Gerber CLS

DE GERBER HINDERER COMBAT LIFE SAVER.By Henk Kraaijvanger.

De Hinderer Combat Life Saver (CLS) is speciaal bedoeld voor die militairen, die naast hun reguliere job (vaak infanterie), een tweede, maar o zo belangrijke neventaak hebben, namelijk die van Combat Life Saver. Deze “Guardian Angels” zorgen ervoor dat indien u op het “slagveld” gewond bent geraakt, u de dringende noodzakelijke eerste hulp krijgt (waaronder mogelijk een infuus aanbrengen) en verder gestabiliseerd en vervoer gereed gemaakt wordt. Om daarna per medivac Air ambu naar het beschikbare Role hospitaal  vervoerd te kunnen worden. Om directe eerste hulp te kunnen geven dienen deze CLS érs vaak de webbingbanden, voertuiggordels en kleding los te snijden. Ze willen daarbij voor last ditch zelfverdediging veelal wel een scherpe lemmetpunt. Het spreekt voor zich dat ze hiervoor het beste snijgereedschap nodig hebben. Er zijn een aantal merken die dit gespecialiseerd gereedschap aanbieden, waaronder de befaamde Amerikaanse messenfirma Gerber.

 

Gerber CLS

DE GERBER HINDERER COMBAT LIFE SAVER.

Je kunt aan het design en de vorm & functie (+++) wel zien dat de Gerber Hinderer Combat Life Saver (CLS) in de praktijk door een ervaren brandweerman, namelijk de Amerikaan Rick Hinderer is ontworpen. De CLS kwam scheermesscherp uit de verpakking. Dit CLS mes lijkt erg op zijn voorganger de rode Hinderer Rescue, echter heeft de CLS een zwarte tactische finish, een droppointvormig lemmetpunt (met een vleugje Tanto), een demontabele kledingklip (slechts één positie en tip down’carry).  Maar jammer genoeg geen stevige M.O.L.L.E. of HKD foedraal.

BESCHRIJVING GERBER CLS.

Het lemmet is van een scherpe gedeeltelijke kartelsnede en van een dubbele oversized slipvaste duimknop (tevens lemmetstop bij geopend lemmet) voorzien. Goed om met dunne mil.spec. handschoenen te gebruiken. Het lemmet wordt in geopende toestand door een speciaal liner-lock vergrendelsysteem met externe ontgrendelknop, vergrendeld. Om het nu geopende lemmet weer te kunnen sluiten (ontgrendelen), dient u met de duim de geribbelde ontgrendelknop tegen de veerdruk naar achteren te trekken, waardoor het vergrendelstuk bij de lemmettang vandaan wordt getrokken. Nu is het lemmet ontgrendeld en kunt u het lemmet inklappen, waardoor deze in gesloten toestand tegen (gedeeltelijk) onbedoeld uitklappen gefixeerd wordt. Het lemmet moest nog inlopen (liep zeer stroef), maar zit spelingvrij tussen de twee kunststof lagerringen en de stalen liners (met half open rug) en aan het eind de puntige ruitentikker/polsriemoog.  Door dit oogje is een polsriem te halen.

De gestructureerde slipvaste zwarte Zytel greepplaten zijn met Torx schroefjes op de stalen liners gemonteerd. Op de linker liner en greepplaat zit de ontgrendelknop en de uitklapbare gordel/kleding/t-raps snijder gemonteerd. Deze gordel/kleding/t-raps snijder kun je uitklappen door hem met je duim naar boven en rechtsom te roteren, waarbij hij in achterste toestand door een kogeltje gefixeerd wordt. Nu kun je de gordel/kleding/t-raps veilig doorsnijden zonder het slachtoffer verder te verwonden. Het inklappen gaat in omgekeerde volgorde, waarbij wederom het kogeltje dit gereedschapsdeeltje fixeert. Op de rechter liner en greepplaat zit een speciale uitsparing voor het openen/sluiten van de zuurstoffles en de zwarte kledingklip.

 Gerber CLS Opgevouwen

CLS IN GEBRUIK.

Het lemmet is scheermesscherp geslepen (+++) en moest zoals gezegd wederom zijn kunnen bewijzen op de onderarmharen, wat goed lukte. Het snijden van diverse poreuze materialen, waaronder touw, rubber slangen en karton lukte mede dankzij de gedeeltelijke kartelsnede ook goed (+++). Ook diverse takken kon je goed doorsnijden, waarbij een conventionele snede wel beter presteert (+++/-). Wel moest het lemmet zoals gezegd eerst flink “inlopen”, maar werd met de tijd wat soepeler (++). De vergrendeling hield bij de zogenaamde “Spinewhacktest” goed stand (+++), maar ik had ook niet anders verwacht. De gordel/kleding/t-raps snijder werkt naar behoren, maar gaat wat zwaar open (++). Het haakvormige lemmetje sneed bindtouw, mil.spec. band, kledingriemen en T-raps goed en snel door (+++). Het gebruikte 440A Rvs lemmetstaal is geen kampioen in de hoogste plaats van de “standtijd”, derhalve mocht het lemmet aan het eind een ritje over mijn Lansky Fold-a-Vee. Wel is het lemmetstaal goed roestvast (+++/-).

SPECIFICATIES GERBER HINDERER CLS.

LEMMETSTAAL :

440A Rvs

LEMMETHARDHEID:

58-60 HRC.

LEMMETLENGTE:

9 cm.

LEMMETBREEDTE:

2,6 cm.

LEMMETDIKTE:

3,1 mm.

LENGTE OPEN:

21,5 cm.

LENGTE GESLOTEN:

13 cm.

DRAAGGEWICHT:

163 gram (met extra koordje)

 

TOP: De uitgekiende gereedschappen en de slipvaste ergonomische handgreep.

TIP: Gerber, lever er een fraai en functioneel M.O.L.L.E foedraal bij.

CLS Veldtest 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.