EKA AXEBLADE W1 Testresultaten

DE INFAME VELDTESTEN:

REGELS VELD & THUISTESTEN:

Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door ons daardoor automatisch als onveilig en met onvoldoende beoordeeld! (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** .  

VOOR UW EIGEN VEILIGHEID:  Lees altijd de door EKA bijgevoegde instructies met veiligheidsregels/bepalingen door en handel daar ook naar, met die uitzondering natuurlijk dat u deze AxeBlade W1 wel als lichte Axe kan/mag gebruiken. Gebruik tijdens het gebruik ervan ook uw gezonde verstand  en neem altijd een goed gevulde EHBO kit met een militair drukverband mee. Gebruikt u de AxeBlade W1 niet, dan zit deze altijd veilig opgeborgen in zijn functionele schede en met het veiligheidsriempje gesloten.   

VELDTESTDAG 1. 

Na ontvangst van het EKA pakket uit Zweden, heb ik direct de Karrimor SF Thor rugzak met de EKA AxeBlade W1 en de Viking 17 inch Combi Saw ingepakt. Doordat ik erg benieuwd was naar zijn prestaties, ben ik direct maar met het EKA pakket het fraaie bos ingegaan om op een verdekt “heuvelkratertje” beide EKA’s aan de tand te voelen. Als eerste moest de EKA AxeBlade W1 erg dikke (12 cm) droge takken doorhakken, dat dankzij zijn slipvaste comfortabele handgreep, zijn zeer goede “swing” en het scheermesscherpe lemmet zeer goed ging (****). Daarna werden de dikke stukken in parten gebatonneerd en daarbij sloeg ik met een bijna even dikke baton op de lemmet rug en ook de scherpe lemmetpunt, dit om het brede lemmet door het taaie hout te dwingen. Dat lukte zeer goed en nee er ging niets krom en/of  brak er iets af. Dit batonneren lukte dus zeer goed (****), maar ik had eigenlijk ook niet anders verwacht. Daarna moet het lemmet van een partje een vuurstok maken, wat dankzij de mogelijkheid tot kort vastpakken en het scheermesscherpe gebogen lemmet ook zeer goed lukte (****). Ook werd er losse tondel gemaakt, dat overigens meegenomen werd in case that.       

Bijna doorgehakt                                                                                                                                                         

TIP: voor de zogenaamde lichtgewicht “grammenjagers” onder ons, laat uw zware handbijl maar thuis en neem daarna de universeel handige AxeBlade W1 mee.                                                 

Thuis aangekomen moest het lemmet weer de papiersnijtest op mijn testpapiertje doen, wat nog zeer goed (****) lukte. Daarna heb ik het lemmet met wat oliehoudend doekje vertroeteld. En ik heb na de eerste veldtestdag echter wel een vinger/duimriem aan de handgreep van de EKA AxeBlade W1 bevestigd! De meegeleverde korte nylon been of draagriem met steekgesp gebruikte ik echter niet. By the way: ook heb ik van de stevige EKA verpakking nog een fraaie EKA patch met Velcro voor op mijn cap gemaakt, just for fun.

DE THUISTESTEN. 

DE TOUWSNIJTEST:

De touwsnijtest werd op diverse soorten en dikte van touwen gedaan, waarbij bleek dat de AxeTool W1 een betere houthakker dan een touwsnijder is. Tja, van dat touw snijden werd zelfs door de wrijving het lemmet wat warm. De touwsnijtest werd gemiddeld echter goed tot zeer goed (***half) volbracht.

Als een warm mes door de boter

DE KARTONSNIJTEST:

De infame kartonsnijtest werd op een aantal dunne en dikkere kartonnen dozen uitgevoerd met extra stimuli de “vitamientjes” uit de zonnestralen. De kartonsnijtest werd zeer goed (****) door het nog zeer scherpe lemmet volbracht! Jammer genoeg zat er op de kartonnen dozen weer van dat akelige klevende plakband, waarvan na het doorsnijden, er altijd wat plakrommel op het zeer scherpe lemmet achterblijft. En dat is best lastig te verwijderen. Na deze infame test kon het lemmet het testpapiertje nog zeer goed doorsnijden.           

Karton snijden   

DE ZOUTWATERTEST: 

Ook dit Zweedse mes met zijn Zweedse lemmetstaal moest het zoute water van Zeeland trotseren. Nee, nee niet uit het nu veel bezongen en nu zeer bekende Zoutelande. In de middagzon nog wel, maar ook dat “mocht de pret niet drukken”. Dat zoute water tastte de lemmetcoating of het lemmetstaal echt niet aan (****). Zoals altijd heb ik daarna het lemmet droog gemaakt en weer vertroeteld. Vraagje: waarom vertroetel je de AxeBlade bijl/mes zo? In mijn ogen moet een professioneel stuk gereedschap ALTIJD inzetbaar zijn, daarom.

Roestvrijheid testen

VELDTESTDAG 2: 

Op een grijze, koude en winderige dag met de gevulde Karrimor SF rugzak weer het bos in om verder te gaan met de infame veldtesten. De EKA AxeBlade W1 moest zijn naam eer aandoen en wederom hakken, hakken en hakken op het harde uitgedroogde hout, want daarvoor had ik hem vooral meegenomen. Dat hakken ging dankzij zijn zeer goede “swing” , zijn schokabsorberende, slipvaste, ergonomisch gevormde rubber handgreep en het zeer scherpe gebogen lemmet weer zeer goed (****). Daarna moesten er diverse takken van verschillende houtsoorten op zijn “bevertjes / 360 graden rondom ”doorgesneden worden, wat ook zeer goed (****) lukte.

beverstyle hakken

Ook nog wat licht snijwerk ermee gedaan en daarna heb ik de AxeBlade W1even terzijde gelegd en ben ik met de EKA vouwzaag verder aan het testen gegaan (zie daarvoor de EKA Viking 17 inch vouwzaag review). Na afloop heb ik thuis de scherpte van het lemmet van de AxeBlade W1 op mijn testpapiertje getest en voor goed bevonden (****), daarna heb ik het lemmet met een oliehoudend doekje onderhouden en ook vertroeteld.

VELDTESTDAG 3.

Vandaag weer met de gevulde Karrimor SF rugzak het bos op het oefenterrein in geweest en trof daar een paar KMA instructeurs en hun cadetten.  Dus even wat historie opgehaald en daarna weer op pad en via een andere route langs de NL/BE grens gelopen. En plotsklaps was ik volgens de Nederlandse “Sheriffs van Nottingham” reclame van K.wiebus met het oversteken van die grens direct een “wereldreiziger” geworden. Poe Poe! Onderweg zag ik een KMA verkenningspatrouille mijns inziens het tactisch werk slechts half doen. Ik vind overigens wel  dat wij destijds als instructeurs de cadetten en leerlingen toch beter aangeleerd hebben om een zandpad tactisch veilig over te steken! No Sitting Duck work dus.

Hakwerkzaamheden

Op een rustige zicht dekkende plek moest de EKA AxeBlade W1 weer zijn scherpe kunsten vertonen en was het wederom tijd voor hakken, hakken en vooral hakken. Man o man, dat ging weer zeer goed met die scherpe universele AxeBlade W1 Bushman’s tool. En voor het fijne snijwerk kun je de zeer scherpe AxeBlade W1 ook goed kort in zijn dubbele vingeruitsparing vastpakken. Nee, na afloop van dat gehak en gesnij had ik nog geen slijpmiddel nodig. De standtijd van de AxeBlade W1 is nog zeer goed (****). Ook de snijtest op het testpapiertje lukte weer zeer goed (****). Na dit alles volgde de beloning in de vorm van een oliehoudend doekje. He ouwe Kraai, heb je nog steeds last van die rare militaire beroeps deformatie, zoals altijd je uitrusting “Spic en Span” en je messen scherp te houden? Yep, Guilty.

Tondelsnijden

VELDTESTDAG 4.

Op een fraaie zonnige en warme dag “gepakt en gezakt” de bossen weer in om een en ander verder te testen. Jammer genoeg was mijn vertrouwde anti-tekenmiddel “Stichfrei” op, dus maar zonder extra bescherming het bos in. Daar kom ik overigens later nog op terug. Het was heerlijk in het bos en op een van mijn speciale Hide-out bivaks heb ik mijn verdere hak, snij, batonneer en zaagtesten met beide EKA producten gedaan. Het hakken met de EKA AxeBlade W1 ging weer zeer goed (****), ondanks dat het uitgedroogde hout vrij hard was. Daarna heb ik de gezaagde delen in partjes gespleten/ gebatonneerd.

Hout splijten

Ondanks de vele noesten in het hout ging ook dat zeer goed, ik ramde bij dat batonneren met een ruim 8 cm dik stuk hout op de lemmet rug en de lemmetpunt. Het lemmet moest dus daarbij een aantal keiharde noesten trotseren, wat dus zeer goed lukte en er waren geen deformaties te zien en/of te voelen. Na dit alles was het snijden van een vuurstok en het schaven van tondel aan de beurt, wat allebei zeer goed (****) lukte . Thuis aangekomen moest het lemmet de snijtest op mijn testpapiertje doen, wat nog net zeer goed lukte. De lemmet scherpte was namelijk door al dat harde noestige hout heel iets teruggelopen. Maar hij was nog scherp genoeg, dus was het nog geen tijd voor de slijpsessie!

Daarna werd het lemmet weer met een oliedoekje vertroeteld. En jawel hoor, of die dames teken me in het bos geroken hebben, het was namelijk weer “teken-raak”. Ik heb thuis bij de tekencontrole na de ontdekking van de teek op mijn onderbuik, deze met een tekentang/pincet verwijderd en met een viltstift een cirkel om de plek getekend en het voorval in de agenda vermeld. Daarna mezelf geschrobd onder de douche.

VELDTESTDAG 5. 

Op een zeer fraaie zonnige dag weer “gepakt en gezakt” een van de fraaie bossen van de Brabantse Wal weer in om de EKA familie verder te beproeven & testen. Op de door de ATB ‘ers en hikers gebruikte paden lagen weer obstakels in de vorm van omgewaaide of neergesmeten boomstammen. Dus testmedia voldoende en ook aan het motto ”iedere dag een goede daad” werd ook al weer voldaan. Op het pad lag een uitgedroogde, harde en circa 10 cm dikke boomstam, die ik met de AxeBlade W1 vanaf twee zijden “aangevallen” en doorgehakt heb. Bij dit doorhakken had ik mijn oude trouwe survival/piloten handschoenen aan en deed mijn pink door het vingerkoordje. Dit doorhakken lukte nog steeds zeer goed (****). Ook het snijden van takken lukte nog zeer goed (****). Thuis aangekomen, heb ik de scherpte op het testpapier wederom getest wat nog net goed tot zeer goed lukte.

Klus geklaard

VELTESTDAG 6.

Wederom de bossen van de Brabantse Wal in om de Gear & EKA AxeBlade W1 verder te testen. Nadat ik me eerst met het door Country Store opgestuurde Stichfrei anti-insectenspul in gesprayd had, op de ATB het bos in. Ik heb daar de EKA AxeBlade W1 weer eens flink aan de tand gevoeld, dit bij het doorhakken van duimdikke droge takken, het inkorten van die takken, het aanpunten van die stukken tak voor de benodigde haringen, het maken van de uitsparingen voor de scheerlijn en met de brede platte lemmet de haringen in de grond rammen. Ook heb ik met de lemmet rug de bast van die stokken geschaafd & verwijderd. Daarna heb ik de AxeBlade W1 verticaal in een blok hout geramd, waardoor ik hem als verticale schaaf kon gebruiken. En dat alles lukte doordat de scherpte wat afgenomen had, nog goed tot zeer goed (***half). Thuis heb ik eerst mezelf op teken gecontroleerd, gedoucht en daarna de Gear en de AxeBlade W1 onderhouden. Ook nog de scherptetest op mijn testpapiertje uitgevoerd, waarbij ik zag dat de scherpte toch weer iets teruggelopen was, maar nog wel bruikbaar was. Toch heb ik de AxeTool W1 een ritje over mijn keramiek slijptool gegeven om op volledige oorlogssterkte te komen. Dat slijpen ging erg gemakkelijk, snel en best goed (***half).

Houtschaaf

VELDTESTDAG 7.

Op een warme middag weer het fraaie bos in om te hakken, te hakken en te hakken. En de opnieuw op oorlogssterkte gebrachte AxeTool W1 had er weer zin in, want daar blinkt de AxeBlade W1 wel het meeste in uit. Maar natuurlijk ook in snijden en splijten/batonneren van allerlei soorten hout. Dat alles lukte weer zeer goed (****). Daarna moest de rug van het lemmet op de thuisbasis met behulp van berkenbast, mijn geprepareerde katoenbolletje en een vuurstaal een vuurtje ontsteken wat ondanks de karakteristieke sleuven (Notches) goed (***) lukte. Ik gebruikte als “schraapplek / contactplek” het korte rechte stuk van de lemmet rug net tussen de duimrillen/ Jimping en de karakteristieke sleuven (Notches).

Vuurmaken geslaagd!

Ik weet nu ook genoeg van de EKA AxeBlade W1 en sluit deze veldtest af en maak de scores op.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST EKA AXEBLADE W1.

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). 

 

AFWERKING FIT & FINISH:

***half

SLIJPGEMAK:

***half

UITERLIJK & ESTHETIEK:

****

ERGONOMIE HANDGREEP:

*****

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

***half

MATERIALEN HANDGREEP:

*****

GEBRUIKTE MATERIALEN:

***half

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

*****

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

****

BEVESTIGING HANDGREEP:

****

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

***half

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE:

****

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

****

PASVORM MES IN SCHEDE:

***half

HAKVERMOGEN:

****

DUURZAAMHEID SCHEDE.

****

CORROSIEVASTHEID:

***half

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

****

PENETREREND VERMOGEN LEMMETPUNT:

****

DUURZAAMHEID RIEM/KOPPEL DRAAGSTUK:

****

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD:

***half

HANTEERBAARHEID:

****

STERKTE LEMMETPUNT:

***half

VUUR ONTSTEKEN:

***

WOUW GEHALTE:

****

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

****

 

PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL EKA AXEBLADE W1: ZEER GOED /VERY GOOD / ****.           

RESUME:
Ik kan er kort over zijn, de AxeBlade W1 is een “beest van een Outdoor-Tool” en ook een echt no nonsens “manusje van alles “. Dankzij zijn lichte bijl & mes functie is het mijn inziens een zeer goede functionele outdoor bijltool & campknife. The “Best of Both Worlds” and “Nothing fancy but all function”. Met het stevige brede zeer scherpe lemmet van de AxeBlade W1 kun je in een noodsituatie naast de afgehakte, gebatonneerde en daarna gespleten stokdelen de noodzakelijke vuurstokken maken, een A-frame shelter maken en ook nog de aangesplitste haringen van je Basha ook in de grond “rammen”.  Ook zal hij een prooidier kunnen villen en in partjes kunnen delen en vuur ontsteken met behulp van een vuurstaal. Als laatste kan hij ook in een “noodweergeval” als close combat wapen ingezet worden. Dus met gebruikmaking van je gezonde verstand, je aangeleerde “Skills en Drills” een vuurstaal en deze AxeBlade W1 heb je de benodigde basic tools voor het overleven bij je. Wat een fijne levensverzekering zonder de kleine lettertjes is dat?

TIP AAN HET EKA R&D DEPARTEMENT: 

- Make a 90 degrees sharp & flat area on the back of the blade for use of a firesteel.

- Supply that Outdoor Tool with a EKA firesteel & adapter.                       

                                              Start Batonneren

                                         EEN ECHTE AANBEVELING WAARD.

 

DANKBETUIGING:
Met dank aan Dhr. Kennie Mellgren van EKA voor de sponsoring en de extra info, waardoor deze nieuw EKA review tot stand kon komen. Kennie and the EKA crew I salute you.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.