EKA AXEBLADE W1

THE EKA AXEBLADE W1 BORN OUT OF THE BLADES ROOTS OF THE VIKINGS.
By: Henk (The Knife) Kraaijvanger.

Over de ontdekkingslust, de moed en durf van de Vikings (ook wel Noormannen genaamd) hoef ik u eigenlijk als u tijdens de geschiedenislessen op school goed opgelet heeft, weinig te vertellen. Volgens mezelf en ook de media waren de lessen destijds op school veel beter dan nu en toch blijven de meesters en juffen om meer geld zeuren en/of anders staken ze. De Vikings waren roemruchte mannen (en vrouwen) uit denkbeeldig Scandinavisch staal. Ze waren destijds net zo hard als de kling/lemmet van hun specifieke zwaarden en de snede van hun geliefde strijdbijlen /Axes. En waren dus naast ontdekkingsreiziger, zeeman, (wapen)smid, boer, visser, handwerksman en handelaar, jammer genoeg ook plunderaar en daardoor de gesel van Noord-Europa, IJsland en Rusland. Tussendoor ontdekten ze ook nog Groenland en vandaar uit Noord-Amerika. By the Way, zoals het er nu uitziet waren de Vikingen dus de eerste zeevarende Europeanen die rond 1000 na Christus Noord-Amerika al ontdekten en daar zelfs nederzettingen zoals L’Anse aux Meadows in Noord Canada en Point Rosee aan de Zuid Westkust van Newfoundland gesticht hebben. Van hun geschiedenis wordt tegenwoordig dankzij de moderne technieken en de goede informatieve TV programma’s zoals National Geographic, History Channel en Discovery Channel ook steeds meer bekend.    

En vanuit die handwerkende, blanke wapens makende Viking Roots stammen ook de reeds befaamde Zweedse messenfirma’s zoals EKA Knivar uit Eskilstuna. En dat is een heel eind zwemmen, lopen en/of fietsen, vrienden, anders was ik daar al wel op bezoek geweest. Natuurlijk zitten er bij EKA naast meer vaststaande outdoor messen ook bijlen; machetes; tactische messen; reddingsmessen; vismessen; vouwmessen; specifieke jachtsets; vouwzagen en keukenmessen in hun omvangrijke collectie. 

                        

Klik en zie voor de EKA historie en de fraaie EKA Nordic W12 veldmes, bekijk a.u.b. mijn twee jaar oude EKA review: http://www.bushcraft.nl/eka-nordic-w12-black-intro en  http://www.bushcraft.nl/eka-nordic-w12-black-veldtesten.                                                                                

DE EKA AXEBLADE W1.
Sinds 2015 brengt EKA de Axeblade W1 al op de messenmarkt. Eerlijk gezegd moest ik aan het eigenzinnige uiterlijk van dit vaststaande mes eerst best wennen, maar u ziet hierbij dat “de functie de vorm bepaalde” en zo hoort het te zijn ook! “Nothing fancy but all function”. Denk maar eens terug aan het mooiste meisje van de klas destijds, daar had je namelijk ook niets aan.

EKA reclame maken

Volgden maar meer fabrikanten met hun te fancy messen die statement van: “de vorm volgt de functie”, hun te fancy messen zijn echter zeer geschikt zijn voor in de verzamelvitrine en/maar jammer genoeg niet daarbuiten! Een goed mes moet namelijk voor je werken! De AxeBlade W1 is overigens in meerdere uitvoeringen leverbaar, zoals een AxeBlade W1 met een zwart lemmet en bruine G10 handgreep (met houtstructuur) en een AxeBlade W1 met een zwart lemmet en een oranje rubberen en daardoor goed zichtbare handgreep. De AxeBlade W1 is mijn inziens “The best of both Worlds”. De ruige handige AxeBlade W1 is zoals zijn naam al suggereert, een kruising tussen een lichte bijl/Axe en een vaststaand veldmes/blade en is speciaal bedoeld voor allerlei zware hak en snijwerkzaamheden in en rondom het jachtkamp en ook de bushcraft area. Maar ook onderweg tijdens een verre Hike of kanotocht kun je de zwaardere bijl/Axe thuislaten, ten gunste van deze lichtere AxeBlade W1. Speciaal voor de “grammenjagende lichtgewicht Hiker” is deze AxeBlade W1 een echte uitkomst! Het is in tegenstelling tot veel dikkere zwaardere concurrenten zoals die populaire Tracker modellen namelijk geen “Sharped prybar”. Vergeet niet dat u het wel allemaal moet dragen en op een lange “afstand hike” gaat dat extra gewicht dubbel wegen. Of u moet uw knieën en rug erg goed verzekerd hebben.                                                                                                                                     

Door zijn specifieke vorm ligt het zwaartepunt van het lemmet iets voor de handgreep en kun je er dankzij de “natuurlijke swing” dus uitstekend mee hakken & kappen. Ik denk dat je door zijn vrij lichte constructie en balans, er zelfs ook nog goed mee meswerpen kan. En je kunt dankzij de zeer grote dubbele vergrote vingeruitsparing (Choil) het vaststaande mes zeer kort achter de scherpe snede vastpakken, waardoor het lemmet beter te sturen en daardoor ook geschikt voor fijnere snijklusjes is.

             EKA

                                             DE EKA AXEBLADE W1 (BLACK).

DE BESCHRIJVING VAN DE EKA AXEBLADE W1.

HET LEMMET:
Het brede eigenzinnig ontworpen concaaf vormige lemmet met “Full tang” van de AxeBlade W1 is vervaardigd van het “sinds jaar en dag” beproefde Zweedse Sandvik 12C27 roestvaste messenstaal. Dit Zweedse messenstaal werd hiervoor speciaal gekozen vanwege zijn goede roestvastheid en goede standtijd = tijdsduur scherp blijven. Ook is een eenmaal bot geworden lemmet daardoor gemakkelijk naslijpbaar en is dus weer snel “op oorlogssterkte” te brengen!                                                                                                                                              

De speciale brede en stevige klippuntvormige lemmetpunt heeft mijns inziens enigszins de vorm van een zogenaamde “DAO / eendensnavel” die destijds ook op de Klewangs van het KNIL en de korte sabels van de Veldwachters en Korps Marechaussee  in zwang was. Om van de AK bajonetten nog maar te zwijgen en ook de Amerikaanse militaire tegenhanger namelijk de eerste versie van de Ontario made USN MK 3 MOD 0 Field-Knife had zo’n karakteristieke lemmetpunt.   

EKA items                                                                                                                                                 

Het brede “Full tang” lemmet van de AxeBlade W1 is half vlakgeslepen en is van karakteristieke sleuven (Notches) en aan de lemmet rugzijde van wat slipvaste duimrillen (Jimping) voorzien. Voor het zeer kort achter de scherpe snede kunnen vastpakken, heeft het “Full tang” lemmet zoals gezegd eerst een dubbele vergrote vingeruitsparing (Choil) en daarnaast een normale vingeruitsparing in de handgreep. 

Om tijdens “remote conditions” vanwege hinderlijke lichtreflecties niet als “Sitting Duck” te fungeren (als ze u niet kunnen zien, kunnen ze ook niet gericht op u vuren) en tevens  het lemmet verder te beschermen,  is het lemmet van een Black Acid -washed lemmetcoating voorzien. Bijkomend voordeel: de gebruikssporen zijn hierdoor minder snel zichtbaar dan ten opzichte van een blank gepolijst lemmet. En ten opzichte van een opgespoten zwarte lemmetcoating, is deze Black-Acid washed lemmetcoating meestal duurzamer.

MAAR WAT IS NU DAT SANDVIK 12C27 RVS LEMMETSTAAL? 
Sandvik 12C27 RVS is een Zweeds lemmetstaal met een uitstekende snede prestaties zoals: scheermes scherpte, hoge hardheid, uitzonderlijke taaiheid en een goede weerstand tegen corrosie. Dit lemmetstaal wordt overigens ook door veel andere bekende merken van naam en faam als lemmetstaal gebruikt. Door continue verbeteringen over een periode van 45 jaar heeft het Sandvik 12C27 RVS zich ontwikkeld in de “High Performing” Outdoor staalsoort, die het vandaag de dag nog is. De huidige samenstelling is nu nog beter, het zuiverheids-niveau is veel hoger en de fijne carbide microstructuur van vandaag is veel beter van hoe destijds Sandvik het 12C27 lemmetstaal van de “Jaren Zestig van de Vorige Eeuw” zag.

SPECIFICATIES SANDVIK 12C27 RVS LEMMETSTAAL.

Koolstof (C)         : 0,60 %

Chroom (Cr)        : 13,5 %

Silicium (Si)              : 0,40 %

Mangaan (Mn)   : 0.40 %

Te harden tussen: 54- 61 HRC.

Land van Herkomst: Zweden.

 

 

DE JUISTE WARMTEBEHANDELING. Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde en gewenste eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

HERKENBAARHEID (zie ook foto boven):
Op de rechterkant van het brede lemmet is trots  geëtst:                                                                                                                                                                                

EKA 

AxeBlade W1 
SWEDISH SANDVIK STEEL

Op de rechterkant van de handgreep is het fraaie ovale zwarte EKA medaillon met de tekst: EKA ESKILSTUNA SWEDEN, in gemixte gouden/zilveren letters verwerkt.

Op de “mond” van de Kydex schede staat: EKA ESKILSTUNA SWEDEN.

DE HANDGREEP: 
Deze eendelige handgreep bestaat uit zwart rubber, die de “Full tang”/ brede doorgaande angel volledig omsluit. De van rillen voorziene handgreep is derhalve erg duurzaam, schokabsoberend, slipvast en zeer comfortabel, ook bij zeer koude temperaturen. Deze ergonomisch gevormde handgreep heeft een nuttige vingeruitsparing (Choil) zonder drukplekken (No Hot Spots), een geïntegreerde enkele stootplaat. Voor een slipvaste ergonomische greep heeft deze handgreep ook nog veel uitgefreesde fijne slipvaste duimrillen en een nuttige “ dikkere handpalmvorm” (smaller bij de pink-area, omdat de pink wat korter is). Tevens heeft het eind van de comfortabele handgreep een zogenaamde “Birds Head End”, waardoor achteruitschieten van je hand nagenoeg voorkomen wordt en ook de hakprestaties weer verbeterd worden. De vergrote dubbele vingeruitsparing (Choil) in de “Full tang” en de normale vingeruitsparing in de handgreep zorgen er beiden voor dat je het lemmet “kort” kunt vastpakken, waardoor je het lemmet beter sturen kunt en meer kracht kunt zetten. Deze handgreep is door middel van een spuitgietmethode stevig om de doorlopende angel bevestigd en heeft als extra fixatiepunt een metalen bus in het oog van de polsriem. Aan de rechterzijde van de rubberen handgreep zit het fraaie ovalen plastic merk medaillon met de tekst: EKA Eskilstuna Sweden. Om verlies van de Axeblade W1 te voorkomen heeft de handgreep ook nog een reeds genoemd polsriemoog voor een polsriem.

DE SCHEDE:
De schede is vervaardigd uit Kydex, kunststof, Cordura nylon, metalen schroeven/moeren, een metalen drukknop en metalen ogen. Deze eigenzinnige gevormde schede bestaat uit twee samengevoegde Kydex delen, die voor een zeer goede pasvorm, warm om het lemmet gevormd zijn en daarna met behulp van zeven metalen holle nieten samengeklonken zijn.                  

Daarbij is de bovenkant van de schede ook bewust open gelaten, waardoor je naast gewichtsbesparing, het mes ook gemakkelijker kunt trekken en/of na de snij of hak klus weer kunt terugplaatsen. Uiteraard moet je daarbij eerst de lemmetpunt in zijn bergplaats inhaken en daarna het brede lemmet verder in de schede klikken. Je hoort dan de solide klik wanneer het lemmet in zijn voorgevormde bergplaats van de Kydex schede valt en door de schede rillen gefixeerd wordt.  

Achterkant schede                                                                                                                                                                   

Om de AxeBlade W1 aan de koppel & riem te kunnen dragen heeft deze schede een demonteerbare kunststof riemadapter met verende U vormige zekeringslip voor de koppel & riem. De demonteerbare kunststof riemadapter past daardoor ook op de PALS van het MOLLE draagsysteem van militairen, waardoor de AxeBlade W1 dus ook militair inzetbaar is. Deze demonteerbare kunststof riemadapter is overigens ook ergens anders op de Kydex schede te plaatsen. En om verlies van de AxeBlade W1 te voorkomen heeft deze adapter een nylon zekeringsriempje met een drukknopsluiting. 

Let op: om verlies van je kostbare bijl/mes te voorkomen, dit zekeringsriempje wel altijd bij de geplaatste AxeBlade W1 gebruiken. Voor een flexibele draagwijze gebruik heeft de schede naast de reeds genoemde een verwisselbare riemadapter, holle nieten, ovale sleuven (voor eventueel parakoord of webbing band) als extra een korte nylon been of draagriem met steekgesp.

DE SPECIFICATIES VAN DE AXEBLADE W1.

LEMMET MATERIAAL:

Sandvik 12C27 RVS.

LEMMET BOUWWIJZE:

Full tang / brede doorgaande angel.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Half vlakgeslepen.

LEMMET HARDHEID:

Circa 57- 59 HRC.

VORM LEMMETPUNT:

Klippuntvormig / “eendensnavel”.

LEMMET AFWERKING:

Black-Acid washed coating.

LEMMET LENGTE:

16,4 cm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

6,4 cm.

LEMMET DIKTE:

4,23 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

13,8 cm.

MATERIAAL HANDGREEP:

Rubber (zwart) voorzien van rillen aan de onderkant.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Zeer slipvast, comfortabel en schokabsorberend.

LENGTE HANDGREEP:

13 cm.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

34,52 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

24,12 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Kydex.

MATERIAAL ADAPTER:

Kunststof met nylon zekeringsriempje met drukknop.

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Rugzijde open.

GEWICHT MES: 

333 gram (met duim/vingerkoordje).

TOTALE LENGTE BIJL & MES:

28,8 cm.

DRAAGLENGTE:

30,4 cm.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE

411 gram (met duim/vingerkoordje).

LAND VAN HERKOMST:

Zweden.

GARANTIETERMIJN:

10 jaar.

ADVIESPRIJS:

1,399 Zweedse Kronen.

 

DE EERSTE INDRUK: 
Ik moet eerst even aan het functionele uiterlijk wennen, edoch zoals gezegd “volgt de vorm de functie” en toen was het raak. De AxeBlade W1 is een ruige en scherpe gecombineerde mini bijl annex  mes, geschikt voor allerlei doeleinden, omstandigheden en draagwijzen. Er werd daarvoor zelfs als extra een korte nylon been of draagriem met steekgesp bijgeleverd. De AxeBlade W1 kwam scheermesscherp uit de lastig te openen plastic verpakking en moest daarna het testpapiertje doorsnijden, wat zeer goed lukte (****). De Kydex schede heeft een goede pasvorm edoch door zijn vorm moet je bij een “geholsterd mes” om verlies te voorkomen, altijd het borgriempje met de drukknop gebruiken.

 

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de EKA Axeblade W1<<<