HAIX Tactical Backpack

DE PRACTICAL TACTICAL BACKPACK VAN HAIX.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Een tactische rugzak van de schoenenfabrikant HAIX zult u wellicht zeggen? Moet een schoenmaker niet bij zijn leest blijven? In dit geval nee, het betreft namelijk een ondersteunend product uit hun praktijk ondersteunende hulpmiddelen, zoals: reparatiesetjes; kleding en noodzakelijke sokken (daarvan kun je nooit genoeg bij je hebben) en handige accessoires op hun webpagina. En hoe peppie is dat, ondersteuning in de vorm van goede bijhorende merk producten voor outdoors?

Daarbij komt nog dat elke nu gerenommeerde rugzakfabrikant vroeger ook “met een of twee modellen” zo begonnen is, want je moet toch ergens beginnen! En HAIX durft het ook aan om haar rugzakproduct door een ervaren Mil. Spec. veldtester “te laten meten” = veldtesten dus!

Haix rugzak

Als “dagtour rugzak” toont de HAIX Tactical Backpack al zijn sterke punten. Het lichte gewicht maakt het 24/7 tot een fijne metgezel, die al de dagelijks benodigde spullen kan dragen. De slijtvaste en robuuste materialen zoals de buitenstof van 1000 Deniers Nylon bereiken ook bij zware tochten hun grenzen niet en blijven dus heel. En HAIX, beloofd is dus beloofd. Natuurlijk is deze backpack geen echte Combat Proven Mil. Spec. Backpack/rugzak zoals veel van de reeds reviewde rugzakken, maar ik heb wel veel vertrouwen in deze HAIX Tactical Backpack, derhalve deze veldtesten en de aansluitende review.

Opmerking: ik heb destijds in de Schotse Hooglanden al eens de “halve inhoud van een gesneuvelde rugzak” van een groepslid in mijn al volle zware rugzak moeten proppen en op de klep moeten binden, om zo met alle Gear gezamenlijk het einddoel van die dag te halen. Geloof me maar op mijn woord als ik zeg dat ik ’s avonds meer dan moe was en mijn body en voeten “wat auw” deden. Toch maar ondanks mijn moeheid, voor het slapen gaan mijn voeten goed gewassen, gedroogd en gepoederd.

Het olijfgroene militaire design geeft hem een sportief tintje en het snel toegankelijke vakje voor de zonnebril is een groot gemak tijdens het sporten, in het veld of de heide en in de stad. Deze “militaire” rugzak is een veelzijdige metgezel die mede dankzij zijn sterke 1000 Deniers Nylon buitenstof, nauwelijks grenzen kent.

DE GEGEVENS VAN DE HAIX “MILITAIRE” PRAKTISCHE TACTISCHE RUGZAK.

 • Militaire type rugzak met veel specifieke opbergruimte.
 • De rugzak heeft best veel hoogwaardige details zoals vakjes, rits vakjes, lastriempjes enzovoort, die zeer handig voor op het werk, op de school of in de vrije tijd zijn.
 • Met een gewatteerde rug en in lengte verstelbare brede gepolsterde schouderriemen, die naast een hoge stabiliteit, ook een maximaal draagcomfort bieden.
 • Beide brede gepolsterde schouderbanden zijn van een snel los te maken noodsteekgesp voorzien, waardoor je in een noodgeval (mits je je borstbandje al los hebt), snel je rugzak kunt “afwerpen”. Hoe peppie en veilig is dat? Ik deed destijds /doe nog steeds bij klimactiviteiten nabij of boven rivieren, beken, meren, binnenzeeën altijd mijn borstband los. Better Safe Than Sorry!
 
Verstelbare schouderbanden met borstriem
 
nood steekgesp
 
 • Capaciteit rugzak: 22 liter inhoud, hij is dus niet te zwaar te bepakken (hierdoor krijgt mijn en uw rug ook wat minder belasting te verwerken).
 • Twee snel bereikbare vakjes met ritssluitingen aan de voor en bovenkant van de rugzak. Een ervan is het zonnebril compartiment, de andere voor mijn Mil. Spec. veiligheidsbril,  maar daar passen ook normale formaat brillen en andere Gear in.
 
binnenruimte voor vak
 
 • Geïntegreerd drinkcompartiment met rits en ophanglus voor een waterzak/bladder direct achter het rugpand. Er is een speciale slangopening naar het hoofdvak en vandaar uit kan een mogelijke drinkslang onder het draaghandvat door naar de schouderriem van keuze lopen.
 • Dit geïntegreerd drinkcompartiment is ook ideaal als geheim vak voor geld & papieren speciaal in een vreemde stad en land.
 
drink compartiment rugzijde
 
 • Extra grote opening van het hoofdvak aan de voorkant en een diep hoofdvak met hoog liggende ritssluiting, waardoor het hoofdvak gemakkelijk in te pakken is.
 • De “klep” van het grote voorvak heeft aan de binnenzijde twee lange mesh vakjes met een ritsluiting. Ik heb er mijn reserve sokken in gepakt.
 
Binnenzijde hoofdklep
 
 • Op de “klep” van het grote voorvak zit een kleiner maar zeer multifunctioneel vak  met tweeweg ritssluiting met trekkoorden gestikt.
 
tweeweg ritssluiting
 
 • Kaart en pennenvakjes in het kleinere voorvak.
 • Alle toegangscompartimenten kunnen dankzij de trekkoorden snel geopend worden.
 • Het hoofdvak heeft een tweewegritsluiting met trekkoorden.
 • Het hoofdvak heeft een binnenzak met trekkoord en koordstopper/ Tanka. Deze zou ook voor een communicatiemiddel en dergelijke gebruikt kunnen worden.
 • Hoofdvak heeft twee ontlastingsriemen met steekgespen, die bij een overvolle pakwijze van het hoofdvak, de ritsen ervan ontlasten en dus de duurzaamheid ervan verhogen.
 
Binnen ruimte hoofd vak
 
 • MOLLE PALS op het voorvak en de zijkanten van de rugzak.
 • Veel rits vakken aan de binnenzijde van de rugzak voor kleine spullen.
 • Robuuste ritsen met trekkoorden en koordtrekkers.
 • Verstelbare borstriem met steekgesp.
 • Twee klittenband vlakken aan de voorkant van de rugzak, dit voor naamlinten en patches.
 
Klittenband
 
 • Hoogwaardig geborduurd HAIX logo rechtsonder.
 • Buitenstof: hoogwaardig 1000 Deniers Nylon, dat wat zachter en soepeler aanvoelt dan de Mil. Spec. “ hardere” buitenstoffen. In het donker tijdens verplaatsingen door smalle corridors van het bos is, deze rugzak toch iets stiller in gebruik.
 • Aan bodem/onderkant rugzak zitten vier gestikte lastbanden speciaal voor lastdraagriemen, waaraan je items kunt bevestigen, zoals bijvoorbeeld een opgerolde Heavy Duty regenjas, rolmat, Tarp enzovoort.
 • Kleur rugzak: olijfgroen.

AFMETINGEN:

- Breedte: circa 28 cm,

- Hoogte: 45 cm hoog,

- Diepte: 20 cm.

 

DE EERSTE INDRUK / NULMETING:

+ Fraai design.

+  Zeer uitgebreide middelgrote rugzak,

+  Erg goed in Vietnam in elkaar gestikt.

+  Goed rugpand, schouderriemen en borstband.

+  Heeft solide draaghandvat.

+  Veel functionele rits vakken.

+  Vak voor drinkzak/bladder.

+ Vak met koordstopper voor verbindsapperatuur/ speciale Gear en kleding.

+  Klittenband plaatsen voor patches.

Tactical Backpack Haix

                                                   TACTICAL BACKPACK VAN HAIX.

DE DRAAGTESTEN. Ik heb de HAIX TACTICAL rugzak gedurende vele weken op mijn lange Hike’s, op mijn vele tochten naar mijn test area en gedurende de “Social Walk” getest en voor zeer goed bevonden (zie de tabel onderaan).

                                           

Daar ik mijzelf met andere hak en snijtesten nog wel eens verwonde, heb ik aan het eind van de officiële rugzaktesten, op de MOLLE PALS aan de zijkanten van de rugzak, een middelgroot MOLLE tasje voor mijn rode EHBO kitje en een klein MOLLE tasje voor kleine items “gevlochten” . Deze tasjes zijn destijds ook in Vietnam gemaakt en passen qua kleur er nagenoeg perfect bij.

TIPS voor R&D van HAIX voor de volgende batch rugzakken:

 • Breng ook deze MOLLE zijtasjes (met het fraaie HAIX logo) op de markt.
 • Maak op de beide schouderbanden een kunststof D-ring.
 • Maak op het geïntegreerd drinkcompartiment een directe opening met klittenband sluiting voor de drinkslang van de waterbladder.
 • Stik op beide zijkanten, waar nu het fraaie HAIX logo zit, ook een MOLLE PAL, waardoor je een langer formaat MOLLE tasje kunt plaatsen.

 

De onderstaande tabel met bijzonderheden en scores is geheel mijn eigen mening, het kan misschien zijn dat u een andere mening over deze rugzak bent toegedaan. Want net als bij outdoor laarzen & schoenen, is een rugzak ook een zeer persoonlijke keuze. Maar ik heb deze tactische rugzak wel “uit den treure” getest en ik heb ook best veel outdoor ervaring met rugzakken en dergelijke. Tevens sta ik ook niet op de loonlijst bij HAIX, derhalve schrijf ik mijn eerlijke eigen mening hier neer.  Want u en ik betalen niet met Monopoly geld!

 

BIJZONDERHEDEN & SCORES VAN DE HAIX TACTICAL BACKPACK TIJDENS DE DRAAGTESTEN.

 

TESTITEM:

 

 

BIJZONDERHEDEN:

 

SCORE:

 

 

 

DESIGN:

Doordacht en functioneel.

Zeer goed / ****.

KWALITEIT MAAKWIJZE:

Zorgvuldig en robuust in Vietnam elkaar gestikt.

Zeer goed / ****.

KWALITEIT MATERIALEN:

Daarbij moderne robuuste materialen gebruikt.

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT GEHELE RUGZAK:

Gepolsterd rugpand en gepolsterde comfortabele schouderriemen.

 

Zeer goed / ****.

BIJZONDERHEID SCHOUDERRIEMEN:

Van een snel los te maken noodsteekgesp voorzien (in een noodgeval snel af te werpen.

 

Excellent goed / *****

STERKTE RITSEN:

Robuust en van trekkoord voorzien.

Zeer goed / ****.

 

STERKTE BUITENSTOF:

1000 Deniers nylon, die ik in de bos corridors met takken getest heb.

 

Zeer goed / ****.

 

POESENKRAB PROOF:

Scherpe jonge poesennagels hebben ook even de rugzak getest (Heidi weer in actie).

 

Zeer goed/ ****.

ORGANISATIE GEMAK:

Dankzij vele vakken & vakjes en MOLLE PALS.

Zeer goed / ****.

WATERBESTENDIGHEID BUITENSTOF:

In de regen en met de tuinslang getest.

Goed tot zeer goed / ***half.

FUNCTIE KLEINE VOORVAK:

Veel vakjes en opbergplaatsen.

Zeer goed / ****.

FUNCTIE BORSTBAND:

Verstelbaar en steekgesp voorzien.

Goed tot zeer goed / ***half.

 

STEVIGHEID RUGPAND:

Dunne kunststof frameplaat, in een speciaal vak in het drinkcompartiment geplaatst.

 

Zeer goed / ****.

VENTILATIE & VOCHTAFVOER RUGPAND:

Door speciale vorm rugpand en polstering.

Goed tot zeer goed / ***half

FUNCTIE BINNENVAK MET TREKKOORD & KOORDSTOPPER:

Handig voor allerlei communicatie apparatuur, drinkflessen, kleding enzovoort.

 

Zeer goed / ****.

FUNCTIE DRINKCOMPARTI-MENT ALS ZODANIG:

Met ophang lus en een speciale slangopening naar het hoofdvak.

Goed  tor zeer goed/ ***half.

FUNCTIE DRINKCOMPARTI-MENT ALS “GEHEIMVAK”:

Zit direct achter het rugpand “verborgen”.

Zeer goed / ****.

 

GEMIDDELDE SCORE HAIX TACTICAL BACKPACK: Zeer goed / Sehr Gut / ****.

Tactical backpack

RESUME: Ik kan er kort over zijn, deze HAIX Tactische rugzak draagt zeer comfortabel, is zeer goed gemaakt, heeft veel vakken en vakjes en is dus aan de praktijk aangepast.

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Rob Clijnk van HAIX BeNeLux en mevrouw Abeltshauser van HAIX Duitsland voor de ondersteuning en het leveren van deze Tactische HAIX rugzak testmodel. Zonder dat had deze nieuwe rugzak review niet gemaakt kunnen worden. En u weet het, Heroes Wear HAIX.

#heroeswearhaix

www.bushcraft.nl