Haix Black Eagle Athletic 2.0 VT Mid Desert

DE HAIX BLACK EAGLE ATHLETIC 2.0 VT MID/DESERT. 
By: Henk Kraaijvanger.

Als de zomerse temperatuur flink gaat stijgen, krijg ik in mijn geval ook de drang om “kortere” en luchtiger kledingstukken te gaan dragen. En bij schoenen & laarzen is dat eigenlijk niet anders. En nee, ik ga beslist geen strings als ondergoed dragen! Nu zul je zeggen, neem dan gewoon lage wandelschoenen, maar ik loop op verschillende en hobbelige terreinen en soms ook op lastige ondergronden, dus ik wil wel een goede enkelsteun en enkelbescherming behouden. Derhalve ben ik dit seizoen van de hogere laars met hogere schachten op de wat lagere, dus medium schachten en ook luchtiger laarzen overgestapt. Derhalve loop ik op en test ik nu de HAIX Black Eagle Athletic  2.0 VT Mid/Desert. Mocht u meer over twee verschillende hoge HAIX laarzen willen weten, sla dan a.u.b. mij oudere HAIX Gear-reviews er maar op na. Want een goede voorbereiding is het halve werk en daarbij is meten ook weten. En nee, ondanks vele vragen van diverse merken of importeurs (nee, niet HAIX) WIL ik geen ambassadeur voor welk merk dan ook worden, dit gaat mijns inziens ten koste van de testmanier, de objectiviteit en ook de geloofwaardigheid.

Op het takkenpad 

DE HAIX BLACK EAGLE ATHLETIC 2.0 VT MID/DESERT.               

DE VOORDELEN VAN DE HAIX BLACK EAGLE ATHLETIC 2.0 VT MID/DESERT.               

1. STEVIGE GRIP DANKZIJ ANTI-SLIP: In de Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert ervaar je een stevige grip in iedere situatie. Om te voorkomen dat je uitglijdt biedt de loopzool van de Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert met zijn speciale rubbersamenstelling en innovatieve profielconstructie je een extreem hoge beveiliging & grip op een grote verscheidenheid aan diverse ondergronden. En dat zal ik nodig hebben ook!

2. ROBUUST EN DUURZAAM DANKZIJ SUEDE: De Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert laarzen trekken zich niets van zware belastingen en weer en wind aan, want het opgeruwde suède van de laars is een extreem robuust, duurzaam en bestendig buitenmateriaal, dat ook nog eens snel en gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Na afloop van het schoonmaken de laarzen niet laten opdrogen in de felle zon of een externe warmtebron.

3. VERLICHTENDE DEMPING DOOR HET HAIX ABSORTION SYSTEEM: Je hebt een prettig en vooral blessurevrij draaggevoel in de Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert, zelfs als je meerdere uren onderweg bent. Want de ingewerkte dempende hak binnenin veert elke stap op. We noemen dit “het HAIX Absorption systeem”, dit voor de extra energie zelfs tijdens lange loop/werkdagen.

4. ADEMEND DANKZIJ HET KLIMAAT SYSTEEM: In de Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert kan je voet “ademen”. Door toepassing van het speciale foam-systeem circuleert de lucht door de hele schoen en voert het transpiratievocht af. Het Klimaatsysteem/Climate System is de airconditioning van de schoen.

zeer goede laarzen

5. METAALVRIJ: Met de metaalvrije constructie kom je (als je wel je Tactische Gear uit de zakken haalt) probleemloos door elke veiligheidscontrole. De Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert is volledig metaalvrij en daarom ideaal voor je Under-cover baan in militaire en/of veiligheidswezen. Vervelende piepjes in de buurt van controlepunten behoren daarmee eigenlijk tot het verleden.

6. PERFECTE PASFORM: De Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert heeft de perfecte pasvorm dankzij zijn leest.  Het is de passende schoen voor je normale of soms moeilijkere voet. Dankzij de speciaal ontwikkelde leest en extra inlegzolen zit je Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert perfect en zorgt zo voor maximaal draagcomfort, dit gedurende de hele dag. Er zijn voor de Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert verschillende inlegzolen beschikbaar, die het volume aan de binnenkant van de schoen kunnen vergroten of juist verminderen. Voor de smallere voet hebben ze een iets dikkere inlegzool en voor de brede voet een iets dunnere inlegzool ontwikkeld. Het HAIX Vario-Wide-Fit System biedt de mogelijkheid om het volume aan de binnenkant van de schoen te reguleren. Hierdoor kan de Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert nog beter aan de voet worden aangepast en kan de anatomische structuur worden ondersteund. De Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert is getest volgens de DGUV 112-191 (BGR 191) norm en is zodoende ook goedgekeurd voor orthopedische inlegzolen. Hoe peppie is dat!

 

DE BIJZONDERHEDEN.

 • Gecertificeerde orthopedische binnenzool (uitneembaar).
 • Klimaat systeem.
 • Ontlasting van de dempingkracht.
 • Bijzonder antislip.
 • Bovenmateriaal: suède leer/textiel.
 • Robuust dankzij suède versterking.
 • Certificering volgens: CE EN ISO 20347:2012 O2 HRO HI CI FO SRC.
 • Veiligheidsklasse: O2.
 • Kleur: beige.
 • Hoogte in cm:15,0 cm.
 • Sluiting: veter snel sluitsysteem met flap met klein opbergvakje opgerolde veters.
 • Waterdichtheid: niet waterdicht.
 • Gewicht per schoen: circa 600 gram.
 • Suède leer dikte: 2,0 - 2,2 mm.
 • Adviesprijs inclusief BTW: € 149,90.

DE DRAAGTESTEN IN DE “LAGE LANDEN”. De eerste vijf testdagen werden op iets te grote HAIX laarzen gedaan, maar dankzij het grote veterbereik van het veter snel sluitsysteem van de laars, kon ik mijn voet goed en comfortabel vastsnoeren en dat zonder dat de hak/hiel slipte. Er zou in nalevering echter een kleinere maat toegezonden worden, maar deze HAIX woestijnlaarzen waren zo populair dat klaarblijkelijk de echte “Die Hards” deze eerst moesten ontvangen.

DAG 1: Op een eerst ietwat regenachtige dag met een zwaar gevulde, maar wel comfortabel dragende HAIX rugzak op pad. Deze laarzen waren net iets te groot, maar dankzij het grote bereik van de veters kon ik deze schoen goed aansnoeren. Aan de rand van het bos kwam ik een passerende Hiker tegen die ik een goedemorgen wenste. Deze zo te horen echte Brabander zei daarna “Ge lijkt wel een soldaat”, waarop ik antwoordde “Ja, dat klopt, ben ik ook jarenlang geweest”. Daarna maar snel weer doorgelopen, want er wachtte nog voldoende test kilometers. Daarbij heb ik ook nog op wat rotsige fietstrajecten van de ATB-school gelopen om de Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert verder te testen. En ook liep ik daarmee op een humusachtige boden, mul zand, verharde wegen, een klinkerweg en grintpaden enzovoort. Bij dat alles, “No problemo Signor”.  Op mijn voorheen natuurlijke heuvelachtige uitkijkpunt had de beherende instantie “ongewoon gewoon” flink wat gezonde bomen omgehakt, een houten hek geplaatst en de vele paden ernaartoe met bomen onbegaanbaar gemaakt. Bijna dus, want ik liep met deze outdoor laarzen ook op bijna onbegaanbaar terrein van die oude paden. Over omgezaagde bomen stappend, door en over dunne takkenbossen lopend & zwoegend. En warempel daar zag ik plotsklaps een wegvluchtend fraaie ree verder het bos induiken. Daarna even onder het genot van koffie gepauzeerd te hebben om daarna weer opgehangen te hebben, via een fraaie route en ook langs mijn schuilhut ter controle, terug op huis aan. Na afloop even het zand en stof van de laarzen gepoetst te hebben, kon ik onder de douche mij controleren op rottige meestal ziekmakende teken.

 Koffie pauze                                

                                                        PAUZE MET KOFFIE.

DAG 2: Op een warme soms licht bewolkte zomer ochtend weer met de goed gevulde HAIX Tactische backpack op de rug en de fraaie HAIX Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert aan de voeten op pad. Het leek wel dat ik mijn sportschoenen aangetrokken had, zoveel draagcomfort. Ik droeg daarbij ook een korte broek, maar ik had mijn benen uit voorzorg wel ingespoten met een goed anti-teken/insectenmiddel. Uiteraard liep mijn route langs en door de fraaie bossen en zanderige heuvels van de Brabantse Wal en omstreken. Het is echt een genot om daar te vertoeven, heerlijk die rust en natuur. Ik zat daar op het dak van een voormalige ingegraven en gebombardeerde Duitse bunker van mijn welverdiende koffiepauze te genieten, toen er leerlingen van een Belgische schoolklas op hun ATB’s aankwamen. Zij waren vanuit een stad net over de BE/NL grens hierheen gefietst en hadden  in de heuvels van de Brabantse Wal hun praktische sportles over het ATB-gebruik. Hoe sportief en peppie is dat? Na de demonstratie daarna maar verder op pad en via diverse routes en diverse ondergronden (ook langs mijn schuilhut) daarna op huis aan. Na schoenen en materiaal onderhoud & bijvullen, douchen met de onvermijdelijke tekencontrole. Ik was overigens net op tijd thuis, want even daarna barste een “mini-zondvloed” / stortbui los. Goed dus voor de landerijen van de lokale boeren (dus ook voor ons consumenten), de droge tuinen en de gehele natuur!

op het fietspad

DAG 3. Ik was op een bewolkte dag, ditmaal met de auto naar de P-plaats van het militaire oefenterrein gereden. Het militaire oefenterrein met zijn vele zoete als ook zure memories en fraaie zandplaten, dit om de HAIX Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert laarzen verder te testen. Want “meten is weten” en zand is niet alleen maar om er mee te spelen. Ik had deze keer mijn oude vertrouwde Hill People Gear Kit Bag (borstzak) omgehangen en was dus eigenlijk licht bepakt. Ik weet daar gelukkig goed de weg en ook alle in/outs op dat militair oefenterrein. Dus ook waar normaal gesproken de Dixi’s (verplaatsbare WC’s) staan, derhalve hoefde ik ook geen verdere kaartstudie te doen.  

Door het zand

TIP: weet je niet de weg, bestudeer dan voor je vertrek de kaart van het gebied of bestudeer met behulp van Google Earth die te lopen route/area en bekijk en bepaal waar je bij eventueel noodweer kunt schuilen en/of er meer bijzonderheden in dat gebied zijn.

Na de donker wordende horizon bestudeerd te hebben, toch maar richting die Dixi’s gelopen. En ja hoor, ik was er bijna en toen begon het zoals verwacht flink te stortregenen. Ondanks dat er geen waterdichte Lining in deze ademende “woestijnlaarzen” verwerkt zit, kreeg ik bij het lopen geen natte voeten. Dus toch maar geschuild (sinds ik een burger ben geworden, ben ik ook “wat watterig” geworden) en dat zittend op zo’n Dixi-pot. Toen die hevige bui voorbij was, maar via de natte paden naar mijn auto geparkeerde gelopen, dit omdat er onweer in de lucht zat. Een tijdje geleden zijn er daar al eens militairen door de bliksem getroffen met alle gevolgen van dien. En nee, nee, nee Ritmeester, ik benadruk het nog eens, een militaire boogtent heeft geen “Kooi van Faraday” tegen blikseminslag, maar mijn auto wel!  Daarna eerst mijn dochter bij een kennis opgehaald en daarna snel op huis aan.

DAG 4. Op een wat wisselvallige dag weer de fraaie bossen van de Brabantse Wal en omgeving in om zowel km’s te maken/te testen. Het werd ineens flink winderig en ook de lucht werd erg donker.

Gelukkig kan ik aardig inschatten of ik met dat luchtbeeld nog problemen, zoals onweer krijg. Maar uit zekerheid even de bui over laten waaien door bij een werkende goede bekende op bezoek te gaan om daar koffie te drinken. En die koffie smaakte erg goed, want hij was “met liefde en toewijding” gezet. Ze vonden de HAIX overigens erg fraai, maar na wat gepraat en een rondleiding in het bedrijf gehad te hebben, weer mijn rugzak omgehangen en om “de verloren testtijd” te compenseren, maar in speedmars terug het bos in. Dankzij het draagcomfort, de demping en het lichtere draaggewicht van de HAIX Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert, ging dit zeer goed. Wel moest ik even het ritme terugvinden, maar volgens mij zat dat nog redelijk goed in mijn “spiergeheugen”. Via erg zanderige, rottige wortel en humuspaden via een van te voren bepaalde route terug naar huis. Daarna was het tijd voor een douche en tekencontrole.

Humus bodem

DAG 5: Nu eens niet het bos in, maar het dorp in met zijn voetpaden / trottoirs en de verharde wegen op. Ook hier presteerden de laarzen zeer goed, zelf op de gladde vloer van een supermarkt bleef de zool slipvast. Ook op de gedeeltelijk gesloopte voetpaden / trottoirs liepen deze HAIX Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid/Desert ook zeer goed. En een aantal bekenden vonden deze woestijnlaarzen ook zeer mooi ook.

DAG 6: Vanaf nu met een kleiner paar schone mooie HAIX Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid / Desert aan de voeten en de goed gevulde HAIX rugzak op pad. Het was weer een mooie droge dag met wel wat verkoelende wind, wat een lekker gevoel gaf. Na de verharde weg weer een van de vele bosdelen van de fraaie Brabantse Wal in om de HAIX Mid’s verder te testen. Ja, de paden waren erg droog en sommige zelfs zanderig stoffig. Op een gegeven moment kwam ik voorbij een klein bijna droog gevallen meertje met veel groene en kwakende kikkers. Het leek mijn wel op het groen/rode linkse gedeelte van de 2e Kamer, zoveel gekwaak, glibberigheid en toch zo weinig echte actie!  Via zanderige slingerpaden even langs mijn 2e huisje gedaan, als “anti- knabbel & anti-sloop controle”.

voeten van de vloer

                                                   EVEN DE VOETJES VAN DE VLOER.

DAG 7 T/M 10. Deze loopdagen stonden in het teken van het wandelen op verharde wegen en fietspaden in en rond het dorp. Dit om de slijtvastheid en de grip van de loopzolen te controleren en te beoordelen.

DAG 11 T/M 19.   Ik ging in deze periode een aantal dagen per week het bos in om de HAIX Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid / Desert laarzen en mijzelf verder te testen. De bijzonderheden over dat testen ervan, kunt u hieronder lezen.

 

 

BRAAMSTRUIKEN BESTENDIGHEID: Dus weer even wat items onder bijzondere omstandigheden getest, onder andere de braamstruiken bestendigheid van deze HAIX laarzen. In heb via het "Braamstruikse Binnenpad" met behulp van een gevonden slagstok, ongeveer 150 meter via het door de braamstruiken jungle een weg voor mij gebaand. Net als deze laarzen ga ik ook geen hindernis uit de weg. De buitenstof van de HAIX laarzen had in tegenstelling tot de huid van de tester daarbij geen schade opgelopen.

door bramenstruiken

TIP: Als u een korte broek draagt tijdens een Hike over half verharde paden met lossen steentjes wil het wel eens voorkomen, dat u steentjes via de schacht in de laars krijgt. Haal deze er dan direct uit, dit om uw loopcomfort te behouden en blaarvorming te voorkomen. Trek dan tijdelijk het boord van de langere sokken over de schacht van de laarzen, zodat er minder steentjes in die schacht van de laars kan komen.

 

DE HAIX BLACK EAGLE ATHLETIC 2.0 VT MID/DESERT IN HET BERGACHTIG TERREIN VAN ZUID-TIROL/TRENTINO.

Uiteraard moesten deze verstevigde & gecertificeerde hoge “sportsneakers” ook in bergachtig terrein van Trentino en op de verschillende ondergronden uitgetest worden. Het ging mij nu vooral om de pasvorm omhoog en omlaag, de steun om de enkels en de grip van de loopzool. In de dorpen en steden zoals Trentino en Verona droeg ik deze peppie laarzen ook, net als mijn rode “steun aan de boeren zakdoek”. Op de vloeren van terrassen, in winkelcentra, lokale winkeltjes, Eerste Wereldoorlog forten en rottige straatkeien presteerden ze zeer goed. Ik heb er ook nog mee op de vloer van Romeo en onder het balkon van Julia gestaan, maar mocht daar geen handtekening op de muur zetten.

Zie ook de hieronder staande bevindingen en de bijgevoegde foto’s. 

straat in verona

                                      DOEN HET OOK GOED OP DE KEIEN VAN VERONA.

 

STOERE UITERLIJK LAARZEN OP DE TERRASSEN: Zeer fraai / ****.

AAN EN UITTREK GEMAK: Uitmuntend goed / ****half.

ONDERHOUDSGEMAK: Zeer goed / ****.

STEVIGHEID & COMFORT ROND DE ENKELS:  Zeer goed/ ****.

GRIPVASTHEID IN DE BERGEN: Zeer goed / ****.

De bergen in

                                                             HUP NAAR BOVEN.

 

VOCHTAFVOER VOETEN ONDER ZWARE OMSTANDIGHEDEN IN COMBINATIE MET DE NORMALE HIKING SOKKEN: Goed tot zeer goed/ ***half.

VOCHTAFVOER VOETEN NORMALE OMSTANDIGHEDEN: Zeer goed/ ****.

COMFORT OP BERGPADEN: Zeer goed/ ****.

COMFORT LOOPZOOL OP PUNTIGE ROTSSTENEN: Goed tot zeer goed/ ***half.

COMFORT OP VERONA STRAATKEIEN: Zeer goed / ****.

LOOPZOOL PRIKRESISTANT TEGEN BESCHADIGING DOOR SCHERPE ROTSSTEENTJES:  Zeer goed / ****.

SLIJTAGE LOOPZOOL: Niet zichtbaar = uitmuntend goed/ ****half.

 de gang erin

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING:

 

DE BEOORDELING VAN DE HAIX BLACK EAGLE ATHLETIC 2.0 VT MID/DESERT LAARZEN: Zeer goed/ ****.

 

 op pad

        

                                                                          OP PAD.

RESUME: De HAIX Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid / Desert laarzen zijn zeer goed van pasvorm, ze zijn zeer goed in een Europese fabriek gemaakt en zijn zeer slijtvast (tot nu toe dan). Na afloop van de veldtesten was er geen slijtage op de HAIX eigen merk loopzolen te zien. Ik kan er verder eigenlijk kort over zijn, net als de in vorige reviews geteste HAIX laarzen voldeden deze HAIX Black Eagle Athletic 2.0 V T Mid / Desert laarzen ook weer zeer goed / ****. 

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Rob Clijnk van HAIX BeNeLux voor de ondersteuning en het leveren van dit HAIX testmodel, de HAIX BLACK EAGLE ATHLETIC 2.0 VT MID/DESERT. Zonder dat had deze nieuwe laarzenreview niet gemaakt kunnen worden.

www.bushcraft.nl