Esbit Kooktoestel Zakformaat

HET “SINDS JAAR EN DAG BEWEZEN ”ESBIT KOOKTOESTEL IN ZAKFORMAAT.
By: Henk Kraaijvanger.

DOEL VAN DEZE REVIEW: Ik wil het in deze review specifiek “hebben” over een zeer nuttig, zeer betrouwbaar en nagenoeg “bom en idiotenproef” Esbit product voor in het veld hebben, namelijk het kooktoestel (klein)  in zakformaat dus. Met uiteraard een veldtest, want wij van www.bushcraft.nl testen alles namelijk zelf wel. No BS-show, maar een echte veldtest om te kijken of dit kooktoestel nog steeds “Made To Survive” is!

DE START VAN DE DUITSE FIRMA ESBIT IN 1936. 
Esbit is een gevestigd Duits merk met een zeer lange traditie vanwege de product bruikbaarheid en kwaliteit. Het bedrijf Esbit werd gestart door de heer Erich Schumm die ook de uitvinder van Esbit vaste brandstof was. Daarna kwam hij op het idee om daarvoor het “pocketfornuis/ Kochertje” te maken, zoals we die nu in “zijn eenvoud” kennen. Die dus in andere en “Duistere Tijden” ontworpen en “tot in den treure beproeft” werd. Destijds in 1936 gestart, maakt het Esbit bedrijf tegenwoordig nog steeds innovatieve en vooral nuttige producten. Of het product in het huidige dagelijks leven, in de sport, bij buitenactiviteiten of in extreme professionele situaties gebruikt wordt, het is de eenvoud van hun innovatieve producten, die ze zo gebruiksvriendelijk maken.  

Esbit logo  

 

DE HUIDIGE COLLECTIE VAN ESBIT.
De huidige Esbit collectie bevat verschillende productgroepen als: voedselkannen; waterflessen; “Thermosflessen”; reismokken; kooksets met een alcoholbrander; houtskool grills; kookgerei en bestek; accessoires; en de kooksets op vaste brandstof en tabletten op vaste brandstof.

MIJN EIGEN ERVARINGEN MET ESBIT KOOKTOESTELEN OUTDOORS.
Defensie gebruikt sinds “jaar en dag” en met veel succes deze Esbit kooktoestellen op vaste brandstof in zakformaat, de zogenaamde “Kochertjes.

Defensie Esbit

RITSELEN & REGELEN: Lang geleden tijdens mijn NATO “Tour of Duty” tijd in West-Duitsland tijd, heb ik tijdens een grote Internationale oefening, wat Duitse uitrustingsstukken zoals een opvouwbare slaapmat en een groter formaat “Kochertje” van de Bundeswehr militairen geritseld/gekregen. 

MVD KOCHERTJES: Ik heb met die MVD gestempelde Esbit “Kochertjes” erg veel ervaring, zowel tijdens persoonlijk gebruik als ook  GRO-instructeur bij het Nr.2 Squadron van de LUOS te Prinsenbosch en later tijdens mijn 2e “Tour of Duty” als  instructeur/klassencommandant bij de Initiële Militaire Opleidingen van het 130 MO Squadron van de KMSL. Daarna ging ik “op transfer” als OPC naar de Opleiding Compagnie (KL) op de KMA/NLDA. Op de KMSL /KMA leerde je de nieuwe leerlingen en/of cadetten het gebruik van de militaire uitrustingsstukken zoals dit Esbit “Kochertje” bij de praktische les “Koken te velde”. Sommigen van hen hadden nog nooit (buiten) gekookt en  “stookten daardoor bij het buiten koken voor de buren”, dit doordat ze de bovenkant van de militaire mok of mess-tin NIET afdekten. Tja, en dat kostte dan weer extra blokjes brandstof. Ook dachten ze in hun Pub-tentje te kunnen koken, NIET dus, want Esbit dampen blijven in een afgesloten ruimtes (tenten, gebouwen) hangen en zijn echt niet goed voor je gezondheid. Derhalve werd daarmee alleen maar buiten gekookt en moest je ook uit de damp blijven.

LEUK VOOR THUIS: Onnodig te zeggen dat ik tijdens mijn vakanties in de bergen naast andere essentiële Gear, zoals een Victorinox zakmes, ook altijd mijn Esbit “Kochertje” met een extra voorraadje vaste brandstof tabletten in mijn rugzak had. Be Smart Get Prepared and Better Safe Than Sorry zijn mijn aanbevelingen.

De door Defensie gebruikte Esbit vaste brandstoftabletten waren groter dan de huidige hier meegeleverde en geteste Esbit tabletten, maar deze kleine zijn naar behoefte “stapelbaar”.

DAKOTA KOOKVUUR. Natuurlijk leerde ik de nieuwe leerlingen/cadetten naast het koken met het Esbit “Kochertje”, ook koken met een zelf gegraven “Stealth” Dakota kookvuur.  Maar dat is weer een heel ander verhaal. http://www.bushcraft.nl/dakota-kookvuur.

 Dakota vuur

 HET GRAVEN VAN EEN DAKOTA KOOKVUUR BIJ EEN PRAKTISCHE LES TE VELDE.HET KOOKTOESTEL IN ZAKFORMAAT (KLEIN) .                                                                           

ALGEMENE EN SPECIALITISCHE GEGEVENS:

 • Bij het testmodel kooktoestel in zakformaat (klein) 002091 00, werden 20 stuks a 4 gram vaste brandstoftabletten bijgevoegd.
 • Kooktoestel is gemaakt van elektrolytisch verzinkt staal, waardoor roestwerend.
 • Daardoor extreem robuust en betrouwbaar zowel in opslag,  opzetten en gebruik.
 • Geschikt voor metalen kopjes, potten en pannen.
 • In en uitklapbaar met 2 kookstanden (hoog en middel).
 • Vaste brandstof tabletten zijn in waterdichte blisterverpakking verpakt.
 • De vaste brandstoftabletten kunnen in het kooktoestel in zakformaat bewaard worden.
 • Uit en inklapbaar, daardoor gemakkelijk op te bergen en/of bij je te dragen.
 • Licht van gewicht, compleet met vaste brandstoftabletten 180 gram.
 • Handig zakformaat, wegens inklapbaarheid en formaat.
 • Pakmaten:

-          lengte: 98 mm;

-          breedte: 77 mm

-          dikte: 27 mm.

 • Hoog gebruiksgemak, kooktoestel is “in een seconde” opgebouwd.
 • Andere uitvoering kooktoestel in zakformaat (klein) inclusief 6 stuks 14 gram vaste brandstoftabletten, met een brandtijd van circa 12 minuten per stuk.
 • Volgens EG-verordening nr. 1272/2008 is vaste brandstof van Esbit niet geclassificeerd als een giftig product.
Lage Kookstand
lage kookstand
 
 
Hoge Kookstand 
Hoge kookstand
 
 

ANDERE VERKRIJGBARE ESBIT VASTE BRANDSTOF TABLETTEN.

•          8 stuks 27 gram vaste brandstoftabletten.

•          12 stuks 14 gram vaste brandstoftabletten.

•          16 stuks 5 gram vaste brandstoftabletten.

 

WAARSCHUWINGEN VOOR GEVAAR / VEILIGHEIDSWAARSCHUWINGEN.

•          Lees voor gebruik EERST de gebruiksaanwijzing op het kartonnen doosje.

•           Ontvlambare vaste stof.

•          Kan een allergische huidreactie veroorzaken.

•          Inademing van stof en dampen vermijden.

•          Veiligheidshandschoenen dragen.

 

BIJ CONTACT MET DE HUID:

•          Wassen met veel water en zeep.

•          Bij huidirritatie of uitslag: een arts raadplegen.

VLIEGEN / OP REIS PER VLIEGTUIG. Het is niet toegestaan vaste Esbit-brandstof (of andere vormen van brandstof zoals b.v. gasflesjes) in de handbagage mee te nemen. Overleg met uw luchtvaartmaatschappij over de voorschriften voor vluchtbagage. Wanneer u contact opneemt met uw luchtvaartmaatschappij, dient u het UN-nummer 1328 voor onze vaste brandstof bij de hand te hebben.

 

Esbit totale kookset 

                                             WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET.

 

DE VELDTESTEN.

VELDDAG 1.

Op een regenachtige testdag ging ik het natte bos en de heide in om wat items, waaronder het medium-vouwmes de CRKT M16-10KSF te kunnen testen.

Nuttige items

En tijdens de pauzes kookte ik het water voor het altijd bij me hebbende busje oploskoffie en noedels. Natuurlijk zocht ik voor een van de pauzes, een droog plekje om koffie te drinken en noedels te eten. Ik zocht en vond daarvoor als “afdak” een groen blijvende boom, waarna ik een stukje ondergrond vrij maakte van takjes en bladeren en daarna vlak maakte. Geen brandstichting door mij, behalve aan de Esbit blokjes dan. Om sneller te kunnen koken en daarbij minder brandstof te gebruiken, plaatste ik een omgedraaide beker noedels op de bovenkant van de mok. Hoefde ik mijn aluminium folie niet te pakken. En nee, een losse plastic deksel verschrompeld door de hitte van de vlam.

 Bijna gereed

                                                                 BIJNA GEREED.

 

VELDDAG 2.

Op eerst een wat frisse, maar later zonnige dag de omringende bossen in om zowel het Esbit kooktoestel in zakformaat en het CRKT vouwmes verder te testen. En dat ging met beiden goed en veilig. Daarbij zette ik de brander op een afgezaagd stuk stevig staande boomstronk. Bij het koken gebruikte ik vier kleine Esbit blokjes van 4 gram, die ervoor zorgden dat het water erg heet werd. Daarna de oploskoffie erin en roeren maar.

 Met handschoenen aan

 

LET OP:

 • Plaats de mok stevig op het Esbit kooktoestel met de handgreepbeugels van de mok boven het gesloten metalen deel van de brander.
 • Gebruik als afdekking GEEN plastic dekseltje, bij hoge vlammen smelt die namelijk.
 • Gebruik lederen of lederen/Nomex Mil spec. handschoenen bij het vastpakken van de soms warme handgreepbeugels van de hete mok.

Daarna was het tijd om veel water op te warmen voor de “Instand Noedels”.

 Veel water koken

                                               HIJ “GAAT ALS DE BRANDWEER”!

 

RESUME: Gezien mijn oude ervaringen alsmede nu door de gedane ervaringen tijdens de veldtesten weet ik genoeg van dit zeer functionele Esbit kooktoestel in zakformaat en beveel hem eenieder die Outdoors bezig is, sterk aan. Elke rugzak die het “Outdoor licht” ziet, zou er een ingepakt moeten hebben. Dit voor gebruik als compact lichtgewicht kooktoestel of als “in case that”. Denk daarbij wel altijd aan de lokale veiligheidsbepalingen betreffende de brandveiligheid, want u zult maar degene zijn die een stuk natuur wegens nalatigheid naar de knoppen hielp.                 

Be smart, get prepared and it’s better safe than sorry!

TIP: Doe er een stevig nylon tasje met riemadapter bij, waarbij het gebruiksgemak sterk verbeterd wordt. Bij de Defensie “Kochertjes” werden er destijds tasjes in een Woodland camouflagepatroon voor aan je harnas draagsysteem of OPS-vest bijgevoegd.

DANKBETUIGING: Met dank aan Samantha van Homeij Nederland B.V. voor het toesturen van dit Esbit pakket. Mocht Homeij Nederland en/of Esbit meerdere items voor Outdoors zoals hun titanium kookpot getest willen hebben, houdt ik me aanbevolen. Zie ook hun website: http://www.homeij.com/

www.bushcraft.nl