Icel Zakmessen

DE BETAALBARE ICEL ZAKMESSEN UIT PORTUGAL.

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

Dat Portugal meer fabrieken heeft die goede producten maken voor andere merken was mij al bekend. Maar dat er veel onder eigen merk en label veel producten geproduceerd worden wat minder. Het is dus de hoogste tijd een “tip van de sluier op te lichten” en erover te publiceren. Kijk eerst maar eens naar het door mij geteste en reviewde CONTAR MK 1 horloge en daarna naar de onderstaande ICEL snijproducten/messen.            

ICEL Logo                                         

 

DE START: Het Portugese messenmerk ICEL is ontstaan uit een kleine Portugese familiewerkplaats, die door drie broers in de jaren Veertig van de Vorige Eeuw werd opgericht. In deze werkplaats werden staalproducten gesmeed van waaruit de benodigde landbouwmessen en het keukenbestek voortkwamen. Deze werkplaats was gevestigd in Ribafria, een klein dorpje in de buurt van Benedita. In het begin bestond het assortiment uit zakmessen en enkele volledig handgemaakte speciaal messen. De staalsoort hiervoor was het gebruikelijke koolstofstaal dat eerst in de benodigde vorm gesmeed werd en daarna werd dat product met rudimentaire apparatuur gehard, waarbij de daarbij gebruikte energie uit steenkool geproduceerd werd. De handgrepen waren gemaakt van de goed beschikbare dierenbotten en hoorns. Naarmate de productie toenam, was de distributie niet langer lokaal maar ook regionaal.  Die ICEL producten waren toentertijd verkrijgbaar in winkels en markten in verschillende punten van het gehele land.  Deze staalproducten werden vanwege de snelheid en betrouwbaarheid van vervoer en om kosten te besparen destijds meestal per spoor vervoerd.

DE OPRICHTING VAN ICEL: In 1945 had de kleine werkplaat al  25 werknemers en werd besloten een bedrijf op te richten met de naam Indústria de Cutelarias da Estremadura Lda. waaruit de eerste letters de merknaam ICEL zou vormen. Het ICEL-bedrijf, opgericht in 1945 als zelfstandig staalwarenbedrijf rekende er op om zijn erfgoed en traditie, die destijds was aangegaan om de markt kwaliteitsproducten en service aan te bieden, dit zowel nationaal als ook internationaal. Sinds het begin heeft ICEL geïnvesteerd in strategische en duurzame groei en in 1973 begon ICEL naar de veeleisende markten, zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Zweden en Denemarken te exporteren. Tegenwoordig is merk vertegenwoordigd in 80 landen op verschillende continenten. Dit succes is te danken aan belangrijke factoren, zoals het vermogen om de verschillende marktvereisten te evalueren en daarop efficiënt te reageren waardoor er een cultuur van innovatie in de producten en materialen wordt ontwikkeld.  Wat uiteraard weer een grote flexibiliteit in de productie als gevolg heeft. Dit door de “Lessons Learned” en de bijgewerkte technologie bij het moderniseren van de bedrijfsprocessen en door een constante zorg voor het kwalificeren van iedereen, die deel uitmaakt van het bedrijf.                                                                                                                   

Tegenwoordig heeft het ICEL-bedrijf bijna 200 mensen in dienst, produceert het  voor de huishoudelijke en professionele sector 3,2 miljoen artikelen en is de omzet bijna € 9.000.000 per jaar, waarvan 80% bestemd voor de export. Het merk ICEL is een nationale leider in de huishoudelijke en professionele messen en besteksector geworden. De missie van ICEL is klanttevredenheid als leverancier van hoogwaardige bestekproducten bestemd voor de binnenlandse en internationale markten, waarbij concurrerende prijzen en levertijden worden gegarandeerd in overeenstemming met hun verwachtingen.                                           

DE ICEL PRODUCTIE OMVAT ONDER ANDERE:

 • Keukenmessen.
 • Accessoires voor de keuken.
 • Slagersmessen en hakbijltje.
 • Accessoires voor de slagers.
 • Zakmessen (voor beroep of sport).
 • Speciale editie messen en messensets.
 • Andere messen zoals Bowie messen.
 • Ondersteunende / Tojiro producten.

 

DE ZAKMESSEN VAN ICEL. Na een e-mailtje aan de marketing afdeling van het Portugese messenfabriek Indústria de Cutelarias da Estremadura Lda. over hun medewerking aan een ICEL review, kreeg ik een bevestigend e-mailtje terug dat ze www. bushcraft.nl wel met wat ICEL-zakmessen wilden sponsoren. En ik was uiteraard zeer benieuwd naar de kwaliteit van deze zakmessen, zo op het oog zien ze er namelijk gebruiksvriendelijk OK uit. Maar de snijtesten en dergelijke zullen het mij en u wel leren.

ICEL Zakmessen

                                   DE ICEL ZAKMESSEN UIT DE TEST.

DE ICEL ZAKMESSEN.

 

MODEL:

 

SAILOR’S POCKET

KNIFE 120.

 

MULTI PURPOSE POCKET KNIFE.

 

MULTI PURPOSE POCKET KNIFE 110.

 

PRODUCTIELAND:

Made in Portugal.

Made in Portugal.

Made in Portugal.

REFERENTIE NUMMER:

14600.2031000.120.

14400.2023000.090.

 

14500.1101000.100.

FIXATIE LEMMET D.M.V :

Slipjoint met een semi-half stop stand.

Slipjoint met een semi-half stop stand.

Slipjoint met een semi-half stop stand.

 

 

UITVOERING/ LEMMETLENGTE / SOORT GEREED-SCHAPPEN:

- 12 cm Schaapsvoet vormig lemmet;

- Marlspijker (om knopen in touw te ontwarren);

- Platte schroeven-draaier op het eind / onder de vangbeugel.

 

- 9 cm Speerpunt vormig lemmet;

- Kurkentrekker;        -  Gecombineerde blik en flessen-opener.

 

 

- 10 cm Speerpunt vormig lemmet.

 

LEMMETSTAAL:

Roestvast (RVS) X50CrMoV15 lemmetstaal.

Roestvast (RVS) X50CrMoV15 lemmetstaal.

Roestvast (RVS) X50CrMoV15 lemmetstaal.

OPMERKING LEMMETSTAAL: 

Met chroom, molybdeen en vanadium.

Met chroom, molybdeen en vanadium.

Met chroom, molybdeen en vanadium.

EXTRA’S LEMMET:

- Vlakgeslepen

- Handgeslepen.

- Secundaire V- snede.

- Vlakgeslepen.

- Handgeslepen.

-  Secundaire V-snede.

- Vlakgeslepen.

- Handgeslepen.

- Secundaire V-snede.

LEMMET HARDHEID:

56 HRC.

 56 HRC.

56 HRC.

MATERIAAL LINERS:

Roestvaststaal.

Roestvaststaal.

Roestvaststaal.

MATERIAAL HANDGREEP:

Acetaat met Rvs rivetten.

Acetaat met Rvs rivetten.

Acetaat met Rvs rivetten.

EXTRA HANDGREEP:

Met vangbeugel.

Met vangring.

Met vangring.

KLEUR HANDGREEP:

Blauw.

Rood.

Groen.

MATERIAAL BOLSTER:

Roestvaststaal.

 --------------------------

Roestvaststaal.

ADVIESPRIJS:

Euro 31,71.

Euro 19,66.

Euro 10,14.

 

GARANTIETERMIJN:

Levenslang op materiaal en productiefouten.

Levenslang op materiaal en productiefouten.

Levenslang op materiaal en productiefouten.

 

 mooi

DE SAMENSTELLING VAN HET VAN ORGINE DUITSE X50CrMoV15 LEMMETSTAAL.

Naast het merendeel van ijzer bestaat het staal uit de volgende componenten.

 

SOORT EN HOEVEELHEID
COMPONENT :

 

VERBETERT:

 

 

 

Koolstof / Carbon: 0,5 %.

Verbetert de hardheid (is 56 HRC), verbetert de naslijpbaar van het lemmet is.

Chroom / Chromium: 15 %.

Verbetert de corrosie weerstand; de standtijd; de weerstand tegen slijtage en de treksterkte.

Silicium/ Silicon: 1%.

Verbetert de sterkte van het staal.

Molybdeen / Molybdenum: 0,8 %.

Verbetert de sterkte en de bewerkbaarheid van staal.

Mangaan / Manganese: 1%.

Verbetert de hardheid.

Fosfor / Phosphorus: 0,04 %.

Verbetert de sterkte.

Zwavel / Sulfur: 0,015 %.

Verbetert de bewerkbaarheid van het staal.

Vanadium / Vanadium: 0,2 %

Verbetert hardheid, de weestand tegen slijtage en verhoogt de hardingstemperatuur.

Hardingsbereik:

 52 tot 56 HRC.

 

DE JUISTE WARMTEBEHANDELING. Maar het best gekozen gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met het harden/de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.    

DE ICEL ZAKMESSEN. Op een fraaie zonnige winterdag kwam de postbode met een zeer goed ingepakt pakket van ICEL uit Portugal bij de deur aan. Voorzien van goede messentips en een  reclamefolder voor hun fraaie keukenmessenserie. Eveneens in dat pakket zaten als extra bonus hun vaststaande Scout mes en een zwarte koksshort met het fraaie ICEL logo & tekst. Die moet “het keukenprinsgevoel ” in mij dus aanwakkeren. Het vaststaande Scout mes dat bijgevoegd was, test ik overigens later separaat.                                                  

 

DE EERSTE INDRUK/NULMETING VAN DE ICEL ZAKMESSEN.

PLUS: 

 • Zeer betaalbare functionele zakmessen voor diverse beroepen.
 • Roestvaste zeer scherpe lemmeten.
 • Lemmet is met eenvoudige slijpmiddelen gemakkelijk naslijpbaar.
 • Het gehele zakmes is ondanks de gunstige prijs erg netjes afgewerkt.
 • Veel lemmetscherpte en zakmes voor het weinig gevraagde geld.

MIN:

 • Ten opzichte van de nieuwe High-end lemmetstalen heeft het gebruikte lemmetstaal wel een wat mindere hardheid en standtijd = tijdsduur scherp blijven.
 • Er zijn geen hoog bejubelde moderne duur uitziende gelamineerde greep platen zoals G10 of Micarta gebruikt, maar daar is de kostprijs dan ook naar. Zie ook de tabel boven.

VOORWAARDEN: Bij het falen van de rug veer ter fixatie en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 *****. (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft het Portugese ICEL de testmessen aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe ICEL review over hun zakmessen voor u. Mijn bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. En behalve de opgestuurde test messen krijg ik geen compensatie of bonus voor elk extra verkocht mes en sta ik ook niet op hun loonlijst.

 

DE EDC DRAAG EN SNIJTESTEN.

DE TESTTAKEN VOOR DE ICEL GEBRUIKS ZAKMESSEN.

 

MODEL:

 

SAILOR’S POCKET

KNIFE 120 (BLAUW).

AARDAPPELS SCHILLEN:

--------------------------

APPELS SCHILLEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

TOUWEN DOORSNIJDEN:

Zeer goed / ****.

KARTON SNIJDEN:

Zeer goed / ****.

DOZEN OPENEN:

Zeer goed / ****.

HARDE WORST SNIJDEN:

Zeer goed / ****.

HOUT SNIJDEN:

Zeer goed / ****.

TOUW SPLITSEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

WERKING SLEUF-SCHROEVENDRAAIER:

Zeer goed / ****.

WERKING KURKENTREKKER:

N.V.T.

WERKING BLIK & FLESSENOPENER:

N.V.T.

STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIJPGEMAK:

Zeer goed / ****.

 

 

 

GEMIDDELDE SCORE:

 

 

Zeer goed / ****.

 

Karton snijden


touwsnijden


schroevendraaier


 

 

MODEL:

 

MULTI PURPOSE POCKET KNIFE (ROOD).

AARDAPPELS SCHILLEN:

Zeer goed / ****.

APPELS SCHILLEN:

Zeer goed / ****.

TOUWEN DOORSNIJDEN:

Zeer goed / ****.

KARTON SNIJDEN:

Zeer goed / ****.

DOZEN OPENEN:

Zeer goed / ****.

HARDE WORST SNIJDEN:

Zeer goed / ****.

HOUT SNIJDEN:

Zeer goed / ****.

TOUW SPLITSEN:

N.V.T.

WERKING SLEUF-SCHROEVENDRAAIER:

N.V.T.

WERKING KURKENTREKKER:

Goed tot zeer goed / ***half.

WERKING BLIK & FLESSENOPENER:

Redelijk tot goed / **half.

STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIJPGEMAK:

Zeer goed / ****.

 

 

 

GEMIDDELDE SCORE:

 

 

Zeer goed / ****.

 
multi purpose
 
Fles openen
 
Aardappels schillen
 
blik openen
 

 

MODEL:

 

MULTI PURPOSE POCKET KNIFE 110 (GROEN).

 

AARDAPPELS SCHILLEN:

Zeer goed / ****.

 

APPELS SCHILLEN:

Zeer goed / ****.

TOUWEN DOORSNIJDEN:

Zeer goed / ****.

KARTON SNIJDEN:

Zeer goed / ****.

DOZEN OPENEN:

Zeer goed / ****.

HARDE WORST SNIJDEN:

Zeer goed / ****.

HOUT SNIJDEN:

Zeer goed / ****.

TOUW SPLITSEN:

N.V.T.

WERKING SLEUF-SCHROEVENDRAAIER:

N.V.T.

WERKING KURKENTREKKER:

N.V.T.

WERKING BLIK & FLESSENOPENER:

N.V.T.

STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIJPGEMAK:

Zeer goed /****.

 

 

 

GEMIDDELDE SCORE:

 

 

Zeer goed / ****.

 

aardappels schillen

karton snijden

touw snijden

 

RESUME: De geteste ICEL zakmessen zijn niet ontworpen voor de zogenaamde “messen Connoisseurs”, die hun veelal erg mooie maar “peperdure” showmessen allen in de mooie vitrines laten hangen of op een messenbeurs trots showen. Nee, deze ICEL zakmessen zijn no Fancy, wel no nonsens gebruikszakmessen bedoeld voor de meestal hardwerkende personen, die een zeer betaalbaar, maar toch een kwalitatief goed Europees gemaakt zakmes voor hun beroep en hobby willen gebruiken. Ik heb ze alle drie met plezier gebruikt, waarbij het groene Multi Purpose Pocket Knife echt mijn favoriet is geworden. Deze drie in de praktijk geteste Portugese ICEL zakmessen bieden daarvoor veel scherpte en snijgemak voor het weinig gevraagde geld. Tevens zijn de eventueel bot geworden lemmeten gemakkelijk met eenvoudige slijpmiddelen weer scherp te slijpen.

Einde review                                                                                                 

I love these knives!

En nee, ik was niet dronken van de eveneens zeer lekkere Portugese Port.

DANKBETUIGING: Met dank aan de ICEL-Marketing afdeling voor het advies en het beschikbaar stellen van de ICEL messen voor deze nieuwe review. Zonder dat had deze review niet tot stand kunnen komen. Bekijk a.u.b. ook hun zakmessen pagina op: https://www.icel.pt/en/products/pocket-knives/pocket-knives/.

 

www.bushcraft.nl