Gerber Black Evo Large & Black ParaFrame II Tanto

GERBER STRIKES AGAIN WITH THE BLACK EVO LARGE EN BLACK PARAFRAME II TANTO.  By: Henk Kraaijvanger

Gerber is de laatste jaren naast messen, ook een veelzijdige producent van allerlei “Outdoor Gear” gebleken, die je “Outdoors handig en verstandig” bij je kunt dragen. Want zelfs op een weekendwandeling in een nabijgelegen bos, kun je deze outdoor messen en spullen echt wel eens nodig hebben. Zie mijn voorbereidingsreview op www.bushcraft.nl. Refuse to be a victim, so better safe than sorry.                                                                                                                              

DE START VAN GERBER LEGENDARY BLADES.

Het befaamde merk Gerber Legendary Blades werd in 1939 door Joseph (Joe ) R. Gerber opgericht als leverancier/bedenker van meerdere setjes houtsnij en gebruiksmessen. Deze  messen hadden een aangegoten aluminium handgreep en waren door David Murphy handgemaakt en door Joe die een reclamebureau had, als relatiegeschenk uitgeleverd. Gerber startte op een gegeven moment noodgedwongen zelf met de messenproductie, dit omdat David Murphy zijn fraaie Combatmessen voor de naar de slagvelden vertrekkende G.I.’s ging maken en dus niet meer voor Gerber beschikbaar was. En volgens de wandelgangen geruchten ging het tussen beiden ook over veel geld.

Na het einde van de 2e Grote Oorlog en in de “Vijftiger/Zestiger Jaren van de Vorige Eeuw” produceerde Gerber onder de naam Gerber Legendary Blades weer fraaie jachtmessen die goed verkochten en daardoor kwam Gerber “goed op stoom” te liggen.                                       

Gerber produceerde veel functionele modellen, zoals de in Vietnam beproefde Combat (Survival) Mark II. Voor jagers en de “sportsmen” (vrouwen hadden destijds andere hobby’s) kwamen er het fraaie Magnum Hunter “All Steel” jachtmes, de Folding Hunter, de Magnum Folding Hunter, de PK- serie en de Sportsman vouwmessen bij.

WISSELING VAN DE WACHT.

In 1984 werd de directe concurrent van de betere jachtmessen Benchmark Knives U.S.A. overgenomen, terwijl in 1986 Gerber Legendary Blades op zijn beurt door de Fiskars Manufacturing Corporation uit Wausau (U.S.A).werd overgenomen. Deze organisatie is een dochteronderneming van de grote Finse Groep Fiskars, OY. En de rest is eigenlijk historie. 

Dat ik veel Gerber messen getest heb, hoef ik niet meer aan de trouwe lezers uit te leggen. Maar ben je een nieuwe lezer, bij deze welkom en bekijk a.u.b. ook mijn andere Gerber reviews, en uiteraard de rest ook.

Gerber produceert de duurdere messen met lemmeten uit premium lemmetstaal veelal in the U.S.A., terwijl de in prijs goedkopere messen in China worden vervaardigd. Want niet iedereen kan of wil “veel” voor een stuk gereedschap betalen, wat een mes eigenlijk ook is.

Trouwens, het is een van de oudste gereedschappen van de mens, zonder een mes waren we zeker uitgestorven! Mits met een goede kwaliteitscontrole op een product, is met zo’n productie in China niets mis.

De Chinezen gebruiken naast goede bekende staalsoorten ook hun eigen staalsoorten, die ook steeds beter worden. De onderstaande geteste vouwmessen zijn pure gebruiksmessen.

DE BESCHRIJVING VAN DE GERBER BLACK EVO LARGE.

Evo Large

Eerlijk is eerlijk, persoonlijk vind ik dit fraaie model wat gelijken op een favoriet topmodel van CRKT. En die M16 was echt eerder op de markt. Dat neemt niet weg dat dit zwarte, slanke EVO model er erg goed uitziet. Net als vroeger Mariska Veres van Shocking Blue!              

Het zwarte tantovormige lemmet is van een gedeeltelijke scherpe kartelsnede, een sierlijke schijnscherpte, een geribbelde Carsson Flipper en een tweezijdige aangebrachte geribbelde duimknop voorzien. Nu kunt u naar keuze het lemmet snel en eenhandig openen, edoch met de Carsson Flipper gaat dit het snelste.

Voor de vergrendeling van het uitgeklapte lemmet doet het zeer beproefde liner-lock vergrendelsysteem (Michael Walker design) met vergrendelstuk zijn trouwe dienst. Het gesloten lemmet wordt door middel van het kogeltje en het ronde “ kuiltje ” in de lemmettang, de zogenaamde “ Ball Detent ” veilig gefixeerd.  Dan houdt u in ieder geval uw broekzak heel.                

Om het geopende lemmet te ontgrendelen, druk met je duim op het geribbelde ontgrendelstuk van het liner-lock vergrendelsysteem en klap het lemmet in.                                                              

Het lemmet zit met behulp van de zwarte stalen lemmet as, de teflon lager plaatjes en de stalen afstand busjes met torx boutjes, spelingvrij tussen de aluminium greep plaat (links) en de gecombineerde RVS montageplaat (liner) /aluminiumgreepplaat (rechts) gemonteerd. Hierdoor is de gehele rugzijde open, wat voor onderhoud in het veld gemakkelijk en demontage hiervoor niet nodig is. Hierdoor wordt wel het verlies van de kleine schroefjes voorkomen.

Deze zwarte gecombineerde handgreep is voor gewichtsvermindering, voor verbeterde slipvastheid en een fraaier uiterlijk, van ovale gaten voorzien. Op de rechter greepplaat zit de eveneens zwarte, stalen kledingklip met torx boutjes geschroefd, dit voor draagwijze: de punt van het lemmet naar beneden (tip down). 

VOOR DE SPECIFICATIES, ZIE DE GECOMBINEERDE TABEL ONDER.

 

DE VELDTEST: (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).                                                                                                                       

DE EVO LARGE kwam scheermesscherp uit de blister (die blisterverpakkingen mogen ze van mij echt afschaffen) en wederom sneuvelden er veel onderarmharen (+++). Wel moest het lemmet echt even inlopen (+++/-). Maar dat moet ik soms ook.

Daarna het bos in en takken snijden voor houten tentharingen, fire-sticks, vuurstokken en tonder schaven. Ondanks de gecombineerde korte kartelsnede/conventionele snede is de Evo Large een redelijk goede houtsnijder (+++/-).

Een conventioneel geslepen lemmet is uiteraard de beste houtsnijder. Een gecombineerde kartelsnede/conventionele snede is voor algemeen gebruik “De Best Of Both Worlds”.

Bij de kartonsnijtest presteerde het lemmet zoals verwacht goed (+++), dit dankzij de korte kartelsnede. Door de gebruikte materialen in het productieproces van karton, nekte dit karton de coating van het lemmet wat. Deze plekjes waren met olie geheel weg te poetsen.

Hierna moest het lemmet zijn spierballen tijdens de touwsnijtest van diverse soorten touw tonen, dat overigens goed (+++) volbracht werd. Het zanderige bergtouw was wat lastig door te krijgen.

Het lemmet mocht als dank een badje in het zoute water, waarbij het gebruikte Chinese messenstaal goed tegen corrosie stand hield. Dit komt mede doordat het percentage chroom in het lemmet 16,2 % is. Zie de tabel beneden.

De Spine-whack test (sterkte van de vergrendeling) werd goed (+++) volbracht, niets brak er of “slipte” de Liner-lock vergrendeling. Doe dat zelf thuis of Outdoors niet na!!!

Het lemmet heeft een redelijk goede (+++/-) standtijd (tijdsduur scherp blijven) en is ook redelijk gemakkelijk naslijpbaar. Dokter Lansky’s slijpsessie was na afloop slechts even benodigd.

Evo Large achterzijde

RESUME:

Zoals gezegd houd ik van dit fraaie design en zijn zwarte uiterlijk. Ofschoon het mes best lang, maar slank is, is het dus wel geschikt voor Every Day Carry (EDC). Voor algemeen gebruik is zijn combinatie lemmet prima. Zoals al gezegd heeft het lemmet een redelijk goede standtijd (tijdsduur scherp blijven) en is redelijk gemakkelijk naslijpbaar. Tip: leen je mes nooit uit, je krijgt hem altijd misbruikt terug.

 

DE GERBER PARAFRAME II TANTO.

Para Frame II Tanto

Het eveneens zwarte tantovormige lemmet is van een lange scherpe kartelsnede, een fraaie schijnscherpte en een tweezijdige aangebrachte geribbelde duinknop voorzien.                                                  

Voor de vergrendeling van het uitgeklapte lemmet doet het beproefde onder “veerdruk” staande frame-lock vergrendelsysteem (Chris Reeve design) met vergrendelstuk zijn dienst. Het gesloten lemmet wordt door middel van het kogeltje en het ronde “ kuiltje ” in de lemmettang, de zogenaamde “Ball Detent” veilig gefixeerd. Dan houdt u zoals gezegd, in ieder geval uw broekzak heel.                                                                                                                              

Om dit geopende lemmet nu te kunnen ontgrendelen, druk je met je duim op het ontgrendelstuk van het frame-lock vergrendelsysteem en klap je het lemmet in.                                           

Het lemmet zit ook hier met behulp van de zwarte stalen lemmet as, de teflon lager plaatjes en de stalen afstand busjes met torx boutjes, spelingvrij tussen de gezwarte RVS stalen  greep platen gemonteerd. Hierdoor is ook de gehele rugzijde open, waardoor je in het veld gemakkelijk je onderhoud kan uitvoeren en demontage daarvoor niet meer hoeft. Dan verlies je ook geen kleine schroefjes, met alle gevolgen van dien.

Deze zwarte handgreep is voor een gewichtsvermindering, voor verbeterde slipvastheid en een fraaier uiterlijk, van drie uitsparingen voorzien.

Op de rechter greep plaat zit de eveneens zwarte, stalen kledingklip met torx boutjes geschroefd, dit voor draagwijze: de punt van het lemmet naar beneden (tip down).    

Para Frame Outdoors

DE SPECIFICATIES VAN BEIDE GERBER’S.

GERBER EVO LARGE

GERBER PARAFRAME II

LEMMETSTAAL / HARDHEID:   7 Cr17MoV    /  57 – 59 HRC.

LEMMETSTAAL / HARDHEID: 7 Cr17MoV     /  57 – 59 HRC.

LEMMET COATING:             Titanium Nitride 

LEMMET COATING:            Titanium Nitride ? 

LENGTE LEMMET:                             8,9 cm 

LENGTE LEMMET:                           8,9 cm 

LENGTE  KARTELSNEDE:                  28 mm

LENGTE  KARTELSNEDE:                39 mm 

MAXIMALE BREEDTE LEMMET:     22 mm 

MAXIMALE BREEDTE LEMMET:   24 mm 

DIKTE LEMMET:                                2,89 mm 

DIKTE LEMMET:                               2,74 mm 

LENGTE MES UITGEKLAPT:             20,6 cm 

LENGTE MES UITGEKLAPT:            20,7 cm 

LENGTE MES INGEKLAPT:               11,8 cm 

LENGTE MES INGEKLAPT:             12,1 cm 

DRAAGGEWICHT:                             86 gram

(gesloten net zoveel als open) 

DRAAGGEWICHT:                           134 gram

(gesloten net zoveel als open) 

PRODUCTIELAND:                            China

PRODUCTIELAND:                         China

 

DE SAMENSTELLING VAN HET MESSENSTAAL 7Cr17MoV.

Koolstof: 0,635 % 

Molybdeen: 0,42 % 

Silicium: 0,52 % 

Chroom: 16,2 % 

Nikkel: 0,17 % 

Zwavel:  0,01 % 

Mangaan: 0,3 % 

Fosfor: 0,027 % 

Productieland: China 

 

 DE VELDTEST: (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).                                                                                                                                    

DE PARAFRAME II kwam wel scherp, maar niet scheermesscherp uit de blisterverpakking, maar er sneuvelden nog wel wat onderarmharen (++). Die blisterverpakking, wat is die lastig te openen  = @#%&* ! /? *+_&%$#@!). Ook moest het lemmet net als zijn “broertje” de Evo echt wel even inlopen (+++/-). Ik was echter al warm en ingelopen!                                                                   

Daarna werd het weer een feest, fijn het bos in, takken snijden voor kleine gebruiksvoorwerpen, waarbij de lange kartelsnede, niet de beste houtsnijder is (++)  bleek te zijn. Eigenlijk is een conventioneel geslepen lemmet voor bushcraft een betere keuze. Een gecombineerde kartelsnede/conventionele snede is voor algemeen gebruik “De Best Of Both Worlds”.

Daarentegen is deze lange kartelsnede beter geschikt bij poreuze materialen, wat tijdens de kartonsnijtest ook bleek, hij sneed het karton goed (+++) in stroken. Door het gebruikte materialen in het productieproces van karton, nekte dit karton de coating ook wat van het lemmet. Deze was nagenoeg met olie weg te poetsen.

Touw snijtest

Hierna moest het lemmet zijn spierballen tegen diverse soorten touw tijdens de touwsnijtest tonen, die overigens goed (+++) volbracht werd. Wel nekte het zanderige bergtouw de scherpte wat.

Het lemmet mocht ook nog als dank een dompelbadje in het zoute water, waarbij het gebruikte Chinese messenstaal goed tegen corrosie standhield. Dit komt mede doordat het percentage chroom in het lemmet 16,2 % is (zie tabel boven).

De Spine-whack test (sterkte van de vergrendeling) werd ook goed (+++) volbracht, niets brak er of “slipte” de frame-lock vergrendeling. Doe deze test zelf niet na.

Ook dit lemmet heeft een redelijk goede (+++/-) standtijd (tijdsduur scherp blijven) en is ook redelijk gemakkelijk naslijpbaar. Dokter Lansky’s slijpsessie was na afloop ook weer even benodigd.

RESUME: Ofschoon de PARAFRAME II TANTO geen lichtgewicht is en een wat gladde handgreep heeft, is hij echter goed hanteerbaar en bruikbaar. Een niet te duur “no-nonsense” vouwmes met een combinatie lemmet dus, die zijn scherpte redelijk goed behoud en tevens gemakkelijk naslijpbaar is. Hij kan dus veel klusjes aan. NEE, nee, het vouwmes is niet bedoeld om uit te lenen en/of als breekijzer te gebruiken.            

 

DANKBETUIGING:

Met dank aan de CEO van de meest Noordelijke Wapen en Outdoor handel Mikx B.V. te Groningen. See you at the next DKE te Tiel.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.

 

Henk Outside