed het Scandi lemmet echter zeer goed (****). Na afloop kon het lemmet het testpapiertje zoals verwacht nog steeds zeer goed doorsnijden.

bergtouw snijden

DE KARTONSNIJTEST:
De kartonsnijtest werd op kartonnen dozen van verschillende dikte gehouden, waarbij het Scandi lemmet zeer goed (****) presteerde.

kartonsnijtest

DE CORROSIETEST:
Sandvik 14C28N Rvs staat bekend als een zeer goede keuze voor een bushcraft / outdoormes, die ook nat kan en mag worden. Het lemmet moest derhalve een tijdje pootje baden in het zoute zeewater, waarbij het lemmet dankzij het Chroomgehalte (Cr) van 14,0 % onaangetast bleef (****).  

VUUR ONTSTEKEN: Het ontsteken van het gewone/ongeprepareerde katoenen watje en wat strengen Manillatouw ging dankzij de 90 graden lemmet rug van de BS9 Nórdico in combinatie van het bijgeleverde vuurstaal zeer goed (****). Op de foto zie je de “vuurvliegjes nog rondvliegen”.

Vonkjes vliegen ervan af

EVERY DAY CARRY & USE:

Uien snijden: Ondanks dat een Scandi snede meer geschikt is voor bushcraft werkzaamheden zoals het snijden en het splijten/batonneren van hout, ging het snijden van zachtere uien goed tot zeer goed (***half).

Wortels snijden: Het snijden van de harde wortels ging zeer goed (****).

Wortels gereed

Aardappelen schillen: het schillen van de aardappelen voor de “avondpot” ging goed tot zeer goed (***half).

Aardappels schillen

DAG 2.  
Op een fraaie herfst zaterdag tezamen met mijn vrouw en dochters hondje aan de lijn naar het bos in de buurt. Daar heeft Natuurmonumenten onlangs een oude steenfabriek onder een zandheuvel bedolven met de bedoeling om er een vleermuizenkolonie van te maken en de rest van het bos voor gemotoriseerd verkeer af te sluiten. Maar dat is tevens om het voor mountainbikers moeilijk bereikbaar te maken. Ik dacht echt dat vleermuizen nachtjagers waren en mountainbikers overdag “hun ding” deden. Jammer genoeg heeft Natuurmonumenten de vele smalle toegangspaden met vers omgezaagde bomen dichtgegooid, waardoor ook de voetgangers flink gehinderd worden. Is dat wegzagen van bomen en daar vers hout dumpen echt beter voor het milieu? De keerzijde van de medaille is dat er wel voldoende materiaal op de bodem ligt voor de diverse messentesten en ik dus geen bomen hoef om te hakken c.q. te zagen. Hoewel ik het voorbeeld volgend eigenlijk ook niet meer zo natuurbeschermend hoef te zijn.                                    

Ik begon met het rondom/360 graden doorbatonneren van een lange en circa 4 cm dikke tak voor een stevige wandelstok, wat dankzij de uitmuntend scherpe en stevige Scandi snede en de stevige volle doorgaande angel zeer goed lukte (****). Daarbij was de wat gladde handgreep erg comfortabel in gebruik. Daarna sneed ik aan deze tak een scherpe punt, wat dankzij het zeer scherpe Scandi lemmet ook zeer goed lukte (****).

Aanpunten boomstam

Het afgehaalde /eraf gebatonneerde eind gebruikte ik als materiaal voor het in vieren batonneren/splijten voor een viertal korte vuurstokken en als tondelmateriaal. Dat alles lukte ook allemaal zeer goed (****). Geen Rolled Edge (te zachte lemmetsnede) of Chipped Edge (te harde lemmetsnede) te bespeuren, maar ja, je hebt hier wel met een beproefd en correct gehard Zweeds outdoor messenstaal te maken en met een Scandi lemmetsnede met een stevige lemmetgeometrie. Een stevige lemmetgeometrie is voor de fabrikant mijns inziens eigenlijk een soort van “verzekering” tegen reclamaties. Vergeet echter niet dat er bij batonneren/splijten een grote kracht op de snede komt te staan en derhalve wordt dit werk in Zweden veelal door een kleine bijl gedaan.                              

Maar “Eigenwijsje”, waarom ga je dan ook met een mes hout batonneren/splijten?

Als je onder zeer natte echte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting in de bossen droge aanmaaktondel of houtjes nodig hebt om een reddend, motiverend en voedsel bereidend vuurtje te kunnen maken.

Meestal vind je dan alleen natte takjes en takken en daarmee kun je geen echt vuur ontsteken en maken (behalve als je in een berkenbos bent of berkenbomen ziet staan). En je hebt enkel je geliefd mes bij je en dat wordt daardoor dan jouw survivalmes. Om nu toch droog brandbaar materiaal te kunnen gebruiken, zoek je eerst afgevallen takken of hak je de lange takken van een vrij dode boom af. Door deze takken met behulp van het zogenaamde “ 360 graden door te batonneren / ” in te korten, kun je deze stukken hout daarna in vier partjes splijten. Nu kun je van de droge kern van dit partje (en de drie anderen) een zogenaamde “Fire stick” maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken.

Feather stick

LET OP: Pas bij het batonneren op als het een vouwmes betreft, de vergrendeling kan daarbij zomaar begeven en zitten je vingers tussen het scherpe lemmet en de handgreep.                                        

En kun je je eigen leven en dat van anderen redden en derhalve moet je in mijn beleving met elk mes kunnen batonneren. Maar let daarbij op en gebruik vooral je gezonde verstand. Ook een vuurstaal/ Firesteel hoort daarbij eigenlijk op de man/vrouw/ of tegenwoordig ook een X-persoon en dat is in een bos en Outdoors van levensbelang. En Joker heeft dit vuurstaal bij de BS9 Nórdico CM115-P toegevoegd, hoe fijn is dat?                                                                                                                                                    

TIP VOOR HET JOKER R&D DEARTEMENT:
Misschien ook iets voor Joker om een echt lichtgewicht bushcraft / survival bijltje te maken, tenslotte maken ze ook kleine handige jachtbijlen, die daarvoor erg gemakkelijk “gepimpt” kunnen worden en kun je daar nog beter hout mee splijten.                                                                                                                              

Ook heb ik doordat “de kracht in de herhaling zit”, daarna nog een aantal keren die snij en batonneer klusjes op harde takken met noesten herhaald, met eigenlijk dezelfde uitkomsten. Daarna verder gelopen en het verdere terrein “verkend”, ik zag dat er buiten de bredere paden voor wandelaars nog maar weinig paden begaanbaar zijn (natuurlijk niet voor mij, want ik kan bijna overal komen waar ik wil). Thuis aangekomen de groene drab van het lemmet gewreven en daarna moest het lemmet na het infame batonneren zijn scherpte op het testpapiertje bewijzen. Het lemmet bleek “ietsje pietsie” wat aan scherpte ingeboet te hebben, maar was toch nog zeer scherp (****).

DAG 3.
Op een wat grauwe herfstdag weer met de gevulde Savotta rugzak op pad met de ingepakte Joker BS9 Nórdico CM115-P (in het dorp) en voor later in het bos voor aan de lederen HKD belt. Want niet iedereen snapt dat een vaststaand mes slechts een stuk snijgereedschap is, alhoewel ik geen baard heb en ook geen soort van IS/Daesh jurk draag. Op de fraaie rustige 1e pauze annex messentestplek hield ik mijn koffiepauze en deed ik weer een aantal messentesten.

Jammer genoeg werd ik door een loslopende hond van een oudere mevrouw gestoord, want mijn BIFI bierworstje (zonder bijhorende bier) leek hem wel wat. Als eerste was het infame batonneren aan de beurt, in dit geval op het keihard opgedroogde eikenhout, wat eigenlijk zeer goed (****) ging. Daarna kwam het aanpunten van een stok en een V- uitsparing maken voor een Basha haring aan de beurt, wat ook zeer goed (****) ging. Daar ik thuis genoeg zelfgemaakte haringen heb (anders gooit mijn vrouw ze toch maar in de groene vuilnisbak) deze maar weer in vieren gebatonneerd en er vuurstokken van gemaakt.

Tentharingen

Bij het fijnsnijden van een vuurstok moest ik eerst wel aan dit lemmet wennen, daarna maakte ik een drietal functionele vuurstokken wat eigenlijk goed tot zeer goed lukte (***half). De ergonomisch gevormde in eerste instantie wat gladde handgreep voldeed bij deze messentesten onverwacht erg goed en dat zonder drukpunten of zogenaamde “hot spots” (****). Ook de vrij kleine geïntegreerde stootplaat beschermde daarbij mijn vinger zeer goed (****). Daarna maar weer omhangen en op pad naar de 2e helft van de route, waarbij het omgehangen mes aan de verlenging adapter /Dangler goed droeg en ook goed bereikbaar was. Bij het trekken van het vaststaande mes uit de schede gebruikte ik echter wel twee handen. Maar door mijn geplaatste korte vinger/pink riempje is in een noodgeval een eenhandige trekwijze ook mogelijk. Op mijn 2e pauze en messentestplek was het weer tijd voor het batonneren, grof en fijn snijwerk, wat zeer goed lukte (****). Ook het testen van de lemmetpunt kwam aan de beurt door deze ruw in een keiharde eikenstam te rammen. Dit alles ging eerst OK, maar nadat ik daarna in een kei en keiharde noest terecht was gekomen, zag ik na afloop toch een heel klein plat plekje in de snede van de lemmetpunt. Daarna kwam weer het maken van vuurstokken aan de beurt en dit ging nu zeer goed (****). Ik heb daarna het gehele mes wat “professorisch” schoongemaakt, weer in de schede weggestoken en verder op pad gegaan. Aan het eind van het bos heb ik het gehele mes in de schede maar in de rugzak gedaan, wat dankzij de dubbele drukknopen van de verlenging adapter /Dangler snel en goed ging en dat zonder de riem los te moeten maken. Hoe peppie is dat?. Thuis heb ik eerst de papiersnijtest op het testpapiertje gedaan, wat zeer goed lukte (****). Het platte plekje op de lemmetpuntsnede heb ik daarna met een zeer fijn EZE slijpmiddel bijgeslepen en daarna heb ik eerst dat stukje op mijn homemade stropplankje gestropt. Het gehele lemmet was daarna weer volledig “op oorlogssterkte”. 

Tondelbloemen

DAG 4.
Op eerst een grijze, maar later zonnige zaterdag met de flink gevulde Savotta rugzak en de waterdichte GATEWAY 1 Woodwalker rubberlaarzen aan de voeten weer op pad. Nu naar een lastig te bereiken nieuwe testarea / Hide area, waarvoor ik eerst wel een beek moest doorwaden met een lastige oeverbegroeiing. De laarzen waren gelukkig net lang genoeg, dit wegens de flinke hoeveelheid gevallen regen vannacht. Op deze fraaie en vooral rustige Hide-area kon ik ongestoord met snijtesten met de Joker BS9 Nórdico CM115-P doen. Eerst moest het lemmet mijn wat versleten punt van de wandelstok aanpunten. Ik begon daarna met het doorhakken van een scheef gegroeide vrij rechte tak. Wat dankzij mijn bevestigde korte lederen vinger/pinkriem en de daardoor goede swing, de stevige doch zeer scherpe snede en de gedragen  Issue Nomex piloten/crew handschoenen zeer goed (****) ging. Van deze lange “verse” tak maakte ik door middel van het 360 graden rondom doorsnijden / “op zijn bevertjes dus” vier kortere stukken voor de benodigde Basha haringen. Dat rondom doorsnijden ging voor het vaststaande mes overigens zeer goed (****), maar ik tikte daarbij met het zeer scherpe lemmet wel even mijn andere hand aan. Gelukkig raakte het lemmet het leer van mijn Nomex handschoen en bleef ik zelf ongedeerd. Daarna heb ik deze vier delen eerst aangepunt en van V-uitsparingen/ Notches voorzien, wat ook zeer goed (****) ging. En ook moest de scherpe lemmet rug zijn best doen om de bast van deze Basha haringen te schaven, wat ook weer zeer goed (****) ging, maar toen was het echter koffietijd en pauze.

Hierna heb ik een stukje berkenbast geoogst, dit als hulpmiddel bij het ontsteken van een motiverend vuurtje. Dankzij de “magische werking” van berkenbast, de scherpe lemmet rug en het zeer goede vonkvermogen van het meegeleverde Joker vuurstaal, lukte dat snel en zeer goed (****). Ik kreeg daarbij echter wel een vonkje op de Nomex stof van mijn rechter handschoen, wat uiteraard geen brandgat gaf. Maar ik heb destijds bij een collega wel eens gezien dat een vonkje op een tactische merkhandschoen uit een kunststof materiaal, wel een “dubbeltjes groot gat” maakte. Dus opgepast daarmee!    

Vuurmaken met Joker Nordico                                                                                                                         

ONTHOUDT:
Een berkenbast is dankzij de natuurlijke olie goed bruikbaar als antiseptische noodverbandje, maar het is ook een geweldige vuurontsteker.                                                                   

Hierna nog weer flinke haktesten en batonneertesten op het uitgedroogde keiharde hout met die lastige noesten van de omgevallen bomen gedaan. Ook heb ik daarna nog wat in de weg staande wilgentakken weggekapt en die op enkele meters vanaf de rand van de overgang weide /bos geplaatst, dit om de testarea en de wilde bewegingen met het blinkende vaststaande mes wat meer aan het zicht te onttrekken. Tevens gelijk maar wat dode takken opgeruimd, alvorens de barre terugtocht over het water te aanvaarden. Thuis is aangekomen eerst de snijtest op het testpapiertje gedaan (was nog steeds zeer scherp / ****), maar er waren wel wat minuscule echtheidskrasjes door het hakken en ruige batonneren op het lemmet gekomen. Maar zoals reeds verwacht geen Rolled en/of Chipped Edge. Daarna het onderhoud op het gehele mes, de Gear en mezelf.

DAG 5.
Het was mooi weer toen ik “flink bepakt en gezakt” de deur uitliep naar de fraaie herfstachtige bossen. Herfstachtig mooi gekleurd en met veel afgevallen dennenappels en takken daar  in het bos aanwezig. Ik kwam op een geaccentueerd heuvelachtig wat afgesloten terrein, alwaar ik prima mijn mes testen kon uitvoeren. Als eerste begon ik met het doorsnijden van wat natte duimdikke takken, daarna met batonneren ervan om daarvan de vuurstokken te maken. Ook heb ik daarna weer een lapje berkenbast geoogst om een (klein) vuurtje te starten /ontsteken met gebruik van de gevonden takjes en berkenbast. Een stukje van de buitenkant van de berkenbast had ik wat opgeruwd met de messnede, waardoor er zeer fijne en zeer brandbaar tondelhoopje ontstond. Een paar vonken erop en het is bingo, vuur. Doordat ik het beginvuurtje dankzij de natuurlijke olie houdende snel ontstoken had, heb ik de vuurstokken maar bewaard voor later. Alle snij en batonneer-proeven werden overigens zeer goed (****) volbracht. Thuis aangekomen direct de scherptetest op het testpapiertje gedaan en zelfs na testdag 5 was het lemmet nog zeer scherp. OK gedaan, Joker.

Berkenbast ontsteken

DAG 6.
Op een fraaie dag met een volgepakte Savotta rugzak naar een van mijn aan het zicht onttrokken speciale testarea / Hide area, alwaar ik rustig mijn snijtesten kan doen, zonder door de een of ander gestoord te worden. Om er te komen moet je wel hoge rubber laarzen te dragen anders heb je al gelijk natte voeten. Daar aangekomen besloot ik dat voor de aankomende “natte periode” een  A-frame schuilonderkomen wel nuttig kon zijn. Dus maar begonnen met het zoeken van een geschikte plaats en het bouwen ervan. Voor het graafwerk ervan had ik een zogenaamde harde korte “graafstok” nodig. Die heb ik dus maar uit een droge harde berkentak met veel noesten gemaakt en gesneden. Natuurlijk wel een moderne gepimpte versie van het al eeuwenoude model.

Graafstok snijden

Ik had daarbij ook een soort van peddelhandgreep met vinger-rust gesneden, wat dankzij het nog erg scherpe Scandi lemmet en de comfortabele handgreep erg goed ging. Daarna werd de scherpe lemmet rug van het vaststaande mes gebruikt om de harde graafstok van de bast te ontdoen. Ik hoop echter dat er geen “Me Too” bomenvereniging bestaat. Ook werd de houtzaag naast het zeer scherpe vaststaande mes ingezet. De Joker BS9 Nórdico CM115-P voldeed ook vandaag weer erg goed. Thuis was het vuil geworden maar nog steeds erg scherpe lemmet nog in staat het testpapiertje te door te snijden. Het lemmet begon soms daarbij wel iets meer geluid te maken en ik voelde ook meer weestand, waaruit ik constateer de lemmetscherpte iets aan het teruglopen was. Maar hierna kreeg het mes het verdiende onderhoud. 

DAG 7. Op een fraaie middag naar mijn rustig gelegen Hide-area om de Joker BS9 Nórdico verder flink aan de tand te voelen/ te testen. Moest daarvoor wel even het flanken beveiligende watertje trotseren. Ook heb ik daar aan mijn A-frame onderkomen verder gewerkt en toen ik daar genoeg van had, ben ik verder met de snijtesten gegaan. Ik heb ook maar een Baton / batonneerknuppel uit een voorhanden hebbende vijf centimeter dikke tak gemaakt.

Batonneerknuppel snijden

Eerst heb ik hem met de Silky vouwzaag op circa 30 cm lengte afgezaagd, daarna rondom de scheiding handvat en slagstuk een ondiepe (1 cm) zaagsnede gezaagd, waarna ik met het lemmet van de BS9 Nórdico het overbodige noestenrijke hout van het handvat eraf moest batonneren. Dat ging ondanks het al droge taaie keiharde hout uiteraard nog net zeer goed (****. Hierna mocht het lemmet zijn scherpte bewijzen op het wegsnijden van de lastige bast en daarna bij het dunner snijden van het handvat. Dat ging wegens de teruggelopen snede scherpte nu goed tot zeer goed (***half). Daarna heb ik met de scherpe lemmet rug het handvat als ook het slagstuk van deze batonneer knuppel wat geglad (****). Thuis mocht het lemmet weer zijn scherpte bewijzen op het testpapiertje, waarbij ik zag en voelde dat de snede scherpte echt teruggelopen was. Dus eerst maar “een haal” over de keramische staaf en daarna over de homemade lederen/houten stropplank. Daarna was het lemmet weer op volledige oorlogsscherpte, eigenlijk een “Piece of Cake” (****).

DAG 8. Weer op een fraaie middag het water over naar mijn Hide-area om verder aan mijn A-frame onderkomen verder te bouwen. De werkzaamheden van de Joker BS9 Nórdico bestonden vandaag uit het snijden van hout en touwen en het afhakken van dunne zijtakken van de stammetjes en takken. Daarbij presteerde het lemmet weer zeer goed (****). Thuis heb ik het lemmet wederom op zijn scherpte getest en deze was weer erg scherp (****). Daarna heb ik het gehele lemmet met een oliedoekje wederom vertroeteld.

Aanpunten

Eigenlijk weet ik nu genoeg en sluit deze dagen durende veldtesten nu af.

 

TIPS AAN HET R&D DEPARTEMENT VAN JOKER:

-          Straal de fraaie Micarta greep platen iets stroever a.u.b.

-          Plaats voor extra stevigheid een extra klinknagel aan de bovenzijde van de aangeklonken riemlus op de schede (een is geen, twee is een).

-          Maak de messing langwerpige drager van het lederen verlengstuk/ Dangler  aan de bovenkant ronder en hoger, zodat de schede nog meer beweeglijker wordt.

 

PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE JOKER BS9 NORDICO CM 115-P.

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).             

AFWERKING FIT & FINISH MES:

Uitmuntend goed / ****half.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed /****half.

CORROSIE/ ROESTVASTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

SLIJPGEMAK:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

EDGE RETENTIE = STANDTIJD =                                    TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Zeer goed / ****.

MATERIAAL HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ***half.

ERGONOMIE HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

PASVORM MES IN LEDEREN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

AFWERKING LEDEREN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT MET LEDEREN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN:

Zeer goed / ****.

HAKKEN (met vinger/pinkriempje):

Zeer goed / ****.

HANTEERBAARHEID MES:

Zeer goed / ****.

DRAAGGEWICHT:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE BEOORDELING JOKER BS9 NORDICO CM 115-P:  Zeer goed / ****. 

                                                     

                                  Gadgets    

                              MIJN AANBEVELING WAARD.

 

RESUME. Deze compleet uitgeruste en erg betaalbare Joker BS9 Nórdico CM115 P is een zeer fraai gemaakt survival / bushcraftmes en is uiteraard ook geschikt voor outdoor in het algemeen. Dit doordat het vaststaande mes een zeer scherp Scandi geslepen lemmet uit een beproefd Zweeds lemmetstaal met een dito zeer goede standtijd, een ergonomische handgreep en een functionele en fraaie lederen schede bezit. Dit vaststaande mes werd compleet met een vuurstaal geleverd, en dat voor een erg concurrerende prijs. Veel comfort, snijkwaliteit en extra’s voor uw zuurverdiende geld dus.

 

DANKBETUIGING. 
Met dank de heer Marco Croes van de Nederlandse importfirma MACFLOW Import voor het beschikbaar stellen van het Joker testmodel. Deze Joker messen worden via de betere dealers geleverd. Zie a.u.b. ook de MACFLOW Import website:  https://macflow-import.com/merken.

Ik zag ook dat de Groenste Outdoor winkel, namelijk Country Store te Epe dit specifieke model en natuurlijk ook andere Joker modellen in zijn collectie heeft zitten. Zie daarvoor ook hun fraaie nieuwe website: www.countrystore.nl/bushcraft/messen-tools-bijlen.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.