EKA Nordic W12 Black Veldtesten

NUL METING (SCHERPTE AF FABRIEK).
Het lemmet van de EKA W12 werd zeer scherp geslepen, nagenoeg scheermesscherp afgeleverd (****) en weer sneuvelden er wat zeldzaam wordende linker onderarmharen.  Jammer genoeg waaide buiten net voor het maken van de foto een “bundeltje armharen” weg, dus ook voor mij geldt (net als destijds bij de leerlingen en de cadetten) niet goed dan “opetenieuw” scheren. Daar ik al veel messen op deze wijze test en ik er volgens mezelf er niet als “Bokito” uitzie, even nog wat overgebleven onderarmharen op mijn linkerarm moeten zoeken!  Toch nog wat armharen gevonden en na het scheren ervan binnen een foto ervan gemaakt. Daarna even de lemmet scherpte op mijn testpapiertje getest en dat ging zeer goed (****).

Haren snijden

THUISDAG TEST 1.                                                                                                                                                

SCHERPTE OP TOMATEN:
Daarna volgde de lemmetreiniging gewoon onder de warme kraan alvorens de tomaten-snijtest te houden. Deze snijtest doe ik om het fijne snijvermogen van het lemmet op organische materialen te testen en mezelf ook op lekkere tomatenschijfjes te trakteren! Mocht ik ooit rood haar krijgen, dan weet je waarvan! Deze snijtest op de overrijpe zachte tomaten werd door het robuuste edoch zeer scherpe EKA lemmet zeer goed (****) volbracht, die mijn loon naar werken waren. Jammie die lekkere tomatenschijfjes vol vitamientjes. Het lemmet van de EKA Nordic W12 heb ik na mijn eigen vertroeteling, daarna met olijfolie vertroeteld.

Tomaten snijden

Bijna klaar

SLIPVASTHEID HANDGREEP.
Nu ik toch olijfolie bij me en ik ook nog een olienatte hand had, gelijk maar de slipvastheid van de geribbelde G10 handgreep getest en deze daarna excellent bevonden (*****). Dit natuurlijk mede door de handgreepvorm, het materiaal en de gefreesde fijne slipvaste rillen.

In de olijfolie

KARTONSNIJTEST:
Ook ben ik daarna maar met de kartonsnijtest begonnen, dit om de scherpte van het EKA lemmet te testen en mijn voorraad kartonnen dozen te decimeren om in de papiercontainer te stoppen. Deze kartonsnijtest werd door het robuuste lemmet zeer goed (****) volbracht. Zowel het mes als de tester maakten daarmee een goede beurt.

Eka Nordic Karton test

DE TOUWSNIJTEST.
Het zeer scherp geslepen lemmet sneed het vrij dikke manillatouw en ook het nylon bergtouw  (****) zeer goed door, eigenlijk had ik dat van dit Zweedse kwaliteitsmerk met dito lemmetstaal ook niet anders verwacht. En het lemmet bleek daarbij volgens mijn testpapiertje nog zeer scherp te zijn  (****) ook.

Manilla touw snijden

DE  ZOUTWATERTEST.
Hierna moest het Zweedse roestvaste lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij urenlang (was hem al vergeten) maar wel gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater uit Zeeland.

Als je in de branding van het strand daar een “Overjarige tiener” een Jerrycan ziet vullen, zou ik dat kunnen zijn. Nee, nee, ik zal geen flauwe grappen over onze Oosterburen meer maken, die hebben het met Frau Merkel en haar idee-fixe “Wir schaffen Das” namelijk al zwaar genoeg! Maar waarom gedeeltelijk het lemmet in het zoute water ondergedompeld? Daardoor kun je na afloop van de zoutwatertest beter de verschillen op de grensvlakken zien.  Ik zag na afloop daarbij eigenlijk geen verschillen onder en boven het grensvlak, wat dus goed tot zeer goed (***half) is.  Alleen zag ik wel een vlekje op de al intensief gebruikte snede (krasje?) en deze heb ik dus en later het gehele lemmet met olijfolie gepoetst. Poetsen is de nog steeds aanhoudende beroepsdeformatie.  Beter Safe than Sorry, Old Soldiers never die, they just go to Hell to Re-group.

 Zoutwater testen

DE VELDTESTEN.

Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreepdeel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).                                                

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; ***** = excellent.

DAG 2.
Op een wat regenachtige en ook koudere dag op de ATB het Brabantse bos in om met de EKA Nordic te snijden en te hakken. Eerst maar eens rustig beginnen met het doorhakken en daarna snijden van dunne natte takken.

Het lemmet van de EKA hakte deze takken dankzij het zeer scherpe lemmet, de slipvaste ergonomisch gevormde handgreep met neutrale balans en mede behulp van mijn vingerriem goed tot zeer goed (***half) door.

Aanpunten van Haringen

Het aanpunten en snijden van nieuwe tent en/of basha haringen ging zeer goed (****), dit eveneens dankzij het zeer scherpe lemmet en de ergonomisch gevormde slipvaste handgreep. Even oploskoffie uit mijn groene vriend gedronken, waarbij het lemmet “coffieproof” moest zijn bij het doorroeren ervan. Daarna moest er met de lemmet rug wat bast van die haringen afgeschaafd worden, wat goed tot zeer goed(***half)  lukte. Deze beide rugkanten van de EKA lemmet rug waren door het polijsten “iets gebroken” en derhalve net iets minder scherp. Hierna maar het lemmet “primitief” schoongemaakt en daarna “cross country” trappend op huis aan. Volgende keer meer en dikkere hardere takken. Hierna heb ik thuis eerst de snijtest op mijn testpapiertje uitgevoerd die zeer goed voldaan (****) werd. Dat kunnen die Zweden wel, functionele messen ontwerpen en/of die ook maken! Hierna heb ik het EKA lemmet met een oliedoekje vertroeteld.

DAG 3.
Op deze testdag moest de EKA Nordic W12 zich op het dikkere en droge hardere hout bewijzen. De EKA droeg ik eerst rechts en daarna links aan het bandensysteem van de Hill People Gear Original Kitbag, later vond ik de beste plek op de bag ervoor. Voor het testen van de EKA te voet naar een stukje bos met vernielde Duitse WWII oorlogsbunkers.

Die bezetters ervan hadden na de Geallieerde luchtaanval daar op zo te zien flink hoofdpijn overgehouden. Ik kon overigens wel goed op het dak zitten en mijn vuurtje ontsteken. Nee, nee Peter Koelewijn, ik kom zoals je tijdens mijn jeugdjaren zong “Kom van het dak af”, er niet direct vanaf. Alleen als ik het vuur ontstoken en mijn vuurstokken brandend heb, kom ik eraf. Het afhakken van duimdikke harde takken (voor wederom basha haringen) ging wederom goed tot zeer goed (***half). Hierna heb ik geen problemen op de zeer scherpe snede kunnen bespeuren ( geen Chips of Rolled Edge), maar dat had ik ook niet verwacht! Daarna ging ik dikke droge en harde takken batonneren, wat dankzij de Scandi snede zeer goed ging. Deze takken heb ik daarna in vieren gedeeld om vuurstokken te maken. Het vuurstokken maken en de fijne snijwerkzaamheden uitvoeren, gingen ook zeer goed (****). Hierna moest ik met de lemmet rug en het bijgeleverde vuurstaal het “reddingvuur” ontsteken, wat zeer goed (****) lukte, dit ondanks het redelijk dunne vuurstaaltje.

 

Vuur onsteken

Vlammetjes                                                                                                                        

Ook even weer mijn rugzak ingepakt, het EKA mes bovenop en met de schedeadapter aan de rechter draagriem van mijn Hill People Gear Original Kitbag vastgemaakt (met de handgreep uiteraard naar rechts wijzend) en wederom naar een andere testlocatie om weer te hakken, te hakken en nog eens te hakken. Natuurlijk eerst het oude plekje opgeruimd en troep meegenomen, dit onder het motto/principe: “Leave no Trace  behind“. En natuurlijk op het nieuwe stekje weer wat aan het batonneren geslagen. Op deze testlocatie viel plotsklaps mijn camera om en uit (lege accu naar het bleek), dus maar op huis aangegaan. Het stofzuigen was al gedaan, dus ik kon gewoon rustig thuiskomen! Het EKA mes heeft me gedurende deze testdag  gelukkig niet in de steek gelaten, maar dat had ik van een Zweeds mes van “naam en faam” ook niet gedacht. Deze EKA Nordic W12 is duidelijk niet met de “Franse slag” gemaakt, lijkt me.  Wordt dus gelukkig nog weer vervolgd. Thuis aangekomen eerst de tekencontrole door/op de veldtester en de daarna de scherptetest op mijn testpapiertje gedaan, waarbij bleek dat de snede nog weinig geleden had en dus nog zeer scherp was (****). 

Ranger tas met Eka Nordic

DAG 4.                                                                                                                                           
Weer met de EKA Nordic W12 het bos in, binnen de bebouwde kom had ik  de EKA eerst in de nieuwe Pinewood Ranger Waistbag ingepakt en later in het bos aan de riem ervan gedaan. Het leek wel een Zweedse promotie dag met het EKA mes, de Pinewood jacht & hiking laarzen en dito Waistbag daar in het bos. Heerlijk weer met een wat fris windje en daardoor ook wat los hangende “weduwenmakers” daar in het bos. Nabij mijn T-hutje weer het fraaie EKA mes uitgeprobeerd, eerst hakken en veel snijden. Daarna veel batonneerwerk gedaan om vuurstokken te maken en daarmee een vuurtje te kunnen ontsteken. Het hakken ging goed tot zeer goed (***half) , het snijden en het batonneren gingen zeer goed (****). Ook heb ik het “papier dunne velletje” van de berkenboom voor het vuur ontsteken met succes gebruikt. Even oefenen en daarna “Ready to Cook”. Met het dunne vuurstaaltje en de lemmet rug gaat het vuurmaken OK. Daarna nog diverse snijtesten met de EKA gedaan wat meer dan OK ging. O ja, ook nog even de lemmet punt getest, natuurlijk met normale functionele  kracht en in een dode boomstam. In het veld vindt je namelijk niet zo snel houten pallets. Deze stevige Scandipunt krijg je met normaal zwaar veldgebruik niet klein. Nog even wat gedronken en daarna flink wat kilometers gemaakt om de Pinewood jacht & hiking laarzen in te lopen en te testen.

Thuis heb ik het lastige hars van het lemmet gepoetst en daarna de scherptetest op het lemmet uitgevoerd, die nog zeer goed (****) was.

DAG 5.
Op een bewolkte wat koude dag te voet het bos weer in om de nieuwe jacht & hiking laarzen in te lopen en de reeds flink aan de tand gevoelde EKA Nordic W12 verder te beproeven. Eens kijken of dit moderne “Vikingenstaal” net als “heel vroeger” de buiten beproevingen weerstaan kan. De snede is ook scherp genoeg om tegen die voor overlast zorgende rapende exotische ratten van leer te trekken. Snijden en hakken stonden er vandaag op het testmenu. En weer eens op veel droge takken met veel noesten. Hakken en snijden van dikke droge en daardoor harde noestige takken die door het zeer scherpe lemmet nog zeer goed (****) volbracht werden.  Daarna was het oploskoffie drinken met heet water uit mijn groene vriend en de bekende inspecties van het mes, de handgreep en de schede. Eerst heb ik het lemmet nu in het veld met een olielapje schoongemaakt. Daarna werd door middel van het testpapiertje de scherpte van de snede weer “gemeten”, die echter “een ietsje pietsie teruggelopen” was, maar nog net zeer scherp(****) bleek te zijn. Ben benieuwd naar zijn prestaties op de volgende testdag. Thuis zelf de tekentest uitgevoerd en mezelf op een lekkere douche getrakteerd.

Bijna klaar met hakken

DAG 6.
Op een fraaie zonnige maar in de schaduw frisse zaterdag te voet het fraaie bos met vernielde WWII bunkers in. Met heuvelachtig geaccidenteerd terrein met veel zandpaden, veel oude bomen naast jonge bomen, alwaar ik zo van hou.

Het doel van deze dag was het snijden van takken uit nat en droog. Nat hout werd op zijn bevertjes / 360 graden rondom gesneden, wat zeer goed(****) ging. Daarna stond het snijden door keihard uitgedroogd hout met keiharde noesten al op het programma, wat nog goed tot zeer goed lukte (***half).

Bevers

Na afloop van deze harde snijwerkzaamheden zag ik bij de inspectie van de snede twee glimmende 5 tot 6 mm lange bredere plekjes, wat duidt op een gedeeltelijk wat bot wordende snede. Dus gelijk het testpapertje erbij gehaald om de scherpte van de snede te controleren, deze was nu tussen goed en zeer goed (***half) geworden. Ondanks dat ik mijn op de DKE gekregen DMT slijpplaatje bij me had, heb ik die snede toch maar niet bijgeslepen.  Dat vond ik namelijk nog net niet nodig, eerst maar eens een wetstaal daarvoor gebruiken. Vergeet niet dat slijpen een verspanende handeling is.                                                                                         

Daarna op de terugweg op een bankje bij een trimbaan gepauzeerd en met het slagstuk van de lemmettang een aantal walnoten gekraakt. Jammie, jammie, goed voor de benodigde energie!  

Noten kraken

Ook heb ik nog wat aan houtschaven gedaan, waarbij je met een knuppel op het eindstuk van de angel slaat en je daardoor de lemmetpunt van het mes verticaal en stevig in een stammetje drijft. Voor het schillen van de bast of het maken van fijne krullen van een vuurstok, trek je deze stok rustig en veilig (handen blijven veilig bij de snede vandaan) langs de scherpe verticale snede terug. Dat schaven ging dankzij het nog zeer scherpe lemmet nog zeer goed (****). Ook kun je het eind van handgreep daarbij vastpakken voor meer steun bij dat schaven.       

Trekkend schaven                                                    

Thuis aangekomen nogmaals de scherptetest gedaan (***half) en daarna het lemmet twee ritjes over het wetstaal gegund om die twee plekjes weer op oorlogssterkte te brengen (****) wat dan ook lukte. Daarna het lemmet met een olielapje onderhouden (hars eraf).

DAG 7.
Op een zonnige dag wederom naar een bosperceel om te kijken of het weer op oorlogsscherpte gebrachte lemmet weer prima presteerde, wat uiteraard het geval was. Het lemmet presteerde bij het doorsnijden van diverse natte en droge takken weer zeer goed (****) en dat bewijst weer de juiste keuze en de outdoor kwaliteiten van het Zweedse lemmetstaal.

Ook de prestaties bij het hakken en het horizontaal batonneren lukte zeer goed (****).

Horizontaal hakken

Het lemmet blijft best lang scherp en is ook weer gemakkelijk op “oorlogssterkte” te brengen. Ik wist eigenlijk wat betreft de kwaliteiten van de EKA genoeg en sloot derhalve de veldtesten af. Bij thuiskomt heb ik even het lemmet en het gehele mes onderhouden en daarna de papiersnijtest weer uitgevoerd, wat weer zeer OK ging (****).                 

Na al de veld en thuissnijtesten is mij gebleken dat de EKA een universeel inzetbaar vaststaand mes van zeer goede kwaliteit (****)  is.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST EKA NORDIC W12.

AFWERKING FIT & FINISH:

****

SLIJPGEMAK (WETTEN):

***

UITERLIJK & ESTHETIEK:

****

ERGONOMIE HANDGREEP:

*****

GEBRUIKTE TECHNIEKEN.

****

MATERIALEN HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE MATERIALEN:

****

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

*****

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

****

BEVESTIGING HANDGREEP:

****

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

***half

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE:

****

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

****

PASVORM MES IN SCHEDE:

*****

HAKVERMOGEN:

***half

DUURZAAMHEID SCHEDE:

****

CORROSIEVASTHEID:

***half

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

****

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET:

***half

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

****

FUNCTIONALITEIT MES.

****

WOW GEHALTE:

****

HANTEERBAARHEID MES:

****

EEN AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL EKA NORDIC W12: ZEER GOED/****.

RESUME.
De EKA Nordic W12 zet volgens mij de tradities en lofbetuigingen  van het oude “Vikingenstaal” voort. Het vaststaande EKA mes is door zijn “rustieke uiterlijk” maar zeer goed gevormde, robuuste en zeer scherpe lemmet een “wolf in schaapskleren” gebleken.  De handgreep van deze EKA is een van de comfortabelste en slipvastste die ik dit testjaar in mijn hand gehad heb. Maar ook de schede is excellent passend, draagt erg fijn en heeft een in mijn ogen belangrijk afwatering gat. Het geheel is keurig afgewerkt en heeft zelfs een bijgevoegde adapter met vuurstaal/noodmessenslijper (deden maar meer messenmerken dat). Na al de veld en thuissnijtesten is mij gebleken dat de EKA een universeel inzetbaar vaststaand mes van zeer goede kwaliteit (****) en een aanbeveling waard is. Een echte alleskunner  voor de outdoor liefhebbers/liefhebster dus. Ja, ja dames ik vergeet u niet.

TIP AAN EKA: Ik zou ook een reserve setje met het vuurstaaltje aanbieden, daar het vrij dunne vuurstaaltje bij  veelvuldig gebruik best wel slijt.  Ook zou het EKA Swede 9 vouwmes perfect bij de geteste Nordic W12 passen en tezamen een perfect outdoor setje voor de Kerstman zijn (als die net als Zwarte Piet van Sinterklaas in Nederland niet door de Partij van de Dieren geboycot wordt).                                                                                                                 

REMEMBER ALWAYS: “ A knifeless man is a lifeless man…” (een oud  Scandinavisch spreekwoord, vertaald in het Engels.

A LOT OF THANKS TO/TUSEN TACK/MET DANK AAN/GRAZIE/DANKE SCHON:     Met dank aan de zeer vriendelijke personeelsleden van de EKA Customer Service voor de goede ondersteuning en het beschikbaar stellen van het testmodel. Med Vänliga Hälsningar. http://www.eka-knivar.se/en-us/products.aspx

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.